Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

A Vértes esszenciája: a Vértesi panoráma-tanösvény

· 19 reviews · Hiking Trail · Vértesi Tájvédelmi Körzet · open
Responsible for this content
Együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum Csákberényben
  / A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum Csákberényben
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Faszénégető boksa a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum udvarán
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A Vértesi Panoráma Tanösvényen nem lehet eltévedni
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A tanösvény első szakasza telepített fenyvesben halad
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A 3. tábla elmondja, hogy a fenyő miért és hogyan pusztul napjainkban
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Tanösvény a cserszömörcés, virágos kőrises karsztbokorerdőben
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A tanösvény leglátványosabb pontja az érintetlen Meszes-völgybe enged bepillantást
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Dolomitkopár a Meszes-völgyben
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Az elzárt Meszes-völgy
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A tanösvény jelzése
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
m 500 400 300 200 4 3 2 1 km Gróf Merán … Múzeum
A 2014-ben átadott, rövid, családoknak is jó szívvel ajánlott tanösvény a Vértes esszenciáját adja a maga 4,6 km hosszúságával, hiszen bepillantást enged a Vértes változatos, de egymástól nagyon is eltérő növénytársulásaiba.
open
easy
4.8 km
3:00 h
159 m
160 m

Ha az ember tüzetesebben megvizsgálja a Vértes turistatérképét, könnyen feltűnhet a Csákberény feletti, turistautak által nem érintett Meszes-völgy, amely a csatlakozó völgyhálózattal igazán vadregényes tájat takarhat. Ebbe az egyedülálló tájba enged bepillantást a falu határában álló Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mellől induló Vértesi panoráma-tanösvény, amely tényleg a hegység egyik legszebb panorámáját nyújtja, valódi és átvitt értelemben egyaránt. A hegységben (is) gyakori telepített fenyvesből először ugyanis az ország talán legszebb dolomitkopáraira mászunk fel, hogy aztán egy, a Vértesre oly jellemző kicsiny, de nagyon látványos, bükkössel teli völgybe ereszkedjünk le. A múzeumlátogatással egybekötött tanösvénybejárás igazán ideális gyermekprogram, egyedi festése és egyértelmű jelzései miatt rajta eltévedni lehetetlen.

Author’s recommendation

 • A túrát mindenképpen érdemes összekötni egy vértesi hosszú hétvégével. Gyerekekkel leginkább a szomszédos Csókakő vára, a Csákvár feletti Haraszt-hegyi tanösvény, a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park Gánton, illetve a szintén Csákváron található Geszner-ház, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány látogatóközpontja és kapcsolódó programjai ajánlhatók.
 • Indulás előtt ellenőrizzük a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum honlapját!
 • A túrát tavasztól őszig ajánljuk, de legszebb arcát a Vértes déli oldala minden bizonnyal a cserszömörce őszi lombszíneződése során nyújtja!
 • Csákberény határában egy igazi különlegességet találunk: a föld alól előbújó metrószerelvényt. Gyerekekkel kötelező program!
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Updated: March 08, 2019
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
408 m
Lowest point
248 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Tips, hints and links

Start

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, Csákberény, István utca 66. (249 m)
Coordinates:
DD
47.354803, 18.322108
DMS
47°21'17.3"N 18°19'19.6"E
UTM
34T 297769 5248070
w3w 
///hairdo.mushy.dredge

Destination

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, Csákberény, István utca 66.

Turn-by-turn directions

Itiner

Az út során végig a Vértesi Panoráma Tanösvény feliratú táblák nyilait kell követnünk.

A túráról részletesen

Hagyományos tanösvény vadregényes és változatos terepen

Ha az ember tüzetesebben megvizsgálja a Vértes térképét, könnyen feltűnhet a Csákberény feletti, turistautak által nem érintett Meszes-völgy, amely a csatlakozó völgyhálózattal igazán vadregényes tájat takarhat. Ebbe az egyedülálló tájba enged bepillantást a falu határában álló Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mellől induló tanösvény. A tanösvény eligazító tábláját rögtön a múzeum mellett találjuk, a tanösvényen pedig egyedi jelzés vezeti végig az érdeklődőt. Bár a tanösvény „tananyaga" korántsem új vagy újszerű (a Vértes hegység déli lejtőinek és völgyeinek jellemző természetes és ember alkotta természeti környezetét, azaz különböző erdőtársulásait ismerhetjük meg), de a 4,6 km hosszúságú túra annyira változatos terepen halad, olyan remek vonalvezetése van, hogy a táj varázsa egyértelműen mindent visz azoknál, akik kicsit is nyitottak a szépre és a különleges helyekre. És mivel ezen az erősen szabdalt, vadregényes környéken turistaútvonal nincs, egyúttal kicsit olyan titkos is ez a tanösvény. Arról nem is beszélve, hogy a múzeum mellett egy faszénégető boksát mutatnak be. 

A dolomitkopárok varázsa

A túra (és egyben a Vértes) egyediségét az adja, hogy a domborzati viszonyok függvényében kifejezetten meglepő sűrűségben és közelségben váltják itt egymást sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, bükkösök, cseresek és kultúrerdők. Lássuk sorjában! A dolomit mint üledékes kőzet erősen aprózódik, így jön létre a tanösvény mentén, illetve a Vértes déli oldalán több helyütt megfigyelhető, meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt, látványos domborzat (dolomitkopárok sorozata). 

Az időutazásnak is felfogható tanösvény először telepített fenyvesben visz felfele egy gerincen, ahol a táblák egyszerűen, de korrekten írják le, miért is volt fontos a tájidegen fenyőkkel teleültetni a falvak felett található, régebben intenzíven használt és ezért jelentősen erodált hegyoldalakat (2. tábla: kopárfásítás). És megtudhatjuk azt is, hogy a fenyő miért és hogyan pusztul napjainkban (3. tábla: fenyőpusztulás), illetve, hogy egy kis odafigyeléssel hogyan adja át helyét a természetes növénytársulásoknak, miután előkészítette a talajt. Pont mikor ez utóbbit olvassuk a harmadik táblán, egy varázsütésre megváltozik a táj: az erdő alacsonnyá, a táj pedig ligetessé válik, és feltűnnek a ritka növényeknek otthont adó gyönyörű sziklagyepek. Megérkeztünk a cserszömörcés, virágos kőrises karsztbokorerdőbe (a hasonló nevű 4. tábla), amely minden bizonnyal ősszel mutatja meg igazán mesés arcát, amikor is a cserszömörce felveszi színes ruháját.

Aztán az út kivezet bennünket az erdőrezervátumnak otthont adó Meszes-völgy fölött álló oromra, ahonnan valóban meseszerű a kilátás: nem is annyira a délre nyújtózó messzi táj, hanem a Meszes-völgy két oldalán, illetve a becsatlakozó kisebb völgyek közötti gerinceken elszórtan sorakozó zárt sziklagyepek vonzzák a tekintetet. A csendben várakozó bakancsos turista azt remélné, hogy bármikor kiléphet egy koronás szarvas valamelyik rétre. Itt találjuk az egyedülálló völgyhálózatot bemutató 5. táblát.

Fényfürdőt követően irány az árnyas bükkös!

A kitérő után a tanösvény nemsokára élesen balra kanyarodik, s beereszkedik a szomszédos Pénzverő-völgybe. Fejünk felett mindössze pár tíz méterre látjuk az előbb járt sziklagyepek alját, itt azonban ősi bükkös zord homálya fogad. Az egymáshoz ennyire közel eső, merőben eltérő erdőtársulások teszik igazán varázslatossá a Vértest (6. tábla: társuláshatár). A kifejezetten ritka, délszaki növényeknek otthont adó, mediterrán jellegű sziklagyepek alatt pár méterrel, a meredek északi oldalakban, már hűvös bükköst találunk, amely éppen ellenkezőleg, a jégkorszakból itt maradt, hidegkedvelő reliktumfajoknak ad menedéket.

Érdemes a leszakadt sziklatömbök mohás párnái mellett pihenni és szemlélődni egyet, az út innen gyorsabb menetben, kevesebb megállóval (7. tábla: erdőnevelés és 8. tábla: kultúrerdők) vezet vissza a múzeumhoz (közben találunk még egy bájos Mária-képet, ami szintén szemlélődésre csábít).

A Vértesi panoráma-tanösvény igazi „vetélytársa” a szomszédos, Csákvár felett található Haraszt-hegyi tanösvénynek, és együtt igazán jó okot szolgáltatnak arra, hogy akár gyerekekkel, akár nélkülük megtudjuk, miért is egyedülálló a maga nemében a gyönyörű Vértes.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumhoz legközelebbi buszmegálló Csákberény központjában található (Hősök tere).

Getting there

 • A Hősök teréből nyíló István utca legvégén találjuk a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot (950m).

Parking

 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum környékén a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.354803, 18.322108
DMS
47°21'17.3"N 18°19'19.6"E
UTM
34T 297769 5248070
w3w 
///hairdo.mushy.dredge
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Gerecse, Vértes és a Velencei-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

 •  A Gerecse, Vértes és a Velencei-hegység turistakalauza

Book recommendations for this region:

show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

5.0
(19)
Melinda Deliné Mucsi
January 16, 2021 · Community
Télen, hóban is nagyon szuper kisgyerekkel is, csak jól fel kell öltözni, mert a magasabb részeken metsző szél fúj.
show more
2021. január 16., szombat
Photo: Melinda Deliné Mucsi, Közösség
Róbert Fülöp
December 21, 2020 · Community
Sziasztok!🙂Nagyon szép hely,csak ajánlani tudom.
show more
2020. december 21., hétfő 18:19:14
Photo: Róbert Fülöp, Közösség
2020. december 21., hétfő 18:20:05
Photo: Róbert Fülöp, Közösség
Gabi Mazurkáné
December 20, 2020 · Community
A tanösvények kategóriájában 5 csillagos. Mi egy ködös dec. napon jöttünk ide. A mesés kilátásból nekünk a sejtelmes jutott. Dícséretes?, hogy a tájékoztató táblákat még nem érte el a vandalizmus. Kellemes séta, ajánlom mindenkinek.
show more
Show all reviews

Photos from others

Vértes
Panorama
2021. január 16., szombat
2020. december 21., hétfő 18:19:14
+ 31

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
4.8 km
Duration
3:00h
Ascent
159 m
Descent
160 m
Public transport friendly Loop Scenic Family friendly Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp