Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Hiking Trail

A Vértes esszenciája: a Vértesi panoráma-tanösvény

· 7 reviews · Hiking Trail · Vértesi Tájvédelmi Körzet · open
Responsible for this content
MTSZ - Partner Verified partner  Explorers Choice 
 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum Csákberényben
  / A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum Csákberényben
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Faszénégető boksa a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum udvarán
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A Vértesi Panoráma Tanösvényen nem lehet eltévedni
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A tanösvény első szakasza telepített fenyvesben halad
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A 3. tábla elmondja, hogy a fenyő miért és hogyan pusztul napjainkban
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Tanösvény a cserszömörcés, virágos kőrises karsztbokorerdőben
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A tanösvény leglátványosabb pontja az érintetlen Meszes-völgybe enged bepillantást
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Dolomitkopár a Meszes-völgyben
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Az elzárt Meszes-völgy
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A tanösvény jelzése
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
m 500 400 300 200 4 3 2 1 km Gróf Merán … Múzeum

A 2014-ben átadott, rövid, családoknak is jó szívvel ajánlott tanösvény a Vértes esszenciáját adja a maga 4,6 km hosszúságával, hiszen bepillantást enged a Vértes változatos, de egymástól nagyon is eltérő növénytársulásaiba.

open
easy
4.8 km
3:00 h
159 m
160 m

Ha az ember tüzetesebben megvizsgálja a Vértes turistatérképét, könnyen feltűnhet a Csákberény feletti, turistautak által nem érintett Meszes-völgy, amely a csatlakozó völgyhálózattal igazán vadregényes tájat takarhat. Ebbe az egyedülálló tájba enged bepillantást a falu határában álló Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mellől induló Vértesi panoráma-tanösvény, amely tényleg a hegység egyik legszebb panorámáját nyújtja, valódi és átvitt értelemben egyaránt. A hegységben (is) gyakori telepített fenyvesből először ugyanis az ország talán legszebb dolomitkopáraira mászunk fel, hogy aztán egy, a Vértesre oly jellemző kicsiny, de nagyon látványos, bükkössel teli völgybe ereszkedjünk le. A múzeumlátogatással egybekötött tanösvénybejárás igazán ideális gyermekprogram, egyedi festése és egyértelmű jelzései miatt rajta eltévedni lehetetlen.

Author’s recommendation

 • A túrát mindenképpen érdemes összekötni egy vértesi hosszú hétvégével. Gyerekekkel leginkább a szomszédos Csókakő vára, a Csákvár feletti Haraszt-hegyi tanösvény, a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park Gánton, illetve a szintén Csákváron található Geszner-ház, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány látogatóközpontja és kapcsolódó programjai ajánlhatók.
 • Indulás előtt ellenőrizzük a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum honlapját!
 • A túrát tavasztól őszig ajánljuk, de legszebb arcát a Vértes déli oldala minden bizonnyal a cserszömörce őszi lombszíneződése során nyújtja!
 • Csákberény határában egy igazi különlegességet találunk: a föld alól előbújó metrószerelvényt. Gyerekekkel kötelező program!
outdooractive.com User
Author
MTSZ
Updated: March 08, 2019

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
408 m
Lowest point
248 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Tips, hints and links

Start

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, Csákberény, István utca 66. (249 m)
Coordinates:
Geographic
47.354803, 18.322108
UTM
34T 297769 5248070

Destination

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, Csákberény, István utca 66.

Turn-by-turn directions

Itiner

Az út során végig a Vértesi Panoráma Tanösvény feliratú táblák nyilait kell követnünk.

A túráról részletesen

Hagyományos tanösvény vadregényes és változatos terepen

Ha az ember tüzetesebben megvizsgálja a Vértes térképét, könnyen feltűnhet a Csákberény feletti, turistautak által nem érintett Meszes-völgy, amely a csatlakozó völgyhálózattal igazán vadregényes tájat takarhat. Ebbe az egyedülálló tájba enged bepillantást a falu határában álló Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mellől induló tanösvény. A tanösvény eligazító tábláját rögtön a múzeum mellett találjuk, a tanösvényen pedig egyedi jelzés vezeti végig az érdeklődőt. Bár a tanösvény „tananyaga" korántsem új vagy újszerű (a Vértes hegység déli lejtőinek és völgyeinek jellemző természetes és ember alkotta természeti környezetét, azaz különböző erdőtársulásait ismerhetjük meg), de a 4,6 km hosszúságú túra annyira változatos terepen halad, olyan remek vonalvezetése van, hogy a táj varázsa egyértelműen mindent visz azoknál, akik kicsit is nyitottak a szépre és a különleges helyekre. És mivel ezen az erősen szabdalt, vadregényes környéken turistaútvonal nincs, egyúttal kicsit olyan titkos is ez a tanösvény. Arról nem is beszélve, hogy a múzeum mellett egy faszénégető boksát mutatnak be. 

A dolomitkopárok varázsa

A túra (és egyben a Vértes) egyediségét az adja, hogy a domborzati viszonyok függvényében kifejezetten meglepő sűrűségben és közelségben váltják itt egymást sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, bükkösök, cseresek és kultúrerdők. Lássuk sorjában! A dolomit mint üledékes kőzet erősen aprózódik, így jön létre a tanösvény mentén, illetve a Vértes déli oldalán több helyütt megfigyelhető, meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt, látványos domborzat (dolomitkopárok sorozata). 

Az időutazásnak is felfogható tanösvény először telepített fenyvesben visz felfele egy gerincen, ahol a táblák egyszerűen, de korrekten írják le, miért is volt fontos a tájidegen fenyőkkel teleültetni a falvak felett található, régebben intenzíven használt és ezért jelentősen erodált hegyoldalakat (2. tábla: kopárfásítás). És megtudhatjuk azt is, hogy a fenyő miért és hogyan pusztul napjainkban (3. tábla: fenyőpusztulás), illetve, hogy egy kis odafigyeléssel hogyan adja át helyét a természetes növénytársulásoknak, miután előkészítette a talajt. Pont mikor ez utóbbit olvassuk a harmadik táblán, egy varázsütésre megváltozik a táj: az erdő alacsonnyá, a táj pedig ligetessé válik, és feltűnnek a ritka növényeknek otthont adó gyönyörű sziklagyepek. Megérkeztünk a cserszömörcés, virágos kőrises karsztbokorerdőbe (a hasonló nevű 4. tábla), amely minden bizonnyal ősszel mutatja meg igazán mesés arcát, amikor is a cserszömörce felveszi színes ruháját.

Aztán az út kivezet bennünket az erdőrezervátumnak otthont adó Meszes-völgy fölött álló oromra, ahonnan valóban meseszerű a kilátás: nem is annyira a délre nyújtózó messzi táj, hanem a Meszes-völgy két oldalán, illetve a becsatlakozó kisebb völgyek közötti gerinceken elszórtan sorakozó zárt sziklagyepek vonzzák a tekintetet. A csendben várakozó bakancsos turista azt remélné, hogy bármikor kiléphet egy koronás szarvas valamelyik rétre. Itt találjuk az egyedülálló völgyhálózatot bemutató 5. táblát.

Fényfürdőt követően irány az árnyas bükkös!

A kitérő után a tanösvény nemsokára élesen balra kanyarodik, s beereszkedik a szomszédos Pénzverő-völgybe. Fejünk felett mindössze pár tíz méterre látjuk az előbb járt sziklagyepek alját, itt azonban ősi bükkös zord homálya fogad. Az egymáshoz ennyire közel eső, merőben eltérő erdőtársulások teszik igazán varázslatossá a Vértest (6. tábla: társuláshatár). A kifejezetten ritka, délszaki növényeknek otthont adó, mediterrán jellegű sziklagyepek alatt pár méterrel, a meredek északi oldalakban, már hűvös bükköst találunk, amely éppen ellenkezőleg, a jégkorszakból itt maradt, hidegkedvelő reliktumfajoknak ad menedéket.

Érdemes a leszakadt sziklatömbök mohás párnái mellett pihenni és szemlélődni egyet, az út innen gyorsabb menetben, kevesebb megállóval (7. tábla: erdőnevelés és 8. tábla: kultúrerdők) vezet vissza a múzeumhoz (közben találunk még egy bájos Mária-képet, ami szintén szemlélődésre csábít).

A Vértesi panoráma-tanösvény igazi „vetélytársa” a szomszédos, Csákvár felett található Haraszt-hegyi tanösvénynek, és együtt igazán jó okot szolgáltatnak arra, hogy akár gyerekekkel, akár nélkülük megtudjuk, miért is egyedülálló a maga nemében a gyönyörű Vértes.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumhoz legközelebbi buszmegálló Csákberény központjában található (Hősök tere).

Getting there

 • A Hősök teréből nyíló István utca legvégén találjuk a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot (950m).

Parking

 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum környékén a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Gerecse, Vértes és a Velencei-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

 •  A Gerecse, Vértes és a Velencei-hegység turistakalauza


Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

5.0
(7)
Nagy András
December 28, 2019 · Community
Köszönet az oldalnak az ajánlásért, valóban fantasztikusan szép es változatos az egész útvonal, teli meglepetésekkel. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
show more
Kilátó 2
Photo: Nagy András, Közösség
Csúcson
Photo: Nagy András, Közösség
Csúcson 2
Photo: Nagy András, Közösség
Völgy
Photo: Nagy András, Közösség
Mária kép
Photo: Nagy András, Közösség
Feri Tarr
August 17, 2019 · Community
Gyönyörű, gyerekekkel nagyon ideális.
show more
Show all reviews

Photos of others

+ 20

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
4.8 km
Duration
3:00 h
Ascent
159 m
Descent
160 m
Public transport friendly Loop Scenic Family friendly Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.