Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A varázslatos Somló titkai

· 9 reviews · Hiking Trail · Marcal-medence · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Somlói panoráma a Kőkonyhától
  Somlói panoráma a Kőkonyhától
  Photo: Péter Farkas
m 500 400 300 200 100 8 6 4 2 km Szent István-kilátó (Somló hegy) Szent Ilona-kápolna, Somlójenő Somló hegyi várrom Taposó-kút, Somlóvásárhely
A szoknyájától a sapkájáig bekalandozzuk ezt a fenséges, szőlőkkel borított tanúhegyet, amely a kilátótól a kápolnákon át a középkori várromig rengeteg látnivalóval, és mindenekelőtt utánozhatatlan hangulattal kényezteti el a kirándulót.
Open
easy
Distance 9.4 km
3:15 h
508 m
508 m
432 m
157 m

A szürke bazaltoszlopok felé egyre meredekebben nyújtózó, a pincék fehérre meszelt falával pettyezett, napfürdőző szőlősorok, a hegy csúcsára védően boruló erdőtakaró, ódon várfalak és csodálatos panoráma a dűlők között kígyózó utacskák szinte bármelyik pontjáról. A Marcal-medence síkjából már messziről nézve is kiemelkedő Somló önálló egyéniség, amit jól jelez, hogy nem tartozik egyetlen hegységünkhöz sem. A „Dunántúl remetéje” függetlenül és hetykén magasodik a környezete fölé; mintha megunta volna a távoli horizonton sorakozó rokonai, a Balaton-felvidék tanúhegyeinek társaságát, és szőlőmintás szoknyájában, bazaltsapkáját a fejébe csapva hosszú vándorútra indult volna távoli vidékek felé. Nem véletlen, hogy Antall József, a rendszerváltás utáni első miniszterelnök, 1991. június 30-án éppen itt, egy pohár somlaival ünnepelte az utolsó szovjet katona távozását, amivel Magyarország ismét szuverén állammá vált.

A Somlón szinte bármerre csavaroghatunk, az élmény garantált. A régi és új présházak között, a dűlők mentén bóklászva az idő is lassan andalog velünk. A rohanásnak itt tényleg semmi értelme – valamelyik pince teraszán, a lugas árnyékában juhfarkot kortyolgatni, és közben a szőlők terepasztalszerű mintázatában gyönyörködni többet ér, mint bármi áron kipipálni a környék összes nevezetességét. A csendes szemlélődésnek kedvező hangulatot az alapozza meg, hogy a Somlót többnyire elkerülik a Badacsonyt elözönlő tömegek, miközben a Balaton hiányáért kárpótol a tetejéről nyíló, a fekvésének köszönhetően egyedi körpanoráma.

Egy különleges borvidék

A 432 m magas Somló a Nagy-somlói borvidék, hazánk legkisebb, de egyik legkülönlegesebb borvidékének központja. Már a rómaiak is készítettek itt bort, Szent István pedig szőlőket adományozott az általa a Torna-patak mentén alapított apácamonostornak. Az ásványi anyagokban és savakban gazdag „somlai” (igen, így, mert a „somlói” nem bor, hanem édesség) a hagyomány szerint a nászéjszakák bora, amely elősegíti a fiúutódok nemzését, ezért a Habsburgok számára kötelező volt a fogyasztása. Jóllehet, ennek a legendának a valóságalapja bizonytalan, a bor minőségére már a középkorban kétségkívül nagyon ügyeltek. A korát megelőzően haladó, ökológiai szemléletű hegytörvény az idő előtti szüret mellett még a fák önkényes kivágását és a seregélyeket kordában tartó ragadozó madarak fészkeinek zavarását is tiltotta, egy 18. századi rendelet pedig 25 botütésre vagy 12 forintos pénzbírságra ítélte azt, aki vizezte a borát, vagy a pincéjébe máshonnan szállított bort somlaiként adta el.

Zircen 1742-ig patika sem volt, a betegeket ugyanis kizárólag somlaival gyógyították, úgy tartva róla, hogy „tej az öregeknek, méreg a gyermekeknek.” Manapság mintegy háromezren borászkodnak a borvidéken, az uralkodó fajta az olaszrizling; a legendás juhfarkot, az egyik legősibb magyar (bár a stájerek által is magukénak érzett) szőlőfajtát, valójában csak az 1960-as években, a Nivegy-völgyből telepítette vissza a helyi termelőszövetkezet, hogy kijátszhassa a nagyipari termelésben kötelező egységárat. A nevét a juh farkára hasonlító, hosszúkás fürtjével kiérdemlő juhfark illatos, de meglehetősen száraz bort ad, amely Hamvas Béla szerint „a bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.” Egyik legnagyobb erénye, hogy a savtartalma késői szüret esetén is megbízhatóan magas, ezért akár hat-nyolc évig friss marad – sőt vannak, akik úgy vélik, a háromévesnél fiatalabb juhfarkot nem is érdemes fogyasztani.

A Somló elsősorban egyedi fekvésének és vulkáni múltjának köszönheti karakteres borait. Kemény bazalttakarója, amely körül az erózió később lepusztította az üledékes eredetű, kevésbé ellenálló felszínt, a kb. 6 millió évvel ezelőtt indult intenzív vulkáni tevékenység következtében alakult ki. Elsősorban ez felel a talaj kedvező adottságaiért, de az is fontos szempont, hogy a sötét bazalt éjszaka visszasugározza a nappal elnyelt hőt, egyenletesebbé téve a szőlő érlelődését. A Somlónak egyedülálló módon az északi, Doba felé eső oldala is alkalmas a szőlőművelésre, bár a déli, somlóvásárhelyi oldalon természetesen jobbak hozzá a feltételek.

Author’s recommendation

 • A Szent István-kilátó csak péntektől vasárnapig, 11 és 17 óra között tart nyitva, és belépődíjat kell fizetni, hogy felmehessünk a teraszára. Cserébe büfé üzemel benne, ahol feltölthetjük a készleteinket.
 • Mivel jelentős részben a hegy aszfaltútjain vezet, a túrát számtalan módon variálhatjuk, vagy akár le is rövidíthetjük. Somló várától például követhetjük visszafelé a P, majd jobbra a S+ jelzést, így kikerülve a hegy szoknyájának északi oldalán vezető kitérőt a S jelzés felé.
 • Ha tehetjük, mindenképpen szánjunk időt a borkóstolásra! A Somlón több tucat pince várja a hegy nedűjére vágyó turistákat.
Profile picture of Péter Farkas
Author
Péter Farkas 
Update: May 23, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
A Somló csúcsa, 432 m
Lowest point
157 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 4.48%Forested/wild trail 28.90%Path 19.58%Road 9.05%Unknown 37.97%
Asphalt
0.4 km
Forested/wild trail
2.7 km
Path
1.8 km
Road
0.9 km
Unknown
3.6 km
Show elevation profile

Rest stops

Szent István-kilátó (Somló hegy)

Safety information

A túra jórészt utcákon, illetve könnyű terepen halad, de a kilátópontokon, különösen a bazaltorgonák tetejénél, legyünk óvatosak!

Tips and hints

Start

Hegykapu étterem, Somlóvásárhely (156 m)
Coordinates:
DD
47.130614, 17.371933
DMS
47°07'50.2"N 17°22'19.0"E
UTM
33T 679884 5222408
w3w 
Show on Map

Destination

Hegykapu étterem, Somlóvásárhely

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Az étteremtől a S+ jelzésen indulunk kelet, majd észak felé
 • Amikor elérjük a P jelzést, balra térünk rajta, aztán egy kikövezett, jelzetlen ösvényen rövidesen jobbra. Ezen jutunk fel a Kőkonyhához a bazaltorgonák alatt
 • Visszatérünk a S+ és a P jelzés találkozásához, és egyenesen, kelet felé követjük tovább a P jelzést
 • Erről a csúcs alatti fennsíkra felérve bal felé teszünk egy rövid kitérőt a ST jelzésen, a bazaltorgonák tetején lévő kilátópontig
 • Visszatérünk a P jelzésre, és ezt követjük a várig, ahová a SL jelzés vezet be
 • A vártól a S jelzésen megyünk észak felé, majd a hegy nyugati oldalában áttérünk a bal felé kiágazó S+ jelzésre
 • A SL jelzésen, újabb rövid kitérővel sétálhatunk ki a Szent Ilona-kápolnához
 • A S+ jelzésen folytatjuk a Taposókútig, ahol jobbra fordulunk a P jelzésre, és ismét ezt követjük egészen a kiindulópontig

A túráról részletesen

A Kőkonyhán át a kilátóig

A Somlón szinte bármerre sétálhatunk, magunkba tudjuk szívni a hegy atmoszféráját. Egy útvonalat azonban választanunk kell, és mi most a Hegykapu étteremtől indulunk kelet felé, a S+ jelzésen. Ahogy a tanúhegyek alakját jellemző csonkakúp egyre meredekebb palástján felfelé kapaszkodunk, és közben gyönyörködünk a változatos korú és állapotú pincékben, hamarosan elérjük a P jelzést, amelyen balra térve, majd egy jelzetlen, kikövezett ösvényen jobbra fordulva elérjük a bazaltoszlopok tövében rejtőző Kőkonyhát. Innen gyönyörű kilátás nyílik a hegy Somlóvásárhely felé lejtő lankáira, és a fölénk tornyosuló bazaltorgonákat is itt vehetjük szemügyre a legközelebbről. Ha április vége felé járunk erre, a sötétszürke sziklákat élénksárgára színezi a repedésekben is megélő szirti ternye, ez az apró fürtvirágzatú, védett növény.

A P jelzésre visszatérve hamarosan a 15. században a somlóvásárhelyi apácák által eredetileg gótikus stílusban építtetett, de a török időkben elpusztult, aztán barokk épületként újjászületett, Antiokheiai Szent Margit képét őrző Szent Margit-kápolnánál és a mögötte álló Keresztelő Szent János-kápolnánál találjuk magunkat. Ennél a pontnál végre komolyan a hegynek fordulunk, és bevesszük magunkat egy erdősávba, amelynek bazaltsziklákkal fedett, árnyékos ösvényén a Somló csúcsa alatti fennsíkra jutunk. Bal felé, a ST jelzésen tehetünk egy kitérőt a bazaltoszlopok remek panorámát kínáló tetejéhez – lényegében ugyanaz a látvány tárul elénk, mint a Kőkonyhától, csak magasabbról. Ha hátra fordulunk, megpillanthatjuk következő állomásunkat, a csúcson magasodó Szent István-kilátót is, illetve az előtte álló Szent István-emlékmű óriási fakeresztjét.

A tanúhegyek füzérétől a kalandos történetű várromig

A P jelzésen egy újabb erőfeszítéssel felérünk a Somló csúcsára. A látványt az 1938-ban bazaltkövekből épített, korábban Petőfi-toronyként ismert Szent István-kilátó uralja, de csak addig, amíg fel nem mászunk 12 m magas teraszára. Ehhez a büfében belépőt kell váltanunk, mégse hagyjuk ki, mert lélegzetelállító látvány tárul elénk: észak felé, Doba előterében szemügyre vehetjük Somló erősségének romjait, keletre megmutatják magukat a Bakony magaslatai, köztük a Kőris-hegy és a Kab-hegy, és felfedezhetjük Szigliget, Tátika, Rezi, valamint Sümeg várait. Tiszta időben a Rax és a Schneeberg 2000 m feletti csúcsa is feltűnik, a legfőbb attrakció mégis az, ahogy délkelet felé nézve a Tapolcai-medence tanúhegyei sorakoznak a láthatáron: a Hegyesd, a Csobánc, a Gulács, a Haláp, a Badacsony és a Szent György-hegy füzére uralja a távoli horizontot. A kilátóból lemászva, a körülötte nyújtózó kis fennsík peremén találjuk még a Szent István-emlékművet, és vannak padok is, ahol megpihenhetünk, ha elfáradtunk.

A kilátótól az erdőn át, tölgyek, hársak és kőrisek alatt, még mindig a P jelzésen érjük el Somló várának maradványait. Bár az erődítményt feltehetően közvetlenül a tatárjárás után emelték, az első írásos említése csak 1352-ből ismert. A története rendkívül kalandos: számtalanszor gazdát cserélt, 1543-ban szemtanúja volt egy komoly csatának, amelynek során Zrínyi Miklós hadai felkoncoltak háromezer törököt, és a tulajdonosai közé tartozott az a művelt, ugyanakkor kicsapongó életű Listi László költő is, aki megírta a mohácsi vész krónikáját, de véres rémtetteket tulajdonítottak neki, és 1662-ben hamis pénz verése címén lefejezték. A nevezetes tulajdonosok között érdemes még megemlíteni Kinizsi Pált, akinek az emlékét egy közeli szikladarab őrzi: ez a hagyomány szerint azért „horpadt be”, mert a legendás erejű hadvezér útban idefelé megpihent rajta.

A három oldalról meredek hegyoldallal védett erődítménybe egy szűk folyosón jutunk be. Jellegzetes, hatszögletű alapokon nyugvó tornyát korábban a konyha kürtőjének tartották, valószínűbb azonban, hogy a Bakócz Tamás által építtetett kápolnához tartozott. Az egyházi méltóság a Szapolyai-családtól vásárolta meg, és reneszánsz várkastéllyá építtette át a somlói várat a 15. század végén. A romok egyes pontjairól szintén nagyszerű a panoráma - visszanézhetünk a Somló erdőfedte csúcsára is, rajta Szent István-kilátó fák fölé magasodó tornyával.

Vissza a szoknya aljára

A várat a P jelzésen továbbsétálva hagyjuk el, majd az erdőből kiérve előbb a S, aztán a S+ jelzést követve, az óra járásával ellentétesen kerüljük meg a csúcsot a hegy szoknyáján. Következő állomásunk a SL jelzésen elérhető Szent Ilona-kápolna: noha ez csak a 19. században épült, a nagyjenői (tüskevári) pálos szerzetesek jóvoltából feltehetően már a 14. században is állt itt egy kápolna, amely a török időkben szintén elpusztult. Az újjáépítését a hívek fedezték a must eladásából, és ők teremtették elő a berendezés költségeit is.

Mintegy 800 méterrel később, az egykori Auguszt–Dervarics-présház udvarán megpillantjuk az országban egyedülállónak számító Taposó-kutat, amely lehetővé tette, hogy a 3 méteres, vízimalom-kerékre emlékeztető dobot forgatva, „lábi erővel” húzzák fel a vizet 80 m mélységből. Egykor sok hasonló szerkezet működött országszerte, de mára csak ez maradt meg – pontosabban ezt állították helyre 1960-ban. Innen újra a P jelzést lefelé követve, a présházak társaságát élvezve bandukolunk vissza kiindulópontunkhoz, az étteremhez, ahol búcsúzóul elkortyolgathatunk egy utolsó pohár somlait. Egészségünkre!

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A kezdőponthoz legközelebbi buszmegálló a Somlóvásárhely, vasútállomás bejárati út
 • Ha vonattal érkezünk, a Somlóvásárhely állomáson kell leszállnunk

Getting there

 • A Somlóvásárhely, vasútállomás bejárati út buszmegállótól a S jelzést kell követnünk a Somló felé a kezdőpontig (kb. 900 m)
 • A Somlóvásárhely vasútállomástól szintén a S jelzésen jutunk a kiindulópontig, a Hegykapu étteremig (1 km)

Parking

 • A kezdőpont, a Hegykapu étterem közelében a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.130614, 17.371933
DMS
47°07'50.2"N 17°22'19.0"E
UTM
33T 679884 5222408
w3w 
///chorizo.fillers.present
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(9)
László Samu
June 02, 2022 · Community
When did you do this route? June 02, 2022
Gereben Zsófia
March 15, 2022 · Community
Hangulatos hely
Show more
Tamás Lakatár
March 14, 2022 · Community
When did you do this route? March 14, 2022
Show all reviews

Photos from others

+ 4

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
9.4 km
Duration
3:15 h
Ascent
508 m
Descent
508 m
Highest point
432 m
Lowest point
157 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip Summit route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Waypoints
 • 6 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp