Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Tepke és a Purga erdős hátán

· 6 reviews · Hiking Trail · Cserhátvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Pásztón túl a nagytestvér, a Mátra (kilátás a Tepkéről)
  / Pásztón túl a nagytestvér, a Mátra (kilátás a Tepkéről)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban a Tepkére az Országos Kéktúra és a Mária-út vonalán
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A cserháti alkonyatban legelésző gulya a Bableves csárda feletti réten
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kattints a fotóra a nagyméretű panorámaképért! (Pára lepte cserháti erdők hullámoznak a Tepke csúcsától nyugatra)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az útvonal egy lehetséges hosszabbítása az Országos Kéktúra mentén Cserhátszentivánra, a Zsunyi-patak völgyébe
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kattints a fotóra a nagyméretű panorámaképért! (Cserháti panoráma a Macska-hegyről)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ereszkedés a Purga tömbjéről a Macska-hegy északi gerincén
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A párába burkolózott Zagyva völgye a Tepke csúcsáról
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Moha lepte tölgyes a Purga hátán
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hajnali fények Palócföld felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 7 6 5 4 3 2 1 km Tepke-kilátó
Kevés olyan remek kirándulóhelyünk van, ami annyira kiesik az átlag turista látóteréből, mint a Cserhát délkeleti gerince. Öreg tölgyesekkel borított lankás oldalaival és a nógrádi domborzatra nyíló talán legszebb kilátással az 500 méter fölé magasodó Tepke és Purga büszkén strázsál a kevély Mátra mellett. Mindenképpen érdemes ide ellátogatnunk, ha Palócföld szívébe szeretnénk bepillantást nyerni Hollókőre menet vagy a Mátrából hazafelé.
Open
easy
Distance 7.6 km
2:25 h
307 m
293 m
576 m
336 m

Anyagát tekintve a Cserhát keleti gerince megegyezik a Mátra fő tömegét alkotó hamuszürke andezittel, ahogy az a gerincen végig sorakozó, mohával borított görgetegekből is kiviláglik. A hegység legmagasabb csúcsait hangulatos cser- és molyhos tölgyesek borítják. A fák kérgét vastag moha- és zuzmópalást takarja, ami a levegő tisztaságának bizonyítéka. A Cserhát-vidék tölgyesekkel sűrű, vadban gazdag peremvidékén járunk. A szűken vett hegység legmagasabb összefüggő gerincét adja az ötszáz métert meghaladó lapos hegyhátak sora, a Tepke, a Purga, a Macska-hegy, illetve északra a Nagy-Kő-tető, a Varjú-bérc és a Kerek-Bükk.

Túránkkal ennek a hegysornak a legmagasabb, déli szakaszát járjuk be. Mivel gyéren lakott vidéken járunk, annak minden bájával és bajával, érdemes utazásunkat előre megtervezni, és a menetrendhez igazítani, különös tekintettel a visszajutásra. Buszok ritkán járnak erre, így könnyen marasztalóvá válhat hazánk eme meghitt zuga.

Author’s recommendation

 • Mindenképpen tanulmányozzuk a menetrendet indulás előtt, mert a túra végpontjától, Garábról csekély lehetőségünk van tömegközlekedni.
 • Ha a csatlakozás megfelelőbb, kezdhetjük a túránkat Garábon is. Így az ellenkező irányba haladva a Bableves csárdához érkezünk meg, ahonnan több busz közlekedik vissza Pásztóra. Tartsuk szem előtt, hogy a buszok hivatalos megállóhelye a Bableves csárdától pár száz méterre délre, Pásztó irányában, a Kozárd, Nagymező elágazásnál van!
 • Azért is lehet praktikus Garábról indulni, mert így a Bableves csárdához érkezve a busz érkezéséig fennmaradó időben ehetünk, ihatunk az autentikus fogadóban, míg Garábon vendéglátóegység hiányában erre csak saját készletünkből van lehetőség.
 • Érdekes alternatíva meghosszabbítani a túrát Szentkútig az Országos Kéktúra útvonalát követve. Bár így bőven megduplázzuk a távot, főként csak ereszkedünk a Szentkút előtti hegyig. Ezzel a bővítéssel ugyanakkor végigjárjuk a Keleti-Cserhát legmagasabb vonulatának egészét egy országszerte híres szakrális hellyel megtoldva. Ha túl hosszúnak ítéljük a gyaloglást, kiszállhatunk Nagybárkánynál vagy Sámsonházán.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: November 04, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
576 m
Lowest point
336 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Innivalót vigyünk magunkkal, mert a túra során csak a kezdő- és végpontnál van alkalmunk vizet venni!
 • Csapadékos időben a gerincre fel- és levezető agyagos dózerút csúszós, a túrabot hasznos lehet ilyenkor.

Start

Alsótold, Bableves csárda (337 m)
Coordinates:
DD
47.938305, 19.608228
DMS
47°56'17.9"N 19°36'29.6"E
UTM
34T 396057 5310380
w3w 
///samosas.bumping.doubts

Destination

Garáb, faluközpont

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Bableves csárdától utunk első részében az Országos Kéktúra a K jelzését követjük keletre, majd északra a Tepkén és a Purgán át egészen a Garábi-nyeregig.
 • A Garábi-nyeregnél a K◼ jelzésre váltunk, és azon sétálunk le Garábig, a túra végpontjáig.

A túra részletes leírása:

Alapesetben a kozárdi elágazás és Alsótold közötti Bableves csárdától indulunk, ami amellett, hogy az Országos Kéktúra pecsételőhelye, kiváló alkalmat nyújt a palóc gasztronómia megismerésére. Ezt a lehetőséget a feltöltődésre és az út kipihenésére kár lenne kihagyni.

Magunk mögött hagyjuk az országutat, és a Bableves csárda mögötti kis erdőben elindulunk a K jelzésű dózerúton. Utunk lassan emelkedik a hegyekkel körülölelt, szántókkal és kaszálókkal szabdalt medencében a Tepke lába felé. A mozaikos táj alapja a környék tektonikus erők formálta árkosodására vezethető vissza. A Mátrával rokon kifejlődésű vulkáni vonulat a lemezmozgások hatására összetört és kibillent, eltolódott eredeti helyzetéből. A vulkáni tömbök között a puha tengeri üledékek teknőszerű medencéi fekszenek, kiváló lehetőséget adva a helybelieknek a földművelésre, állattenyésztésre.

Hajdanán meghatározó eleme volt a tájnak a hegyközi mezőkön legelésző birkanyáj és gulya. Nógrád megyében a 19. században élte fénykorát az állattenyésztés: több tízezer, főként racka- és merinóiból juhokból álló birkaállomány, és több ezer magyar tarka szarvasmarha rágta a gyepet. A jószágot aztán a felvidéki városokig hajtották, és ott értékesítették. 1910-ben a losonci vásárra felhajtott lovak, tehenek, ökrök és borjak száma 11793 volt, míg a juhok és a kecskék száma meghaladta a tizenháromezret. Bár számuk napjainkra megfogyatkozott, itt, a Tepke lábánál manapság is megszokott kép a legelésző gulyával pettyezett mező.

A legelők szélén, a Cserhát összefüggő tölgyerdővel borított főgerince felé haladva az erdős hátból kitűnik a Tepke csúcsának kilátótornya. A bő km után elmaradnak a mezők; belépünk a világos tölgyerdőbe, mely innentől túránk meghatározó díszlete. A dózerút lassan, de határozottan emelkedik a Barát-hegy erdős oldalában. A gerincet elérve társul kapjuk a P jelzéssel érkező Mária-utat ( jelzés). Így az Országos Kéktúra és a Mária zarándokút mentén folytatjuk a kapaszkodást a Tepke csúcsáig a nyiladékokkal tarkított cserjés tölgyesben.

A hegy tetején kis tisztás fogad, ahol kényelmesen megpihenhetünk valamelyik padnál, és a csúcs hangulatát meghatározó, 25 méteres kilátóból megcsodálhatjuk a tágabb vidéket. A magasba csábító vasszerkezetet egy olajfúró toronyból alakították át pallókkal és lépcsőkkel, így kétségkívül hozzájárul a hely különlegességéhez. Az építmény tetejéről tökéletes rálátásunk van a Cserhát fő tömegére, a szelíden hullámzó hegytetőkre és a köztük megbúvó szántókkal és legelőkkel tarkított medencékre, széles völgyekre. Talán a legmegkapóbb kilátás a Mátrára innen, a nyugati kistestvérről nyílik, hiszen a hegység gerincét alkotó vulkáni magaslatok sorát szemből, egymás felé magasodva látjuk. A széles Zagyva-völgy felett a Muzsla fogazott gerince, az Ágasvár meredek kúpja mögött a Galya-tető terebélyes tömbje magasodik, míg a kilátást a Kékes messzeségben elhalványodó adótornya zárja. Északkelet felé a Mátra lábához simulva megannyi gerinc hullámzik a Medves fennsíkjáig, mely jó időben belevész a felvidéki hegyek hullámzó tengerébe.

A Purgáig kapaszkodunk

A Tepke csúcsától végig a gerincen egy hangulatos, öreg tölgyerdőben haladunk, ahol a fák törzse méter magasan harsányzöld mohával, a lombkoronáig felnyúló szürkészöld zuzmófoltokkal borított. A tölgyesekre jellemző gazdag aljnövényzetben csak kidőlt, öreg fatörzsek törik meg a kellemesen kanyargó gerincutat.

A Cserhát vidékére jellemző tölgyerdő fontos megélhetési forrása volt a helyi lakosságnak. A házak szerkezetétől a bútorokon át a legapróbb használati ezközökig az embert az erdő fája vette körül. A faanyagon kívül a tölgyek bőséges termése is hozzájárult a népesség jólétéhez, a falu disznóit - főként a bőtermő években - az erdőbe terelték makkoltatni. A régi időkben különálló hivatás volt a sertésekkel az erdőben élő, nomád életet élő kondásé. Ráadásul Bél Mátyás leírása szerint a 18. században még a mangalica előtt egy vaddisznóval rokon, fekete szőrű, nagy ellenállóképességű sertést tenyésztettek a vidéken. Emellett az erdőn élő kanászoknak is természetfeletti erőt tulajdonítottak: a néphit szerint gyógyítottak, de akár meg is ronthattak embert, állatot. A legtöbb idősebb kanász boszorkány hírében állt; róluk azt tartották, hogy nem halhatnak meg, amíg tudományukat tovább nem adják.

A Purga ősi hangulatot árasztó, mohos sziklákban tetőző lapos háta a Keleti-Cserhát legmagasabb pontja, ahonnan utunk enyhén lejteni kezd. Az öreg fák között kanyargó ösvény a Macska-hegy északra letörő gerincén természetes kilátópontot érint. Alattunk, a hegyek lábánál kucorodó apró település utunk végpontja, Garáb, míg a szemben lévő hegyhát végénél az UNESCO-világörökséget gazdagító Hollókő legelőit és házait pillanthatjuk meg. Tiszta időben észak felé a távolban akár a Jávoros és a Szitnya vulkáni tömbjéig is elláthatunk, ezek már a magasabb, felvidéki vonulatokat képviselik.

A Macska-hegy északi lejtője túránk legmeredekebb része. Szerencsére lefelé menet vesszük ezt az akadályt, mely hamar a hegy alatti nyeregbe vezet. A nyeregből a K◼ jelzésen balra, Garáb felé kanyarodunk a még mindig összefüggő tölgyerdőben. A meghitt ösvénynek búcsút intve innentől széles erdőgazdasági úton ereszkedünk a zsákfaluba.

A szinte kihalt, csendes településre igyekezve a hely meghittségéhez illő buddhista imaközpont mellett haladunk el. Az álmos főutcán lesétálva a templom, a bolt és a buszmegálló "triójánál" ér véget utunk. Innen közvetlen buszjárattal juthatunk vissza a Bableves csárdához, illetve Pásztóra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Bableves csárdához legközelebb eső buszmegálló a Kozárd, Nagymezői elágazás, ahová a Pásztó és Szécsény között Hollókő érintésével közlekedő járatokkal juthatunk el.
 • A végponton a Garáb, faluház vagy a Garáb, forduló nevű megállóban is buszra szállhatunk Bokor, Pásztó és Balassagyarmat irányába.

Getting there

 • A Bableves csárda a Kozárd, Nagymezői elágazás buszmegállóhoz képest észak felé, Szécsény irányába pár száz méterre található, ahol a K jelzés metszi az országutat. A csárda mögötti dózerúton indulunk a Tepkére.
 • A Garáb, faluház buszmegállóhoz déli irányba indulunk a túra végpontjától a faluközpont kanyarjában (50 méter). A Garáb, faluház megállót érinti az útvonal.

Parking

 • A Bableves csárda előtti kis részen korlátozott számú parkolóhelyet találunk.
 • Ha a túra végpontjánál akarjuk hagyni az autót, akkor Szécsény felé, Alsótold után Felsőtoldnál jobbra leágazva érünk Garábra, ahol a buszmegálló mellett a kerekes kútnál tudunk a legkényelmesebben parkolni.

Coordinates

DD
47.938305, 19.608228
DMS
47°56'17.9"N 19°36'29.6"E
UTM
34T 396057 5310380
w3w 
///samosas.bumping.doubts
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Bármely Cserhát turistatérkép

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(6)
Ágnes Horváth
October 02, 2021 · Community
When did you do this route? October 02, 2021
Photo: Ágnes Horváth, Community
Photo: Ágnes Horváth, Community
Photo: Ágnes Horváth, Community
Photo: Ágnes Horváth, Community
Photo: Ágnes Horváth, Community
Photo: Ágnes Horváth, Community
Photo: Ágnes Horváth, Community
Photo: Ágnes Horváth, Community
Photo: Ágnes Horváth, Community
Photo: Ágnes Horváth, Community
Klaudia Bognar
September 12, 2021 · Community
When did you do this route? September 12, 2021
Viktória Jakubecz
June 13, 2020 · Community
Tavaszi hangulat
Photo: Viktória Jakubecz, Közösség
Kilátás
Photo: Viktória Jakubecz, Közösség
Kilátó
Photo: Viktória Jakubecz, Közösség
Show all reviews

Photos from others

+ 9

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
7.6 km
Duration
2:25 h
Ascent
307 m
Descent
293 m
Highest point
576 m
Lowest point
336 m
Public-transport-friendly Scenic Refreshment stops available Family-friendly Geological highlights Summit route Healthy climate Botanical highlights Flora and fauna Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp