Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Telekes-völgy környékének rejtett kincsei

Hiking Trail · Gömör-Tornai-karszt · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Ördög-gát sziklái
  / Az Ördög-gát sziklái
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Rakacai-víztároló, a Cserehát és a Tokai-hegység látványa
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szendrői Felsővár-kilátó
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útvonalunk dandárja az Aggteleki Nemzeti Park védett területén vezet
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bódva Szendrőnél
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szendrő épületei a Várhegy tövében
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Telekes-patak szurdokvölgye
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Gömör-Szepesi-érchegység irányába
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Korlát-hegy háta Szendrő határából
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szalonnai-hegység látványa
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pásztortűz füstölög a távolban
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bódva-völgy és a Cserehát
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Szendrő feletti alacsony vonulatok meglepően nagyszerű túraterepet rejtenek: a Telekes-patak szurdokát és a Korlát-hegy hosszú hátának füves kilátópontjait. Mindkettő kárpáti hangulatot idéz.
Open
moderate
Distance 8.2 km
4:40 h
456 m
456 m
364 m
139 m

A túra egy bevezető etapból és a Telekes-patak szurdokát, illetve a felette húzódó, panorámás hegyhátat felfűző szakaszból épül fel. E meglepően összetett vidék a szomszédos Aggteleki-karszt vonásait tükrözi. A Rudabányai-hegység 300-400 m közötti magasságú kiemelkedései valódi hegyvidéki mészkőszurdokot rejtenek, hazánk egyik legvadabb völgyszakaszát. Ez a vidék a közeli Gömör-Tornai-karszt rokona, hiszen szerkezetét szintén triász és jura mészkövek alkotják. Itt is barlangokkal átszőtt, jól oldódó mészkőrétegek, mohás sziklaképződmények és oldott felszínek képviselik a látványos karsztformákat. Méreteikben ezek természetesen kisebbek, ahogy barlang is csak néhány került eddig a kutatók lámpáinak fényébe. Az izgalmas Ördög-gát-lyuk átjáróbarlangja a hegység legnagyobb ürege, ami az Ördög-gát feletti hegyoldalt keresztezi.

A közeli Kárpátokkal való kapcsolatot a hegytetők kilátásaiból érzékeljük a legjobban. A Korlát-tetőről nézve észak felé egyre növekvő hegygerincek sorakoznak a Gömör-Szepesi-érchegységtől egészen a Tátrákig. Kelet felé a Cserehát és a Tokaj-Epejesi-hegylánc, déli irányban a Bükk vonulatai mutatkoznak meg a panorámapontokról. 

A Rudabányai-hegység Bódva felé lefutó lejtői az évszázados legeltetésnek köszönhetően kopár, füves térszínek, amelyek a kárpáti havasok hegyi rétjeinek ízét, hangulatát juttathatják eszünkbe, még ha a méretek persze jóval kisebbek is.

Author’s recommendation

 • A túrát összeköthetjük a szendrői Felsővár-kilátó felkeresésével, ahonnan körpanorámát kapunk a környékre.
 • Ha autóval közlekedünk, kellemes, természetközeli szálláslehetőséget kínál a dombok túloldalán a Szőlősardó és Perkupa közötti Égervölgye Ifjúsági Tábor. A Telekes-völgybe innen is becsatlakozhatunk a táboron áthaladó P jelzésen, így a szendrői bekötőutat kihagyva még rövidebb is a túra.

 • A szurdok leglátványosabb részére tervezzünk több időt! Egyrészt a terep is technikás a kőgörgetegek miatt, másrészt a látványos tájon biztosan elidőzünk majd a sziklaalakzatokat, vég nélküli mohaszőnyegeket, a patak tájformáló erejét tanulmányozva.

Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: December 21, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Közép-hegy oldala, 364 m
Lowest point
Szendrő, 139 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A Telekes-völgy talpán – különösen csapadékos időszakban vagy utána, illetve hóolvadáskor – körültekintően, óvatosan mozogjunk! A kőgörgeteges patakmedren helyenként át is kelünk, figyelmesen lépkedjünk a gázlókon!
 • A túra első és utolsó szakasza nyílt terepen vezet; erős napsütésben jól jön a fejfedő használata.

Tips and hints

Start

Szendrő felső vasúti megállóhely (139 m)
Coordinates:
DD
48.409551, 20.720397
DMS
48°24'34.4"N 20°43'13.4"E
UTM
34U 479308 5361859
w3w 
///chickens.twisting.rejected

Destination

Szendrő felső vasúti megállóhely

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A vasúti megállóhely északi végén találjuk a P+ jelzést, amin balra fordulva a Kis-Korlát-tető alatti nyeregig túrázunk.
 • A Z+ jeleken balra, a következő elágazásig sétálunk.
 • Jobbra a Z jelzésre térünk, és a Telekes-völgybe ereszkedünk.
 • A patakvölgyből jobbra, a P jelzést követve emelkedünk ki.
 • Egy nyeregből a P▲ jeleket követjük jobbra, és a kilátópont után visszatérünk a hegyhátra.
 • A hegyháton balra, a P+ jelzés kalauzolásával térünk vissza a Szendrő felső vasúti megállóhelyre.

A túra részletes leírása:

A Bódva völgyéből a Telekes-völgybe

A vasúti megállóhely déli végén, az útkereszteződésnél találjuk a P+ jelzést, amelyet jobbra követve hamar kiérünk a házak közül. Földútra lépük, és a Bódva völgyének lapos síkjáról fokozódó meredekséggel indulunk neki a Rudabányai-hegység lankáinak. A szántók egyre inkább legelőknek adják át a helyet a domboldalon. Szemben jól rálátunk a Korlát-hegy hosszú gerincvonalára, amit túránk második felében keresünk fel. Visszatekintve Szendrő házait és a kiemelkedő Várhegyet, azon túl pedig a Cserehát dombvidékét szemlélhetjük. A Kis-Lipóc lomha hátát megkerülve a nyílt területet körbeölelő erdő szélére érkezünk. A szomszédos Pásztor-rét a hagyományos állattartás háttérbe szorulásával mára csalitos, bokros területté változott, és a régi szőlőknek is csak az emléke él.

A fák közé lépve ligetes erdőben kapaszkodunk fel a Kis-Korlát-tető alatti nyeregbe. Az irányítótáblánál a Z+ jelzésre váltunk (balra), és délnyugati irányban a közeli völgyfőhöz megyünk. Itt jobbra kanyarodva, már a Z jelzést követve belépünk az Ardai-völgybe, és ereszkedővel folytatjuk, amely a környék meghatározó vízfolyásához, a Telekes-patakhoz vezet. Erdős részeken és csalitos-bozótoson vágjuk át magunkat, helyenként kisebb tisztások és sziklakibukkanások is színesítik ezt a szakaszt. Végül a kőgörgeteges Telekes-völgy talpán állunk; a következő 3 km-es etapon pedig a patakkal tartunk a csodálatos szurdokban.

A mohatakaróba burkolózó Telekes-völgy

Az egyre mélyebbre vágódó völgy és a hegyoldalak sűrű erdősége megtartja a párát még a szárazabb időszakokban is, így üdezöld mohabevonat fed szinte mindent, ami már-már őserdei hangulatot teremt. A mészkősziklás mederben bucskázó Telekes-patak játékos útkeresésbe kezd a szurdokban, a völgytalpon vezetett turistaút pedig több helyen is átvág rajta – itt egyik partról a másikra a köveken lépdelünk. Az egyre sziklásabbá váló lejtők között érkezünk a völgy leglátványosabb természeti jelenségéhez, az Ördög-gáthoz. Ez a képződmény ékes példája a vízfolyások természetes kanyargásának, építő és romboló munkájának.

Az Ördög-gát sziklája csakugyan elgátolta egykor a patakot. A méretes mészkőborda patkó alakú kanyargásra késztette a vízfolyást, ami azonban módszeres ostromával idővel átvágta a torlaszt, és az öblös hajtűkanyart lerázva magáról, kiegyenesítette folyását. A régi meder az ún. Keringő, míg az Ördög-gáton ma már vízeséssel folyik át a patak. A magasabban fekvő, régebbi mederben vezet a turistaút.

Az alsó perspektívából bontakozik ki igazán a természet e látványos alkotása. A víz által sima felszínűre koptatott, hatalmas kőtömbök között tör utat a hegy leve, ami kisvíz idején elnyelődik a hasadékban, és csak a szurdok egy alsó pontján kerül újra a felszínre. Ez a jelenség jellemző a mészkőszurdokokra: a jól oldódó karbonátos kőzetben a medernyelők a felszín alá vezetik a patak egy részét vagy egészét. A Keringő környékén oldásos eredetű barlangokat is találunk, köztük a 82 m hosszú Ördög-gát-lyuk üregét, ahonnan őskori régészeti leletek is előkerültek.

Sziklás szurdoktúra 

Innentől lefelé a szurdok nehezebben járható. A vad, folyamatosan változó terepen alig marad meg az ösvény; hol a patakot, hol a sziklákat kerülgeti. A technikásabb körülmények ellenére ez a szakasz a túra leglátványosabb része: tarajos sziklabástyák között tekergünk az ösvénnyel, és többször át is kelünk egyik partról a másikra.

Idővel rutinosan vetjük meg lábunkat a görgetegeken, bár minden lépés némileg ingatag. Itt a táj folyamatos változásban van, a sziklák kisebb-nagyobb tömbökre szakadnak, majd a víz erejének engedelmeskedve hengergőznek a völgyben. Fatörzsek és ágak is borítják a medret, fokozva a vadság érzését. Néhány sziklafal tövében, a patak öbleiben lenyalt, lekerekedett élű üstöket formált a víz a kemény felszínbe. A szurdok végén a völgy a kiszélesedik, pereme lankásabbá válik.

Elágazáshoz érkezünk, ahol jobbra fordulva már a P jelzés ösvényét követjük. Utolsó patakátkelésünk után egy keskeny mellékvölgyben kezdünk kiemelkedni a hegyhát irányába. Az eddigi kalandok után kényelmes erdei sétának tűnik a kaptató, amin az út kivezet a Telekes-völgyből.

A Rudabányai-hegység panorámás hátán

Idősebb fákat is rejtő gyertyános tölgyesben haladunk, aztán odafent, a nyeregben újabb keresztút fogad. Itt jobbra, a P▲ jeleken folytatjuk utunkat egy hegyperemi kilátóponthoz. Ligetes, bokros-füves térszínre vezet az ösvény, ahol eredetileg a terület lehatárolására emelt, régi kőrakások nyomait látjuk: egykor ugyanis idáig terjedtek Szendrő szőlői és legelői. A panoráma kiváló: a Bódva tágas völgyén túl a Cserehát lankái domborodnak, a látóhatáron pedig az Eperjes-Tokaji-hegylánc déli része húzódik. Jól rálátunk a Rakacai-víztározó felületére és a környék falvaira.

A P▲ jeleken továbbindulva visszakanyarodunk a hegyhátra, és balra térve a gerincvonalon újra a P+ jelzésre váltunk. Ez lankásan fut ki a Közép-hegy csúcsának közelébe, ahol több pontról is kinyílik a táj a Bódva-völgyből felnyúló, hajdani legelők mentén. A gerinc viszonylagos magaslati helyzetének és az állattartásból visszamaradt, ligetes réteknek köszönhetően remek kilátásokkal szolgál. Tájkép adottságai a kárpáti kaszálók hangulatát kölcsönzik az alacsony vonulatnak. Megkapó innen a panoráma az Upponyi-hegység és a Bükk-fennsík sziluettjére.

A Korlát-hegy kínálja a legszebb tájképet, mivel uralgó pozíciójával kiemelkedik a környező, alacsonyabb dombok közül. A Rudabányai-hegység folytatásaként, de már a Bódva völgyének túloldalán jellegzetes hármas csúcsával magasodik a Szalonnai-hegység, alatta, a Cserehát dombjai között ezüstösen csillog a Rakacai-víztározó tükre. A Rudabányai-hegység legmagasabb tetőpontjának oldalából megnyílik a kilátás észak, azaz a szomszédos Galyaság és a Gömör-Tornai-karszt erdős hátai felé. Ha szerencsések vagyunk, és a látási viszonyok megfelelőek, a Kárpátok bércei is megmutatják magukat: a Gömör-Szepesi-érchegységen túl az Alacsony- és a Magas-Tátra is látható innen. 

A panorámával betelve ereszkedünk le a Kis-Korlát-hegy nyergébe, amely alatt, sűrű tölgyessel fedett lejtőn csatlakozunk a túra elején már megtett szakaszhoz. A P+ jelzést követve, ismerős úton térünk vissza Szendrőre.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A túra kezdete és vége a Szendrő felső vasúti megállóhely, ahová vonattal, vagy a településközpontból gyalogosan érkezhetünk.
 • A buszról a Szendrő, Fő tér nevű megállóban érdemes leszállni, ahonnan a túra kezdőpontjára sétálhatunk a településen belül.

Getting there

 • Szendrő központjából a P jelzést követve 900 méter gyaloglás után érkezünk a vasúti megállóhelyhez.

Parking

 • A vasúti megállóhely környékén könnyen találunk parkolóhelyet.

Coordinates

DD
48.409551, 20.720397
DMS
48°24'34.4"N 20°43'13.4"E
UTM
34U 479308 5361859
w3w 
///chickens.twisting.rejected
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Gömör-Tornai-karszt és a Cserehát turistakalauz

Author’s map recommendations

 • Gömör-Tornai-karszt és a Cserehát turistatérkép

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others

+ 1

Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
8.2 km
Duration
4:40 h
Ascent
456 m
Descent
456 m
Highest point
364 m
Lowest point
139 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp