Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Szlovák Paradicsom próbája, ízelítő a karsztfennsíkból

Hiking Trail · Slovenský raj, Stratenská hornatina
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A legmagasabb létra a Zejmarská roklinában, az utolsó komolyabb felszökésnél
  A legmagasabb létra a Zejmarská roklinában, az utolsó komolyabb felszökésnél
  Photo: Attila Német-Bucsi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 900 800 700 5 4 3 2 1 km

Kényelmes, látványos, izgalmakat is tartogató körtúrát teszünk a Szlovák Paradicsom déli oldalán, az üdülőturizmusáról ismert Dedinkyből a karsztfennsík fenyőligetes rétjére, a Geravy hegyi hotel étteremmel is kecsegtető szállásához, ahol érdemes eltölteni az éjszakát. Könnyed hegyvidéki körséta egy vízeséseket rejtő szurdokkal fűszerezve.

moderate
Distance 5.5 km
2:25 h
335 m
335 m
1,047 m
787 m

Dedinky (Imrikfalva) és a Geravy rétje is két kevésbé felkapott, pedig látványos helyszíne a Szlovák Paradicsomnak (Slovenský raj). Előbbit a 20. század közepén létesült víztározójáról, utóbbit védett havasi flórájáról és faunájáról ismerhetjük, területén egy hangulatos hegyi hotelt, turistaszállót és éttermet magában foglaló házat (Horský hotel Geravy) is találunk. A két helyszínt összeköti egy régebben népszerű ülőszékes felvonó, melyet hagytak elenyészni, ahogy az lenni szokott a nemzeti parkok területén. De a fennsíkra jutáshoz egy sokkal érdekesebb útvonalat is használhatunk a felvonónál: a déli oldal egyik láncos turistaútját, amely pont annyira nehéz csupán, hogy ízelítőt adjon az efféle izgalmakból. Itt is jelen van vízesés mellett felkapaszkodó létra, víz oldotta barlangi üregektől látványos sziklafal, fémtálcákon egyensúlyozó, és láncokat tartogató, sziklafelszökéseket áthágó turistaút. A technikás rész azonban alig haladja meg a 100 méteres hosszúságot.

A nehézségekért cserébe megnyitja kapuit a látványos és izgalmas sziklavilág, ahol még a havasokra jellemző zerge is jelen van, bár megpillantásukhoz kivételes szerencse szükséges. A sziklafelszökéseken túl valódi fenyőillatú hegyvidékre érkezünk, amit nem véletlenül neveztek el Szlovák Paradicsomnak (Slovenský raj). Bár az elnevezés eredetét az északi oldalon élő szerzetesekhez kötik, a 20. század elején felvirágzó turizmus így próbálta kiemelni a területet a környező hegyvidékből. Itt ugyanis a sziklaformák, a karsztfelszín változatossága és hangulata kiváló túratereppel kecsegtetnek, ezért érdemes a tájföldrajzi nevén Káposztafalvi-karsztnak hívott hegységet mélyebben is megismerni. Ehhez kínál remek bevezetést, kedvcsináló ízelítőt ez a nem túl megerőltető, szállás- és étkezési lehetőséggel könnyített útvonal a hegység déli oldalán, a Szlovákiában kedvelt Dedinky (Imrikfalva) üdülőfalu felett.

Ajánlott időszak a túrához: a nyári félévben, amikor a szurdokok nincsenek lejegesedve. Nagyobb eső után a sziklafelszínek és a létrák, valamint a tálcák csúszóssá válnak, ilyenkor sokkal nehezebb a haladás. Esős időben, de különösen téli körülmények között rendkívül csúszósak,balesetveszélyesek a beépített technikai elemek. A szurdok csak fölfelé járható!

Author’s recommendation

 • Dedinkyben (Imrikfalva) számos szálláslehetőség közül választhatunk a magánszállásoktól a szállodákig. Érdemes megszállni a faluban vagy a szomszédos sífelvonó melletti Geravy turistaházban (hotelben), és kiélvezni a hegyvidéki környezetben eltöltött estét.

 • A túra végén Dedinkyben kajakot,kenut vagy vízibiciklit is tudunk bérelni, amivel a páratlan fekvésű tóról is megcsodálhatjuk a környéket

 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre. A berendezések károsodása esetén vagy árvizes időszakokban a szurdokok látogatását korlátozhatják, ezért indulás előtt ellenőrizzük a linkelt weboldalt!

 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.

Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: September 16, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Geravy rét, 1,047 m
Lowest point
Dedinky (Imrikfalva), 787 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 4.64%Forested/wild trail 21.40%Path 58.89%Road 9.82%Traces of trail 5.23%
Asphalt
0.3 km
Forested/wild trail
1.2 km
Path
3.2 km
Road
0.5 km
Traces of trail
0.3 km
Show elevation profile

Safety information

 • A szurdok létrákkal és lánccal, fémkapcsokkal biztosított részén higgadtan, körültekintően mozogjunk! Esős időben, de különösen téli körülmények között rendkívül csúszósak, balesetveszélyesek ezek a részek. A szurdok csal fölfelé járható!
 • A kilátópontokon maradjunk a biztonságosan megközelíthető területen belül! A sziklaperemek csúszósak lehetnek, ne kockáztassunk testi épségünket, életünket semmilyen fotóért, kilátásért.
 • A fennsíkperem leszakadásánál vezető ösvények meredekek és kövesek, ajánlott a bakancs és a túrabot használata. Mindenképp óvatosan, kellő odafigyeléssel közlekedjünk a meredek, sziklás, görgeteges útszakaszokon!

Tips and hints

 • A Geravy turistaház és hegyi hotel (Horský hotel Geravy) nyitvatartásáról, árairól és ajánlatairól ide kattintva, a szállás honlapján tájékozódhatunk.
 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét (jelen esetben Slovenský raj) kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Start

Dedinky, CHZ hotel buszmegálló (Imrikfalva széle) (787 m)
Coordinates:
DD
48.863265, 20.385649
DMS
48°51'47.8"N 20°23'08.3"E
UTM
34U 454942 5412437
w3w 
///convoy.racks.disadvantage

Destination

Dedinky, CHZ hotel buszmegálló (Imrikfalva széle)

Turn-by-turn directions

Itiner 

 • Dedinkyből (Imrikfalva) a P jelzésen túrázunk át a szomszédos Biele Vody faluba.
 • Biele VodybólK jelzésen túrázunk fel a Zejmarská roklina szurdokán (Zejmári-szakadék) a Geravy rétig, a menedékházig.
 • Visszafelé a Z jelzést követjük a menedékháztól Dedinkyig, kiindulópontunkig.

A túra részletes leírása

Vizes kalandok a Szlovák Paradicsom déli oldalán

Dedinky (Imrikfalva) széléről, az éttermet, a szállókat és nyaralókat tömörítő Dedinky sícentrumtól indulunk el a P jelzésen a felvonóállomás irányába. A népszerű üdülőközpont a 20. században nőtt ki a Káposztafalvi-karszt déli oldalán, a Gölnic folyó (Hnilec) felső szakaszának erdőkkel körbevett völgyében. Igazából a Gölnic hívta életre ezt a turistacentrumot, a dobsinai vízerőmű ugyanis az Alacsony-Tátra keleti lankáin eredő, biztos hozamú folyó vizének duzzasztásából táplálkozik. A hegyvidéki vízfolyást itt Dedinky alatt, az egykori Palcmanhutánál gátolták el 1953-ban, létrehozva az Imrikfalvi-víztározót (Palcmanská Maša), amelynek vizét a hegyeket átfúrva juttatják a jóval mélyebbre vágódott Sajó völgyébe, turbinákkal hasznosítva a nagy mennyiségű víz energiáját. A tározó emellett horgászparadicsom és fürdőhely is egyben, túlsó végén pedig pisztrángtenyészet működik. A sűrű fenyvesekkel benőtt hegyoldalak ölelésében fekvő, közel kilométeres szélességű hegyi tó rendkívül látványos is, s ezzel élteti a falu turizmusát is.

P jelzés hezitálás nélkül lendül neki a hegyi réttel nyitott hegyoldalnak, közel 100 méter szintet leküzdve az első fél kilométeren. A kaptató tetején a Pri dedinke hágóba érkezünk, ahonnan csodásan rálátni a tározóra és a sípálya körüli házakra. A hágó túloldalán már öreg fákkal szegélyezett úton ereszkedünk a Biela voda völgyébe. Eredetileg itt is sípálya üzemelt, de mára már látványosan elhanyagolt minden téli sportokhoz kötődő létesítmény. A néhány nyaralóból, üdülőből, közintézményből álló Biele vody település(rész)t éppen csak érintjük, és egy csermely hídját keresztezve felkanyarodunk a balra kiágazó ösvényen, a K jelzés szegélyezte turistaúton.

A fenyveserdőbe térve rögtön fabódé állja utunkat, ahol nyári szezonban belépődíjat kérnek a további úthasználatért. Igazából csak pár eurót kell itt megfizetnünk de a folytatáshoz elengedhetetlen létrák és láncok karbantartása, az út kiépítése mindenképp megéri ezt a csekély összeget. Alig hagyjuk el ugyanis az „útonálló” bódé tisztását, a sebesen csörgedező patakkal kísért ösvény a sziklás hegyoldalak közé, a Zejmári-szakadék (Zejmarská roklina) szurdokába vezet. Egyre meredekebbé válik a csapás, kisebb sziklafelszökéseken már létrák segítségével jutunk át. Végül egy sziklasáv állja végérvényesen utunkat, érdekes bemélyedések, patakvíz faragta üregek tátonganak a tekintélyes kőfalban, amire létrák és láncok vezetnek fel a patak vízesései mellett. Izgalmas 100 méter következik, a tagolt felszínű sziklán lépcsőzetesen kapaszkodunk fel, a sima felületeket létrával, míg a természetes lépésekben és fogásokban gazdag részeket csak fémtálcák és láncok segítségével küzdjük le. Az utolsó felszökés a legmeredekebb: itt majd 15 méteres létrával kanyarodunk ki a falsáv tetejére, ahonnan kilátás is nyílik az alattunk húzódó völgyre, a szemközti erdőre és szirtekre. 

A Káposztafalvi-karszt fennsíkján

Innentől a meredekség megenyhül, a mészkőhegység fennsíkján már nem kell jelentős szintet leküzdenünk, csak a rétegek közé vágódott patak természetes esését kell még pár tíz méterrel magasabbra követnünk. Hangulatos, sűrű erdőt kettévágó patakmederben, kőgörgetegekkel telehintett, széles folyosón át vezet az út a fennsíkra. Egy utolsó, lánccal biztosított, de enyhe dőlésű sziklafelszínen kapaszkodunk ki a patak mellől, és ezután már kényelmes erdei séta következik a fennsíki rétre.

Egy forrás mellett haladunk el, de közel vagyunk már a menedékházhoz is, ahol étterem üzemel. A fenyvessel sűrű vegyeserdőben útelágazáshoz érkezünk, ahonnan egy rövid kitérővel ellátogatunk a Geravy rétre, az erdőszéli turistaházhoz (majd ugyanide fogunk visszatérni, hogy a Z jelzésen leereszkedjünk a faluba). Előtte még azonban a hegyi menedéket és a fennsíki kaszálót vesszük szemügyre a közösen haladó K és Z jelzés mentén.

Egy sziklás bukkanón áthágva érjük el a Geravy rétet, szélén elkerített területen vaddisznó, szarvas és háziállatok láthatók, mint kecske, juh és felföldi marha. A fenyőligetektől tarka fennsíki réteket a helyi lakosság alakította ki a meredek, erdős hegyoldalakkal határolt, lapos területen, ugyanis itt állt rendelkezésre megfelelően tágas, csapadékos felszín a legelőknek, kaszálóknak, amihez a fennsíki erdőt kellett rendszeresen irtani. Cserébe olyan havasi réteket hoztak létre, ahol a juh és a szarvasmarha mellett a magasabb hegyvidéki zóna élőlényei telepedtek meg. A gazdag rovarvilágot jól példázza a fokozottan védett Apolló -epke és a vérfű hangyaboglárka, tavasszal pedig a lila színben pompázó sáfránymezők a leglátványosabb botanikai értékei a rétnek.

A Geravy hegyi hotel és turistaház (Horský hotel Geravy) a rét délnyugati szélén fogadja a megfáradt turistákat. Meglehetősen egyszerű, sallangmentes szerkezetével nem túl megnyerő, bár fenyődeszka borítása, panorámás terasza és főként étlapja, italkínálata betérésre csábít. A belső tér is puritán, inkább vadászházra emlékeztet a falakon kipreparált állatfejekkel. A házba vezető betonlépcső kettéosztja az épületet, jobbra egyszerűbb turistaszálló, balra hegyi hotel üzemel. Mindenképp érdemes viszont itt éjszakázni, hiszen az alkonyati és éjszakai fennsík egyedi hangulattal bír. Reggel pedig sokszor ébredünk a rét fölött elterülő ködsáv látványával, hiszen a csapadékos fennsíkon reggelente gyakran hűl le jelentősen a levegő, ami párakicsapódást eredményez. 

Vissza a völgybe, ereszkedés Dedinky vízpartjára

Ha feltöltődtünk a házban, körbesétáltunk a réten, megnéztük a karámban éldegélő vad- és háziasított állatokat, akkor némi bevezető hullámvasutazás után visszaereszkedünk a faluba. Ehhez visszatérünk a már érintett elágazáshoz, ahonnan a Z jelzésen folytatjuk utunkat a felvonó menti úton. A fenyő- és bükkerdőben hullámzó út a nyílegyenes felvonókábelt keresztezve kanyarog a legkényelmesebb nyomvonalon. Egy csekély völgyecskét átszelve, balra kitérve kerüljük a hegytetőt, ahol a hegyoldalból kitekintő kilátópontot mellőz a turistaút. A látványos sziklaszirtre csak jelzetlen ösvény vezet, de az alig 100 méteres kitérőt megéri megtenni a vidékre nyíló panorámáért. A Gömör-Szepesi-érchegység sűrű fenyvesekkel hullámzó hátai nyújtóznak körülöttünk minden irányban, alattunk a túránk elején érintett Biela voda patak mélyre vágódó völgye keresztezi a hegyvidéket.

Az út a felvonó alá visszakanyarodva, rövid rávezetés után meredeken „zuhan alá” a sziklás fennsíkperem árkában. Helyenként sziklás, de végig köves, görgeteges úton kell ereszkednünk, szánjuk rá az időt és a figyelmünket, hogy csak biztos lépésekkel haladjunk a balesetveszélyes szakaszon. Bő 100 méter szintcsökkenés után megenyhül a lejtő meredeksége, völggyé szélesedik a mélyedés, és az erdő is hátramarad a hegyvidék peremén. Innentől a lankásabb hegylábi réteket keresztezzük, és Dedinky (Imrikfalva) házai is feltűnnek a völgy kanyarulatánál.

A meredek hegyoldalak katlanjában épült települést bányászok alapították. Vasat és rezet is bányásztak a környező hegyekben, később pedig a fém kinyerésére, megmunkálására massák és hámorok létesültek a környéken. A terület hosszú ideig a Csáky család birtokában volt, és gróf Csáky Imréről keresztelték Imrefalvára vagy Imrikfalvára a települést. A főként szlovák telepeseket gyűjtő falut 1933-ban összevonták Kisistvánddal, és Dedinkyre keresztelték. A legnagyobb változás 1953-ban következett be, amikor a Gölnic folyó partján álló Palcmanhuta helyén gátat építettek, a folyó vizét pedig egészen a faluszéli kertekig felduzzasztották. Innentől a hegyvidék és a vízpart határhelyzetéből kibontakozó turizmus vette át a vezető szerepet a falu életében.

Hangulatos gerendaházak, takaros porták között ereszkedünk le a falu főterére, ahol a 19. század közepén épült katolikus templom mellett a tározót is elérjük. Itt buszmegállót is találunk, de a vízisport-lehetőségeket, szabadstrandokat, büféket és éttermeket felvonultató tóparton érdemes levezetni túránkat egy igényeinknek megfelelő zárással, a vízben vagy annak partján felfrissülve.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A Dedinky, CHZ hotel buszmegállóa túra kezdő- és végpontja.
 • Dedinky vasútállomása elérhető vonattal a Banská Bystrica (Besztercebánya) és Margecany (Margitfalva) közötti vonalon, de a szerelvények ritkán járnak.

Getting there

 •  A túra kezdő- és végpontja buszmegálló és parkoló is egyben.
 • A Dedinky vasútállomásról a Z jelzésen, a tó gátján átkelve, mintegy 20 perc sétával érhetjük el a túra kezdőpontját (1,3 km, 35 m szintemelkedés).

Parking

 • A túra kezdőpontjánál, a Dedinky, CHZ hotel buszmegállónál pakolót is találunk.

Coordinates

DD
48.863265, 20.385649
DMS
48°51'47.8"N 20°23'08.3"E
UTM
34U 454942 5412437
w3w 
///convoy.racks.disadvantage
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 4. és 124. számú térképe (Slovenský raj, 1:25.000 és 1:50.000 méretarányban) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
5.5 km
Duration
2:25 h
Ascent
335 m
Descent
335 m
Highest point
1,047 m
Lowest point
787 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Family-friendly Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna 'Healthy climate' Insider tip

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp