Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail

A Sár-hegy varázslatos világa

· 2 reviews · Hiking Trail · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Lejtősztyepp a Sár-hegyen, háttérben a Mátrai Erőmű
  / Lejtősztyepp a Sár-hegyen, háttérben a Mátrai Erőmű
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Cserjésedő gyep a Sár-hegyen
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás az Alföld felé
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sár-hegyi kilátás Gyöngyös irányába
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A dióda gyári vasút nyomvonalán Mátrafüred felé
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Cserjésedő gyep a Sár-hegyen
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lejtősztyepp részlet
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Olaszsáska
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az imádkozó sáska ebédje
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a pipis-hegyi vitorlázórepülő-térről (Kattints a képre a teljes mérethez!)
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sár-hegy a gyöngyösi temetőtől
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A távolban a Sástói- és a kékestetői kilátó
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent Anna-kápolna
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Remete-barlang (pinceszerű üreg) a Szent Anna-kápolna tövében.
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent Anna-tó
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 8 6 4 2 km Mátravasút (Felsőújváros megállóhely) Mátravasút (Gyöngyös végállomás)
Kellemes, könnyed túra a mátrai borvidéken, melynek középpontjában a Sár-hegyről elénk táruló panorámák, a hegy kialakulása, élővilága és a szőlőművelés áll.
open
easy
9.4 km
2:55 h
408 m
261 m
Ez az útvonal a nézelődés jegyében telik. A gyöngyösi indulás után először a szőlők közül a hegyet, majd a hegyről a szőlőket és a minket körül ölelő tájat kémleli a tekintet. A hangulatos fennsíkra felérve az egykori szőlők helyén kialakult több mint 100 éves parlagokon rengeteg színes virág, valamint a mindenhol repkedő, mászó dekoratív lepkék és egyenesszárnyúak  késztetik folyton megállásra a kirándulókat. Az egykori kőrakásokon gyíkok és siklók néznek velünk farkasszemet. A Cseplye-tetőn Szerencsés Imre botanikus emlékoszlopától szinte teljes körpanorámában lesz részünk, csodás kilátással a Mátra-bércre. Lefelé a kádárok védőszentjéről, Szent Annáról elnevezett kápolnánál kényelmesen pihenhetünk egyet, felfedezve a rejtélyes kialakulású Szent Anna-tavat és a Remete-barlangot. A pipis-hegyi repülőtér után Mátrafüredre érkezünk.

Author’s recommendation

 • A sok kilátópont miatt érdemes a szokásos tempónknál kicsit hosszabb menetidővel számolni.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Updated: July 01, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
490 m
Lowest point
179 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Tips, hints and links

Start

Mátravasút, Felsőújváros vasúti megállóhely (180 m)
Coordinates:
DD
47.789466, 19.937603
DMS
47°47'22.1"N 19°56'15.4"E
UTM
34T 420428 5293447
w3w 
///giggle.speaking.eyelid

Destination

Mátravasút, Mátrafüred-alsó vasúti megállóhely / Mátrafüred, Erdész utca buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 •  A túrán végig a S jelzést követjük.

A túráról részletesen

 A Sár-hegy

Az 500 m magas Sár-hegy a Mátra déli, elsüllyedt hegységperemének egy részben tönkösödött, denudált szigethegye. Fő tömegét Nagyhársasi Andezit Formációba tartozó piroxénandezit-láva, agglomerátum és tufa, valamint kis foltban riolittufa alkotja. A könnyen málló andezittufán főleg a csernozjom barna erdőtalaj, agyagbemosódásos barna erdőtalaj és fekete színű, agyagfrakcióban gazdag erubáz talaj, a köves-sziklás részeken ranker talaj alakult ki. Az Alföld felől nyitott helyzetű Sár-hegyen ― az Északi-középhegység többi déli előhegyével együtt (pl. váci Naszály, fóti Somlyó, tokaji Kopasz-hegy) ― a hegyi és hegylábi fajok erősen keverednek a kontinentális, pusztai fajokkal. Rendkívüli értéke egyrészt abban rejlik, hogy kis területen fordulnak elő együtt az alföldi és a hegyi fajok, másrészt, hogy mára ezek a hegyek lettek a régen hatalmas területekre jellemző, napjainkra azonban erősen visszaszorult pusztai élővilág refúgiumai, azaz végső menedékhelyei. A hegy növényzetének jelentős része ma már másodlagos társulás. A legértékesebb élőhelyek az egykori szőlőterületeken kialakult árvalányhajas gyepek, melyek számos ritka és védett növényfajnak adnak élőhelyet. Szintén másodlagosan jelenik meg az egykori szőlőparcellákat elválasztó kőrakásokon a törpemandulás és csepleszmeggyes cserjés. Hasonlóan értékes élőhelyek az északi kitettségben található kornistárnicsos kaszálórétek.

Szőlőkön át 

A temető sarkától széles dűlőúton indulunk el a S jelzésen a Sár-hegy irányába. A szőlők között kaptatunk felfelé. Hamarosan két eperfa mögött feszület bújik meg. A szőlőtermesztés nagy múltra tekint vissza a mátrai borvidéken. Első írásos említése 1042-ből való: „Saár határában zárdát építettek, melyhez szőlőbirtok is tartozik”, de valószínűleg már sokkal korábban is folyt szőlőművelés a területen. Kitaibel Pál neves polihisztor, botanikus 1803. május 12-én járt a Sár-hegy környékén. Naplóbejegyzése alapján is fejlett szőlőkultúra volt a területen, amelyen belül kiemelt volt a Sár-hegy jelentősége. „A vörös és fekete szőlők tőkéit fejre metszik vissza, csak két szemet hagynak a vesszőn. A fehéret viszont 3–5 szemre metszik, és amikor a fürt már látható, május elején a terméketlen hajtásokat levágják, és az előző évi üres vesszőket lemetszik. A gyöngyösi lakosságnak a szőlőművelés az elsőrendű foglalkozása, ezért kiterjedt szőlőket lehet látni. A Gyöngyös mögötti Sár-hegy délnyugati, déli és délkeleti oldala szőlővel borított. A tőkét sorba ültetik. Általában nem karózzák, de ha hosszabbra metszik, akkor a szőlőkarót kap. Rövidre metszésnél összekötözik a vesszőket. Kötözéshez hársfaháncsot használnak. A bor erősen alkoholtartalmú, alapíze van. A vörös bor jobb, mégis a fehéret keresik inkább.”

A Sár-hegy dűlőit 1884-ben érte el a filoxérajárvány; a szőlőgyökértetű 1890-re parlaggá változtatta az itteni tájat. A járvány után a hegytetőn lévő tőkéket már nem művelték tovább, majd a II.  világháború után a meredekebb lejtőkről is eltűntek. Ahol mára nagyobb szőlőültetvények maradtak meg (főleg a hegylábi részek), ott a nagyüzemi körülményekhez megfelelő szőlőművelés-módokkal találkozunk. Hosszan megyünk tovább egyesen a szőlősorok között, majd a végüknél balra kanyarodunk a jelzéssel.

Gyepeken át

Kicsi, de mély völgyben megyünk tovább, majd utána hamarosan a Szőke-kúthoz érünk. A forrásház fölé hajló fák között tatár juharokat is találunk. Ez a faj az Alföld löszterületeit egykor kiterjedten borító erdős puszták társulásalkotó faja. A lösz szépen megmaradt a Sár-hegy lejtőlábi régiójának délies kitettségeiben, ezért találkozhatunk itt ezzel a fajjal is.

A Sár-hegy egyik előhegye, a Visonta-hegy nyergéig meredekebbé válik az út. Itt, a művelt területek fölött már szép kilátás nyílik az alattunk fekvő Gyöngyösre. Ezek a pusztafüves lejtősztyeppek és a hegyi száraz legelők rejtik a legtöbb védett fajt a hegyen.

Az itteni sekély talaj hamar kiszárad, ezért gyakoriak a szélsőséges víz- és hőmérsékleti viszonyokhoz alkalmazkodó hagymás, gumós és egyéves növények. Más túlélési technikát követnek a tatárjuharos lösztölgyes egyik jellemző, melegkedvelő cserjefajai, a jajrózsa alacsony sarjtelepei, melyből rengeteget találni a fennsík ezen részén. Mivel a szélsőséges viszonyok miatt nincs mindig módja ivarosan szaporodni, gyökérsarjakkal vegetatívan is terjedő ún. polikormont alakít ki. A látszólagos növényegyedek klónok, amelyek között közvetlen víz- és tápanyagszállítást folyik. A milliónyi apró tüskét viselő kis cserje latin nevének jelentése a legszúrósabb rózsa. Egy másik védett, hasonló élőhelyeket kedvelő faj a kertekből is ismert, rózsaszín virágú törpemandula. Vele leggyakrabban az egykori szőlőparcellákat határoló mezsgyékre hordott szabálytalan keresztmetszetű kőrakásokon találkozunk, amiket errefelé obaláknak neveznek.

A több mint száz éve felhagyott szőlőkben olyan további védett fajok is megtelepedtek, mint a pannon-kárpáti bennszülött magyar perje, a pusztai árvalányhaj, a pusztai meténg, a piros kígyószisz, a kőrislevelű nagyezerjófű, vagy a nyíltabb térszíneken a Janka-tarsóka. Ezen füves élőhelyek adnak otthont a fokozottan védett sztyeplepkének, a gurgolyafajokban fejlődő árgusszemű cincérnek és a tarka imolához kötődő selymes cserjecincérnek is. Érdemes figyelni a felettünk vitorlázó ragadozó madarakat is, mert a területen akár kígyászölyvvel vagy darázsölyvvel is találkozhatunk. A Mátrából olykor táplálékát kereső parlagi sas és békászó sas is megjelenik az égen.

Fel a hegytetőre

A nyeregből rövid emelkedő vezet a gerincen a Cseplye-tető körpanorámás púpjára. Szerencsés Imre (1922-1994) gyöngyösi gyógyszerész és botanikus, a Sár-hegy növényvilágának kutatója volt. Emlékoszlopa mellől szinte madártávlatból nézhetünk le Gyöngyös házaira. Kelet felé a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyének kéményei vonzzák magukhoz a tekintetet. Ez hazánk legnagyobb széntüzelésű erőműve 950 MW beépített teljesítménnyel. Kicsivel északabbra a Markazi-víztározó látszik. A legszebb látványt azonban Mátra-bérc nyújtja. Jól kivehető innen Galyatető, a Kékes tömbje, az előtérben pedig az 53 m magas Sástói-kilátó, amit eredetileg Algyőre szántak olajfúró toronynak. A terület kedvelt siklóernyős starthely is, ahonnan már csak száz méterre van tőlünk a Sár-hegy antennákkal tűzdelt csúcsa, amit a gyepes nyereg után rövid emelkedővel érünk el.

Le a Szent Anna-kápolnáig

A széles kocsiútról a kanyar után jobbra térünk egy keskeny csapásra, és a hegy északkeleti gerincén galagonya-, kökény- és rózsabokrok között megyünk lefelé. Kb. 400 m múlva kis tisztáshoz érünk: balról a cseres-kocsánytalan tölgyes erdőt, jobbról a Keleti-Mátrát, Abasárt, Markazt és Visontát látjuk. Tovább ereszkedve 600 m múlva már az erdőszélből feltűnik a bájos Szent Anna-kápolna fatornya és cserepes teteje. Az Abasár községhez tartozó, a kádárok védőszentjének nevét viselő kápolnát báró Bossányi Gáspár alapította a 18. század közepén. 1797-ben VI. Piusz pápa engedélyezte az itteni búcsútartást. A környékbeliek azóta is rendszeresen kijárnak július 26-án bűnbánatot gyakorolni. A kis domb északi tövében mélyül a Remete-barlang, ami igazából nem egy mesterségesen kimélyített üreg.

A kápolna mögött találjuk a feltöltődés előrehaladott állapotában lévő, náddal körülvett Szent Anna-tavat. Medre máig tisztázatlan körülmények között keletkezett. A legelfogadottabb elmélet szerint egy eróziós süllyedék, amit csapadékvíz töltött fel. A tó a kétélűek, mint például a tarajos gőte és sok más állatcsoport legjelentősebb petézőhelye a hegyen. Növényei közül említést érdemel a közönséges rence, ami egy gyökér nélküli, alámerülten élő vízinövény. Víz alatti levelein csappantyús tömlők helyezkednek el, amik kisméretű állatokat, pl. rákokat szippantanak be a másodperc tört része alatt. A foglyul ejtett zsákmányt végül fehérjebontó enzimekkel emésztik meg. A tó körül élő védett növények a bánáti sás és a buglyos boglárka.

Hegylábi levezető szakasz vadasparkkal, repülőtérrel

A tótól északnyugati irányba indulunk tovább a S jelzésen. Egy pihenőhely mellett hagyjuk el a rétet, majd a feketefenyők után jobbra fordulunk az elágazásban. A Szálasi-kúttól már látszik az egykori erdészházból kialakított Szálas turistaház.

Innen egy darabig magas vadkerítés mellett haladunk a melegkedvelő tölgyesen át, majd a pipis-hegyi vitorlázórepülő-tér pályájának déli végéhez érkezünk. Innen is szépen látszik Galyatető, a Kékes és a Sástói-kilátó. A terület 1931-ben a Mátravidéki Motor Nélküli Repülőosztály tulajdona lett. Ők építették 1932-ben az első magyar motor nélküli teljesítmény-repülőgépet, a Gyöngyös 33-at. A repülőtér 1938-1939 között élte fénykorát, amikor több száz pilótát képeztek itt ki. A II. világháború alatt hadászati célokra használták, majd 1956 után bezárták. Az 1960-as években a Magyar Honvédség raktárként és honvédségi üdülőtelepként használta. A repülőtér beindítását 1979-ben Kóré Vilmos vezetésével egy önkéntes csapat kezdte el. Jelenleg a vitorlázó és motoros szakosztállyal is rendelkező Repülőklub Gyöngyös a terület használója a Magyar Honvédelmi Szövetség keretein belül. A Magyar Honvédség jelenleg kiképzési célokra veszi igénybe. A repülőtér rendezvényeknek is otthont ad, mint például a Gyöngyösi repülőnapoknak, és 2003-ban gyöngyösi EFOTT helyszíneként is szolgált.

Jobbra tartva befordulunk az erdőbe, ahol a hangulatos cseres-tölgyesben az egykori iparvágány nyomvonalán megyünk tovább. A sínek az 1951-ben épített diódagyárat kötötték össze Mátrafüreddel. A Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium vadasparkjának a túlsó végénél jobbra fordulunk, ahonnan már látjuk is a mátrafüredi szánkópályák aljában az ökumenikus erdei Istentiszteleti hely Szentkorona másolatát. Az „M” alakú oltár a Magyarország, Mátra, Mária egységre utal. Az oltárhoz vezető széles ösvény mentén, ahol az iskola szabad átjárást biztosít az híveknek, kálvária is található. Tavasztól őszig egyházi rendezvények, esküvők, keresztelők is tarthatóak itt.

A sportpályája mellett balra kanyarodunk a hármas elágazóban, keresztezzük a Mátravasút sínjeit, majd a 24. sz. főutat. A túra végpontját jelentő Mátrafüred, Erdész utca buszmegálló innen már csak bő 100 m-re jobbra van, szemben vele pedig a vasútállomás. A járda egyben forgalmas kerékpárút is!

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A Gyöngyös és Mátrafüred között közlekedő Mátravasúttal a Felsőújváros nevű megállóig kell utazni a túra kezdőpontjára. 
 • A túra végén a kisvasút vonalának Mátrafüred-alsó nevű megállójához érkezünk, ahol vonatra szállhatunk; pár lépéssel odébb, a főút mentén találjuk a Mátrafüred, Erdész utca nevű buszmegállót.

Getting there

 • A túra a kisvasút megállójából indul, és egy másik megállója mellett ér véget, ahol a buszmegállót is találjuk.
 • A Mátravasút megállóhelytől északkeleti irányba 30 m-re találjuk meg az első S jelzést a temető kerítésének sarkán.
 • A túra végpontjától a S jelzést tovább követve rövid sétával Mátrafüred központjába jutunk.

Parking

 • Gyöngyösön a 24-es főút melletti Spar szupermarket parkolójában vagy a temető bejáratánál lévő kis parkolóban hagyhatjuk az autót.

Coordinates

DD
47.789466, 19.937603
DMS
47°47'22.1"N 19°56'15.4"E
UTM
34T 420428 5293447
w3w 
///giggle.speaking.eyelid
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Mátra turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • A meredek köves szakaszok miatt javasolt a bokát tartó, megbízható talpú túrabakancs használata, illetve igény szerint túrabot.
 • Mivel a túra hosszan déli kitettségben megy, és árnyék sincs sok,  nyáron javasolt bőséges folyadékellátásról gondoskodni. Útközben nincs vízvételi lehetőség!
 • A navigáláshoz Természetjáró app ajánlott.

Questions & Answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

4.5
(2)
Gergő Lovász
October 25, 2020 · Community
Kellemes túra, sajnos a temető környéke elég mocskos, illetve a kaptató elején is elég rendezetlenek a telkek de az út további része kikapcsol.
show more
Feszület + eperfa
Photo: Gergő Lovász, Közösség
Zsófia Papp
August 19, 2020 · Community
2020. augusztus 19.
Photo: Zsófia Papp, Közösség

Photos from others

Feszület + eperfa
2020. augusztus 19.

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
9.4 km
Duration
2:55h
Ascent
408 m
Descent
261 m
Public transport friendly Point-to-point Scenic Refreshment stops available Family friendly Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Cableway ascent/descent Insider tip Summit route Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp