Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A ruszin faluból az Árpád-kori várig

· 2 reviews · Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Tágas legelők Komlóska határában
  / Tágas legelők Komlóska határában
  Photo: Attila Német-Bucsi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A zsúpfedeles tájház a hagyományos építészet emléke
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a hegység központi részére a Pusztavárból
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Idős, mohásodó kőfolyás a Pusztavár északi oldalában
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az apró ruszin falu, Komlóska a kaszálóktól tarka hegyoldalak közt
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tanösvény útvonala mentén látványos sziklakibúvásokat láthatunk
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pusztavár felújított falai emelkednek a hegytetőn
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hegység egyik legjobb kilátópontja a Pusztavár
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bükkösben kapaszkodunk a Pusztavár alatti nyeregbe
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A patak folyását lekövető főutcán
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Pusztavárból dél felé, távolban a tokaji Nagy-Kopasz
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Rövid kirándulással vesszük be a Pusztavárként ismert egykori Solymos várát a ruszin faluból, Komlóskáról. A kevesek által ismert, rendkívül látványos kilátópont alig egy kilométerre található a falu határától, ám 420 méteres magasságával a környék fölé emelkedve a hegység egyik legimpozánsabb panorámáját nyújtja. A központi vidéktől egészen a Tokaji-hegyig, a Bodrog árteréig pásztázhatjuk a tájat. Kárpáti tájakra emlékeztető hangulatával Komlóska meghitt faluja is megéri a felfedezést.
Open
easy
Distance 4 km
1:30 h
293 m
293 m
426 m
183 m

A Tokaji-hegység egyik legkülönlegesebb vidékén járunk, két jellegzetes zempléni táj határán, hangulatában és látványában az Erdős-Kárpátokat idéző vidéken. Ugyanis Komlóskát az Északkeleti-Kárpátokból érkezett ruszin telepesek népesítették be a kuruc időkben. Életmódjával egy völgynyi kárpáti tájat hozott itt létre a szláv gyökerű lakosság: a falu körül legelők nyúlnak messzire a hegyek oldalában; néhol még teraszokat is kialakítottak az egyenletesebb kaszálók érdekében. Maga a település a helyszűke miatt jellemzően egyutcás, csak a mellékvölgyekbe nyomul be egy-két ház. A falu dombjának magaslatán álló, Kárpátaljáról elszármazott híveinek lelki üdve felett őrködő templom is görögkatolikus.

Komlóska lakossága a zártsága miatt alig keveredett másokkal, így napjainkban is élő az ukránnal rokon, szláv eredetű ruszin nyelv - bár mára kevesen beszélik. Ennek oka azonban, hogy a falu népessége a megélhetés reményében jórészt városokba költözött. Az erdő és a háztáji mellett a fő keresetforrást a szomszédos települések (Erdőhorváti, Tolcsva, Olaszliszka) szőlőinek szezonmunkái biztosítják. Tokaj-Hegyalja borvidéke ugyanis a falu határától alig pár kilométerre végződik a Tolcsva patak tágas medencéjében. A túra csúcspontjáról, a Pusztavárról be is látjuk a Tolcsva körüli szőlőket és a Tokaji-hegyet.

Magasan a falu felett trónol az Árpád-kor után emelt, Solymos váraként jegyzett erőség, amelyet a Tolcsva nemzetség, a terület urai építtettek. A kiválóan védhető, meredek vulkáni kúp tetejéről jól ellenőrizhető a tágabb térség. A két szomszédos hegytetőt, a Vég-hegynek nevezett kúpot és a Fekete-hegy déli nyúlványát is Vár-hegynek nevezik, ami feltehetően a Tolcsva patak völgyét őrző megfigyelőpontokra utal. Magát az erősséget alig egy évszázad után felhagyták, így a 14. század végétől romosodik; neve is ezért Pusztavár. A kiváló őrpont, a tágas panoráma azonban megmaradt, így rendkívüli kilátásban gyönyörködhetünk a romok közül.

Author’s recommendation

 • A túra kezdete után, a falu főutcáján találjuk a 19. század elején épült, hagyományos parasztházat, amit ruszin tájháznak alakítottak ki. Ha időnk és lehetőségünk engedi, nézzünk be az eredeti használati eszközökkel a hagyományos életmódba betekintést nyújtó épületbe, ahol hazánkban egyedülálló módon eredeti kabolás kemencét is láthatunk masinával. Hogy ez mit jelent, megtudhatjuk a helyszínen a zsúpfedeles, paticsolt falú kis házikóban.

 • A túra csúcspontja, a falu fölé magasodó vulkáni kúp tetején ülő Pusztavár remek kilátással kecsegtet . Ehhez viszont érdemes jó látási körülmények között felkeresni a várat, hogy se a csúcsokat takaró felhők, se a párás levegő ne zavarhassa a kilátást. Remek alkalom erre a hideg, száraz őszi, téli időjárás, amikor még a Bodrog felől benyomuló, alattunk hömpölygő ködpaplan is fokozhatja a látványt.

Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: January 17, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Pusztavár, 426 m
Lowest point
183 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A Pusztavár tornyának romjáról nyílik a legjobb kilátás, de óvatosan mozogjunk a köves terepen!
 • A lefelé vezető ösvényen a görgetegen mozogni veszélyes, a csapás alig látható - bár a jelzés követhető.

Start

Komlóska, Erdészház buszmegálló (187 m)
Coordinates:
DD
48.336204, 21.458050
DMS
48°20'10.3"N 21°27'29.0"E
UTM
34U 533945 5353770
w3w 
///asteroid.pulsates.flattening

Destination

Komlóska, Erdészház buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A buszmegállóból a P jelzésen indulunk keleti irányba, a település központja felé.
 • Kisposta közön jobbra, a PL jelzésre térünk, amin a Pusztavárba gyalogolunk.
 • A várromtól a PT jelzésen ereszkedünk vissza Komlóskára.
 • A túra végén a faluban jobbra induló P jelzést követjük a buszmegállóig.

A túra részletes leírása:

Komlóska határában

A buszmegállóból a P jelzésen indulunk keleti irányba, a falu központja felé, majd a templomdomb alatti elágazásnál jobbra, a PL jelzésre váltunk. (Útközben balra a zsúpfedeles ruszin tájházat is megnézhetjük, ami korhű emléket állít egy régi világnak, a hajdanán itt élt embereknek.) A patakparthoz ereszkedve keresztezzük a településnek helyet véső Nagy-Egres-patakot, és a túloldali kis háton átsétálunk annak oldalágához, a Hollós-patak sekély völgyébe. Komlóskát már a 14. században említik majd a vészterhes huszita idők és a császári csapatok környékbeli pusztításai után II. Rákóczi Ferenc közbenjárására, ruszin telepesekkel éledt újra a falu. Ezt a keleti kötődést mutatja a házak feletti dombon álló, 19. század eleji görögkatolikus templom is.

Ahogy a Hollós-patakot is keresztezzük a falu szélén, és felkapaszkodunk a domboldalra, visszatekintve rálátunk a háztetőkre, a Nagy-Egres-patak völgyére és a környező hegyekre. A lejtők közé szorult falu körül széles sávban, facsoportokkal szabdalt hegyi kaszálók nyújtóznak. Máskülönben sűrű erdővel borított hegyek övezik a medencét. A Szkalka-, a Barlang-, a Mogyorós- és a Svinerka-hegy alkotta vulkáni koszorút a Nagy-Papaj zárja. A nevekből is kitűnik a vidéket benépesítő, szláv eredetű lakosság térfoglalása, ám a kárpáti tájakra jellemző, falu feletti kaszálók sora a neveknél is beszédesebb.

A Pusztavár oldalában

A Hollós-patak feletti rétről belépünk a hegyoldalt benépesítő erdőségbe, ahol eleinte vegyesen tölgy és bükk, majd az erdőgazdasági út mentén már csak a bükk a meghatározó fafajta, amely a kis magasság ellenére is megél itt. A széles, murvás út enyhe lejtéssel vezet minket nyugatnak, közvetlenül a Pusztavár alá, ahol egy kereszteződésből élesen felkanyarodunk a meredek hegyoldalnak.

A következő párszáz méteres szakaszon küzdjük le a szintemelkedés nagy részét - szerencsére kezdetben még viszonylag lankásabban, majd úgy kétszáz méter után jelentősen megnő a meredekség. Küzdelmes kapaszkodásunkat az öreg bükkfák árnyéka enyhíti, szerencsére az északi oldal és a zárt lombkorona enyhe klímát eredményeznek. Felérkezünk a lapos hegyhát nyergébe, ahonnan nyugati irányban rákanyarodunk a Pusztavár csúcsára. Egy utolsó kaptató a bokros, sziklás vulkáni kúpon, és megérkezünk a Pusztavár romjaihoz.

A Pusztavár kilátópontjánál

Maga a vár a legmagasabb pontot foglalja el, ám ne számítsunk merész tornyokra, vagy a vidék felett trónoló fellegvárra: a hosszú évszázadok alapokig omlasztották az egykor büszke erődítést. A 14. századi vár a rekonstrukciós munkák után is csak alapjaiban felismerhető, a nyugati fal pár méter magas kőrakása és a két végpontot kijelölő északi és déli bástya méteres alapja látszik a hegytetőn.

Az állagmegőrzés során azonban a kilátást takaró bokros, facsoportos hegytetőt teljesen megtisztították, így lebilincselő kilátásban gyönyörködhetünk a két bástyáról. Délen a szomszéd, a Fekete-hegy sűrű erdővel borított oldala húzódik az Erdőhorváti felett magasodó Vég-hegy ligetes nyergéig. E mélyedésnek köszönhetően rálátunk a Tolcsva patak völgyére, az Erdőhorváti és Tolcsva közötti legelőkre, szőlőkre, a Bodrog árterére, amelynek végén a Tokaji-hegy széles szoknyájával terpeszkedik az Alföld síkján. Meghatározó azonban a Tokaji-heggyel kezdődő vulkáni hegyek sorozata; egyik legnagyobb tömbjük a szemközt szélesen elterülő, szabályos, kerek kúppal magasodó Szokolya. Alatta Erdőhorváti házai sejlenek fel, észak felé pedig a hegység központi részét alkotó vulkáni kúpok végtelen, erdős sorát pásztázhatjuk végig.

A látvány, a körpanoráma a hegység legszebb kilátópontjai közé emeli a Pusztavárat. Ennek ellenére kevésbé ismert ez a hegytető, így tömegtől nem kell tartani, sőt ritkán találkozunk bárkivel is az ide vezető útvonalakon. Igencsak járatlan a csúcsról lefelé vezető tanösvény, amely már a nyomvonalát tekintve is nehezen követhető, de a hegy újabb vadregényes oldalát villantja fel.

Vissza Komlóskára

A vár északi bástyája alatt balra tér a PT jelzés a bokros erdőben, amit vállalkozó kedvű turistaként érdemes csak követni. Igen meredek, görgeteges és sziklás lejtőn kacskaringózik le a már alig fellelhető utacska, és egyből az első száz méteren egy újabb kilátóponthoz vezet. A bokrok, molyhos tölgyek fölé magasodó andezittorony abból a miocén vulkáni anyagból származik, amely felépítette a hegység nagy részét. A hegy anyagát a rétegvulkánokra jellemzően egymásra rakódott törmelék- és lávarétegek alkotják, és ahol a keményebb, megkövült láva felszínre bukkan, ott falakat, tornyokat alkot. Egy ilyen sziklán állunk, amiről egyébként szépen rálátni Komlóskára, valamint a falut övező hegyekre. Ahol nincsenek sziklaformák, ott is mindenütt az egykori lávafolyás anyagával találkozunk: északi oldalon végig mohával benőtt andezitgörgetegek között ereszkedünk.

Az ösvény eleinte enyhén balra, északnyugat felé tart, majd egy nagyobb, áthajló sziklafal mellett visszakanyarodik jobbra, Komlóska irányába. Innentől a sziklakibúvások alatt haladunk, és a magasság csökkenésével egyre lankásabb, kényelmesebb útvonalon ereszkedünk. A magasodó erdőben egy erdei tisztáshoz érünk, ennek nyugati részén, öreg bükkfák árnyékában a kővel kirakott, hangulatos Rákóczi-forrást érintjük. Friss vize csillapíthatja szomjunkat, a hegymászás és az izgalmas ereszkedés hatására megemelkedett pulzusunkat. A monda szerint a fejedelem is ivott a forrás vizéből vadászat közben, innen ered neve is. Az öreg fáknak és az innen kényelmesen visszavezető ösvénynek köszönhetően a tisztás hangulata valóban fejedelmi.

A fárasztó meredekség végeztével ugyanis innentől már széles nyiladékon, jól követhető útvonalon érünk vissza a faluba. A forrás után rövidesen elérjük a már ismert útvonalat, azonban ezúttal a legdirektebb irányban, egyenesen folytathatjuk utunkat lefelé a hegyről, a PT jelzést követve. A lejtő alján érkezünk a Nagy-Egres-patak teraszára, ahol kissé körülményesen, a helyi gazdák kertjei között kell visszanavigálni a település főutcájára. Ha megoldottuk a rejtvényt, a faluszéli Gomba presszó hangulatos, árnyas terasza lesz a jutalmunk. Innen már csak visszasétálunk a buszmegállóhoz, a P jelzést követve (jobbra).

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Az Olaszliszka-Tolcsva vasútállomásról (Vámosújfaluról) indulnak buszok Komlóskára. A falu első buszmegállójánál, a Komlóska, Erdészház megállóhelyen szálljunk le a járatról!

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 • Az autót érdemes a falu déli végénél, a Gomba presszónál hagyni, de parkolhatunk a faluközpontban is.

Coordinates

DD
48.336204, 21.458050
DMS
48°20'10.3"N 21°27'29.0"E
UTM
34U 533945 5353770
w3w 
///asteroid.pulsates.flattening
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Zempléni-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő, enni- és innivaló, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(2)
Edi Sipos
November 21, 2021 · Community
Nagyon szép a látvány! Szerencsések voltunk, mivel Ködfelhő tárult el alattunk ami elképesztő látványt nyújtott. A lefelé vezető út kicsit megtévesztő. Valamint a legvégén az egyik helyi lakos engedett át a portáján mivel nem találtunk át (állítása szerint más is így járt) Nagyon jó kis rövid túra!! Annyi figyelmeztetést írnék még annak aki kutyás, hogy a túra elején van egy két udvar ahol kijárnak a kutyák. Ránk 4 kutya szaladt 1perc alatt.
Show more
When did you do this route? November 20, 2021
Photo: Edi Sipos, Community
Photo: Edi Sipos, Community
Photo: Edi Sipos, Community
Photo: Edi Sipos, Community
Photo: Edi Sipos, Community
Photo: Edi Sipos, Community
Photo: Edi Sipos, Community
Photo: Edi Sipos, Community
Photo: Edi Sipos, Community
Photo: Edi Sipos, Community
Zsolt Medve
June 06, 2021 · Community
When did you do this route? June 06, 2021

Photos from others

+ 9

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
4 km
Duration
1:30 h
Ascent
293 m
Descent
293 m
Highest point
426 m
Lowest point
183 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Cultural/historical interest Family-friendly Geological highlights Insider tip Summit route Healthy climate Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp