Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

A régi egri szekérút nyomában

Hiking Trail · Bükk-vidék · open
Responsible for this content
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Jobbra a bazaltszurdok, balra Szarvaskő
  / Jobbra a bazaltszurdok, balra Szarvaskő
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gilitka-kápolna
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyílt terepen Szarvaskő fölött
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szarvaskő a várból
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Völgyi úton a Bükk szélén
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tisztás a hegyhátra érve
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pillantás a Nagy-Eged felé
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ereszkedés a Gilitka-kápolnához
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vár nagy tornyának maradványa és Szarvaskő
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az utolsó méterek Szarvaskő előtt
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A felnémeti bánya és Szarvaskő
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túránk nagyrészt szelíd hátakon vezet
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szarvaskő és a vár bazaltkúpja
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenőhely az emelkedőn
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bazaltba vágódott az Eger-patak alattunk kanyarodó szurdoka
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bélapátfalva központjában
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bélapátfalva, Telekessy vendégház (OKTPH_111_2)
  Photo: Mihály Szöllősi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Öko-Park Kemping Bélháromkúti (Bélapátfalvai) … kolostor Szarvaskői vár
Bélapátfalváról Szarvaskőre kellemes erdei sétával kelhetünk át - azon az úton, amit több száz éven át szekérrel vagy gyalog küzdöttek le a környékbeliek. Meglepő módon a Bükk peremi hátai teljesen sajátos panorámát, egy autóúttal és vasúttal áttört bazaltszurdok felülnézeti perspektíváját kínálják.
open
easy
11.3 km
3:35 h
475 m
571 m

A Bükköt általában magasra emelkedett mészkőfennsíkjával szokás azonosítani, de valójában ez hazánk egyik legösszetettebb geológiájú hegysége. Ez meglátszik a táj változatosságában is: míg az üledékes eredetű kőzetek (pl. mészkő és agyagpala) a fennsíkot és a lábától induló völgyek rendszerét alkotják, a hegység déli részén egykori vulkáni működések lenyomataival találkozhatunk. A leglátványosabbak persze a kaptárkövek, de ha felkeressük a Bükk délnyugati peremvidékét, óceánmélyi vulkanizmus maradványait vehetjük szemügyre: Szarvaskőtől Bélapátfalváig egy keskeny bazaltsáv kígyózik, melybe az Eger-patak mélyített szurdokvölgyet. Utóbbi természetes formáját ugyan az autóút és a vasút kiépítése felszámolta, de ezen a túrán fölülről, majd testközelből is találkozhatunk a víz hatására „megfagyott" párnalávákkal.

A túra kellemes erdei séta az Országos Kéktúra egy szakaszán. A nagy emelkedők hiányoznak, de Bélapátfalváról indulva kétszer is hegyhátra kell kapaszkodnunk - köztük pedig a meghitt Gilitka-kápolna felkeresése miatt nézünk be a völgy mélyére. A könnyű gyaloglás a Szarvaskő fölötti emlékezetes panorámával, majd várrom-látogatással zárul.

Author’s recommendation

 • Szarvaskőn több szálláshely is rendelkezésre áll (pl. az Öko-Park Panzió és Kemping), ha a túra végén eltöltenénk még néhány napot a hegyek között, vagy folytatnánk a Kéktúrát a Mátra felé.
 • Vízlelő hely nincs az útvonalon, ezt vegyük figyelembe bepakoláskor!
 • Érdemes időt szánni a bélapátfalvai ciszterci apátság meglátogatására a túra elején.
 • A túra közben a Bélapátfalvához közeli Telekessy vendégházban is lehet éjszakázni.
 • Szarvaskőn kalandpark is működik, amire akár juthat is idő a túra végén.
 • Ha marad elég szabadidő, érdemes felkapaszkodni a Szarvaskő fölötti Major-tetőre, ahol kilátót találunk. Tetejéről a Bükk-fennsík szikláit, a köveket is láthatjuk.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Updated: December 04, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
549 m
Lowest point
221 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest Stop

Öko-Park Panzió

Tips, hints and links

Start

Bélapátfalva, városháza buszmegálló (318 m)
Coordinates:
DD
48.057461, 20.353456
DMS
48°03'26.9"N 20°21'12.4"E
UTM
34U 451824 5322889
w3w 
///manifold.lusher.placer

Destination

Szarvaskő, italbolt buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A túrán majdnem végig a K jelzést kell követni.
 • A szarvaskői várba a K/ jelzésen térhetünk ki jobb felé, majd ezen is gyalogolunk vissza.
 • A K jelzés levezet Szarvaskő központjába.

A túra részletes leírása

Az eltűnt barkók, az elűzött szerzetesek és a megszűnt ipar

Eger felé startolunk Bélapátfalva főutcáján, és egy kis közpark után balra fordulunk a K jelzéssel. A házak mögül előtűnik a Bél-kő hatalmas, szabdalt bástyája. Az enyhén emelkedő utca a temető előtt szétágazik. Jobbra, az apátsági parkoló felé fordulva találjuk a lefelé hajló sétányt, ami a templomhoz vezet. Visszatekintve dimbes-dombos vidék alján ül meg Bélapátfalva, melyet egykor a barkók laktak (kb. 50 másik faluhoz hasonlóan). A Borsod, Gömör és Nógrád határán élt maroknyi etnikum szokásaiban és nyelvjárásában csak árnyalattal különbözött a jóval elterjedtebb, szomszédos palócoktól. Egyikük eredete sem teljesen tisztázott. A város története egy évszázadon keresztül szorosan összefüggött a Bél-kő bányászatával, mely során helyenként 100 méternyi magasság tűnt el a mészkőtömbből, lábánál pedig cementgyár és mészüzem termelte az építőipari alapanyagokat.

A kikövezett, világítással ellátott sétány mellé kis csermely szegődik; a fák mögött egyre hatásosabb a bányászattal sebzett sziklafal letörése. Rövid emelkedőt követően a látványba egy másik monstrum tolakodik: a lépcső tetején már a bélháromkúti ciszterci kolostor roppant kapujával nézünk farkasszemet. Amint a településében is, nevében a Bél előtag a terület egykori birtokosára, a Bél („Bel") nemzetségre utal, a három kút pedig a közeli forrásokat számlálja.

A 13. századi alapítású apátságot pilisi ciszterci szerzetesek kezdték építeni, mígnem a tatárjárás meghiúsította törekvéseiket. A román kori stílushoz a folytatásban gótikus hatások társultak. A szerzetesek már a század közepe előtt beköltözhettek az elkészült épületekbe, de kolostorukat néhány évtizeddel később IV. László seregei felégették. Az egri érsekség kezelésében lévő apátság a 15. században indult hanyatlásnak, az utolsó néhány szerzetest 1534-ben űzték el. A barokk boltozatot már a török hódoltság után, a helyreállítás kezdetén (18. század) építették. A torony nélküli templom meghitt tisztáson magasodik az erdőben, szögletes formavilága ellenére légies hatást kelt, és igazán tájba illő látvány. Országunkban ez az egyetlen épen maradt román kori cisztercita apátsági templom.

A 19. század elejétől közel száz éven keresztül keménycserépgyár is működött ugyanazon a réten, szoros közelségben az ódon falakkal. A Bükk vidékén nem volt egyedül az üzem, mely a helyi agyagból kiégetett ólommázas edényeket produkált. Ezek olcsóbbak voltak a porcelánnál, de ránézésre hasonló benyomást keltettek.

A menekülő szerzetesek nyomában

A K jelzés jobbra fordít az apátság utáni kis parkolónál, és a hegyláb bükkösében széles utat követ. Alacsonyan járunk ugyan, a faj pedig általában magasabban szokta megtalálni az igényeit, de a hűvöset kedvelő bükkök kiváló élettérre akadtak itt, a hegy árnyékában (melynek napsütötte tetejét többnyire tölgyesek és sziklagyepek foglalják el).

A villanyvezeték pásztájában feltörekvő bozót már nem olyan szívderítő látvány, de a szakasz hamar véget ér, és erdészeti épületek oldalában bukkanunk ki a 20. század fordulóján élt turistaíróról, Kolácskovszky Lajosról elnevezett forrás rétjére. Fönt, a hegyoldalban áll a Telekessy vendégház, amit Telekessy István egri püspökről, az Egri Papnevelő Intézet alapítójáról neveztek el. Ugyanis ettől a szervezettől kapta ajándékba az épületet 1930-ban a Magyar Turista Egyesület Egri Bükk Osztálya. Kiadós lépcsősoron, a Kéktúra pecsétje mellett gyalogolhatunk fel a hosszúkás épülethez és fedett pihenőhelyéhez.

A K jelzés balra fordul, és ezzel már a Fűzfás-lápa völgyecskéje, a Nagy-szoros enyhe emelkedőjét tapossuk. Patakárok mellett, erdei úton kapaszkodunk, sűrű fiatalosra vált a középkorú erdő. Egy pihenőhelynél tábla hívja fel a figyelmet a Pap-sűrű nevű erdőrészletre: amikor a 16. század elején a szerzetesek végleg elhagyták a bélapátfalvi ciszterci monostort, egy ideig állítólag ezen a területen bujkáltak. Hogy valóban egy ilyen közeli búvóhelyet választottak-e, miután eljöttek otthonukból, az kétséges. Mindenesetre a Paprakás, mely a Kis-Szoros-völgyben található, a hagyomány szerint egy menekülés közben megölt szerzetes emlékére emelt kőrakásról kapta nevét.

Kápolnalátogatás

A széles erdei nyom finom balkanyarral a Kis-Szoros-nyeregbe ér: dús füvű, kellemes hangulatú tisztáson csillan meg a nap fénye. Túloldalán, a jelzés folytatása mellett padot és asztalt találunk. Ismét a sűrűbe lépve az enyhén hanyatló földút lassan a völgy talpához simul, öles bükkök terpeszkednek a patakparton. A rengeteg sötétjébe tisztás világosa tolakszik szemben: a Gilitka-kápolna apró rétjén a kis kegyhely fehérre meszelt falai erősítik fel a napfényt.

A Szűz Mária édesanyjáról, Szent Annáról elkeresztelt kápolna a történelmi egri út mentén áll. Nevét annak köszönheti, hogy a környék lakói Szent Anna segítségéért fohászkodtak a szerencsés szüléshez, illetve a gyermekneveléshez. Bélapátfalva és a kapcsolódó falvak lakói Szent Anna napján (július 26.) körmenetben látogattak a kápolnához, ahol szentmisét tartottak. A felszerelést magukkal hozták, csak egy Szent Anna-kép és egy hordozható szószék volt a helyszínen. Mindez egy olyan völgyben, ami a bélháromkúti ciszterci apátság alapítójáról, II. Kilit egri püspökről kapta nevét (a Gilitka a Kilit becéző vagy népies formája). A patakcsörgéstől hangulatos, napfényes kis tisztáson magasodó épületet legutoljára 2006-ban újították fel. Szemben vele fedett turistapihenőt találunk.

Gyenge emelkedővel kikanyarodunk a sekély völgyből, és a Köves-bérc hátán folytatjuk gyaloglásunkat. Kezelt, változatos erdőben, vadkárvédelmi kerítések mentén sétálunk, a lankásan hullámzó táj nem állít jelentős kihívások elé, de a figyelmünket sem köti le sok látnivaló. A Tardos-hegy oldalának egy pontján szűken szétnyílik a lombkorona, és kilátunk a Nagy-Eged, valamint előterében a felnémeti bánya sziklateraszai felé. Innentől változik kicsit a tájjelleg: mintha a Dél-Bükk sziklagyepes, melegebb klímájú tájára teleportáltunk volna, szép ösvényen, napsütötte, alacsony cseres-tölgyesben baktatunk. A délies kitettség és a lazábban záródó lombkorona miatt érezhetően megnő a hőmérséklet, majd hirtelen mintha az erdőt elvágták volna.

Bazalt hátán, a szoros fölött

Dús sziklagyepre érünk, melyet barnás sziklatömbök pettyeznek, körülöttünk pedig sértetlen erdőtakaró borítja a gömbölyű hegyek lejtőit. Szemben Felnémet bányája, alattunk, völgyek találkozásában Szarvaskő házai látszanak. Az Eger-patak mély völgyébe hajlik a sziklagyepes, napverte hegyoldal, lentről a forgalmas autóút és a vasút zaja szűrődik föl.

A kőzetet közelebbről vizsgálva feltűnhet, hogy a Bükkből ismerős mészkőhöz képest sötétebb, tömbösebb megjelenésű, simább felületű anyagot látunk. Itt, Szarvaskő környékén a jura időszak óceánalji vulkanizmusának lenyomatai tárulnak fel: egy szétnyíló óceáni medence kéreglemezeinek határán, törésvonalon keresztül magma ömlött a tengeraljra, mely aztán bazalttá szilárdult.

Az Eger-patak, melyet az autóút és a helyenként alagutakba kényszerült vasúti sín is követ, ebbe a kemény kőzetbe vágódott, létrehozva az ország leghosszabb bazaltszurdokát. Ha körbetekintünk, a tömött, tarvágásoktól mentes erdőség mellett a völgy kanyargós mivolta tűnhet fel. Korábban a bazaltot puhább üledékes kőzetek fedték, melyekbe a vízfolyás jobbra-balra fordulva, saját hordalékát kerülgetve fűrészelte be magát. Amikor elérte a vulkanikus réteget, arra öröklődött át ez a zegzugos vonalvezetés.

A bejárt hegyháton az egykori és mai egri közlekedési út között túráztunk: a város kereskedelmét akadályozta, hogy a bükki hegyek nehezítették az északi irányú szállítást. Az egyik hagyományos útvonal a szarvaskői vámszedőhely érintésével az Eger-patak völgyét követte, majd átbucskázott a Gilitka-völgybe. Ám a szarvaskői szorosnál oly keskeny volt a szűkület, hogy a szekereket magasabbra, a völgyoldalba kellett vontatni. E helyzet rendezésére Pyrker János egri érsek 1839-ben robbantásokkal tágíttatta ki a sziklafolyosót, így született meg a mai út elődje. A 20. század elején épült vasútvonal azonban több helyen alagútban küzdi át magát a terep szülte akadályokon. Feljebb emelve tekintetünket a bércek hátterében vékony csíkként tűnik fel a mátrai Kékes lapos háta és az ikonikus TV-torony.

Szarvaskő

Továbbindulva átvágunk egy hangulatos tölgyligeten, majd újabb panorámás tisztásra bukkanunk. Alant feltárul a szoros, jól látszik a Keselyű-hegy lefutó bércorra, melyet a vasút alagúttal lyukaszt át, és szemünk elé kerülnek a patak által kivésett sziklák is. Szarvaskő apró völgykatlanát házak bélelik, fölöttük a major-tetői adótorony és kilátó csúcsosodik.

A patak a várhegyet kerüli, mely túránk következő célpontja: az ösvényt követve, kisvártatva már a fák alatti elágazáshoz érkezünk. Innen jobbra a K/ jelzés vezet el a vár csekély romjaihoz. Egy korláttal biztosított kilátóhelyről ismét megszemlélhetjük Szarvaskőt, és az egykori nagy torony körkörös alapja is feltárul.

Érdemes ismét megvizsgálni a kőzetet: az óceánfenékre ömlő bazalt a hideg közegben hamar lehűlt, külseje kérgesedni kezdett, és az utánpótlástól dagadva gömbölyded formát öltött - e párnaláva nevű alakzat felszíni jelenléte unikális az országban. A romok alapját adó vulkanikus szikla a nevét a legenda szerint egy kutyák által üldözött, magát a mélybe vető szarvasról kapta.

A 13. századi várat IV. Béla építtette a tatárjárást követően, a település csak eztán alakult ki. Az egri várhoz tartozó erősség személyzete heti váltásban érkezett, élelmüket erre az időszakra tarisznyában kapták kézhez - ezért az úgynevezett „tarisznyavárak" sorába tartozott. Amikor a török a vár felé indult, annak védői elmenekültek - így közel egy évszázadon át oszmán kézen volt a szoros. Amikor az erődítményt a 17. század végén visszafoglalták, néhány török helyben maradt, áttért a keresztény hitre, és felvette a Szarvaskői vezetéknevet. A funkciótlanná váló vár aztán a 18. századtól kezdve fokozatosan lepusztult - bár falaiból szinte semmit sem látunk már, kövei a település számos épületében megtalálhatók.

Visszatérve a K jelzésre, jobbra indulva hamarosan kis oldalvölgybe ereszkedünk, amin keresztül elérjük Szarvaskő szélét. A házak közt rövidesen a főtérre jutunk - hátrapillantva ott magasodik a település fölött a komor bazaltszikla, ami a várat hordozta. A parkoló mellett, illetve annak túloldalán, a kocsma közelében találjuk a buszmegállót, ahol túránk véget ér.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • Bélapátfalván a Bélapátfalva, Városháza megállónál kell leszállni a buszról.
 • Vonattal érkezve a Bélapátfalvi Cementgyár megállóhelyről vághatunk neki a túrának.
 • A túra végén a Szarvaskő, italbolt buszmegállónál szállhatunk buszra.
 • Szarvaskő vasútállomására nem jár sok vonat, de Eger vagy Szilvásvárad irányába azzal is távozhatunk, ha jókor érkezünk.

Getting there

 • A túra mindkét vége buszmegállónál van.
 • Bélapátfalván a vonatról leszállva nem a hegy, hanem a város felé kell elindulnunk a K jelzésen, hogy pár perc alatt elérjük a kezdőpontot.
 • Szarvaskőn a túra végpontjától a Z jelzés vezet el pár perc sétával a vasútállomásig.

Parking

 • Autóval érdemes Szarvaskő központjában parkolni, és busszal vagy vonattal elérni a túra kezdőpontját.
 • Bélapátfalván az apátsági parkolóban érdemes hagyni a járművet.

Coordinates

DD
48.057461, 20.353456
DMS
48°03'26.9"N 20°21'12.4"E
UTM
34U 451824 5322889
w3w 
///manifold.lusher.placer
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Bükk turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
open
Difficulty
easy
Distance
11.3 km
Duration
3:35h
Ascent
475 m
Descent
571 m
Public transport friendly Scenic Refreshment stops available Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Insider tip Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp