Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A régi egri szekérút nyomában

Hiking Trail · Bükkvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Jobbra a bazaltszurdok, balra Szarvaskő
  Jobbra a bazaltszurdok, balra Szarvaskő
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Öko-Park Kemping Bélháromkúti (Bélapátfalvai) … kolostor Szarvaskői vár
Bélapátfalváról Szarvaskőre kellemes erdei sétával kelhetünk át - azon az úton, amit több száz éven át szekérrel vagy gyalog küzdöttek le a környékbeliek. Meglepő módon a Bükk peremi hátai teljesen sajátos panorámát, egy autóúttal és vasúttal áttört bazaltszurdok felülnézeti perspektíváját kínálják.
Open
easy
Distance 11.3 km
3:35 h
475 m
571 m
549 m
221 m

A Bükköt általában magasra emelkedett mészkőfennsíkjával szokás azonosítani, de valójában ez hazánk egyik legösszetettebb geológiájú hegysége. Ez meglátszik a táj változatosságában is: míg az üledékes eredetű kőzetek (pl. mészkő és agyagpala) a fennsíkot és a lábától induló völgyek rendszerét alkotják, a hegység déli részén egykori vulkáni működések lenyomataival találkozhatunk. A leglátványosabbak persze a kaptárkövek, de ha felkeressük a Bükk délnyugati peremvidékét, óceánmélyi vulkanizmus maradványait vehetjük szemügyre: Szarvaskőtől Bélapátfalváig egy keskeny bazaltsáv kígyózik, melybe az Eger-patak mélyített szurdokvölgyet. Utóbbi természetes formáját ugyan az autóút és a vasút kiépítése felszámolta, de ezen a túrán fölülről, majd testközelből is találkozhatunk a víz hatására „megfagyott" párnalávákkal.

A túra kellemes erdei séta az Országos Kéktúra egy szakaszán. A nagy emelkedők hiányoznak, de Bélapátfalváról indulva kétszer is hegyhátra kell kapaszkodnunk - köztük pedig a meghitt Gilitka-kápolna felkeresése miatt nézünk be a völgy mélyére. A könnyű gyaloglás a Szarvaskő fölötti emlékezetes panorámával, majd várrom-látogatással zárul.

Author’s recommendation

 • Szarvaskőn több szálláshely is rendelkezésre áll (pl. az Öko-Park Panzió és Kemping), ha a túra végén eltöltenénk még néhány napot a hegyek között, vagy folytatnánk a Kéktúrát a Mátra felé.
 • Vízlelő hely nincs az útvonalon, ezt vegyük figyelembe bepakoláskor!
 • Érdemes időt szánni a bélapátfalvai ciszterci apátság meglátogatására a túra elején.
 • A túra közben a Bélapátfalvához közeli Telekessy vendégházban is lehet éjszakázni.
 • Szarvaskőn kalandpark is működik, amire akár juthat is idő a túra végén.
 • Ha marad elég szabadidő, érdemes felkapaszkodni a Szarvaskő fölötti Major-tetőre, ahol kilátót találunk. Tetejéről a Bükk-fennsík szikláit, a köveket is láthatjuk.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: December 04, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
549 m
Lowest point
221 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 2.22%Dirt road 4.95%Forested/wild trail 17.53%Path 63.33%Road 7.30%Unknown 4.64%
Asphalt
0.3 km
Dirt road
0.6 km
Forested/wild trail
2 km
Path
7.1 km
Road
0.8 km
Unknown
0.5 km
Show elevation profile

Rest stops

Öko-Park Panzió

Tips and hints

Start

Bélapátfalva, városháza buszmegálló (318 m)
Coordinates:
DD
48.057461, 20.353456
DMS
48°03'26.9"N 20°21'12.4"E
UTM
34U 451824 5322889
w3w 
///manifold.lusher.placer
Show on Map

Destination

Szarvaskő, italbolt buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A túrán majdnem végig a K jelzést kell követni.
 • A szarvaskői várba a K/ jelzésen térhetünk ki jobb felé, majd ezen is gyalogolunk vissza.
 • A K jelzés levezet Szarvaskő központjába.

A túra részletes leírása

Az eltűnt barkók, az elűzött szerzetesek és a megszűnt ipar

Eger felé startolunk Bélapátfalva főutcáján, és egy kis közpark után balra fordulunk a K jelzéssel. A házak mögül előtűnik a Bél-kő hatalmas, szabdalt bástyája. Az enyhén emelkedő utca a temető előtt szétágazik. Jobbra, az apátsági parkoló felé fordulva találjuk a lefelé hajló sétányt, ami a templomhoz vezet. Visszatekintve dimbes-dombos vidék alján ül meg Bélapátfalva, melyet egykor a barkók laktak (kb. 50 másik faluhoz hasonlóan). A Borsod, Gömör és Nógrád határán élt maroknyi etnikum szokásaiban és nyelvjárásában csak árnyalattal különbözött a jóval elterjedtebb, szomszédos palócoktól. Egyikük eredete sem teljesen tisztázott. A város története egy évszázadon keresztül szorosan összefüggött a Bél-kő bányászatával, mely során helyenként 100 méternyi magasság tűnt el a mészkőtömbből, lábánál pedig cementgyár és mészüzem termelte az építőipari alapanyagokat.

A kikövezett, világítással ellátott sétány mellé kis csermely szegődik; a fák mögött egyre hatásosabb a bányászattal sebzett sziklafal letörése. Rövid emelkedőt követően a látványba egy másik monstrum tolakodik: a lépcső tetején már a bélháromkúti ciszterci kolostor roppant kapujával nézünk farkasszemet. Amint a településében is, nevében a Bél előtag a terület egykori birtokosára, a Bél („Bel") nemzetségre utal, a három kút pedig a közeli forrásokat számlálja.

A 13. századi alapítású apátságot pilisi ciszterci szerzetesek kezdték építeni, mígnem a tatárjárás meghiúsította törekvéseiket. A román kori stílushoz a folytatásban gótikus hatások társultak. A szerzetesek már a század közepe előtt beköltözhettek az elkészült épületekbe, de kolostorukat néhány évtizeddel később IV. László seregei felégették. Az egri érsekség kezelésében lévő apátság a 15. században indult hanyatlásnak, az utolsó néhány szerzetest 1534-ben űzték el. A barokk boltozatot már a török hódoltság után, a helyreállítás kezdetén (18. század) építették. A torony nélküli templom meghitt tisztáson magasodik az erdőben, szögletes formavilága ellenére légies hatást kelt, és igazán tájba illő látvány. Országunkban ez az egyetlen épen maradt román kori cisztercita apátsági templom.

A 19. század elejétől közel száz éven keresztül keménycserépgyár is működött ugyanazon a réten, szoros közelségben az ódon falakkal. A Bükk vidékén nem volt egyedül az üzem, mely a helyi agyagból kiégetett ólommázas edényeket produkált. Ezek olcsóbbak voltak a porcelánnál, de ránézésre hasonló benyomást keltettek.

A menekülő szerzetesek nyomában

A K jelzés jobbra fordít az apátság utáni kis parkolónál, és a hegyláb bükkösében széles utat követ. Alacsonyan járunk ugyan, a faj pedig általában magasabban szokta megtalálni az igényeit, de a hűvöset kedvelő bükkök kiváló élettérre akadtak itt, a hegy árnyékában (melynek napsütötte tetejét többnyire tölgyesek és sziklagyepek foglalják el).

A villanyvezeték pásztájában feltörekvő bozót már nem olyan szívderítő látvány, de a szakasz hamar véget ér, és erdészeti épületek oldalában bukkanunk ki a 20. század fordulóján élt turistaíróról, Kolácskovszky Lajosról elnevezett forrás rétjére. Fönt, a hegyoldalban áll a Telekessy vendégház, amit Telekessy István egri püspökről, az Egri Papnevelő Intézet alapítójáról neveztek el. Ugyanis ettől a szervezettől kapta ajándékba az épületet 1930-ban a Magyar Turista Egyesület Egri Bükk Osztálya. Kiadós lépcsősoron, a Kéktúra pecsétje mellett gyalogolhatunk fel a hosszúkás épülethez és fedett pihenőhelyéhez.

A K jelzés balra fordul, és ezzel már a Fűzfás-lápa völgyecskéje, a Nagy-szoros enyhe emelkedőjét tapossuk. Patakárok mellett, erdei úton kapaszkodunk, sűrű fiatalosra vált a középkorú erdő. Egy pihenőhelynél tábla hívja fel a figyelmet a Pap-sűrű nevű erdőrészletre: amikor a 16. század elején a szerzetesek végleg elhagyták a bélapátfalvi ciszterci monostort, egy ideig állítólag ezen a területen bujkáltak. Hogy valóban egy ilyen közeli búvóhelyet választottak-e, miután eljöttek otthonukból, az kétséges. Mindenesetre a Paprakás, mely a Kis-Szoros-völgyben található, a hagyomány szerint egy menekülés közben megölt szerzetes emlékére emelt kőrakásról kapta nevét.

Kápolnalátogatás

A széles erdei nyom finom balkanyarral a Kis-Szoros-nyeregbe ér: dús füvű, kellemes hangulatú tisztáson csillan meg a nap fénye. Túloldalán, a jelzés folytatása mellett padot és asztalt találunk. Ismét a sűrűbe lépve az enyhén hanyatló földút lassan a völgy talpához simul, öles bükkök terpeszkednek a patakparton. A rengeteg sötétjébe tisztás világosa tolakszik szemben: a Gilitka-kápolna apró rétjén a kis kegyhely fehérre meszelt falai erősítik fel a napfényt.

A Szűz Mária édesanyjáról, Szent Annáról elkeresztelt kápolna a történelmi egri út mentén áll. Nevét annak köszönheti, hogy a környék lakói Szent Anna segítségéért fohászkodtak a szerencsés szüléshez, illetve a gyermekneveléshez. Bélapátfalva és a kapcsolódó falvak lakói Szent Anna napján (július 26.) körmenetben látogattak a kápolnához, ahol szentmisét tartottak. A felszerelést magukkal hozták, csak egy Szent Anna-kép és egy hordozható szószék volt a helyszínen. Mindez egy olyan völgyben, ami a bélháromkúti ciszterci apátság alapítójáról, II. Kilit egri püspökről kapta nevét (a Gilitka a Kilit becéző vagy népies formája). A patakcsörgéstől hangulatos, napfényes kis tisztáson magasodó épületet legutoljára 2006-ban újították fel. Szemben vele fedett turistapihenőt találunk.

Gyenge emelkedővel kikanyarodunk a sekély völgyből, és a Köves-bérc hátán folytatjuk gyaloglásunkat. Kezelt, változatos erdőben, vadkárvédelmi kerítések mentén sétálunk, a lankásan hullámzó táj nem állít jelentős kihívások elé, de a figyelmünket sem köti le sok látnivaló. A Tardos-hegy oldalának egy pontján szűken szétnyílik a lombkorona, és kilátunk a Nagy-Eged, valamint előterében a felnémeti bánya sziklateraszai felé. Innentől változik kicsit a tájjelleg: mintha a Dél-Bükk sziklagyepes, melegebb klímájú tájára teleportáltunk volna, szép ösvényen, napsütötte, alacsony cseres-tölgyesben baktatunk. A délies kitettség és a lazábban záródó lombkorona miatt érezhetően megnő a hőmérséklet, majd hirtelen mintha az erdőt elvágták volna.

Bazalt hátán, a szoros fölött

Dús sziklagyepre érünk, melyet barnás sziklatömbök pettyeznek, körülöttünk pedig sértetlen erdőtakaró borítja a gömbölyű hegyek lejtőit. Szemben Felnémet bányája, alattunk, völgyek találkozásában Szarvaskő házai látszanak. Az Eger-patak mély völgyébe hajlik a sziklagyepes, napverte hegyoldal, lentről a forgalmas autóút és a vasút zaja szűrődik föl.

A kőzetet közelebbről vizsgálva feltűnhet, hogy a Bükkből ismerős mészkőhöz képest sötétebb, tömbösebb megjelenésű, simább felületű anyagot látunk. Itt, Szarvaskő környékén a jura időszak óceánalji vulkanizmusának lenyomatai tárulnak fel: egy szétnyíló óceáni medence kéreglemezeinek határán, törésvonalon keresztül magma ömlött a tengeraljra, mely aztán bazalttá szilárdult.

Az Eger-patak, melyet az autóút és a helyenként alagutakba kényszerült vasúti sín is követ, ebbe a kemény kőzetbe vágódott, létrehozva az ország leghosszabb bazaltszurdokát. Ha körbetekintünk, a tömött, tarvágásoktól mentes erdőség mellett a völgy kanyargós mivolta tűnhet fel. Korábban a bazaltot puhább üledékes kőzetek fedték, melyekbe a vízfolyás jobbra-balra fordulva, saját hordalékát kerülgetve fűrészelte be magát. Amikor elérte a vulkanikus réteget, arra öröklődött át ez a zegzugos vonalvezetés.

A bejárt hegyháton az egykori és mai egri közlekedési út között túráztunk: a város kereskedelmét akadályozta, hogy a bükki hegyek nehezítették az északi irányú szállítást. Az egyik hagyományos útvonal a szarvaskői vámszedőhely érintésével az Eger-patak völgyét követte, majd átbucskázott a Gilitka-völgybe. Ám a szarvaskői szorosnál oly keskeny volt a szűkület, hogy a szekereket magasabbra, a völgyoldalba kellett vontatni. E helyzet rendezésére Pyrker János egri érsek 1839-ben robbantásokkal tágíttatta ki a sziklafolyosót, így született meg a mai út elődje. A 20. század elején épült vasútvonal azonban több helyen alagútban küzdi át magát a terep szülte akadályokon. Feljebb emelve tekintetünket a bércek hátterében vékony csíkként tűnik fel a mátrai Kékes lapos háta és az ikonikus TV-torony.

Szarvaskő

Továbbindulva átvágunk egy hangulatos tölgyligeten, majd újabb panorámás tisztásra bukkanunk. Alant feltárul a szoros, jól látszik a Keselyű-hegy lefutó bércorra, melyet a vasút alagúttal lyukaszt át, és szemünk elé kerülnek a patak által kivésett sziklák is. Szarvaskő apró völgykatlanát házak bélelik, fölöttük a major-tetői adótorony és kilátó csúcsosodik.

A patak a várhegyet kerüli, mely túránk következő célpontja: az ösvényt követve, kisvártatva már a fák alatti elágazáshoz érkezünk. Innen jobbra a K/ jelzés vezet el a vár csekély romjaihoz. Egy korláttal biztosított kilátóhelyről ismét megszemlélhetjük Szarvaskőt, és az egykori nagy torony körkörös alapja is feltárul.

Érdemes ismét megvizsgálni a kőzetet: az óceánfenékre ömlő bazalt a hideg közegben hamar lehűlt, külseje kérgesedni kezdett, és az utánpótlástól dagadva gömbölyded formát öltött - e párnaláva nevű alakzat felszíni jelenléte unikális az országban. A romok alapját adó vulkanikus szikla a nevét a legenda szerint egy kutyák által üldözött, magát a mélybe vető szarvasról kapta.

A 13. századi várat IV. Béla építtette a tatárjárást követően, a település csak eztán alakult ki. Az egri várhoz tartozó erősség személyzete heti váltásban érkezett, élelmüket erre az időszakra tarisznyában kapták kézhez - ezért az úgynevezett „tarisznyavárak" sorába tartozott. Amikor a török a vár felé indult, annak védői elmenekültek - így közel egy évszázadon át oszmán kézen volt a szoros. Amikor az erődítményt a 17. század végén visszafoglalták, néhány török helyben maradt, áttért a keresztény hitre, és felvette a Szarvaskői vezetéknevet. A funkciótlanná váló vár aztán a 18. századtól kezdve fokozatosan lepusztult - bár falaiból szinte semmit sem látunk már, kövei a település számos épületében megtalálhatók.

Visszatérve a K jelzésre, jobbra indulva hamarosan kis oldalvölgybe ereszkedünk, amin keresztül elérjük Szarvaskő szélét. A házak közt rövidesen a főtérre jutunk - hátrapillantva ott magasodik a település fölött a komor bazaltszikla, ami a várat hordozta. A parkoló mellett, illetve annak túloldalán, a kocsma közelében találjuk a buszmegállót, ahol túránk véget ér.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Bélapátfalván a Bélapátfalva, Városháza megállónál kell leszállni a buszról.
 • Vonattal érkezve a Bélapátfalvi Cementgyár megállóhelyről vághatunk neki a túrának.
 • A túra végén a Szarvaskő, italbolt buszmegállónál szállhatunk buszra.
 • Szarvaskő vasútállomására nem jár sok vonat, de Eger vagy Szilvásvárad irányába azzal is távozhatunk, ha jókor érkezünk.

Getting there

 • A túra mindkét vége buszmegállónál van.
 • Bélapátfalván a vonatról leszállva nem a hegy, hanem a város felé kell elindulnunk a K jelzésen, hogy pár perc alatt elérjük a kezdőpontot.
 • Szarvaskőn a túra végpontjától a Z jelzés vezet el pár perc sétával a vasútállomásig.

Parking

 • Autóval érdemes Szarvaskő központjában parkolni, és busszal vagy vonattal elérni a túra kezdőpontját.
 • Bélapátfalván az apátsági parkolóban érdemes hagyni a járművet.

Coordinates

DD
48.057461, 20.353456
DMS
48°03'26.9"N 20°21'12.4"E
UTM
34U 451824 5322889
w3w 
///manifold.lusher.placer
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Bükk turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
11.3 km
Duration
3:35 h
Ascent
475 m
Descent
571 m
Highest point
549 m
Lowest point
221 m
Public-transport-friendly Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip Dog-friendly Healthy climate Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 7 Waypoints
 • 7 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp