Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Rákóczi úton Telkibányától Füzérig

Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A füzéri várban
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A füzéri várban
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Hollóházi Porcelán … Kiállítóterem Füzér vára
Három falut, három történelmi helyszínt keresünk fel a Rákóczi vándorlás utolsó szakaszán, amelyek mindegyike kimagasló a maga nemében. Telkibánya az egyetlen felvidéki bányaváros, ami megmaradt Magyarországon, gazdag történelmi emlékezettel. Hollóháza Telkibányától átvéve a porcelángyártást mesteri szintre emelte a míves kerámiák készítését, fogalommá emelve a település nevét. Füzér pedig a Tokaji-hegység legmagasabb vulkáni tömbjének lábánál a leglátványosabb várunk egy sziklataréj tetején, ami méltó sarokköve a magyarországi természetjárásnak és a történelmi turisztikának.
Open
easy
Distance 15.8 km
4:40 h
581 m
311 m

A vándorlás Telkibánya és a füzéri vár között két nagyobb egységre, két hullámra tagolódik. Először a Telkibánya középkori gazdagságát hozó Kánya-hegyre a Hármashatárhoz kapaszkodunk fel, hogy a túloldali bükkösökben ereszkedjünk le Hollóházára. Az enyhén lejtő Nyíri-patak völgyében kezdjük a következő szakaszt, majd a Vas- és Akasztó-hegy közötti nyeregben kapaszkodunk át a Bisó-patak völgyébe, Füzérre, hogy egy utolsó emelkedővel a legmeredekebb térszínen csigavonalban visszakanyarodó szekérúton bevegyük az andezitsziklán trónoló középkori lovagvárat.

A Rákóczi út Telkibányától Füzérig tartó szakasza a hegység magyarországi szakaszának legmagasabb tömbjén méltó befejezése a Tokaji-hegységet bejáró, középkori emlékeket meglátogató túrának, mindazonáltal a Szent Erzsébet zarándokút folytatja Füzérről tovább Kassáig a Milic tömb nyugati oldalában. A vulkáni hegyvonulat pedig egészen Eperjesig kitartó lendülettel olyan emlékeket őriz, mint a szalánci vár, amely méltó párja, riválisa volt a füzérinek, illetve a Tokaj-Eperjesi hegyvonulat legmagasabb csúcsa, a Simonka alatt fekvő nemesopálbánya.

Author’s recommendation

 • Tervezzünk be egy hosszabb pihenőt Hollóháza központjában, ahol a helyi vendéglátó egységben feltöltődhetünk, pótolhatjuk az elveszített folyadékot és energiát.
 • Ha van időnk, akkor benézhetünk a porcelánmúzeumba a kerámiagyárban, ami a központ alatt, a turistaút mellett található.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: July 29, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
570 m
Lowest point
242 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Hollóházáról kifelé egy bő kilométeren át követjük az országutat, bár a jelzés a bicikliúton halad. Mindkét úton legyünk figyelmesek, ne foglaljuk el a teljes kerékpárutat - és amíg elhaladnak mellettünk, húzódjunk le az útról az esetleges balesetek elkerülése végett.

Start

Telkibánya, községháza buszmegálló (242 m)
Coordinates:
DD
48.485728, 21.354457
DMS
48°29'08.6"N 21°21'16.0"E
UTM
34U 526191 5370349
w3w 
///hello.dolphin.humbles

Destination

Füzéri vár

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A P jelzést követjük végig: Telkibányáról Hollóházán át Füzérre, majd a füzéri várba.

A túráról részletesen

Telkibánya határában az egykori gazdagság emlékezetével

Telkibánya központjából, a községháza mellől indulunk a lankásan emelkedő patakvölgyben a Hegyközbe a Sátoraljaújhelyre átvezető országút mentén. Az Ósva-patak völgyének elágazásánál, a két fő patakvölgy által közrefogott hegygerincen ókori erődítmény sáncmaradványait találták a kutatók, feltehetően a bronzkorból. A vele szemközti dombon, a patak jobb partja felett állt a 14. század derekán épített Szent Katalin ispotály, aminek romjait a ’90-es években tárták fel, illetve restaurálták. Azóta látható a középkori épületek alapja, a gönci pálos szerzetesek általi kibővített ispotálytemplom és a mellé épített sekrestye falai.

A faluból kifelé elhaladunk az egykori porcelángyár épülete mellett, ami ipartörténeti múzeumában őrzi a porcelángyártásból megmaradt és a hajdani arany- és ezüstércek kinyerésére szolgáló eszközöket, tárgyi emlékeket. A múzeum udvarán az útról is látszanak a bányászok életét, az ércmegmunkálás folyamatait megörökítő szobrok életképei. A faluból kiérve még egy kilométeren keresztül követjük az országutat, amiről egy murvaút kanyarodik fel északi irányba a Patak-dűlőn. Ezen indulunk be a Kánya-hegyen átvezető kaptatóra, ami a domboldal nyílt mezői után ligetekben, majd egyre zártabb öreg tölgyesben halad. Jobbra felettünk a Kánya-hegy magasodik, melynek mélyére vájtak a bányászok a gazdagságot rejtő telérekért. Máriabánya, az újkori bányásztelep romjai és tárók faácsolata, meddőhányói rejtőznek a sűrű erdőben a Kánya-hegy nyugati oldalában, pár száz méterre a turistaúttól.

A nyeregbe felérve a Kánya-hegy északi vállát keresztezzük telepített fenyvesek között, hogy a túloldalon hosszan ereszkedjünk tovább a Hármashatártól Hollóháza irányába a Nagy-Pál-hegy bükköseinek oltalmában. A kényelmes dózerút az oldalazás után egy kis váll formázta nyergen átérve fokozódó meredekséggel kanyarodik le Hollóházára a Nyíri-patak völgyébe.

Hollóháza, a hazai míves porcelángyártás fellegvára

Hollóházára a porcelángyár felett épült modern falurészen érkezünk. Sorházak, társasházak húzódnak a falut övező erdők szorításában. Az Árpád-kori falu a környék sok más településéhez hasonlóan a hódoltság alatt a török és német zaklatások hatására elnéptelenedett; az üres telkeket a 18. század derekán szláv telepeseknek adták, adómentesség kiváltságával ösztönözve az ideköltözésre. A környező erdők kitermelésével, erdei munkákkal indult újra az élet Hollóházán - egy évtizeddel később már üveghuta üzemelt a településen. Az üveg alapanyagának gyenge minősége miatt azonban áttérnek a kőedénygyártásra, hiszen Telkibánya határában, később Füzérradvány felett jó minőségű kaolint tártak fel. A telkibányai gyárból számos család telepedett át Hollóházára, A gyár az '50-es években átállt a művészi porcelántermékek készítésére, ami azóta is nagy hírnévnek örvend.

A világháború után rohamléptékben felépülő világ emlékeként vasbeton településrészen, jobbra a gyárépülettel szegélyezve a patak folyását követjük délkeleti irányban, ami egy hosszú házsor után kiér a faluból. Éger- és fűzfaligetek mentén összeszűkülő völgykatlanban érkezünk az erdők és legelők határvidékére. A Toroki-erdészháznál kanyarodunk ki a völgyből a tölgyes erdő szélén kaptató szekérúton, a Vas-hegy déli lankás gerincét keresztezve. A Füzérre átvezető hágó közelében egyre jobban feltárul a Hegyköz erdőkkel szegélyezett medencéje, ahogy a tölgyeseket váltó réteken kapaszkodunk. A hágóban kibontakozik a szemközti Milic tömbje, előterében a füzéri vár impozáns látványával. A dél felől kevélyen az égbe szökő, hegyekkel koszorúzott lovagvár a Várhegyhez lapuló házakkal valódi középkori hangulatot őriz, nem véletlen népszerűsége.

A középkori lovagvár vonzásában; Füzér kevély erőssége

A falut az alsó végén, a Bisó-patak völgyében érjük el. Hangulatos, ligetes kertek mellett keresztezzük a patak folyását, és meredek nyugati oldalban kapaszkodunk a központba a katolikus templomhoz. A falut uralja a felette magasodó, sziklás Várhegy. A kúp alakú vulkáni kürtőt balról kerüljük a középkori szekérúton a lehető leglankásabban kapaszkodva. A lakott terület szélén látogatóközpontot és nagy parkolót alakítottak ki a látogatóknak. Felettünk a Vár-forrás hangulatos katlanja, jobbra pedig visszakanyarodik az út a vár alatti nyeregbe.

Látványos, sziklás, jól védhető térszínen közelítjük meg a várat; vadsága ellenére ez a legjobban járható oldala a szilaj sziklaszirtnek. Jó stratégiai érzékkel épült a természetes védelmet nyújtó sziklák fölé az erősség. Bár feljegyzések nem maradtak fenn, a várudvarban feltárt bizánci érmékből feltehetően az ország első kővárainak egyikeként építette a területet uraló Aba nemzetség a tatárjárás előtt. Története során őrizték itt a szent koronát, de komoly erősségnek számított végig a középkorban; jelentőségét csak a 17. század végére veszítette el. A Károlyi család birtokolta évszázadokon át. Székhelyük a füzérradványi kastély volt, így a vár épülete a 20. század elejéig romlott; ekkor is csak állagmegóvást végeztek rajta. Régészeti feltárása a 20. század végén, míg helyreállítása a 2010-es évek közepén történt, amikor középkori pompájának megfelelően rekonstruálták a falakat.

A kapubástyán keresztül, a gyilokjárón lépünk be az újjáépített várba. A látványos kiállítások és a vár történetét elbeszélő leírások mellett érdemes néhány pillantást vetni a panorámára is. Egészen lenyűgöző, ahogy az egész Hegyközt belátni az 552 méter magas sziklaszirtről. Alattunk Füzér házai ölelik körbe a Várhegy lábát, északra a falu ligetes kaszálói felett a Milic tömbjének sűrű erdei, míg délre utak és rétek hálózata nyújtózik a Bózsva völgyéig, aminek túloldalán a hegység központi része, a legnagyobb kiterjedésű erdős hátak húzódnak. Szembetűnő a keleti végen jellegzetes kúpok csoportjaként a lankás hátaktól különálló Sátoros-hegyek csoportja Sátoraljaújhely felett, amin túl már az Alföld nyújtózik a Bodrog árterén a hegyek lábáig.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 •  Telkibányára busszal jutunk Hidasnémeti felől, illetve Sátoraljaújhely felől is van néhány átmenő járat. A Telkibánya, községháza megállónál kell leszállnunk.

Getting there

 •  A túra a falu központjából indul, a Telkibánya, községháza megállóból.

Parking

 •  A falu központjában, a közért előtti parkolóban hagyhatjuk az autónkat, ahonnan a túra is indul.

Coordinates

DD
48.485728, 21.354457
DMS
48°29'08.6"N 21°21'16.0"E
UTM
34U 526191 5370349
w3w 
///hello.dolphin.humbles
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Évszaknak, időjárásnak megfelelő öltözet, kényelmes túracipő, enni- és innivaló, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
15.8 km
Duration
4:40 h
Ascent
581 m
Descent
311 m
Public-transport-friendly Out and back Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Dog-friendly Healthy climate Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp