Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Hiking Trail

A pákozdi ingókövek nyomában

· 7 reviews · Hiking Trail · Velencei-hegység · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Pogány-kő, a pákozdi ingókövek legmagasabbja
  / Pogány-kő, a pákozdi ingókövek legmagasabbja
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Kocka, a legismertebb pákozdi ingókő
  / A Kocka, a legismertebb pákozdi ingókő
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Osztálykirándulás a pákozdi ingóköveknél
  / Osztálykirándulás a pákozdi ingóköveknél
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Turistajelzés az út közepén heverő kövön, a pákozdi ingókövek felé
  / Turistajelzés az út közepén heverő kövön, a pákozdi ingókövek felé
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A pákozdi Sár-hegy platója, az ingókövek felé
  / A pákozdi Sár-hegy platója, az ingókövek felé
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Pandúr-kő, a legnagyobb pákozdi ingókő
  / Pandúr-kő, a legnagyobb pákozdi ingókő
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pandúr-kő, a legnagyobb pákozdi ingókő mellett halad a turistaút
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A pákozdi Bella-tónál
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pákozd felé
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 m km 1 2 3 4 5 6 7 Pákozdi ingókövek

A Velencei-hegység legizgalmasabb látnivalóit, a furcsa alakzatokba kövült, gömbölyded gránittömbökből álló ingóköveket fedezzük fel a kellemesen rövid, gyerekekkel is könnyen teljesíthető körtúrán.

open
easy
7.3 km
2:00 h
158 m
158 m

Ha a Velencei-tó kerül szóba, nem sokaknak jut eszébe a túrázás, sokkal inkább a strandolás és a biciklizés. Pedig temérdek felfedeznivalót rejt a tó környéke, ott van mindjárt a tó északi partán a Velencei-hegység, amit talán megszokásból nevezünk hegységnek, hiszen a Dunántúli-középhegység legkisebb tagjának legmagasabb pontja is csupán 352 méter. Előnye viszont, hogy a könnyű megközelíthetőséget kihasználva az északi parti településekről gond nélkül el lehet jutni a hegységbe: a területet átszövik a turista- és a kerékpáros útvonalak. 

A Velencei-hegység tömegét alkotó gránit nagyjából háromszáz millió éve keletkezett, és ez adja a hegység különlegességét is: Magyarországon csak itt (és a Keleti Mecsekben) lehet a gránitot közvetlenül a felszínen tanulmányozni. Az egykor a föld mélyén, a forró magmából kihűlés közben feltöredezett gránitdarabok a víz és az erózió hatására a föld felszínére kerültek, mégpedig a jellegzetes, mállás okozta kerekített formájukban.

Mivel ezek a kőhalmok pont úgy néznek ki, mintha csak véletlenszerűen egymásra pakolta volna valaki a köveket, olyan érzésünk támad, mintha egy kis fuvallat is kibillenthetné helyükről a kőzsákokat - ezért is nevezte el őket a népnyelv ingóköveknek. A valójában cseppet sem ingatag kövek azonban a látszat ellenére nem adják könnyen magukat; a gránit szilárdan tartja magát sok-sok millió éve. 

Körtúránk Pákozd központjából indulva az ismertebb ingókövek felfedezésére ad lehetőséget, amit a gyerekek is garantáltan élvezni fognak. Némelyik kőre, mint pl. a Pogány-kő, biztonságosan fel lehet mászni, és onnan a kilátásban gyönyörködni. Más formációk, mint a Pandúr-kő, veszélyesebbek, ezért ott óvatosabban kell mászni.

Az út elején elhaladunk a mesterségesen kialakított, de szép környzeteben fekvő Bella-tó mellett is, a kopár fennsíkon található ingókövek után pedig ligetes, árnyas völgyben sétálunk. Kis kitérőkkel eldugott helyeken lévő köveket is felfedezhetünk a túra vége felé.

Author’s recommendation

 • Az út nagy részén nincsen árnyék, ezért nyáron mindenképpen készüljünk fejfedővel, napkrémmel!
 • Elegendő vizet vigyünk magunkkal, mert útközben nem lesz lehetőségünk vízvételre.
 • Hosszúszárú nadrág ajánlott, mivel a területen gyakori a tüskés, szúrós aljnövényzet, bokor.
 • Ha ezt a félnapos programot ki akarjuk egészíteni, érdemes a közeli Pákozd-Sukorói Arborátumot és Vadasparkot, valamint az onnan nem messze található Katonai Emlékparkot is felkeresni.
outdooractive.com User
Author
Zsuzsa Lévai
Updated: July 08, 2019

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
234 m
Lowest point
119 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest Stop

Ingókő étterem

Safety information

 • A Pandúr-kő mellett vezető turistaút egy rövid szakaszon nagyon meredek és csúszós.

Equipment

 • Nyáron a sok nyílt terület miatt ajánlott a fejfedő és a napkrém használata.
 • Zárt cipő ajánlott a köves, kavicsos talaj miatt.
 • Praktikus a hosszú szárú nadrág a szúrós, tüskés növényzet miatt.

Start

Hősök tere, Pákozd (123 m)
Coordinates:
Geographic
47.216871, 18.541214
UTM
34T 313831 5232197

Destination

Hősök tere, Pákozd

Turn-by-turn directions

Itiner :

 • Pákozd főútjáról a Kultúrház melletti Templom soron indulunk el, jobbra átszeljük a Bella-patakot
 • Elhaladunk a Bella-tó mellett, követjük a Z+ jelzést.
 • Egy elágazásban a jobb oldali Z jelzésre térünk rá.
 • A Kocka kő után a S▲ jelzésen haladunk.
 • Egy elágazásnál balról érkezik a S , mi ott jobbra tartva megyünk tovább a S jelzésen.
 • A település határában a S becsatlakozik a P+ jelzésbe, innen ez utóbbit kövessük a körtúra végéig.

A túráról részletesen :

Föl a kopár tetőre

Pákozdon a Hősök terével szemközt, a harangláb és a Kultúrház között indul körtúránk. Rögtön a Művelődési ház után, egy kopár-füves területen jobbra fordulunk, és átkelünk a Bella-patak feletti kis hídon. Az Ady Endre utcában jobbról hangulatos kertesházak, balról a patak övezi az utat. Az utolsó ház után az utca jobbra fordul, de mi letérünk balra, egy vadvirágos rét felé.   

Tölgyfák kisebb csoportja jelzi az útirányt, majd megérkezünk az egykori Bella-fürdőhöz, mai nevén Bella-tóhoz. A mesterséges tó partján meghagyott vaslépcsők utalnak a tó egykori funkciójára, ma „csak" az árnyékot adó fák karéjában gyönyörködhetünk a tópartról. Bár a környék így is hangulatos, tervek szerint rendeznék a tó környékét, és sétányokkal, szabadtéri színpaddal, sütögetőhelyekkel kedveznének a kirándulóknak. 

A Z+ jelzést követjük a tó után, de nem sokáig, csak a Pákozd felől érkező, utunkat keresztező Rákóczi Ferenc utcáig. Itt figyeljünk, mert az útról rögtön letérünk jobbra egy szűk ösvényen, ahol a Z jelzést látjuk a fára festve. Enyhén emelkedő szekérúton haladunk tovább, majd egy drótkerítés mellett vezet az út. Felérünk a Sár-hegy kies, kopár platójára, amelyet néhol csipkebogyó- és szederbokrok színeznek.  Egy kereszteződésben jobbra fordulunk - itt ne keressünk jelzést, a füves-bokros fennsíkon nem akadt tereptárgy, ahova fel lehetne festeni. Később persze rálelünk a Z sávra, de akkor sincs nagy baj, ha egyenesen megyünk: ugyanúgy az ingókövekhez vezet az az út is. Újabb turistaút-kereszteződéshez érünk, jobbról csatlakozik be a P+ jelzés: érdemes megjegyezni, mert tökéletes menekülőút a körtúra levágására.

Kő kő hátán

Balra kanyarodunk, innen már látszódik az a kis dombocska, ahol bemelegítésképpen a sűrű bokrok közé rejtőzött első nagyobb kőhalmot megmászhatjuk. Visszatekintve a tetejéről, a cserjék és az erdősáv szélén magasodó fenyők mögött láthatjuk megcsillanni a Velencei-tó víztükrét. Menjünk tovább a következő dombra, a száraz időben igencsak poros út közepén egy nagyobbacska kövön láthatjuk, hogy a Z és a P+ jelzés párhuzamosan halad itt. A kimagasláson, túránk legmagasabb pontján (241 m) találjuk az első nevesített sziklaformációt, a Pogány-követ. Itt már megfigyelhetjük az ingókövekre jellemző alakzatot: a gömbölyded gránitkövek mintha véletlenszerűen lennének egymásra halmozva, és csak a véletlennek köszönhetnék, hogy nem mozdulnak el. Ez persze nem így van, a Pogány-kő szikláira óvatosan, de fel lehet mászni. Ha már felmásztunk, kinyílik előttünk a panoráma: belátjuk a Sár-hegy dimbes-dombos platóját, a Velencei-tavat, valamint a Velencei-hegység egy részét, beleértve a hegység legmagasabb pontját, az adótoronnyal koronázott Meleg-hegyet is. A Pogány-kő nem csak geológiai érdekesség, hanem bizonyos szempontból társadalmi emlék is: a cirill betűs graffitik arról az időkről tanúskodnak, amikor a területet a szovjet katonák lőtérként használták.

Továbbsétálunk, és nagyjából ötven méter után jobbra egy szűkebb ösvényre térünk a Z jelzést követve. Az út mentén, bokrokkal körbenőve áll méltóságteljesen az Oroszlán-szikla. Bizonyos szögből valóban mintha oroszlán formája lenne a három-négy kisebb kődarabnak, de magunktól nem biztos, hogy erre asszociálnánk. Még egy kicsit továbbhaladva, egy turistaút-csomóponthoz érkezünk, ahol a pákozdi ingókövek talán legismertebb darabját, a Kockát pillantjuk meg. A név eredetén most nem kell gondolkoznunk, magától értetődő: a két alsó szikladarab fölött egy, az élén egyensúlyozó kockához hasonlatos gránitdarab áll, látszólag dacolva a gravitációval. A látványos alakzatot körbejárva minden oldalról kicsit más képet mutat. A Kockánál jelzést váltunk, és az eddigi haladási irányunkhoz képest jobbra fordulunk a S▲ jelzésre. Néhány száz métert ereszkedünk a cserjésben az ismét szűkebbé váló ösvényen, majd egyszer csak megpillantjuk a völgyoldalban a legnagyobb ingókő-formációt, a Pandúr-követ. A részben a fák takarásában lévő hatalmas, impozáns kőrakásokat érdemes körbejárni, és felmászni egy-egy kiszögellésre, hogy gyönyörködhessünk az alattunk elterülő, erdők borította hegyek és völgyek látványában. Persze csak óvatosan másszunk, mivel egyes kövek már nagyon magasan vannak, és a sík, gömbölyded formákon nem nagyon akad kapaszkodó.

Völgymenet

Utunk a hatalmas szikla oldalában folytatódik, keressük a köre festett S▲-et. Itt egy igen kellemetlen, de szerencsére rövid szakasz vár ránk: meredek, köves-kavicsos, csúszós ösvény vezet le a völgy aljára. Árnyékos, ligetes elegyes-gyertyános erdőben megyünk tovább, itt találkozunk először az 1994-ben kialakított Gránit földtani tanösvény zöld tölgyfalevél jelzésével. A leírások szerint ez a jelzés végigvezet az ingókövekek között, de 2018 őszi helyzet szerint eléggé hiányos a felfestés, a hegytetőn lévő köveknél ne keressük. Négyszáz méter múlva az elágazásnál az egyenesen, kicsit jobbra tartó S sávot kövessük.

Szűk egy kilométer múlva a turistaútról a tanösvény egy hurok formájú kitérőt tesz - érdemes ezt követnünk, ha megtaláljuk a néha szégyenlősen megbúvó jelzéseket. A kitérő nem több, mint négyszáz méter, de nagyon hangulatos útvonalon vezet el minket a Kis cipó nevű sziklához. A S sávhoz való visszatérés előtt pedig egy bájos minifenyveserdőt is átszelünk.

Keveset haladunk ismét a széles földúton, majd ismét letérünk a zöld tölgyfalevél jelzés mutatta útra, ami hamarosan találkozik a Sár-hegy platójától idevezető P+ jelzéssel. (Ez az az összekötő útvonal, amin le lehet rövidíteni körtúránkat.) Puha gyepszőnyegen keresztül átvágva közeledünk a településhez, a Velencei-tó is kibukkan a lejtős utca horizontján. Stílusosan az Ingókő utcán sétálunk le a főútig, ahol jobbra fordulva hatszáz méter múlva érünk vissza indulópontunkhoz, a Hősök terére.

Public transport

 •  A Székesfehérvár és Sukoró, illetve Budapest között közlekedő buszról a Pákozd, Hősok tere megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A Pákozd, Hősök tere buszmegálló és a parkoló ugyanott található, a túra innen indul.

Parking

 • Pákozdon a Budai út és Hősök tere sarkán találunk parkolót. 
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Gerecse, Vértes és Velencei-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Velencei-hegység, Velencei-tó turistatérkép


Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

5.0
(7)
Judit Tihanyi
September 22, 2019 · Community
Nagyon klassz kis séta útvonal, a jelzéseket hiányolom a túra leírásánál. Hol a zöld keresztetet, hol a sárga háromszöget, vagy nyilat kell követni. Nem túl egyértelmű, de lehet csak nekünk.
show more
2019. szeptember 22., vasárnap 22:03:21
2019. szeptember 22., vasárnap 22:03:43
2019. szeptember 22., vasárnap 22:03:58
Ágnes Máté
September 15, 2019 · Community
Kényelmes, szép útvonal. Kisgyerekkel nagyon élvezetes.
show more
2019. szeptember 15., vasárnap 17:06
Photo: Ágnes Máté, Közösség
2019. szeptember 15., vasárnap 17:06
Photo: Ágnes Máté, Közösség
Hajni Mester
August 29, 2019 · Community
Egy élmény volt, gyönyörű táj
show more
Ingó kövek
Photo: Hajni Mester, Közösség
Show all reviews
Only text reviews are shown.

Photos of others

+ 6

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
7.3 km
Duration
2:00 h
Ascent
158 m
Descent
158 m
Loop Family friendly Geological highlights Healthy climate

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.