Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A pákozdi ingókövek nyomában

· 55 reviews · Hiking Trail · Velencei-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Pogány-kő, the highest among the balancing rocks of Pákozd
  Pogány-kő, the highest among the balancing rocks of Pákozd
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 100 7 6 5 4 3 2 1 km Pákozdi ingókövek Pandúr-kő és Zsivány-barlang Bella-tó, Pákozd

A Velencei-hegység legizgalmasabb látnivalóit, a furcsa alakzatokba kövült, gömbölyded gránittömbökből álló ingóköveket fedezzük fel a kellemesen rövid, gyerekekkel is könnyen teljesíthető körtúrán.

Open
easy
Distance 7.3 km
2:00 h
158 m
158 m
234 m
119 m

Ha a Velencei-tó kerül szóba, nem sokaknak jut eszébe a túrázás, sokkal inkább a strandolás és a biciklizés. Pedig temérdek felfedeznivalót rejt a tó környéke, ott van mindjárt a tó északi partán a Velencei-hegység, amit talán megszokásból nevezünk hegységnek, hiszen a Dunántúli-középhegység legkisebb tagjának legmagasabb pontja is csupán 352 méter. Előnye viszont, hogy a könnyű megközelíthetőséget kihasználva az északi parti településekről gond nélkül el lehet jutni a hegységbe: a területet átszövik a turista- és a kerékpáros útvonalak. 

A Velencei-hegység tömegét alkotó gránit nagyjából háromszáz millió éve keletkezett, és ez adja a hegység különlegességét is: Magyarországon csak itt (és a Keleti Mecsekben) lehet a gránitot közvetlenül a felszínen tanulmányozni. Az egykor a föld mélyén, a forró magmából kihűlés közben feltöredezett gránitdarabok a víz és az erózió hatására a föld felszínére kerültek, mégpedig a jellegzetes, mállás okozta kerekített formájukban.

Mivel ezek a kőhalmok pont úgy néznek ki, mintha csak véletlenszerűen egymásra pakolta volna valaki a köveket, olyan érzésünk támad, mintha egy kis fuvallat is kibillenthetné helyükről a kőzsákokat - ezért is nevezte el őket a népnyelv ingóköveknek. A valójában cseppet sem ingatag kövek azonban a látszat ellenére nem adják könnyen magukat; a gránit szilárdan tartja magát sok-sok millió éve. 

Körtúránk Pákozd központjából indulva az ismertebb ingókövek felfedezésére ad lehetőséget, amit a gyerekek is garantáltan élvezni fognak. Némelyik kőre, mint pl. a Pogány-kő, biztonságosan fel lehet mászni, és onnan a kilátásban gyönyörködni. Más formációk, mint a Pandúr-kő, veszélyesebbek, ezért ott óvatosabban kell mászni.

Az út elején elhaladunk a mesterségesen kialakított, de szép környzeteben fekvő Bella-tó mellett is, a kopár fennsíkon található ingókövek után pedig ligetes, árnyas völgyben sétálunk. Kis kitérőkkel eldugott helyeken lévő köveket is felfedezhetünk a túra vége felé.

Author’s recommendation

 • Az út nagy részén nincsen árnyék, ezért nyáron mindenképpen készüljünk fejfedővel, napkrémmel!
 • Elegendő vizet vigyünk magunkkal, mert útközben nem lesz lehetőségünk vízvételre.
 • Hosszúszárú nadrág ajánlott, mivel a területen gyakori a tüskés, szúrós aljnövényzet, bokor.
 • Ha ezt a félnapos programot ki akarjuk egészíteni, érdemes a közeli Pákozd-Sukorói Arborátumot és Vadasparkot, valamint az onnan nem messze található Katonai Emlékparkot is felkeresni.
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: June 13, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
234 m
Lowest point
119 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Rest stops

Ingókő étterem

Safety information

 • A Pandúr-kő mellett vezető turistaút egy rövid szakaszon nagyon meredek és csúszós.

Start

Pákozd, Hősök tere (123 m)
Coordinates:
DD
47.216871, 18.541214
DMS
47°13'00.7"N 18°32'28.4"E
UTM
34T 313831 5232197
w3w 
///code.tints.gardener
Show on Map

Destination

Pákozd, Hősök tere

Turn-by-turn directions

Itiner :

 • Pákozd főútjáról a Kultúrház melletti Templom soron indulunk el, jobbra átszeljük a Bella-patakot
 • Elhaladunk a Bella-tó mellett, követjük a Z+ jelzést.
 • Egy elágazásban a jobb oldali Z jelzésre térünk rá.
 • A Kocka kő után a S▲ jelzésen haladunk.
 • Egy elágazásnál balról érkezik a S , mi ott jobbra tartva megyünk tovább a S jelzésen.
 • A település határában a S becsatlakozik a P+ jelzésbe, innen ez utóbbit kövessük a körtúra végéig.

A túráról részletesen :

Föl a kopár tetőre

Pákozdon a Hősök terével szemközt, a harangláb és a Kultúrház között indul körtúránk. Rögtön a Művelődési ház után, egy kopár-füves területen jobbra fordulunk, és átkelünk a Bella-patak feletti kis hídon. Az Ady Endre utcában jobbról hangulatos kertesházak, balról a patak övezi az utat. Az utolsó ház után az utca jobbra fordul, de mi letérünk balra, egy vadvirágos rét felé.   

Tölgyfák kisebb csoportja jelzi az útirányt, majd megérkezünk az egykori Bella-fürdőhöz, mai nevén Bella-tóhoz. A mesterséges tó partján meghagyott vaslépcsők utalnak a tó egykori funkciójára, ma „csak" az árnyékot adó fák karéjában gyönyörködhetünk a tópartról. Bár a környék így is hangulatos, tervek szerint rendeznék a tó környékét, és sétányokkal, szabadtéri színpaddal, sütögetőhelyekkel kedveznének a kirándulóknak. 

A Z+ jelzést követjük a tó után, de nem sokáig, csak a Pákozd felől érkező, utunkat keresztező Rákóczi Ferenc utcáig. Itt figyeljünk, mert az útról rögtön letérünk jobbra egy szűk ösvényen, ahol a Z jelzést látjuk a fára festve. Enyhén emelkedő szekérúton haladunk tovább, majd egy drótkerítés mellett vezet az út. Felérünk a Sár-hegy kies, kopár platójára, amelyet néhol csipkebogyó- és szederbokrok színeznek.  Egy kereszteződésben jobbra fordulunk - itt ne keressünk jelzést, a füves-bokros fennsíkon nem akadt tereptárgy, ahova fel lehetne festeni. Később persze rálelünk a Z sávra, de akkor sincs nagy baj, ha egyenesen megyünk: ugyanúgy az ingókövekhez vezet az az út is. Újabb turistaút-kereszteződéshez érünk, jobbról csatlakozik be a P+ jelzés: érdemes megjegyezni, mert tökéletes menekülőút a körtúra levágására.

Kő kő hátán

Balra kanyarodunk, innen már látszódik az a kis dombocska, ahol bemelegítésképpen a sűrű bokrok közé rejtőzött első nagyobb kőhalmot megmászhatjuk. Visszatekintve a tetejéről, a cserjék és az erdősáv szélén magasodó fenyők mögött láthatjuk megcsillanni a Velencei-tó víztükrét. Menjünk tovább a következő dombra, a száraz időben igencsak poros út közepén egy nagyobbacska kövön láthatjuk, hogy a Z és a P+ jelzés párhuzamosan halad itt. A kimagasláson, túránk legmagasabb pontján (241 m) találjuk az első nevesített sziklaformációt, a Pogány-követ. Itt már megfigyelhetjük az ingókövekre jellemző alakzatot: a gömbölyded gránitkövek mintha véletlenszerűen lennének egymásra halmozva, és csak a véletlennek köszönhetnék, hogy nem mozdulnak el. Ez persze nem így van, a Pogány-kő szikláira óvatosan, de fel lehet mászni. Ha már felmásztunk, kinyílik előttünk a panoráma: belátjuk a Sár-hegy dimbes-dombos platóját, a Velencei-tavat, valamint a Velencei-hegység egy részét, beleértve a hegység legmagasabb pontját, az adótoronnyal koronázott Meleg-hegyet is. A Pogány-kő nem csak geológiai érdekesség, hanem bizonyos szempontból társadalmi emlék is: a cirill betűs graffitik arról az időkről tanúskodnak, amikor a területet a szovjet katonák lőtérként használták.

Továbbsétálunk, és nagyjából ötven méter után jobbra egy szűkebb ösvényre térünk a Z jelzést követve. Az út mentén, bokrokkal körbenőve áll méltóságteljesen az Oroszlán-szikla. Bizonyos szögből valóban mintha oroszlán formája lenne a három-négy kisebb kődarabnak, de magunktól nem biztos, hogy erre asszociálnánk. Még egy kicsit továbbhaladva, egy turistaút-csomóponthoz érkezünk, ahol a pákozdi ingókövek talán legismertebb darabját, a Kockát pillantjuk meg. A név eredetén most nem kell gondolkoznunk, magától értetődő: a két alsó szikladarab fölött egy, az élén egyensúlyozó kockához hasonlatos gránitdarab áll, látszólag dacolva a gravitációval. A látványos alakzatot körbejárva minden oldalról kicsit más képet mutat. A Kockánál jelzést váltunk, és az eddigi haladási irányunkhoz képest jobbra fordulunk a S▲ jelzésre. Néhány száz métert ereszkedünk a cserjésben az ismét szűkebbé váló ösvényen, majd egyszer csak megpillantjuk a völgyoldalban a legnagyobb ingókő-formációt, a Pandúr-követ. A részben a fák takarásában lévő hatalmas, impozáns kőrakásokat érdemes körbejárni, és felmászni egy-egy kiszögellésre, hogy gyönyörködhessünk az alattunk elterülő, erdők borította hegyek és völgyek látványában. Persze csak óvatosan másszunk, mivel egyes kövek már nagyon magasan vannak, és a sík, gömbölyded formákon nem nagyon akad kapaszkodó.

Völgymenet

Utunk a hatalmas szikla oldalában folytatódik, keressük a köre festett S▲-et. Itt egy igen kellemetlen, de szerencsére rövid szakasz vár ránk: meredek, köves-kavicsos, csúszós ösvény vezet le a völgy aljára. Árnyékos, ligetes elegyes-gyertyános erdőben megyünk tovább, itt találkozunk először az 1994-ben kialakított Gránit földtani tanösvény zöld tölgyfalevél jelzésével. A leírások szerint ez a jelzés végigvezet az ingókövekek között, de 2018 őszi helyzet szerint eléggé hiányos a felfestés, a hegytetőn lévő köveknél ne keressük. Négyszáz méter múlva az elágazásnál az egyenesen, kicsit jobbra tartó S sávot kövessük.

Szűk egy kilométer múlva a turistaútról a tanösvény egy hurok formájú kitérőt tesz - érdemes ezt követnünk, ha megtaláljuk a néha szégyenlősen megbúvó jelzéseket. A kitérő nem több, mint négyszáz méter, de nagyon hangulatos útvonalon vezet el minket a Kis cipó nevű sziklához. A S sávhoz való visszatérés előtt pedig egy bájos minifenyveserdőt is átszelünk.

Keveset haladunk ismét a széles földúton, majd ismét letérünk a zöld tölgyfalevél jelzés mutatta útra, ami hamarosan találkozik a Sár-hegy platójától idevezető P+ jelzéssel. (Ez az az összekötő útvonal, amin le lehet rövidíteni körtúránkat.) Puha gyepszőnyegen keresztül átvágva közeledünk a településhez, a Velencei-tó is kibukkan a lejtős utca horizontján. Stílusosan az Ingókő utcán sétálunk le a főútig, ahol jobbra fordulva hatszáz méter múlva érünk vissza indulópontunkhoz, a Hősök terére.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 •  A Székesfehérvár és Sukoró, illetve Budapest között közlekedő buszról a Pákozd, Hősok tere megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A Pákozd, Hősök tere buszmegálló és a parkoló ugyanott található, a túra innen indul.

Parking

 • Pákozdon a Budai út és Hősök tere sarkán találunk parkolót. 

Coordinates

DD
47.216871, 18.541214
DMS
47°13'00.7"N 18°32'28.4"E
UTM
34T 313831 5232197
w3w 
///code.tints.gardener
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Gerecse, Vértes és Velencei-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Velencei-hegység, Velencei-tó turistatérkép

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Nyáron a sok nyílt terület miatt ajánlott a fejfedő és a napkrém használata.
 • Zárt cipő ajánlott a köves, kavicsos talaj miatt.
 • Praktikus a hosszú szárú nadrág a szúrós, tüskés növényzet miatt.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.8
(55)
László Ács
August 28, 2022 · Community
When did you do this route? August 28, 2022
Andrey Obushev
July 17, 2022 · Community
Good route. Even with small kids
Show more
When did you do this route? July 17, 2022
Dávid Molnár
July 06, 2022 · Community
When did you do this route? July 06, 2022
Show all reviews

Photos from others

+ 143

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
7.3 km
Duration
2:00 h
Ascent
158 m
Descent
158 m
Highest point
234 m
Lowest point
119 m
Circular route Family-friendly Geological highlights Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Waypoints
 • 5 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp