Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Naszály színe-java

· 35 reviews · Hiking Trail · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Távolban a Börzsöny
  Távolban a Börzsöny
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Katalinpusztai … Turistaszállás Naszály
A klasszikus körtúra esszenciáját a különleges, 23 méter hosszú függőhíd adja – emellett víznyelők, denevérek lakta barlang, madaras és kincskereső tanösvény, Dunára néző panorámás kilátópontok, növényritkaságok teszik feledhetetlenné az utat.
Open
moderate
Distance 17.1 km
5:30 h
742 m
742 m
652 m
173 m

A szendehelyi Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola a börzsönyi és a Nyugat-cserháti erdők kapuja a Vác felől érkezők számára. Rendkívül változatos túránk egy része az öt kilométer hosszan vezető Gyadai tanösvényen halad, amin érdekes információkat tudhatunk meg a hegy múltjáról, élő és élettelen világáról, bepillantás kapunk az egykori szénégetők életébe. Keresztülsétálunk a Gyadai-réten, felmászunk a Naszály 652 m magas csúcsán álló, teljes körpanorámát adó geodéziai toronyhoz. A Látó-hegyről a Dunakanyarra nyíló kilátópont kápráztat el minket. A Naszály három üregét is felkeressük: a 173 m mély Naszályi-víznyelőbarlangot, a rejtélyes Sárkánygödröt és a nevéhez méltó méretekkel rendelkező Násznép-barlangot.

A központból az Országos Kéktúra nyomvonalán tesszük meg első kilométerünket, keresztezve a Naszály oldalát tarkító több kisebb, majd egy nagyobb völgyet. A túra legizgalmasabb része, a 23 méter hosszú függőhíd az utóbbinál vár minket.

Author’s recommendation

 • A parkolótól akár a Hangyavasúttal is utazhatunk a kirándulóközpontig.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Update: March 16, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Naszály, 652 m
Lowest point
173 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • A Naszályon nincs vízvételi lehetőség, ezért mindenképpen nagy mennyiségű folyadékkal vágjunk neki az izzasztó túrának!
 • A Naszály tetején álló geodéziai toronyra felmászni életveszélyes és tilos!

Tips and hints

A Katalinpusztai kirándulóközpont honlapja

Start

Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei iskola, Szendehely (173 m)
Coordinates:
DD
47.850167, 19.105595
DMS
47°51'00.6"N 19°06'20.1"E
UTM
34T 358279 5301384
w3w 
///struggles.ligaments.reproduced
Show on Map

Destination

Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei iskola, Szendehely

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A kirándulóközponttól a K jelzésen indulunk a Naszály csúcsa felé.
 • A Naszályi-víznyelőbarlang utáni kereszteződésben a S↺, majd balra a K▲ jelzésen kis kitérőt teszünk a Látó-hegyre.
 • A K jelzésen megyünk tovább, amiről oda-vissza kitérővel a KΩ jelzésen érjük el a Násznép-barlangot, az ösvénnyel ellentétes irányban pedig a Sárkánygödör nevű víznyelőt.
 • A Török-rétnél a P jelzésen megyünk tovább, és a Gyadai-réten át térünk vissza a kirándulóközponthoz. Az utolsó 100 métert a túra elején bejárt K jelzésen tesszük meg.

A túráról részletesen

A Naszály

A Naszály a Duna-balparti rögök legmagasabb és egyben legismertebb hegye. Természetföldrajzilag a Cserháthoz tartozik, annak legnyugatibb és legmagasabb tagja. Fő csúcsa 652 méter, de két kisebb csúcsa (a Szarvas- és a Látó-hegy) is jóval az 500 méter fölé nyúlik. 

A Naszály földtani felépítése nagyon változatos. A hegy fő tömegét a mintegy 210 millió éves dachsteini mészkő alkotja. Ennek képződésekor hazánk területe az Alpokkal együtt Afrika egyik északi öble volt a Thetys-óceánban. A meleg, sekélytengeri környezet nagyon kedvezett különböző mészvázas algák felszaporodásához. Pusztulásuk után az aljzatra süllyedt meszes vázaik átkőzetesedett anyagából alakult ki a mészkő. Hasonló módon keletkezett a hegyen szintén felszínen lévő fődolomit is, ennél azonban nagy mennyiségű magnézium is beépült a kőzetanyagba. A dachsteini mészkövet már a 17. század óta bányásszák - innen származnak többek között a Lánchíd pillérjeit felépítő kőtéglák is. A gerinc környékén és a hegy délkeleti oldalán hárshegyi homokkő, a két blokk között fődolomit van felszínen, de foltokban szépvölgyi mészkő és kiscelli agyag is felszínre bukkan. A sejcei mészkőbánya mellett működik egy kisebb, 45 hektáros agyagbánya is, ami a Kiscelli Agyag Formációt tárja fel. Az agyagot, ami az alsó oligocénben itt lévő tengermedence belsejében keletkezett, a római időktől kezdve a téglagyártás alapanyagaként használták. Vele egy időben a partszegélyi övben hárshegyi homokkő képződött, ami utólagos, hidrotermális hatásra létrejött kovás kötőanyaga miatt egy kemény, ellenálló kőzet. Az erősen karsztosodott dachsteini mészkőben rengeteg barlangot oldott ki a víz. Ezek közül is a leghíresebbek a Naszályi-víznyelőbarlang (vagy más nevén Színlő-barlang), a Nincskegyelem-aknabarlang és a Násznép-barlang. Az első kettő fokozottan, az utóbbi megkülönböztetetten védett. 

 A Naszály vegetációja igen gazdag és változatos. Edényes növényfajainak száma meghaladja a 450-et, melyek közül mintegy 80 védett, 5 fokozottan védett. Utóbbiak közül kettő pannon bennszülött faj: a magyar gurgolya és a rendkívül ritka halványsárga repcsény. A hegyről eddig 21 növénytársulást írtak le.

A függőhídon át a nagy víznyelőig

A Katalinpusztai Kirándulóközpont kapujától 20 méternyire, jobb oldalon áll a Götz-kereszt, amit Stefan Götz emeltetett 1868-ban. A parkolótól hamarosan megérkezünk a kirándulóközponthoz, ahol a felnőtteket interaktív kiállítás, a gyerekeket gazdagon felszerelt játszótér és a Hangyavasút várja. Az épület előtt átkelnünk egy kis fahídon - itt Hangya Dani, a Gyadai tanösvény kalauza fogad minket. Az indítótábla után a K jelzést követve - mely kezdetben együtt halad a P és a ZT jelzéssel -, falépcsőkön indulunk a Naszály csúcsa felé. A következő táblánál a P jelzés balra leválik a K jelzésről; mi az utóbbin tartunk jobbra. Az első szakaszon több apró völgyet keresztezve haladunk a cseres erdőben. Rögtön szembetűnik az erdő számos fájára kihelyezett madárodú, melyek az itt futó Madártani ösvény részét képezik. A Kincskereső tanösvény is itt halad, ami a kihelyezett QR-kódok segítségével ad át információt a kíváncsi turistáknak. Az egyik első ilyen megállónál például az egyik ősi mesterségünkről, a szénégetésről kapunk érdekes információkat. Hamarosan egy nagyobb völgyet érünk el. Itt vár minket a túra legizgalmasabb része, a 23 méter hosszú függőhíd. Kilengése minimális, így kisebb gyerekek számára is biztonságos. Ha valaki mégsem szeretne átkelni rajta, az alatta lévő lépcsőkön akár ki is kerülheti.

Itt válik le északkelet felé a tanösvény jelzése - ha esetleg bármi problémánk adódott útközben, ezen a ponton könnyen lerövidíthető a túra. A K jelzésen dél felé haladva pár száz méter múlva elérjük a Bikk-kút szépen kiépített pihenőjét. A hegy északi oldalának ezt a részét Bükknek nevezték a hajdani, kiterjedt bükkös nyomán. Erről kapta nevét a kút is, amely a hegy legbővizűbb forrása. A foglalásból kifolyása sajnos ennek ellenére sincs mindig, csak lejjebb szivárog egy kevés víz. Innen a jelzés egy szélesebb úton halad tovább, majd hamarosan jobbra letér róla, és egy szakaszon szintben folytatódik a törmeléklejtő alatt. Mielőtt felkanyarodnánk a tetejére, érdemes egy pillantást vetni az ösvény bal oldalán növő, ősöreg, nagylevelű hársra.

A hajtűkanyar után ismét meredekebben kezd emelkedni utunk, kerülgetve a kidőlt törzsek sokaságát. A holtfa szerepe rendkívül fontos az erdők életében. A jelenleg ismert erdei fajok mintegy harmada kötődik hozzá valamilyen szinten, köztük a hazai madárfauna mintegy 35%-át kitevő odúlakó fajok. Mohás sziklák alatt megyünk tovább, melyek körül hársas sziklaerdő tenyészik. Meredek kaptatón érünk fel a Naszály fennsíkjának peremére. Innen már nincs messze hazánk ötödik legmélyebb (173 m) barlangja, a Naszályi-víznyelőbarlang, vagy másik nevén Színlő-barlang, melyet tektonikus-, karszt- és hévizes jelenségek együttesen alakítottak ki. A földkéreg mozgásai során a hegyet alkotó kőzetekben repedések keletkeztek, melyeket a felszínen összegyűlő és a víznyelőkön át a mélybe vezetett víz, valamint a feltörő hévizek tovább oldottak. A barlang a kis patkósdenevérek európai jelentőségű telelőhelye. A Naszályon közel 80 további kisebb barlang és üreg található, melyek közül még kettőt látogatunk meg túránk során.

Látó-hegy és Naszály-csúcs

Az elegyes bükkösben kanyargó úton egy kisméretű, szép konglomerátum sziklát kerülünk ki. A kőtől nem messze egy táblás kereszteződésbe érünk, ahol egyenesen továbbhaladva a Naszály-csúcsra érnénk fel, de előtte érdemes egy rövid, 400 m-es kitérőt tenni dél felé a Látó-hegyre a S↺, majd arról balra letérve a K▲ jelzésen. A természetes kilátópontról a Dunakanyar, a Börzsöny, a Pilis és a Visegrádi-hegység áll velünk szemben.

A talpunk alatti dolomitsziklagyepben olyan ritka, védett és fokozottan védett melegkedvelő fajok élnek, mint az apró nőszirom, a leánykökörcsin, az ezüstaszott vagy a pusztai meténg. A bennszülött, fokozottan védett magyar gurgolya csak a Dunántúli-középhegység és a Naszály nyílt, meszes alapkőzeten kialakult sziklagyepeiben él. A faj létrejötte a jégkorszakok közötti melegebb interglaciálisokra tehető. Kaporszerű, élénkzöld tőlevélrózsáival egész évben találkozhatunk, fehér ernyős virágzatát a nyár második felében hozza.

Alattunk az agyagbánya, nyugatra a mészkőbánya látható. A hatalmas, 105 hektáron elterülő Sejcei-mészkőkőbányát 1963-ban nyitották, alapítólevelét maga Kádár János írta alá. Mivel a rendszerváltásig környezetvédelmi szűrőrendszerek nélkül működött, Vác bekerült az úgynevezett piszkos tizenkettőbe. Ez a megnevezés a tizenkét legszennyezettebb magyarországi települést foglalta magába. Azóta fejlettebb technológiával, a törvényeknek megfelelve folyik a bányászat. A mészkövet fúrással és robbantással is fejtik. A zúzalékot egy 3 km hosszú szállítószalag hordja a váci feldolgozóüzembe. A bányaudvar egyben ásványlelőhely is.

A Szentimrevárosi Egyesület a magyar szentek emlékére évente állít egy-egy keresztet hazánk hegyein. Az itt látható 4 méteres vörösfenyő keresztet is ők helyezték el Árpád-házi Szent Margit tiszteletére 2001-ben.

Visszatérve a kereszteződéshez, előtte pár méterrel az út bal oldalán, az erdőben található a Naszályi vaditató-tó és a hasonló nevű, mára inaktív víznyelő. A K jelzésen jobbra fordulunk a Naszály főcsúcsa felé. Az emelkedőn mintegy fél km után pillantjuk meg a környék fölé emelkedő, rossz állapotú geodéziai mérőtornyot, amire napjainkban életveszélyes és tilos felmászni. Az 1970-es és 80-as években földmérési céllal 107 vasbeton mérőtorony épült Magyarországon, amelyek a műholdas technológia terjedésével funkciójukat vesztették. Túlnyomó részük karbantartás hiányában igencsak rozoga. Néhányat közülük fémgyűjtők fosztottak ki, mások új szerepkörben működnek tovább adótoronyként vagy megfigyelőállomásként, egy-egy építmény kilátóként használnak. A Naszály tetejéről teljes körpanoráma tárul elénk a Dunakanyarral, a Börzsöny és a Cserhát hegyeivel.

 Lefelé a Török-rétig

A Naszály csúcsától keskeny ösvényen, sombokrok alatt indulunk tovább a K jelzésen kelet felé. A gerinc karsztbokorerdejébe ékelődő lejtősztyeppről és sziklagyepfoltokról szép kilátás nyílik a Börzsönyre és az alattunk fekvő Kosd községre. Az első igazán szép kilátópontot kb. 700 méternyire találjuk a csúcstól. Innen 200 méternyire érjük el a K jelzésről balra térő, meredeken induló KΩ jelzést, ami levezet a sziklafal aljában található Násznép-barlanghoz. A dachsteini mészkőben kialakult, mára már inaktívvá vált forrásbarlang a korábbi időkben valószínűleg nagy aktivitással működött. Három nagy és több kisebb terme van, ezek többsége szabadon látogatható. Az első (nyitott) szakaszában keményre taposott denevérguanó alkotja a csúszós felszínű, sötét színű kitöltést; a mennyezeten is jól láthatóak a denevérek jellegzetes nyomai. A barlangot lehetőleg fejlámpával keressük fel! Méretei és formakincse, valamint a fejünk felett megbúvó denevérek mindenképpen megérik a kitérőt és bekukkantást. Vegyük figyelembe, hogy a lezárt részekhez engedély szükséges, valamint, hogy a barlang szeptember 1. és április 30. között denevérvédelmi okokból nem látogatható.

Nevét egy a helyiek által megőrzött monda alapján kapta, miszerint a törököktől megrémülő kosdi násznép itt folytatta a lakodalmat. Mások szerint egy földesúr fia és egy parasztleány házasodott össze itt a dühös apa elől menekülve. Ezen történetek alapja a korábban itt talált nagyszámú edénytöredék. Szintén izgalmas az a felvetés, miszerint a barlang üregeiben rejtette el rabolt kincseit Juraj Jánošík tót betyár az 1700-as évek elején - emiatt a barlang sokáig kincskeresők célpontja volt. Dr. Majer István kosdi bányamérnök 1912-ben végzett próbaásatást a barlangkutató bizottság megbízásából, melynek során többek között medve- és őstulokcsontok, valamint neolit-, bronz- és hallstatti korból származó cserépmaradványok kerültek elő.

Ahogy visszatérünk a K jelzésig, az út túlsó oldalán továbbhaladva egy kis méretű, eltömődött víznyelőhöz, a Sárkánylyukhoz jutunk. A gerincen további szép kilátópontokban lesz részünk. Az egyik leglátványosabb közülük a Kopasz-tető, ahol a hegyi hagyma, a szürke gurgolya és több más sziklagyepi növény virága ékesíti a kis gyepet, melyet egy ritka, védett cserjénk, a szirti gyöngyvessző szegélyez. Alattunk a Naszály északi oldalának erdőségei zöldellnek. A gerinc alsó szakaszán a szálkőzeten haladó ösvény ritkán álló virágos kőrisek között halad. Ez az egyik leghangulatosabb szakasz. Majd egy kanyar után hematitos bevonattal díszített kövek bukkannak fel, és az eddigi fehér kőzet helyett már a hárshegyi homokkő van a lábunk alatt. A kereszteződéshez érve még a K jelzésen megyünk tovább északnak. Egy kis szelídgesztenyés erdőrészen át indulunk, amit érdemes ősszel is felkeresni. Később cseres-kocsánytalan tölgyesen vezet az út a Török-rét táblás kereszteződéséig. Itt északnyugatnak tartunk a jelzésen a Gyadai-rét felé.

A Gyadai-réten át a kirándulóközpontig

A rét a nevét az egykori Gyada településről kapta, melynek templomát a török 1563-ban lebontotta, és köveit a Vác körüli védőfalban építette be. Ma már csak az itt-ott álló határkövek és egy, a lakók által épített töltés mutatja, hogy egykor itt, a Naszály lábánál kis település élte mindennapjait. Utóbbi egy középkori halastó gátja lehet. A változatos mikrodomborzat számos társulásnak ad otthont. Az út helyenként növényzettel benőtt, nehezen járható. Néhol a kökény és a szintén szúrós gyapjas aszat nehezíti meg a továbbjutást. Mindig figyeljük a jelzést, mert ha belekeveredünk egy nedvesebb foltba, lehet, hogy csak nehezen tudunk visszakapaszkodni az útra! A rét északnyugati részén egy kereszteződésben elérjük a Gyadai tanösvényt, amin jobbra fordulva a P jelzésen rögtön a Hintahídhoz érünk, majd a kavicsos út túloldalán már az Óriások pihenője vár minket. Innen egy hangulatos, emelt pallósoron térünk vissza a mocsaras fűzligetbe. Átkelünk a Lósi-patakon, majd a réten rövidesen az egykori állattartásra emlékeztető gémeskút maradványaihoz érünk. A rétek végén a P jelzés befordul egy gyertyános erdőbe, aminek gyepszintjében a leggyakoribb fajok a bükksás és a podagrafű - utóbbit régen köszvény és reuma kezelésére használták. Hamarosan egy hárshegyi homokkőből faragott határkőhöz érünk, amin a V.P. jelzés mutatja, hogy a terület egykor a Váci Püspökség birtoka volt. Rövid időre kitérünk a kavicsos útra, majd ismét az erdőben folytatjuk a túrát egészen a kirándulóközpontig. Az utolsó 100 métert a túra elején bejárt K jelzésen tesszük meg.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A többségében Budapestről és Vácról induló autóbuszokról a Szendehely, Katalinpuszta nevű megállóban érdemes leszállni.

Getting there

A buszmegállótól két úton juthatunk el a kirándulóközponthoz:

 • A Főút meletti járdán észak felé indulunk a K◼ jelzésen, és a kirándulóközpont  táblájánál jobbra fordulunk . Ez az út egyenesen a túra kezdőpontjához visz (1 km).
 • A buszmegállóból déli irányba indulunk, és a balra ágazó K+ jelzésen csatlakozunk be a K jelzésbe. Ez az útvonal érinti a Rockenbauer Pál kopjafáját is (1,2 km).
 • A kirándulóközponttól távolabb eső parkolóból a K◼ jelzést kell északi irányba követnünk (300 m).

Parking

 • A kirándulóközpont előtt, közvetlenül a túra kezdőpontján tudjuk az autót leparkolni. 
 • Ha itt elfogytak a helyek, a bekötőútról nyíló tágas parkolóban hagyhatjuk az autónkat.

Coordinates

DD
47.850167, 19.105595
DMS
47°51'00.6"N 19°06'20.1"E
UTM
34T 358279 5301384
w3w 
///struggles.ligaments.reproduced
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, meleg napokon bőséges ivóvíz, élelem. 
 • A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions and answers

Question from Julia Kiss · November 14, 2021 · Community
Sziasztok! A barlangojba be lehet menni?
Show more
Answered by Antal Gertheis · November 14, 2021 · Community
A Násznép-barlangba be lehet, tágas. A belsőbb részén elég nagy a sár.
1 more reply

Rating

4.8
(35)
Farkasné Suller Piroska
August 26, 2022 · Community
When did you do this route? March 28, 2021
Show all reviews

Photos from others

+ 67

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
17.1 km
Duration
5:30 h
Ascent
742 m
Descent
742 m
Highest point
652 m
Lowest point
173 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp