Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A magyar „Kappadókia” felfedezése

· 1 review · Hiking Trail · Medvesvidék · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A kazári riolittufa formáció
  / A kazári riolittufa formáció
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kazári riolittufa formáció
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kazári riolittufa formáció
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kazári riolittufa formáció
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kazári riolittufa formáció
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 6 5 4 3 2 1 km
A népművészetéről ismert Kazárról indulva fedezzük fel a messze földön híres és nagyon látványos riolittufa formációt, amelyet gyakran, s nem is alaptalanul csak magyar „Kappadókiának” neveznek. A körtúra második felében Kazár másik, sokkal rejtettebb geoturisztikai attrakcióját, az eróziós löszfelszínt keressük fel.
open
easy
Distance 6.5 km
1:45 h
107 m
107 m
Könnyű körtúránk kiindulópontja a népművészetéről ismert palóc falu, Kazár, ahol a főbb múzeumok és kiállítások (Palóc múzeumudvar, Kézművesház, Tájház és bányászati kiállítás) mellett még gyufacímke kiállítást, vasaló múzeumot, palóc galériát és babagyűjteményt is találunk. A fő látnivaló azonban a Novohrad-Nógrád Geopark féltve őrzött geotópja, geoturisztikai attrakciója, a messze földön híres riolittufa formáció, amelyet gyakran csak magyar „Kappadókiának” neveznek, s mint látni fogjuk, nem is alaptalanul. Mindössze másfél kilométert teszünk meg a falutól, és ott is állunk a növényzet nélküli, riolittufával borított, mélyen barázdált, ún. badland mellett, amelyhez hasonlót a világon is mindössze tucatnyit találunk. Kellő óvatossággal le is ereszkedhetünk a gyorsan változó eróziós völgyek és keskeny gerincek által határolt térszín fehér mélyére, ahol akár barlang és kőkapu is kialakulhat. Túránk második felében kifejezetten szép tölgyesben jutunk el az Aranyosi-forrásig, illetve Kazár másik látványos geoturisztikai attrakciójáig, az eróziós löszfelszínhez.

Author’s recommendation

 • Hazánkban a Medves-vidék tágabb környezetében találjuk egységnyi területen a legtöbb természeti és kulturális látnivalót. Ismerjük meg ezt a különleges tájegységünket, ahol akár egy hétre való túraprogramot is könnyedén összeállíthatunk.
Profile picture of Ferenc Szigeti
Author
Ferenc Szigeti
Updated: July 21, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
335 m
Lowest point
229 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A riolittufa formáción csak és kizárólag a járt ösvényen mozogjunk! Egyrészt védjük ezt a sérülékeny földtani alakzatot, másrészt vigyázzunk magunkra, hiszen az agyagos felszín tényleg alattomosan csúszhat. A képződmény belsejébe való leereszkedéshez lépésbiztonság szükséges, és jó eséllyel a kezünket is használnunk kell.

Tips and hints

 • Ezen a geológiai, kulturális és történelmi értékekben hihetetlenül gazdag vidéken jött létre hazánk második, a táj különleges földtani és felszínalaktani értékeit központba állító ún. geoparkja, amely ráadásul határon átívelő kezdeményezés (Novohrad–Nógrád Geopark). Egy geoparkban számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amelynek nem csupán tudományos és oktatási jelentősége van, de ritkasága, vagy pusztán esztétikai értéke miatt ökoturisztikai vonzerővel is bír. Tökéletes példája ennek Salgótarján és Fülek tágabb környéke, ahol nemcsak a szén- és kőbányászat múltját ismerhetjük meg, de világszinten is egyedülálló kürtőkitöltéseket és vulkáni kúpokat tanulmányozhatunk testközelből. A geopark honlapján további részletes információt kaphatunk az egyes helyszínekről, de tájékozódhatunk a szervezett túrákról is.

Start

Kazár, Riolittufa parkoló (229 m)
Coordinates:
DD
48.045673, 19.870591
DMS
48°02'44.4"N 19°52'14.1"E
UTM
34U 415826 5321993
w3w 

Destination

Kazár, Riolittufa parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A parkolóból a P+ jelzésen északra indulunk el. Utunk a rétről az erdőbe kanyarodik, s enyhe emelkedővel elérjük a híres riolittufa formációt.
 • Továbbra is a P+ jelzésen haladunk: az erdei pihenőnél élesen balra fordulunk, majd gyönyörű tölgyerdőben érjük el az Aranyosi-forrást.
 • A forrás felett az információs tábla által jelzett irányban pár lépés kitérőt teszünk a szintén nagyon látványos eróziós löszfelszínhez.
 • Még mindig a P+ jelzésen megyünk, amely végül becsatlakozik a P jelzésbe. Itt mi balra fordulunk a falu főutcájáig.
 • A főutcán balra fordulunk, és visszasétálunk a parkolóhoz a P+ jelzésen.

A túra részletes leírása:

Salgótarján szomszédságában találjuk az egykoron szénbányászatáról és népművészetéről ismert falut, Kazárt. A túra után mindenképpen érdemes számolni a hagyományaira büszke település gazdag látnivalóival. A főbb múzeumok és kiállítások (Palóc múzeumudvar, Kézművesház, Tájház és bányászati kiállítás) mellett még gyufacímke kiállítást, vasaló múzeumot, palóc galériát és babagyűjteményt is találunk a településen. A fő látnivaló azonban túránk célpontja, a Novohrad-Nógrád Geopark egyik féltve őrzött geotópja, geoturisztikai attrakciója, a messze földön híres riolittufa formáció, amelyet gyakran csak magyar „Kappadókiának” neveznek, s mint látni fogjuk, nem teljesen alaptalanul.

Világszenzáció az erdőben

A rövid körtúra a falu keleti végében, a táblával is jelölt parkolóból indul, ahonnan mintegy 1,5 kilométerre találjuk a ritka földtörténeti látványosságot. A P+ jelzés először egy rét mellett halad, majd befordul az erdőbe, és keresztezi a gyakran vizenyős Pólyos-völgyet, hogy annak túloldalán kezdje meg a kapaszkodást fel a hegyre. Nemsokára bal kéz felé fel is tűnik a nagy fehérség: megérkeztünk a növényzet nélküli, riolittufával borított, mélyen barázdált ún. badlandhez. Először is fogjuk át szemünkkel a tetőről e tényleg nem mindennapi helyszínt: olyan, mintha egy magashegységet néznénk fentről, az űrből, miközben közelebb hajolva láthatjuk a néhol karfiolra emlékeztető, máshol gyertyás szerkezetű ún. eróziós mikrofelszínt. Nézzük meg, hol járunk és mitől is olyan különleges ez a hely!

A szürkésfehér riolittufa egy kevésbé ellenálló kőzet, amelyet, ha a felszínre kerül, roppant könnyen pusztítanak le a külső erők, különösen a csapadékvíz. Ennek lehetünk itt szemtanúi. Ugyan napjainkban már nehezen kideríthető, hogy ez a képződmény természetes módon, vagy éppen az ember hatására került-e a felszínre, igazából mindegy is. A badland kifejezés használata jogos, ezt ugyanis eredetileg száraz és félszáraz területeken használták a geográfusok a növény- és talajtakarótól megfosztott, agyagban és homokban gazdag vidékek eróziós formáira, amelyeken a csapadék hatására eróziós barázdákkal sűrűn felárkolt térszín keletkezik - amely ráadásul gyorsan mélyül, változik, akár csak ez itt, előttünk. Az idő előrehaladtával az eróziós völgyek mélyülnek, a gerincek keskenyebbé válnak, és akár barlangok és kőkapuk is kialakulhatnak. 

Fentről nézve a képződmény jobb oldalán egy ösvényt találunk, amelyen óvatosan leereszkedhetünk annak belsejébe is, de készüljünk fel rá, hogy némi mászótudományra is szükségünk lesz. Tényleg legyünk óvatosak, az agyagos felszín alattomosan csúszik. A riolittufa formáció aljában egyrészt úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik bolygón lennénk, továbbá láthatjuk, ahogy a patak eltűnik a mélyben. A Novohrad-Nógrád Geopark itt lent található információs tábláiról még több érdekességet tudhatunk meg.

A földtani képződmény kialakulásának megértéséhez tegyünk egy kis időutazást is! Az Európai- és az Afrikai kőzetlemez találkozási zónájában, az ún. Közép-Magyarországi tektonikai zóna mentén mintegy 19-20 millió évvel ezelőtt kezdődött a vulkanizmus, kezdetben igazi „tűzijáték” formájában. A miocén kori vulkanizmus tágabb földrajzi térségünk fejlődéstörténetének egyik leglátványosabb eseménysora lehetett, ugyanis a savanyú összetételű magmák nagy mennyiségű gáz- és víztartalmuk miatt heves robbanásos kitöréseket produkáltak. A levegőbe kerülő vulkáni porból, hamuból és horzsakőből az a riolittufa cementálódott össze az évmilliók alatt, amelyet 40-60 m átlagos vastagságban szerte az Északi-középhegységben megtalálunk. Nagy valószínűséggel a Mátra vulkáni kitöréseinek szórt anyaga látható itt Kazár felett.

A kazári badland földtani és tájképi értékét jelentősen növeli az a tény, hogy a hasonló badlandek Közép-Európában nagyon ritkák, hiszen az összefüggő növényzet korlátozza az eróziós formák kialakulását, de a világon is mindössze tucatnyi hasonló hely található (ezek közül Kappadókia az egyik legismertebb, de egyébként a közeli Rákóczibánya mellett is található egy hasonló, kisebb riolittufa formáció). 

Egy eltűnt csevice és a nem kevésbé látványos eróziós löszfelszín

Kevesen tudják, hogy Kazár fölött egy másik látványos eróziós felszínt is találunk, ennek eredünk nyomába. A P+ jelzésen folytatjuk utunkat, érintünk egy szép erdei pihenőt, majd látványos tölgyesben haladunk következő megállónkig, az Aranyosi-forrásig. A kis hozamú vízfakadást a közeli puszta vízellátása érdekében foglalták körbe valamikor, használat hiányában azonban a forrás már eltömítődött, így inni sem tudunk belőle. Kár, mert utóvulkáni hatásként a vízzel együtt CO2 is a felszínre kerül itt, sajátos, savanykás ízt adva a víznek (az ilyen savanyú ízű vizet hívják a palócok csevicének - ezekkel leginkább a Mátrában találkozhatunk).

Pár lépéssel odébb az információs tábla hívja fel a figyelmet a látványos eróziós löszfelszínre, amelyet a tábla mögött egy rövid kitérővel fedezhetünk fel. A forrás feletti hegyoldalt több méter vastagon lösz borítja, s a lezúduló csapadékvíz látványos, függőleges falú völgyhálózatot hozott létre ebben a jégkorszaki eredetű, a szél által szállított porból leülepedett, finomszemcsés, karbonátos kötőanyagú, puha kőzetben.

Miután megcsodáltuk az erdő mélyén megbújó, látványos helyszínt, egy kellemes sétával térünk vissza a faluba. A P+ jelzés becsatlakozik a P jelzésbe, amelyen hamarosan kiérünk az erdőből, s a túránk elején érintett rét felső szegélyén érjük el Kazárt. A geológiai látványosságokban bővelkedő utunk végén, a földút oldalában még egy, leginkább szívkagyló (Cardium) és „kecskeköröm” (Congeria) maradványairól ismert földtani alapszelvényt is megvizsgálhatunk búcsúzóul. Elérve Kazár főutcáját balra fordulunk, és pár száz métert követően vissza is jutunk a parkolóba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Kazár, Árpád út megnevezésű buszmegállónál kell leszállni a Salgótarjánból érkező menetrendszerinti járatokról.

Getting there

 • A buszmegállóból északnyugati irányba indulva, jelzetlen úton 200 méter sétával jutunk a túra kezdőpontjára, a parkolóhoz.

Parking

 • A Kazár szélén kialakított parkolóban tehetjük le az autónkat.

Coordinates

DD
48.045673, 19.870591
DMS
48°02'44.4"N 19°52'14.1"E
UTM
34U 415826 5321993
w3w 
///embroidery.workbooks.houseplants
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • E különleges tájegységünk földtani és kulturális értékeit részletesen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által kiadott A Karancs-Medves és a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet című kiadványából ismerhetjük meg.

Author’s map recommendations

 • A Karancs és a Medves-vidék turistatérképe.  

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
6.5 km
Duration
1:45 h
Ascent
107 m
Descent
107 m
Public-transport-friendly Dog-friendly Geological highlights Healthy climate Loop Family friendly

Statistics

 • Contents
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp