Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Magas-Mátra csodája, az Ilona-völgy

· 13 reviews · Hiking Trail · Mátra-hegység · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Ilona-völgyi-vízesés ősszel
  / Az Ilona-völgyi-vízesés ősszel
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Markazi-kapu alól belátni a Kékes kalderájába
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban az Ilona-völgyi-vízeséshez
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ördög-gát látványos sziklasávját kis kitérővel érjük el az Ilona-völgyből
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ilona-völgyi-vízesés aszályos időben is csordogál
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ilona-völgyi-vízesés sziklapadja felülről
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kőemberek őrzik a veszélyes leszakadást a vízesés pereménél
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás Palócföldre a Szállás-hegyről
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 10 8 6 4 2 km Szent István-csevicekút Szent István-csevicekút Ilona-völgyi vízesés
Látványos, a hegység minden jellegzetességét bemutató körtúra - ráadásul Magyarország legnagyobb természetes vízesését is érintjük egy kalandos szurdokban. Megpillantjuk a Kékes legvadabb arcát, de szelíden hullámzó rétek és napfényes gerincút is tarkítja a palettát. Innivalóról pedig egy igazi mátrai klasszikus kénes ásványvíz, a Szent István-csevicekút gondoskodik annak, aki szereti a különlegességeket.
open
easy
Distance 11.6 km
3:35 h
529 m
529 m

Annak, aki gyorsan meg akarja ismerni, milyen a Mátra, és abból is a legjobb, legjellegzetesebb látnivalókra kíváncsi, talán ez az a nyomvonal, ami a leginkább lefedi a 21. századi turista igényeit.

Sajnos rövidsége ellenére gyerekkel csak akkor érdemes bejárni, ha nem az első erdei élménye lesz a csapatnak. Amellett, hogy rövid és látványos, vad és meredek arcát is megmutatja a hegység - ugyanis pont itt, hazánk legmagasabb hegyén alakultak ki a legmarkánsabb formák, ez a tömb emelkedett a legmagasabbra, itt volt a legnagyobb energiája a vonulatokat formáló erőknek. Alapvetően a mátralábi lankák vegyes üledékes kőzetekből állnak, ami szelídebb formavilágban is mutatkozik meg. Ezek az üledékek is felboltozódtak azonban a vulkánok kiemelkedésével, ami pont az Ilona-völgyi-vízesésnél és az Ördög-gátaknál a leglátványosabb. Az andezitsziklák körüli befogadó kőzet ugyanis az öregebb agyagpala, ami porlik, és lemezesen szétesik. A masszív andezit viszont jobban ellenáll mindenféle behatásnak, így a körben lepusztuló felszínből markánsan kiemelkedik. Ezért látunk itt ilyen vad formákat mélyen a hegység gyomrában.

A Kékes alakja is földtani okokra vezethető vissza. A Markazi-kapu alatt feltételeznek ugyanis egy kalderamaradványt, ami a vulkáni kúp délkeleti oldalánál kanyarít ki egy darabot a masszív tömbből. Ennek következménye a visszavágódó völgy általi bemetszés a gerincen. A Kékes északi, meredek letörése pedig egy nagy vetődés eredménye. A tektonikus okokból dél felé kibillent hegység ugyanis az északi oldalon túl magasba emelkedett, és a nyírási sík mentén hatalmas blokkok szakadtak le. Ezt a meredek elvetődést látjuk a Sas-kő környékén és a Kékes egész északi oldalán, míg a leszakadt tömb egyik darabja maga a Szállás-hegy, ahonnan a legjobban visszatekinthetünk a vad északi oldalra.

A csevicék igazi különlegességei a területnek. Bár Magyarország változatos földtani felépítésével és medence jellegével bővelkedik ásványvizekben, azért az itthon is kuriózum, hogy oldott, természetes szénsavtartalommal fakadjon a földből. Tipikusan kénes szagát és enyhe ízét az üledékes kőzetek mállásából felszabaduló kéntől kapja. Ugyanis a csevice források mindenütt az üledékes kőzetek és a vulkáni tömbök találkozásánál törnek a felszínre. Míg az üledékek töredezettebbek, porózusak, így jobban közlekedik és felhalmozódik bennük a víz, addig a magmás kőzetek megálljt parancsolnak, és a mélyből a felszín felé irányítják az áramlásukat. Így a hosszú idő és út alatt, amit az üledékekben töltött a víz, nagy mennyiségű ásványi anyagot képes felvenni. Olyannyira értékes ez, hogy a legjobban megközelíthető parádsasvári forrást palackozzák is gyógyászati céllal. Bár az itteni csevice vizét nem vizsgálták be gazdasági érdekből, a feltörő víz jó hatással van az emésztésre. Bár, ahogy minden orvossággal, ezzel is mértékkel kell bánni.

Author’s recommendation

 • Érdemes a túraútvonalat tavaszi hóolvadáskor vagy csapadékosabb időszakban bejárni, amikor a legnagyobb hozamot produkálja a patak, mert így a leglátványosabb az Ilona-völgyi-vízesés. Kuriózum, de csapadékosabb időszak utáni komoly mínuszok eredménye lehet, hogy megfagy a víz a vízesésnél, ami gyönyörű, ám rövid életű jégképződményeket formál a sziklafalon.
 • A Markazi-kapu és a Rózsaszállás között félúton, a Kis-Sas-kő sziklás vonulatának folytatásaként egy remek kilátópont mellett haladunk el. Az ösvényről jelzetlen csapáson kell kb. 100 métert megtennünk lefelé ott, ahol a gerincet derékszögű kanyarral kerüli a S jelzés.
 • Ha tömegközlekedünk, érdemes a túrát kicsit módosítani, és az Ilona-völgy helyett a Parádóhutára leereszkedni, így lerövidítjük a buszmegállótól bekötő szakaszt. Ehhez a Marhát-nyergéből nem jobbra, a S jelzésen, hanem balra, a S+ jelzésen kell továbbhaladni. Előre nézzük ki a buszt, amit elérünk, mert gyér itt a tömegközlekedés.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: April 08, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
721 m
Lowest point
286 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Az Ilona-völgyi-vízeséshez érkezve az út a szikla felső peremén halad. Óvatosan mozogjunk, komoly mélység van alattunk, súlyos következményei lehetnek, ha a meredély szélén megcsúszunk.

Start

Parádfürdő, Szent István-csevicekút (287 m)
Coordinates:
DD
47.898790, 20.056529
DMS
47°53'55.6"N 20°03'23.5"E
UTM
34T 429484 5305482
w3w 
///flout.contorts.foster

Destination

Parádfürdő, Szent István-csevicekút

Turn-by-turn directions

Itiner:

 •  A Szent István-csevicekúttól a Z jelzésen haladunk egy kilométert felfelé az Ilona-völgyben.
 • Az Ilona-völgyi-vízeséshez a Z● jelzés visz fel; ezen megyünk tovább a parádi hurokút kanyarjához.
 • A Z jelzésen folytatjuk az utat a Markazi-kapuba, ahonnan egy rövid szakaszon a K jelzésre váltunk a gerincen.
 • Pár száz méter után a Kis-Saskő alatt leágazunk a S jelzésre, amin a Rózsaszállásig megyünk.
 • A Szállás-kő felé a S● jelzésen, majd a pár száz méterre kiágazó jelzetlen úton jutunk; ugyanezen jövünk vissza.
 • A Rózsaszállástól a S jelzésen ereszkedünk le a Macska-lyuk völgyön keresztül a kiindulópontunkhoz.

A túráról részletesen:

A tágas Ilona-völgyben

A Szent István-csevicekút, túránk kiindulópontja már eleve a Keleti-Mátra egyik leghangulatosabb része. Mélyen az Ilona-völgyben öreg gesztenyefasorok mentén érkezünk a lankás rétek és öreg erdő találkozásánál lévő forráshoz. Az oldott szénsavat tartalmazó ásványvizet már a régi időktől kezdve használták a helyiek: legfőbb ellenszere volt az italozás utáni kiszáradásnak. A kút körül remek táborhelyet találunk esőbeállóval, padokkal és asztalokkal, valamint tűzrakó hellyel.

Utunk a rét szélén, a gesztenyefasor mentén indul a hegyek közé az aszfaltúton a Z jelzésen. Ha fogékonyak vagyunk a geológiai érdekességek iránt, érdemes a következő pihenőhelynél az oldalról beágazó völgybe lekanyarodni a tanösvény jelzésével, és meglátogatni az Ördög-gátat. A látványos képződmény az Ilona-völgytől alig pár száz méterre található. A puha agyagpala alkotta völgyet keresztbeszeli az üledékbe benyomult és megszilárdult andezittelér. Mivel a lávakőzet anyaga sokkal ellenállóbb, mint az agyagpala, így a patak és az erózió kipreparálta a vulkáni képződményt, mely masszív, több méter magas várfalként húzódik keresztbe a völgyben. 

Visszakanyarodva a pihenőhely és egy sírhely után a Z jelzés leágazik a fővölgyből, de mi a murvautat követjük az Ilona-völgyben a Z jelzésen. A Gloriette-pihenőhelynél összezárnak a hegyoldalak, és a beszűkült völgy élénk kanyargásba kezd. Az egyre kövesebb mederfenék és a meredek oldalfalak sejtetik, hogy valami készülődik, közelítünk a földtani esemény felé.

Az Ilona-völgyi-vízesésnél

A köves, kacskaringós meder egy ponton már hatalmas fatörzsekkel és leszakadt kőtömbökkel szabdalt. Egy kanyar után feltűnik a völgyet lezáró, utunkat álló komor sziklafal. Az itteni földtani képződmény hasonló az Ördöggátaknál látottakhoz, csak nagyobb és masszívabb. A közel 10 méteres sziklafalon alábukó patak hazánk legnagyobb természetes vízesését képezi. Az áradások erejét mutatják a vízesésnél felhalmozott farönkök és andezitgörgetegek. Különös hangulatot árasztanak a kőemberek, melyeket a patak által lekerekített kövekből építettek a turisták; néma őrzői a helynek, strázsálnak a patakmederben és a sziklafalakon.

A turistaút balra, a lankásabb terepen kerüli meg a sziklafalat, és halad el a vízesés feletti peremen. Látványos, ám veszélyes rész, érdemes odafigyelni. A völgyben feljebb még kísérik a patakot kisebb sziklafalak, de mi a vízfolyás felett, a hegyoldalban haladunk. Szembetűnő a sötét, szűk völgy után a délies fekvésbe forduló hegyoldal fényözöne. Az erdő a hűvösebb, csapadékosabb időt kedvelő gyertyános-bükkösből átvált melegkedvelő tölgyre. Hamar kiérkezünk a völgyből a hegyoldalban szerpentinező parádi úthoz.

A Mátra gerincén

A parádi hurokút visszafordító kanyarjánál a Z jelzésen megyünk tovább a Markazi-kapu felé. Ha nem kívánunk magasabbra kapaszkodni, ez egy kézenfekvő rövidítési pont lehet: csak tovább kell menni a dózerút felső ágán, és egy kilométer lankás harántolás után a Rózsaszálláshoz érünk, ahol az eredeti útvonal is halad. Érdemes azonban meglátogatni a Markazi-kaput és a gerincet, mivel látványos része ez is a túrának. Bár a kapuig egy szokványos, északi oldalban gyakori bükkösben haladunk, a gerinc bevágásához érve drasztikusan felélénkül a táj.

A Markazi-kapu egy természetes bevágás, mélypont a Keleti-Mátra gerincén, ahol a hegység két oldalán élők közlekedtek a túloldalra. A kékesi kaldera patakjának felharapózásával keletkezhetett, ahogy a lefolyó víz eróziója egyre mélyítette a völgyet, és így az belevájt a gerinc ívébe. Maga a kaldera a Markazi-kapuból nem kivehető, viszont a Kékes tömbje uralja a tájat.

A gerincút itt oldalazva halad a meredek északi letörésen K jelzéssel navigálva. A Kis-Sas-kő impozáns rétje alatt leágazunk a S jelzésre, ami szintben kerüli a sziklás gerincet. Azon a ponton, ahol egy derékszögű kanyarral átbukunk a Kis-Sas-kő sziklasávjának folytatásán, ott érdemes egy nagyon rövid kitérővel lefelé kinézni az erdőből. Nem köztudott, viszont remek kilátópont van a S jelezés alatt kb. 150 méterrel a Kis-Sas-kő folytatásánál. Sombokrok és kisebb sziklák között érkezünk egy tágas, réttel koronázott térségre, mely sziklafallal szakad le az alant húzódó Ilona-völgybe. Rálátunk a völgy kanyarjára, ahogy épp kikerüli a Marhát tömbjét - amin egyébként egy középkori vár maradványai találhatóak. Hosszan belátni a Parádi-völgybe és a mögötte húzódó Heves, Borsod és Nógrád megyék találkozásánál hullámzó tájra. Az ösvényre visszatérve innen már hamar leérünk a köves oldalban harántoló ösvényen az alattunk futó dózerútra.

A Szállás-hegy kilátópontja

Az erdőgazdasági úton a Rózsaszállás felett egy elágazáshoz érünk, ahol a S jelzés is lekanyarodik. Ez lesz majd utunk későbbi folytatása, de előtte kinézünk a rövid sétára található Szállás-hegyre, ami a Kékes tömbjének legszebb panorámáját nyújtja. Ehhez a dózerúton megyünk tovább a S● jelzés kíséretében. Pár száz méter után, a következő balos kanyarban a hegygerincen egy ritkán járt ösvény vezet az öreg bükkök között a szemben lévő kiemelkedés tetejére. A  jelzetlen úton felérünk a lokális kiemelkedésre, ahol a hegy nyugati oldalán egy sziklával övezett rét található.

Ahogy lejjebb sétálunk a füves területen, egyre jobban kibontakozik a közvetlenül felettünk magasodó Kékestető jellegzetes trapéz alakjával és a felhőket karcoló átjátszó adójával. A vulkáni roncs északi oldala meredeken szakad le felénk; sűrű, öreg erdő borítja ezt a szinte megközelíthetetlen tájat, így a fák felett meredező tornyon kívül semmilyen épület nem látható a kékestetői kavalkádból. Korlátozott kilátás adódik még a Galyatetőre és a Mátra északnyugati lábára, de a Kékes látványa mindent ural.

Vissza a völgybe

Az idefelé megtett úton érünk vissza a Rózsaszálláshoz, ahonnan a S jelezés mentén ereszkedünk le a hegyoldalban. A Rózsaszállás mellett biztos vízjárású forrást találunk, ahol lemoshatjuk az idáig megtett út verejtékét magunkról, hiszen innentől már csak lefelé ereszkedünk egy rövid úton. A patakvölgyből kiérve lankás oldalban keresztezzük a parádi hurokút alsó szárát, és a Lapossás-domb fenyőerdővel borított lankás szakasza után meredekebben érkezünk a hegy alatti nyeregbe.

Innen kanyarodhatunk el nyugat felé a S+ jelzésen Parádóhuta irányába, de az eredeti útvonal szerint a S jelzésen jutunk vissza a Szent István-csevicekúthoz. Az egyre meredekebb Macska-lyuk oldalában egy vízmosás szélén ereszkedünk vissza ősi bükkök árnyékában az Ilona-völgybe, ahol a felső gesztenyefasornál érkezünk ki a műútra. Innen a már ismert útvonalon pár száz méter után megérkezünk kiindulópontunkhoz, bezárul a körtúra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Figyelem! A túra kezdőpontját tömegközlekedéssel csak hosszabb gyaloglással egybekötve lehet megközelíteni!

 • A legközelebb eső buszmegálló: Parádfürdő, kórház.

Getting there

 • A buszmegállóból a Recski úton kelet felé indulva, a jelzésen jutunk el a Szent István-csevicéhez, túránk kiindulópontjához (3,2 km).

Parking

 • A túra kiindulópontjánál, a Szent István Csevicénél találunk parkolóhelyet az út mellett. Az Ilona-völgyben pont idáig lehet behajtani.

Coordinates

DD
47.898790, 20.056529
DMS
47°53'55.6"N 20°03'23.5"E
UTM
34T 429484 5305482
w3w 
///flout.contorts.foster
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Az évszaknak megfelelő öltözet, túracipő, élelem és innivaló. A navigáláshoz Természetjáró App.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.9
(13)
Szabina Molnár-Katona
September 26, 2021 · Community
Nagyon jó kis túra volt. Nem siettünk. Nézelődtünk ezért több lett mint 4 óra.
Show more
When did you do this route? September 26, 2021
Photo: Szabina Molnár-Katona, Community
Photo: Szabina Molnár-Katona, Community
Photo: Szabina Molnár-Katona, Community
Anikó Kovács
May 09, 2021 · Community
Csodás, változatos túra, nagyon èlveztük.Nekünk 5 óra lett, sok fotózással, ámulással. Visszafelé alig találkoztunk emberkékkel, ami nagy öröm, mert a legtöbb túrázó írtó hangosan kommunikál. Ja, és láttunk őzikét is végre 🥰
Show more
2021. május 9., vasárnap 20:18:23
Photo: Anikó Kovács, Közösség
2021. május 9., vasárnap 20:18:37
Photo: Anikó Kovács, Közösség
2021. május 9., vasárnap 20:19:09
Photo: Anikó Kovács, Közösség
Gábor Bokor
May 04, 2021 · Community
Szuper túra, az útvonal könnyű. Kizárólag a vízesés melletti felkapaszkodás kíván odafigyelést. Előtte és utána számtalan patakon és vízmosáson keresztül vezet az út, sok helyen saras, érdemes megfelelő túracipőben nekivágni. A vízesésig vezető úton és a vízesésénél sok a kiránduló. Felkapaszkodva a vízesés tetejére már csak elvétve találkozni túrázókkal. Csodálatos és változatos az erdő, kiváló, kellemes túra.
Show more
When did you do this route? May 01, 2021
Show all reviews

Photos from others

+ 36

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
11.6 km
Duration
3:35 h
Ascent
529 m
Descent
529 m
Circular route Scenic Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp