Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A lipicai ménestől a Millenniumi-kilátóig

· 1 review · Hiking Trail · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A lipicai ménes legelője a falu felett
  / A lipicai ménes legelője a falu felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A gesztenyefasor mellől már feltűnik úticélunk, a Millenniumi kilátó
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gesztenyefasor élő alagútjában lépünk be a bükki erdőbe
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Millenniumi-kilátó a Kalapat-tetőn
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szilvásvárad és a Heves-Borsodi-dombság látképe a kilátóból
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alkonyat a falu felett a lefelé vezető útról
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Több pihenőhely és esőbeálló is található a tanösvény mentén
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fogatkiállítás a lipicai ménesudvarban
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Jól kijárt ösvényen ereszkedünk a faluba
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 5 4 3 2 1 km Millenniumi … (Szilvásvárad)
Egy rövid körrel a falu felett belekóstolunk a bükki erdők hangulatába, érintve a környék legjobb kilátópontját, ahol térképszerűen pillantunk a Szilvás körüli terepre, a Bükk-fennsík nyugati peremére és Palócföld girbegurba vidékére. Kényelmes túra a nemzeti park tanösvényének kalauzolásával családoknak, kirándulóknak a lipicai ménes és a ropogós pisztráng szomszédságába.
Open
easy
Distance 5.7 km
2:10 h
379 m
379 m
615 m
358 m

Túránkat a lovarda és a fogathajtó pálya mellől kezdjük, és az állami ménesgazdaság mellett kapaszkodunk a település fölé. Szilvásvárad neve szorosan összeforrott az itt található, világviszonylatban is jegyzett, kimagasló minőségű lovassportról és a történelmi lipicai ménesről.

Az itteni lovak alapját a 16. század végén még a mai Szlovéniához tartozó Lipizzán, a Karszt-hegységben felállított udvari ménes szolgáltatta. Az akkor a Habsburg-ház uralta spanyol vidékről válogatott minőségű andalúziai lovakat szállítottak a kietlen fennsíkra, hogy az ottani római kortól jelen lévő „karsztlovak” tűrőképességével és a zord viszonyok között a legerősebb lóállomány alakuljon ki. 

„Itt a legjobb lovakat tenyésszék, melyek a császári udvar számára lesznek elővezetve. Ezek a legkiválóbb és a legtűrőképesebb lovak legyenek. Kemény és köves talajon járjanak, ott, ahol kevés fű nő.”

A kiváló alaphoz Európa legjobb ménjeit válogatták fedezni és később arab vonallal frissítették a vérvonalat. Ebből a nemesítésből került ki a lóanyag a bécsi „spanyol” lovasiskola számára, ahonnan csak a legjobb méneket vitték vissza az anyaállományhoz fedezni.

A napóleoni háború elől Mezőhegyesre szállították a teljes ménest, amiből egy jelentős rész maradt helyben Magyarországon a mezőhegyesi katonai ménesben. Innen számítjuk a magyarországi lipicai lótenyésztést. Az alföldi kényelmes viszonyok miatt az itt töltött hét évtized alatt kezdett a fajta tömegesedni, „rámásodni”, és a hegyvidéki fajtára jellemző szervezeti szilárdságból veszíteni.

Ennek kiküszöbölésére a Fogarasi-havasokba szállították a lipicai ménest, ahol a fajta eredeti igényeinek megfelelően fejlődhetett. Azonban az első világháború véget vetett ennek a hegyvidéki idillnek is, a háború elől a Magyar Királyi Bábolnai Ménesbe menekítették a fogarasi állományt. Az alföldön eltelt négy évtized tenyésztés szempontjából jelentős volt, ám a fajtajelleg megtartása végett ismét hegyvidéki környezetet kerestek a lipicai ménesnek. A lipicai Karszt-hegységnek megfelelő viszonyokat a mai Magyarország határain belül a Bükk-fennsíkon találták meg.

Először Csipkéskúton, a Bükk szívében alapították meg a csikóneveldét, ahonnan a fiatal lovakat a fennsíki Nagymező szélére hajtottak fel nyaranta. Ezt szorosan követte a Szilvásváradi Állami Gazdaság megalapítása, ahova a lipicai ménes egész magyarországi állománya átkerült az 1950-es évek végére. Jelenleg is itt nevelkedik és erősödik ez a történelmi, neves fajta, ami a magyar lótenyésztés egyik legkiválóbb vonalát képviseli.

Kis kitérővel túránk végén, de akár kezdésnek is útba ejthető a ménesgazdaság kiállítótere, ahol a fajta történetéről eredeti képek és eszközök segítségével tájékozódhatunk, és a szomszédos istállóban személyesen is találkozhatunk a gyönyörű lovakkal.

Author’s recommendation

 • A túra rövidségére való tekintettel, és mivel a kilátónak meghatározott nyitva tartása van (10:00 - 17:00), érdemes a nyári időszakban a kevésbé párás reggeli időben indulni, és élvezni a panorámát a Nyugati-Bükkre és Palócföldre. Kora tavaszi és őszi időben a naplemente fényénél egyedi hangulata van a kilátóból elénk táruló tájnak, így érdemes délután nekivágni a körnek.
 • A tanösvényen sokkal gyorsabban felérünk a kilátóba, mint az eredeti menetirány szerint, hátulról a S+ jelzésen. Ha kérdéses, hogy elérjük-e a kilátót nyitvatartási időben, akkor érdemes a tanösvényen felmenni, és hátul lejönni a S+ jelzésen.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: March 29, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
615 m
Lowest point
358 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Bár sok a levágás a tanösvény kanyarjai között, maradjunk a jelzett ösvényen nemcsak a környezetvédelem, de saját épségünk miatt is.

Start

Szilvásvárad, Börtönmúzeum és Panoptikum (358 m)
Coordinates:
DD
48.099316, 20.392211
DMS
48°05'57.5"N 20°23'32.0"E
UTM
34U 454748 5327517
w3w 
///tigers.skewed.clocked

Destination

Szilvásvárad, Börtönmúzeum és Panoptikum

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A S+ jelzésen indulunk a Park utcán a Bükk-fennsíkon kanyargó műútig.
 • Az utat elérve a S kerékpáros jelzésen visszasétálunk a kalapati pihenőhöz.
 • A pihenőtől a KT átlós tanösvény jelzés visz fel a Millenniumi-kilátóba.
 • A kilátóból a KTjelzésen jutunk vissza Szilvásváradra.

A túráról részletesen:

A falu felett

Szilvásvárad keleti végéből, a Szalajka-völgy bejáratánál lévő Lovarda mellől indulunk fel a Park utcán a S+ jelzésen.

Szilvásvárad neve egybeforrott a lótenyésztéssel, a fogathajtással és a lipicai ménessel. A Habsburg udvar legpompásabb fogathúzó lovait tenyésztették eredetileg a Trieszt feletti Lipizza területén. A lovak a hegyi környezetben különösen erős, szívós állatokká fejlődtek, így kiválóan alkalmasak voltak a pompás császári hintók elé. Lipizzáról a világháború elől Magyarországra menekítették a ménest, melynek jelentős állománya maradt végül vissza Bábolnán, majd Szilvásváradon. A lipicai állománynak tökéletesen megfelel az innen elérhető Bükk-fennsíki klíma.

A Park utca a Ménesgazdaság mögött kanyarodik fel a hegyoldalba, ahol az erdőszéli lovaknak fenntartott legelő mellett vezet utunk. A rét széléről már feltűnik magasan felettünk a kiemelkedésen trónoló, jellegzetes, csúcsos tetejű Millenniumi-kilátó. A rét túlfelén a jelzés alig észrevehetőn besimul a gesztenyesor fái közé, és az ágak élő alagútjában oldalaz a hegy lábához. Becsatlakozunk egy erdőgazdasági útba, ami a szomszédos gerincen egyesül a hagyományosan a Bükk-fennsíkra felvezető Bérci úttal.

A Bérci út egyre intenzívebb emelkedéssel kaptat a Rákmara meredek északi oldalában. Szilvásvárad zsivaja után itt a gerinc túloldalán az Északi-Bükk csöndjét élvezhetjük. Irtásokon át belátunk a Szalajka- és Tótfalu-völggyel párhuzamos Szána-völgybe. A meredek Sötét-völgyet megkerülve a bérci út felérkezik a gerincre, ahol besimul a Bükk-fennsíkra igyekvő aszfaltútba. Mi itt éles irányváltással visszafelé indulunk az aszfaltúton a S kerékpáros jelzéssel Szilvásvárad irányába.

Az aszfaltút elején még a gerincélen haladunk, ahonnan érzékelhető az alattunk húzódó mélység, a Szalajka- és Tótfalu-völgy beszakadása. Szemközt, a Közép-bérc felett előtűnnek a Bél-kő valószerűtlen fehér sziklái. Az egykor a Bükk gyöngyszemének számító sziklát sajnos a múlt században elbányászták, és az eredeti, természetes formakincs helyett már csak a hegy belsejének teraszosan lefejtett mészkőfalai fehérlenek.

Az út megkerüli a hegytetőt, és a kalapati pihenőnél találkozik a kilátóra igyekvő tanösvénnyel. A KT átlós tanösvény jelzésén a hegy csúcsára kapaszkodunk. A gerincél tetején kerítéssel körbevett kis rét közepén áll a környék felett trónoló Millenniumi-kilátó.

A Millenniumi-kilátónál

A kalapati kilátóként is ismert épületet 2000-ben Szent István király és a Magyar Állam születésnapján adták át - innen a millenniumi elnevezés. A 36 méter magas, 20 méteres teraszszinttel rendelkező kilátónak rendkívüli méretei vannak, csak a tetején lévő rézborítás közel két tonnát nyom. Erdélyi ácsok állították össze a szibériai fenyőből álló faszerkezetet.

A kilátóból megszemlélhetjük a Bükk-fennsík nyugati peremét, a nyugatra bevágódó mély völgyeket és a Nyugati-Bükk körüli falvak koszorúját. Tiszta időben a Mátra és a felvidéki hegyek is látszanak egészen a Tátráig. Legjobb rálátásunk azonban Szilvásváradra esik: térképként látjuk a falu tarka mozaikját, a jellegzetes körtemplomot és a mindent uraló fogathajtó pálya murváját.

Ebből a perspektívából érzékelhetjük igazán a Bükk tömbjének méretét, hiszen innen egységes falként emelkedik nyugat felé a Bükk fennsíkját alkotó, néhol az ezer méteres vastagságot elérő mészkőtömb. A központi magot puhább üledékek veszik körül, amibe élesen bevágódhatnak a patakvölgyek, így az alattunk húzódó Tótfalusi- és Szalajka-völgyek, melyeken a Bükk központi részéből kitermelt fát hordták ki a hegységből. A meredek nyugati oldalban ugyanis egy siklópályán engedték le a fennsíkon kivágott és lóvasúttal a nyugati perem szélére szállított rönköket, amit aztán a Szalajka-völgyi vasúttal szállítottak ki a hegységből.

A tanösvényen vissza Szilvásra

A kilátóból a kalapati pihenőig a már megtett útvonalon érkezünk vissza, majd folytatva az ereszkedést a KT jelzésen a Rákmara meredek oldalában kanyargunk lefelé az erdő életét magyarázó információs táblák mentén. Útközben két fedett pihenőhely is rendelkezésünkre áll, amennyiben leülnénk kicsit, vagy rossz idő esetén menedéket keresnénk. A betelepített erdei fenyőkkel vegyes tölgyesben hangulatos, jól kijárt ösvény kanyarog a meredeken leszakadó partoldalban. Egy nagyobb irtást megkerülve és egy szép tölgyesen átvágva érkezik az út a Szalajka-völgy tetején lévő sí- és szánkópálya rétjéhez. A rét szélén, az ösvény mentén a Bükkre jellemző kőzetek kiállítása látható a magyarázó táblákkal, így ráismerhetünk a hegységből ismert különféle korú és kinézetű kőzetekre. A rét alján a nemzeti park fogadóépületénél visszaérkezünk kiindulópontunkra, a gigászi lovarda mögé.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Az Egerből induló buszjáratról a Szilvásvárad, camping megállóban érdemes leszállni.

 • Vonattal a Szilvásvárad-Szalajkavölgy vasúti megállóhelyig utazzunk!

Getting there

 • A buszmegállóból a Z jelzésen induljunk keleti irányba, majd a főút kanyarjában váltsunk az egyenesen kiágazó mellékutcában a S+ jelzésre, ami a túra kiindulópontjára vezet (600 m).
 • Ha vonattal érkezünk, a megállóhelyről keleti irányba induljunk a kitaposott ösvényen, ami az Egri útba torkollik. A fent említett buszmegállótól már a Z, majd S+ jelzések kísérnek minket a túra kezdőpontjára (800 m).

Parking

 • Parkolni a Szalajka-völgy bejáratánál vagy a Börtönmúzeum és Panoptikum alatti parkolóban tudunk.

Coordinates

DD
48.099316, 20.392211
DMS
48°05'57.5"N 20°23'32.0"E
UTM
34U 454748 5327517
w3w 
///tigers.skewed.clocked
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Az évszaknak megfelelő öltözet, túracipő, innivaló, tájékozódáshoz Természetjáó App.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Vanda Szerencsés
April 24, 2021 · Community
Nagyon jó kis túra, kellemes kaptatóval. Mi hátulról közelítettünk, de a tanösvényen való legyaloglás káprázatos részt tárt elénk. Sajnos a COVID helyzet miatt a kilátó zárva volt, de majd pótoljuk.
Show more
2021. április 24., szombat 17:27:07
Photo: Vanda Szerencsés, Közösség
2021. április 24., szombat 17:27:25
Photo: Vanda Szerencsés, Közösség

Photos from others

2021. április 24., szombat 17:27:07
2021. április 24., szombat 17:27:25

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
5.7 km
Duration
2:10 h
Ascent
379 m
Descent
379 m
Highest point
615 m
Lowest point
358 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly Refreshment stops available Summit route Dog-friendly Healthy climate Cultural/historical interest Cableway ascent/descent Geological highlights Flora and fauna

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp