Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A legendás Szarvas-kút környékén

· 8 reviews · Hiking Trail · Északi-Bakony · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Király-kúti-erdő bükkösében
  A Király-kúti-erdő bükkösében
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 450 400 8 6 4 2 km Reguly Antal Múzeum BENU Gyógyszertár … Zirc) Szarvas-kút Bakonyi Kemping

Könnyű sétának beillő kirándulásunk a Zirc környéki szelíd magaslatokra invitál bennünket. A város és a közigazgatásilag hozzá tartozó Akli közötti területen teszünk egy kört a kultúrtájba illeszkedő erdőkben és mezőkön.

Open
easy
Distance 9.5 km
2:45 h
233 m
233 m
508 m
427 m

A Zirc szomszédságában lévő Szarvaskút környéke az Öreg-Bakony peremét jelenti. Az igen mozaikos táj az évszázadok óta tartó intenzív mezőgazdasági tevékenység révén alakult ki. Az eredeti sűrű erdőborítás itt már csak foltokban maradt meg, köztük legelőket, szántókat, tanyákat és kerteket találunk, ezért a túránk során váltakozva szeljük át az eltérő karakterű területeket. Útvonalunkról betekintünk a Cuha-völgybe és az onnan kimagasodó apátsági templom tornyait is megpillantjuk. Szép bükkösökben andalgunk, amelyek az egykori nagy kiterjedésű Bakonyerdő maradványai. Megszemlélünk egy érdekes vizes élőhelyet, a Szarvas-kút pihenőjénél pedig felidézzük a tiszta vizű csorgóhoz kapcsolódó legendát. Sétánk csupán néhány órát vesz igénybe, ezért juthat idő Zirc látnivalóinak megtekintésére is befejezésképpen vagy az útra kelés előtt.

Author’s recommendation

 • Ez a rövid túra enged időt arra is, hogy a Bakony fővárosaként ismert Zirc nevezetességeit felkeressük. Ellátogathatunk például a híres apátság épületeihez és az arborétumhoz, valamint megnézhetjük a Bakonyi Természettudományi Múzeumot. Érdemes mérlegelni, hogy a városban megszálljunk, így több napossá bővítve kirándulásunkat, és más, Zircet érintő túraútvonalat is végigjárjunk.
 • 600 méteres kitérővel a Z jeleken egy kilátópontot találunk, ahonnan a Cuha-völgyre és a Tési-fennsík peremére kapunk szép panorámát.
Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: June 10, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
508 m
Lowest point
427 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 0.18%Nature trail 69.88%Path 27.22%Unknown 2.69%
Asphalt
0 km
Nature trail
6.6 km
Path
2.6 km
Unknown
0.3 km
Show elevation profile

Start

Zirc, Szarvaskút buszmegálló (426 m)
Coordinates:
DD
47.231026, 17.847895
DMS
47°13'51.7"N 17°50'52.4"E
UTM
33T 715571 5234772
w3w 
///yeti.tidy.probed
Show on Map

Destination

Zirc, Szarvaskút buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Hotel Szarvaskút melletti Z◼ jelzésen kezdjük a sétát.
 • Az erdei kereszteződésben jobbra kanyarodunk a Z jelzésre.
 • A Zsellérek-legelője mellett jobbra térünk a Z↺ jelek mentén.
 • A Király-pataknál jobbra fordulva a P↺ jelzés útjára váltunk.
 • A Zirc-Bakonybél műút mellett balra a Z● jelzésre fordulunk, és a Szarvas-kút érintésével visszatérünk Szarvaskútra.

Túraleírás:

Szarvaskútról az erdőbe

A Z◼ jelzésen kezdjük meg túránkat a Szarvaskút Hotel bekötőútján. Néhány lépés után elfogy lábunk alól az aszfalt, murvaúton menetelünk tovább. Az étteremmel is rendelkező, színvonalas szálláshely udvara ad helyszínt szombatonként a Bakonyi Termelői Piacnak, ahol a környékbeli kistermelők kínálják különböző finomságaikat és kézműves portékáikat. Ha épp piaci napon érkezünk, az útravalót is megvásárolhatjuk itt. Az árusok többek között tojást, füstölt húst, sajtot, tejterméket, mézet, lekvárt, szörpöt, lisztet kínálnak, ezek mellett bor, pálinka, gomba és erdei-, valamint idényjellegű zöldségek és gyümölcsök is kaphatók.

Mellőzzük az épületcsoport melletti, idilli környezetű, kicsiny tavat (közelebbről majd visszatértünkben ismerkedünk vele), aztán vízmosáson átkelve, egy fiatal erdő kényelmesen emelkedő mélyútján folytatjuk. A régi bakonyi rengetegeknek ma már többnyire csak emlékük él, az évszázados erdőgazdálkodás miatt az öreg erdők javarészt eltűntek. Keresztezzük egy villanyvezeték füves pásztáját, túloldalán középkorú elegyes bükkös fái közé lépünk. Az út mellett egy helyen vizenyős dagonyagödröt látunk, az erdő állatainak hűsölő helyét. Rövidesen az 514 méter magas Csengő-hegy északi oldalát érintjük; ez teljes útvonalunk legmagasabb pontja.

Átvágunk a következő nyiladékon, majd elágazáshoz érkezünk. IMiután a Z jelzésre térünk jobb kéz felé, egy darabig a Rómer Flórisról elnevezett emlékúton haladunk. Ez a turistaút 72 km hosszan nagy ívet rajzolva kanyarog az Öreg-Bakonyban és környékén, a hegység változatos részeit felfűzve. Az út névadója Rómer Flóris bencés tanár, aki az első átfogó tudományos művet írta a Bakonyról a 19. században. A hegység kutatása mellett az ország sok más táján is megfordult, rendkívül széles érdeklődési körű és szerteágazó tevékenységű tudós volt. Őt tartjuk a magyar régészettudomány, művészettörténet és műemlékvédelem egyik megteremtőjének is. Bár most csak 1,5 km-t megyünk ezen a szakaszon, máskor érdemes lehet végigjárni akár a teljes útvonalat, jobban ismerkedve a hegységgel.

Apró tájmozaikok között

Keresztezzük egy többnyire száraz vízmosás árkát, aztán szűkös ösvényre irányít a jelzés. Kerítéssel lehatárolt erdőrész mentén megyünk tovább; jobbról a fémdrótok, balról a benyúló faágak és lombok nehezítik a haladást. A vendégmarasztaló szakasz után szántóföld szélén érkezünk az újabb elágazáshoz, ahol jobbra a Z↺ jelzésre kanyarodunk. (Ha továbbmegyünk a Z jeleken, 600 méter után egy kilátópontról Zircre, Olaszfalura és a Tési-fennsík szélére kapunk panorámát.) Gyertyánok és tölgyek alatt, sűrű aljnövényzeten átvágva a Zsellérek legelőjénél nyílt terepre jutunk. A környék látványa innen feltárul: a facsoportokkal tarkított, rendezett kaszálók mögött Olaszfalu házai és a Tési-fennsík nyugati pereme jelenik meg.

Ereszkedni kezdünk, utunk kanyarjából a zirci apátsági templom kettős tornya bukkan elő a Cuha-völgy irányában. Légvezeték alatt megyünk el, majd áttalpalunk a Zirc-Bakonybél autóút aszfaltsávján. Erdőmozaikokkal elválasztott kaszálókon, magaslesek mellett ballagunk, ahonnan az Eplény feletti hegyekre látunk rá. Egy virágos réten irányítótáblához jutunk, ahol a jobbra tartó P↺ jelzést választjuk, és nyílt térszínen, a Király-patak vizenyős-zsombékos lapályán fűzfák, égerek előtt haladunk el. Nemsokára egy náddal, sással borított tavacska partján tanulmányozhatjuk közelebbről a különleges vizes élőhelyet. Magas bükkfák közé lépve véget ér a fedetlen terület, és megváltozik a táj hangulata. A Bakony sajátos (hűvösebb és csapadékosabb) mezoklímája következtében a viszonylag kis tengerszint feletti magasság ellenére is jelentősebb a bükkös zóna kiterjedése. A ligetes erdőrészen bozótosban keresgéljük ösvényünket a szürkés törzsek alatt. Egy susnyás szakaszon átvágva széles kövesútra toppanunk, amelyen jobbra térve immár jól járható terepen, a Király-kúti-erdő csinos bükkösében érkezünk a korábban már keresztezett zirci aszfaltúthoz. Ezúttal nem kelünk át rajta (kivéve, ha leülnénk kicsit, ugyanis az út túloldalán padokkal, asztalokkal kiépített Szarvas-kúti autóspihenő nyújt erre lehetőséget) hanem a Z● jelek mentén balra újra az erdőbe lépünk. A hegyoldalban leereszkedve átkelünk a patak gázlóján, és az erdőszélen irányt tartva feltűnnek az Aklihoz tartozó épületek, mezőgazdasági területek.

Szarvas-kút

Keresztezzük a már jól ismert országutat, majd egy rövid erdei sétát követően a Szarvaskút Hotel melletti felduzzasztott tóhoz jutunk. A kies fekvésű mesterséges állóvíz partján sétálva a Szarvas-kút kőtoronnyal és kőmedencével foglalt csorgójánál épült pihenőhelyen fújhatjuk ki magunkat túránk végén. A Bakonyban kútnak hívott forrásokhoz sokhelyütt legenda is társul. Az évszázadokon át érintetlen rengetegnek számító hegységben, nagy szarvascsordák éltek, ami a vadászokat is ide vonzotta. A történet szerint itt sebzett meg egy szép trófeájú hímet egy puskás. A sérült bika azonban nagyokat kortyolt a hűs, tiszta vízből, és láss csodát: visszanyerte erejét. A hirtelen felépült nemes vad a sűrűbe nyargalva elmenekült. Ennek emlékét őrzi nevében a Szarvas-kút, amely vízzel táplálja a kis tavat. Napjainkban is előfordul, hogy az erdői vadjai kijönnek ide szomjukat csillapítani.

Átkelünk a fahídon, és balra fordulva érkezünk vissza a parkolóhoz, illetve a buszmegállóhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Zirc, Szarvaskút megállóban szálljunk le a távolsági buszról!

Getting there

 • A buszmegállótól és a mellette levő parkolóból keleti irányban 80 méterre keletre találjuk a Z◼ jelzés kezdőpontját.

Parking

 • A Hotel Szarvaskút mellett parkolhatunk az autóval.

Coordinates

DD
47.231026, 17.847895
DMS
47°13'51.7"N 17°50'52.4"E
UTM
33T 715571 5234772
w3w 
///yeti.tidy.probed
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Bakony turistakalauz

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(8)
Ákos Szendi
June 25, 2022 · Community
Sajnos csak az útvonal első harmada teljesíthető (2022. június), utána teljesen benőtte az aljnövényzet, vissza kellett fordulnunk.
Show more
István Ferenczi
December 03, 2021 · Community
Egyik legunalmasabb túra volt, melyet valaha megtettem. Azért 3 csillag,mert a Szarvas-kút szép volt,s a közelben levő bükkös is.
Show more
When did you do this route? November 19, 2021
Photo: István Ferenczi, Community
Photo: István Ferenczi, Community
Photo: István Ferenczi, Community
Photo: István Ferenczi, Community
Photo: István Ferenczi, Community
Photo: István Ferenczi, Community
Photo: István Ferenczi, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 36

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
9.5 km
Duration
2:45 h
Ascent
233 m
Descent
233 m
Highest point
508 m
Lowest point
427 m
Public-transport-friendly Circular route Cultural/historical interest Family-friendly Healthy climate Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 11 Waypoints
 • 11 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp