Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Kócs-havas teljes pompájában

Hiking Trail · Chočské vrchy
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kócsok kelet felől nézve
  A Kócsok kelet felől nézve
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1600 1400 1200 1000 800 600 400 10 8 6 4 2 km

Sötét kupolaként emelkedik a környező tájak fölé a Kócs-havas (Veľký Choč) jellegzetes formájú monstruma. A szédítő meredélyekben tetőző hegy kiugró magassága révén havasi terepet, őserdei atmoszférát és Szlovákia összes magashegységének látványát is tartogatja. Túránkon e könnyen legyőzhető óriást keresztezzük.

difficult
Distance 11.8 km
6:00 h
1,077 m
992 m
1,608 m
578 m

A tekintélyes méretű Kócs-havas (Veľký Choč) koronáját dolomitszirtek, foltos palástját elegyes erdők alkotják. A Vág és az Árva folyók völgyei közé szorult Kócs-hegység (Chočské vrchy) egyetlen magashegységi kiemelkedése valósággal uralja a környező tájat, hiszen a szomszédos medencék és völgyek felől nézve hirtelen, minden körítés nélkül szökik föl egészen 1608 m-es magasságig. A főcsúcs körül őrködő „apródokat", a patakok szabdalta mészkőkúpokat és platókat zord „sziklakerítés", szabálytalan körív mentén díszelgő ormok gyűrűje választja el a Kócs-havas tömbjétől, illetve az oldalában elterülő fennsíktól. A szirtek többnyire a rögöket széttagoló vetőket rajzolják ki, amelyek mentén a hegytömbök függőlegesen elmozdultak, némelyikük pedig puhább alátámasztását vesztve, omlások nyomában maradt hátra.

Az elegyes, őserdőszerű kárpáti rengeteg, a havasi pásztorkodás emlékét őrző Stredná Poľana tisztása, valamint a mészkő- és dolomitbércek izgalmas túratereppé avatják a Kócs-havast. Turistaház helyett csak nomád éjszakázási lehetőséget tartogató, egykori pásztorkunyhót, vagy bivakhelyet rejtő védkunyhót találunk a hegytömbön, amely közelebbről megismerve jóval kiterjedtebb és élénkebb domborzatú annál, mint amilyennek első ránézésre mutatja magát. A Liptói-havasok és a Nagy-Fátra között húzódó mészkőhegység alacsonyabb része szurdokaival, míg a főcsúcs kiterebélyesedő hegycsoportja jókora, kitett ormaival csábít - ennek ellenére szomszédaihoz képest jóval kevesebben látogatják.

A szigetszerűen kiemelkedő hegytől a magasabb hegységek viszonylag távol vannak, ezért a csúcsról páratlanul tágas és lehengerlő panoráma nyílik, felölelve Szlovákia (valamint az Északnyugati-Kárpátok) összes magashegységét. A Kócs-havast teljeskörűen bemutató túra jó erőnléttel bárki számára teljesíthető, két végpontja pedig kényelmesen elérhető a közeli Ružomberok (Rózsahegy) buszpályaudvaráról, így a közlekedés is könnyen megoldható.

Ajánlott időszak a túrához: bár az útvonal egész évben járható, ajánlott a túrát a hó- és jégmentes időszakra időzíteni (ez májustól októberig tart). Vihar közeledtével a túrát halasszuk el, hiszen a csúcs és környéke vonzza a villámokat. A letaposott, havas ösvények lejegesednek, ilyenkor hómacskára lesz szükség, nagy hóban pedig csak tapasztaltak vágjanak neki az útvonalnak. A téli ösvényt (zimná trasa) a csúcs nyugati oldalán a piros, majd fekete jelzés jelöli, és karók mutatják az utat.

Author’s recommendation

 • Forrást csak egyszer, majd a túra vége felé találunk, turistaház pedig nincs a hegyen, ezt vegyük figyelembe a tervezéskor.
 • Jó időben, a hómentes időszakban túrázáshoz szokott gyerekekkel is teljesíthető az útvonal.
 • Éjszakázni csak nomád körülmények között, megfelelő hálózsákkal lehet a hegyen: a Hotel Choč pásztorszállása viszonylag kényelmes, míg a keleti oldalon a Žimerová melletti védkunyhó padlása áll rendelkezésünkre.
 • Lúčky (Lucski) szomszédjában, Kalamenyben (Kelemenfalu) kiépített termálforrást találunk, ahol ingyen fürdőzhetünk. Ha fordított irányban járjuk be a túrát, érdemes átbuszozni, és csobbanással befejezni a vándorlást.
 • Éttermet és szállást mindkét végponti faluban találunk.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • A medvés területeken történő túrázásról hasznos információkat tematikus oldalunkon találsz, sok másik szlovákiai túra mellett.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: November 30, 2022
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Kócs-havas (Veľký Choč), 1,608 m
Lowest point
Lúčky (Lucski), 578 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 9.25%Dirt road 4.97%Forested/wild trail 4.09%Path 67.11%Road 14.56%
Asphalt
1.1 km
Dirt road
0.6 km
Forested/wild trail
0.5 km
Path
7.9 km
Road
1.7 km
Show elevation profile

Safety information

 • A csúcson legyünk körültekintőek, mert semmi sem választ el a mélységtől, a sziklák pedig csúszósak lehetnek.
 • Vihar közeledtével halasszuk el a túrát, mert a csúcs környékén fennáll a villámcsapás veszélye.
 • Hóban a túra jóval nehezebb, ilyenkor csak tapasztaltaknak ajánlott, igaz, a téli magashegyi túrázás világába akár belépőt is jelenthet a hegy. Ebben az esetben vigyünk magunkkal hómacskát, mert a letaposott ösvények lejegesedhetnek, és a csúcsról lefelé válasszuk a téli útvonalat (zimná trasa), amelyet a Kócs-havas (Veľký Choč) és a Stredná Poľana között a piros, majd leérve (röviden) a fekete jelzés jelöl (magas karók mellett).

Tips and hints

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Start

Lúčky, OcÚ buszmegálló (Lucski) (578 m)
Coordinates:
DD
49.127923, 19.403479
DMS
49°07'40.5"N 19°24'12.5"E
UTM
34U 383527 5442903
w3w 
///observatory.whipped.sensed

Destination

Valaská Dubová, OcÚ buszmegálló (Oláhdubova)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Lúčky központjából a P jelzést követjük (rövid, jelzetlen kitérővel az első saroknál a vízeséshez) egészen a Kócs-havas (Veľký Choč) csúcsáig.
 • A csúcsról a Z jelzésen ereszkedünk le a Stredná Poľana tisztására. (Havas időben a csúcsról a tisztásra a téli út (zimná trasa) P jelzése, majd az abból balra kiágazó fekete jelzés vezet le.)
 • A tisztásról jobbra követjük a K jelzést Valaská Dubovára.

A túra részletes leírása

A karszt lábánál, a vizek birodalmában

Lúčky (Lucski) igazi hegyvidéki falu benyomását kelti: az út mentén sebes folyású patak rohan hosszúkás házak előterében, mögöttük fenyvessel borított hegy magasodik. A P jelzés mentén indulunk fölfelé az utcán, és ahogy rövidesen látni fogjuk, a karszt tövében fekvő település arculatát meghatározza a felszínre lépő vizek kavalkádja. Az első elágazásnál a szemközt induló sétányra térünk. Jobbra vízesés zengi be a parkot: mindenképpen sétáljunk ki a tavacska partjára, és csodáljuk meg szemből a 12 m magas zuhatagot. A meszes vízből kiváló édesvízi mészkő teraszain több ágra szakadó, fátyolszerűen szétbomló vízesés a Szlovákia legfontosabb természeti örökségeinek nyilvánított nemzeti természeti értékek egyike, és csupán 4 társa viselheti ugyanezt a címet.

A turistaút lépcsőjének tetején kisétálhatunk a zúgó pereme mögé, és megtekinthetjük a részben melegvizes forrásokkal táplált, a szilvásváradi Fátyol-vízeséshez hasonlóan mésztufalépcsőkön lebukdácsoló patakot. Feljebb a falu új építésű részét, majd tágas, zöld placcot hagyunk el, és ahogy a hegykeret szűkül, baloldalt feltűnik Lucskifürdő (Lúčky-kúpele) termetes épületegyüttese. A térség mészkőrögeinek repedésein leszivárgó csapadékvíz a mélyben felmelegszik, majd a széttöredezett hegység vetődései, hasadékai, valamint mélyfúrások mentén a felszínre tör - immár gyógyhatású termálvízként. A 28-38 °C fokos, elsősorban nőgyógyászati, mozgásszervi és idegrendszeri betegségek gyógyításában hatásos vízre 1761-ben épült az első fürdőház, és bár ezzel a Felvidék egyik legrégebbi fürdője jött létre, viszonylag szerény komfortot kínált vendégeinek. Ma kültéri medencéket és éttermeket is találunk a faluban, a spa hangulatát pedig meghatározza a hegyvidéki környezet - visszafordulva az Alacsony-Tátra hatalmas hegyei is feltűnnek a tetők fölött.

Lúčkyt elhagyva a hegységen átvágó, gyér forgalmú aszfaltutat követjük a Ráztočná patak völgyében, amely fokozatosan összeszűkül, de azért az egykori legelők helyén még elfér egy szép, széles rét a hegyek tövében. Hamarosan azonban ennek sem marad hely, és keskeny szorosban érkezünk újabb tisztásra, ahol tábla és (általában) parkoló autók jelzik, hogy ideje célba vennünk a (most még rejtőzködő) hegycsúcsot. A P jelzés egy meredeken emelkedő aszfaltcsíkra fordul (balra), ezt taposva hatolunk a hegység mélyére. A szűk völgy egy ponton kissé kinyílik, az aszfalt elkanyarodik, és mészkőkavicsos ösvényen baktatunk tovább. A csapás alsó szakaszán a patakkal osztozunk, följebb völgyelágazásba jutva, gázlón lépdelünk a csörgedező vízfolyás túlpartjára. Jobbra tarvágás enged rálátást a Kócs-havas (Veľký Choč) kapitális szirtjeire: vészjósló magasságból tekint le a sziklaorom, hosszú még az út a csúcsra - mi több, a neheze előttünk áll.

Kapaszkodás a szirtek tövében

Az ösvény sáros talajú vályúban tart fölfelé nyílegyenesen. A lejtőt ma természetesnek ható, elegyes erdő borítja, de az előző század elején (az extrém meredekséget kihasználva) éppen itt csúsztatták le a feljebb kivágott fákat. A fárasztó kaptató nem enyhül; keresztezünk egy szállítóutat, és egy sávban idős lucfenyvesé a főszerep. A sötét rengeteg kissé szétnyílik, itt tábla hívja fel rá a figyelmet, hogy átlépjük (a legmagasabb védelmi kategóriát jelentő) természeti rezervátum határát, jobbunkon pedig három oldalról zárt védkunyhó kínál pihenési lehetőséget. Ahogy az Szlovákia hegységeiben gyakori, az építmény padlásán (hálózsákba bábozódva) az éjszaka is eltölthető. Tábla mutatja be a meglehetősen gazdag élővilágot: a Kócs-hegység (Chočské vrchy) „sztráda" a Fátravidék és a Tátravidék között közlekedő, zavarásra érzékeny nagyragadozók számára, de a medve, a farkas és a hiúz meg is él a főcsúcs tömbjét borító, kiterjedt rengetegben. Európa legnagyobb macskaféléje főként a sziklás, zugos terepeket kedveli, míg a barna medve elsősorban a laposabb, helyenként nyitott, bőséges „erdei gyümölcstállal" kecsegtető térszíneken portyázik - étkein a szintén háborítatlan helyeket kereső, igen ritka fácánfélével, a siketfajddal is osztoznia kell. Amint azt feliratok is kérik, a jelzett turistautat ne hagyjuk el, és sötétedés után, napkelte előtt sem érdemes az erdő mélyén bóklászni, ha el akarjuk kerülni a medvés találkozást, no meg az állatok zavarását. Persze a sziklás kiszögellések és zárt erdők fontos ragadozómadaraknak is menedéket nyújtanak: megél a hegységben például a szirti sas is.

Az ösvény rövid, fás szakaszt követően, a Žimerová nevű nyereg tisztásán elénk tárja a Kis- (Malý Choč) és a Nagy-Kócs (Veľký Choč) ormait. A távolság sokat csökkent a legutóbbi rápillantás óta, de a két szirt továbbra is a magasban díszeleg. Két lépcsőben gyűrjük le a hátralévő szintkülönbséget: először a csúcsok közti nyeregbe szerpentinezünk föl, majd egyenesen, célirányosan szeljük át a tetőt övező törpefenyvest. Öreg fenyves-bükkösben, enyhén emelkedő szállítóúton, később szintben harántoló ösvényen, egy forrást is érintve kerülünk a nyereg alá, ahol a rendszeresen lecsapó szél alaposan megtépázta az erdőt. Ezért első ízben kapunk szélesebb kilátást, mielőtt egy lánccal felszerelt, sáros kaptatón ismét a rengetegbe lépünk. Meredek, tekergő csapás vezet a Malý Choč („Kis-Kócs") szirtjének tövébe, ahonnan a Liptói-havasok felé viszonylag alacsonyan kanyarodó Kócs-hegységre, mögötte a Tátrák vidékére, valamint a déli oldalán az Alacsony-Tátra keretezte Liptói-medencére nyílik panoráma (középen a Szentmáriai-víztározó (Liptovská Mara) tükrével).

Panoráma az Északnyugati-Kárpátok szívéből

Az ösvény itt lánccal biztosított, de nem igazán technikás, ellenben helyenként jókora tereplépcsőket tartogató sziklakapun vezet fel a két csúcsot elválasztó nyeregbe. A tisztásról feltáruló látkép vérbeli kárpáti romantika: a fenyők között végeláthatatlan hegyvidékként hullámzik a Nagy-Fátra. Fölfelé indulva magashegységi jelleget ölt a táj, a lucos lassan átadja helyét a törpefenyvesnek, és újra meg újra kidugják fejüket a talajból a Kócs-havas dolomitsziklái (hátratekintve pedig a Malý Choč sziklahomloka uralja a látványt). A fárasztóan meredek ösvényen láncos és kapaszkodós pontokkal is találkozunk, mielőtt kiérünk a Kócs-havas (Veľký Choč) oldalsó teraszára. Közvetlenül a szédítő, 4-500 méteres mélység fölött állva pásztázhatjuk végig a megtett utat és a hegység teljes szerkezetét, az 1608 m-es csúcspontról pedig Szlovákia hatalmas cikkelye fölött szárnyalhat a tekintet, hiszen mintha a teljes ország fölött állnánk, olyan széles és tartalmas a panoráma.

Az Északnyugati-Kárpátok összes magashegysége megmutatkozik: keleten a Liptói-havasok gyűjti a felhőket, mögüle kibukkan a magas-tátrai Kriván tömbje, délen az Alacsony-Tátra tömegéből csipkézett sziluettjével tűnik elő a Gyömbér csúcsa. Kelet felé fordulva a legmozgalmasabb a kép, hiszen látszik a Nagy-Fátra sűrű hegyvidéke, szomszédjában a Kis-Fátra gyephavasi gerince ível magasan, és figyelemre méltó a Nagy-Rozsutec sziklakoronája is. Északra tekintve pedig a Babia Hora szabályos kúpja uralja a Beszkidek lankásabb hátait. A jellegzetes pontok felsorolása hosszúra nyúlna, de beazonosításukban segít egy irányokkal és feliratokkal ellátott fémkorong. A csúcsot magát egyébként dolomit építi fel, ami foltszerűen maradt meg a lejjebb szétterülő mészkőköpeny hátán.

Az alant terpeszkedő erdőségben terjedelmes tarvágások táblái és fésűszerűen vágott, keskeny sávokban letermelt csíkok éktelenkednek. Utóbbiakkal, az ugrósávos tarvágás nyomaival gyakran találkozhatunk Szlovákiában: a módszer során részben vagy egészben a természetes erdőfelújításra alapoznak, ezért a kivágott csík szélessége nem haladhatja meg a fák magasságát (hogy a magok a sáv teljes felületét beboríthassák). A klasszikus tarvágáshoz képest a megmaradt erdő klímája kevésbé módosul, az élőhely sem tűnik el teljesen, és amint az egyik sáv felnő, a korábban meghagyottat kivágják - így végül változatosabb korszerkezetű lesz a teljes állomány, mint az egészében letermelt táblán. Kelet felé nézve láthatjuk, hogy a Kócs-hegységben az egyveretű fenyveseket többnyire ellenállóbb, illetve nagyobb biodiverzitású vegyes erdőkre cserélik. Ellenben a nyugati oldal magasabb terepét rezervátum védelmezi, ott nem detektálhatjuk fakitermelés nyomait.

A Kócs vadabb oldala

A csúcs szigorú ormainak anyaga egyébként dolomit, ami foltszerűen maradt meg a lejjebb szétterülő mészkőköpeny hátán. Leereszkedve róla törpefenyvesen hatolunk keresztül: innentől a Z jelzéssel tartunk, de télen, havas időben a magas karókkal ellátott, P jelölésű útvonalat („Zimná trasa") kell választani, amely a lefelé hajló hegyorrt követi láncokkal biztosítva. (És a törpefenyvest felváltó fenyőligetből pazar rálátást enged a Kis-Fátra közeli csúcsaira. Lent, a fenyők között balra ágazik ki belőle a fekete jelzés, amely egyesül a leírásunkban ismertetett nyári útvonallal.) A néhol kellemetlenül köves, eső után csúszós csapás sok-sok kilátást nyit a Nagy-Fátra egymás mögött sorakozó gerinceire. Lassacskán azonban búcsút inthetünk a panorámának, mivel ismét bekebelez az erdő – igaz, hamarosan el is ereszt, amikor rétre toppanunk. A Stredná Poľana („Középső-rét") hatalmas, fenyőfákkal tűzdelt tisztása egy gerincek találkozásában szétterülő fennsíkon helyezkedik el, északkeleti oldalában vadromantikus látvány a Kócs-havas sziklasüveges, fenyves borította karéja.

A túra festői pontja ez, és ráadásul a helyszínhez illő, nomád szálláslehetőséget is tartogat: a becenevén Hotel Choč-ként elhíresült, hajdani pásztorszállás autentikus éjszakázóhely (hiszen a rét létrejöttéért az erdők letermelése mellett az egykori havasi pásztorkodás a felelős). Benne szőnyegekkel tapétázott, a körülményekhez képest jól szigetelt szoba rejt priccseket, de lehet aludni a padláson is. Nem messze innen, dél felé található egy másik rét is, rajta állt 1924-től a (közelben született szlovák író-költőről elnevezett) Hviezdoslav-menedékház, mígnem a partizánokkal harcoló német katonák 1944-ben megsemmisítették. Azóta nem épült újabb turistaház a hegységben, ezért is örvend nagy népszerűségnek a puritán fakunyhó.

Innentől a K jelzés mutatja az utat az összezáródó rengetegben (a csúcsról érkezve jobb kéz felé). Meredeken ereszkedő, köves, gyökérfonatos ösvény vezet lefelé egy eleinte patakmentes, mégis nedves talajú árokban. Az erdő sokkal bujább a keleti oldalon látottaknál, és a lucos sűrű szövetét csak jóval lejjebb töri át néhány impozáns sziklaszirt. A robusztus, szabdalt felszínű falak tövében vastag törmeléknyelv „nyaldossa" a csapás szélét. Nincs már sok hátra, és ahogy kitágul a völgy, egy forrás mellett fedett pihenőhelyet, előrébb balra tűzrakóval is ellátott, újabb védkunyhót találunk. Itt már réten haladunk, és szemközt feltűnnek a falu házai is. Kisvártatva elérjük Valaská Dubová utcáját - a település magyar neve Oláhdubova, utalva alapítóira, a Balkánról érkezett, román juhászokra. Nevezetessége az alsó kocsmája (egyben étterme), amely hangulatos, betyáros díszlettel várja a vendégeket, hiszen a szájhagyomány szerint a falu csehójában fogták el a híres szlovák rablóvezért, Juraj Jánošíkot. A túrát érdemes megünnepelni egy étkezéssel, a Ružomberok (Rózsahegy) és Dolný Kubín (Alsókubin) felé közlekedő buszok ugyanis gyakran érkeznek, nem kell sietni, ráadásul az étterem szállást is kínál.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A túra mindkét végpontja gyorsan elérhető Ružomberok (Rózsahegy) városából, ahová a vándorlás végén vissza is térhetünk. A város és a két falu közötti buszos összeköttetés viszonylag sűrű, így érdemes itt kivenni szállást, vagy leparkolni az autót.
 • A túra kezdőpontja a Lúčky, OcÚ (azaz Obecný úrad) buszmegálló (Lucski).
 • De kezdhetjük a túrát eggyel előrébb is, amennyiben a Lúčky, Lúčky-kúpele, otoč. buszmegállónál szállunk le (ez a végállomás), így az útvonal kb. 10 perccel rövidebb, viszont a vízesés kimarad.
 • A túra vége a Valaská Dubová, OcÚ (azaz Obecný úrad) buszmegálló (Oláhdubova).

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban van.
 • Valaská Dubová falujában a focipálya melletti parkolóból az utcán fölfelé tartva, majd a téren jobbra fordulva csatlakozunk be a turistaútba.

Parking

 • Az autót érdemes Ružomberok (Rózsahegy) városában, a vasútállomás és buszpályaudvar melletti parkolóban hagyni, innen elérhetjük a túra kezdőpontját, és ide utazhatunk vissza annak végeztével.
 • Lúčkyban (Lucski) a fürdő (Kúpele Lúčky) mellett találunk parkolót.
 • Valaská Dubovában (Oláhdubova) a focipálya mellett találni egy nagyobb, turistáknak kialakított parkolót (Parkovisko pre návštevníkov).

Coordinates

DD
49.127923, 19.403479
DMS
49°07'40.5"N 19°24'12.5"E
UTM
34U 383527 5442903
w3w 
///observatory.whipped.sensed
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 111. számú térképe (Chočské vrchy) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.
 • A téli túrához hómacska is szükséges.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
11.8 km
Duration
6:00 h
Ascent
1,077 m
Descent
992 m
Highest point
1,608 m
Lowest point
578 m
Public-transport-friendly Linear route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp