Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Kócs-havas napos oldala

Hiking Trail · Chočské vrchy
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kócsi panoráma a Fátravidék felé
  Kócsi panoráma a Fátravidék felé
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1600 1400 1200 1000 800 600 400 8 6 4 2 km

A Kócs-havas (Veľký Choč) csúcsának kitett meredélyét nyugat felől, a hegy szebbik oldaláról hódítjuk meg ezen a túrán. Fentről rálátunk Szlovákia összes magashegységére, útközben pedig átszelünk őserdei jellegű rengeteget, sűrű törpefenyvest és havasi rétet is.

difficult
Distance 9.2 km
4:30 h
942 m
942 m
1,608 m
663 m

A tekintélyes méretű Kócs-havas (Veľký Choč) koronáját dolomitszirtek, foltos palástját elegyes erdők alkotják. A Vág és az Árva folyók völgyei közé szorult Kócs-hegység (Chočské vrchy) egyetlen magashegységi kiemelkedése valósággal uralja a környező tájat, hiszen a szomszédos medencék és völgyek felől nézve hirtelen, minden körítés nélkül szökik föl egészen 1608 m-es magasságig. A főcsúcs körül őrködő „apródokat", a patakok szabdalta mészkőkúpokat és platókat zord „sziklakerítés", szabálytalan körív mentén díszelgő ormok gyűrűje választja el a Kócs-havas tömbjétől, valamint az oldalában elterülő fennsíktól. A szirtek többnyire a rögöket széttagoló vetőket rajzolják ki, amelyek mentén a hegytömbök függőlegesen elmozdultak, némelyikük pedig puhább alátámasztását vesztve, omlások nyomában maradt hátra.

E velős, rövid útvonalon nyílik a leggyorsabb lehetőségünk a csúcshódításra. A tájat őserdőszerű kárpáti lucfenyves, havasi rét, továbbá mészkő- és dolomitbércek látképe tarkítja. Turistaház helyett csak nomád éjszakázási lehetőséget kínáló, egykori pásztorkunyhót találunk a hegyen, amely közelebbről megismerve jóval kiterjedtebb és élénkebb domborzatú annál, mint amilyennek első ránézésre mutatja magát. A Liptói-havasok és a Nagy-Fátra között húzódó mészkőhegységet ormai és szurdokai ellenére szomszédainál jóval kevesebben keresik fel.

A szigetszerűen kiemelkedő hegytől a magasabb hegységek viszonylag távol vannak, ezért a csúcsról páratlanul tágas és tartalmas panoráma nyílik, felölelve Szlovákia (valamint az Északnyugati-Kárpátok) összes magashegységét. Bár a táv kicsi, az útvonal egyszerű, az emelkedők hossza és meredeksége miatt a túra mégis jó erőnlétet kíván.

Ajánlott időszak a túrához: bár az útvonal egész évben járható, ajánlott a túrát a hó- és jégmentes időszakra időzíteni (ez májustól októberig tart). Vihar közeledtével a túrát halasszuk el, hiszen a csúcs és környéke vonzza a villámokat. A letaposott, havas ösvények lejegesednek, ilyenkor hómacskára lesz szükség, nagy hóban pedig csak tapasztaltak vágjanak neki az útvonalnak, és a csúcs előtt és után csakis a téli ösvényt (zimná trasa) használják.

Author’s recommendation

 • Forrás és turistaház nincs a hegyen, ezt vegyük figyelembe a tervezéskor.
 • Jó időben, a hómentes időszakban túrázáshoz szokott gyerekekkel is teljesíthető az útvonal.
 • Éjszakázni csak nomád körülmények között, megfelelő hálózsákkal lehet a hegyen, a Hotel Choč viszonylag kényelmes pásztorkunyhójában.
 • A túra végén, a faluban találunk éttermet és szállást is.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • A medvés területeken történő túrázásról hasznos információkat tematikus oldalunkon találsz, sok másik szlovákiai túra mellett.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: January 01, 2023
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Kócs-havas (Veľký Choč), 1,608 m
Lowest point
Valaská Dubová (Oláhdubova), 663 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Dirt road 12.82%Forested/wild trail 6.67%Path 80.46%Road 0.03%
Dirt road
1.2 km
Forested/wild trail
0.6 km
Path
7.4 km
Road
0 km
Show elevation profile

Safety information

 • A csúcson legyünk körültekintőek, semmi sem választ el a mélységtől, a sziklák pedig csúszósak lehetnek.
 • Vihar közeledtével halasszuk el a túrát, mert a csúcs környékén fennáll a villámcsapás veszélye.
 • Hóban a túra jóval nehezebb, ilyenkor csak tapasztaltaknak ajánlott, igaz, a téli magashegyi túrázás világába akár belépőt is jelenthet a hegy. Vigyünk magunkkal hómacskát, mert a letaposott ösvények lejegesedhetnek, és a csúcs előtt és után válasszuk a téli útvonalat (zimná trasa), amelyet a Kócs-havas (Veľký Choč) és a Stredná Poľana között a piros, majd leérve (röviden) a fekete jelzés jelöl (magas karók mellett).

Tips and hints

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Start

Valaská Dubová, OcÚ buszmegálló (Oláhdubova) (662 m)
Coordinates:
DD
49.140714, 19.293218
DMS
49°08'26.6"N 19°17'35.6"E
UTM
34U 375516 5444501
w3w 
///engendered.actual.sympathetic

Destination

Valaská Dubová, OcÚ buszmegálló (Oláhdubova)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Valaská Dubováról (Oláhdubova) a K jelzést követjük a Stredná Poľana tisztására.
 • A tisztásról a Z jelzésen kapaszkodunk fel a Kócs-havas (Veľký Choč) csúcsára. (Télen a tisztástól bal felé kövessük a feketével jelzett, majd (jobbra a) P jelű, téli turistautat (zimná trasa) a csúcsra.)
 • A csúcsról a P jelzésen ereszkedünk le.
 • Az ellaposodó lejtőn balra kiágazó téli út (zimná trasa) fekete jelzésein, néhány méter után elérjük a Stredná Poľana rétjét.
 • A rétről a már ismert K jelzésen érjük el a falut.

A túra részletes leírása

Sötét fenyvesből napos tisztásra

Valaská Dubová magyar neve Oláhdubova, őrizve alapítói, a Balkánról érkezett, román juhászok emlékét. Nevezetessége az alsó kocsmája (egyben étterme), amely hangulatos, betyáros díszlettel várja a vendégeket - hiszen a szájhagyomány szerint a falu csehójában fogták el a híres szlovák rablóvezért, Juraj Jánošíkot. Bár a betyár alakjával dekorált vendéglátóhely az ő nevét viseli, az eredeti épület 1933-ban a község nagy részével együtt leégett. A házak fölött sötét fenyvest és marcona szirteket mutató hegyoldal felé a K jelzésen kezdjük meg túránkat. Az utcát elhagyva egy rétet szelünk át; jobbra, a patak túloldalán tűzrakóval is ellátott védkunyhó rejtőzik a fák alatt. Elfogy az út, és köves ösvényen kezdünk meredeken emelkedni - balra, egy vízfakadás mellett újabb pihenőhely áll, jó darabig az utolsó. Az erdő sűrűjét a csapást „nyaldosó", vastag törmeléknyelvek törik meg, fölöttük eredetük, a robusztus, szabdalt sziklafal is megmutatkozik - párkányain fenyőfák strázsálnak. A mészkőformáció egy ponton utunkat is eléri, a kis kőkapu mögött buja lucosban kaptatunk egyre feljebb. A meredek, fárasztó, gyökérfonatos ösvény nedves talajú, patakmentes árokból bukkan ki a Stredná Poľana („Középső-rét") hatalmas, fenyőfákkal tűzdelt tisztására, amely egy gerincek találkozásában szétterülő fennsíkon helyezkedik el, és északkeleti oldalában felvillantja végre a Kócs-havas (Veľký Choč) sziklasüveges, fenyves borította karéját is.

A túra festői pontja ez, és ráadásul a helyszínhez illő, nomád szálláslehetőséget is tartogat: a becenevén Hotel Choč-ként elhíresült, hajdani pásztorszállás autentikus éjszakázóhely (hiszen a rét létrejöttéért az erdők letermelése mellett az egykori havasi pásztorkodás a felelős). Benne szőnyegekkel tapétázott, a körülményekhez képest jól szigetelt szoba rejt priccseket, de lehet aludni a padláson is. Nem messze innen, dél felé található egy másik rét is, rajta állt 1924-től a (közelben született szlovák író-költőről elnevezett) Hviezdoslav-menedékház, mígnem a partizánokkal harcoló német katonák 1944-ben megsemmisítették. Azóta nem épült újabb turistaház a hegységben, ezért is örvend nagy népszerűségnek a puritán fakunyhó.

A réten előfordul a napsütést kedvelő, főként rovarokra és kisemlősökre vadászó keresztes vipera, de a környező, kiterjedt és szigorúan védett rengeteg a zavarásra érzékeny nagyragadozóknak is menedéke. A barna medve elsősorban a lankásabb, néhol nyitott, bőséges „erdei gyümölcstállal" kecsegtető térszíneken portyázik (mint amilyen ez a tisztás is). Étkein a szintén háborítatlan helyeket kereső, igen ritka fácánfélével, a siketfajddal is osztoznia kell. Európa legnagyobb macskaféléje, „a Kárpátok szelleme", a hiúz inkább a zegzugos, sziklás terepeket kedveli, akárcsak a megtermett szirti sasok. A Kócs-hegység egyébként fontos természetes sztráda a Fátravidék hatalmas, alig bolygatott erdősége és a Tátravidék között.

A Kócs-havas tetején

A Stredná Poľana tisztását már a Z jelzésen szeljük át, ami a fenyők közé kanyarodva meredek, néhol sziklás ösvényen veszi célba a csúcsot - de ez már a túra könnyebb szakasza. Az olykor kellemetlenül köves, eső után csúszós csapás (hátrapillantva) kilátásokat kínál a Nagy-Fátra egymás mögött sorakozó gerinceire, mielőtt törpefenyvesbe fúródik, és eléri a Kócs-havas (Veľký Choč) szikláit. Közvetlenül a szédítő, 4-500 méteres mélység fölött állva pásztázhatjuk végig a hegység teljes szerkezetét, az 1608 m-es tetőpontról pedig Szlovákia hatalmas cikkelye fölött szárnyalhat a tekintet, hiszen mintha a teljes ország tetején állnánk, olyan széles és lehengerlő a panoráma.

Az Északnyugati-Kárpátok összes magashegysége megmutatkozik: keleten a Liptói-havasok gyűjti a felhőket, mögüle kibukkan a magas-tátrai Kriván tömbje, délen az Alacsony-Tátra tömegéből csipkézett sziluettjével tűnik elő a Gyömbér csúcsa. Kelet felé fordulva a legmozgalmasabb a kép, hiszen látszik a Nagy-Fátra sűrű hegyvidéke, szomszédjában a Kis-Fátra gyephavasi gerince ível magasan, és figyelemre méltó a Nagy-Rozsutec sziklakoronája is. Északra tekintve pedig a Babia Hora szabályos kúpja uralja a Beszkidek lankásabb hátait. A jellegzetes pontok felsorolása hosszúra nyúlna, de beazonosításukban segít egy irányokkal és feliratokkal ellátott fémkorong.

Az alant terpeszkedő erdőségben terjedelmes tarvágások táblái és fésűszerűen vágott, keskeny sávokban letermelt csíkok éktelenkednek. Utóbbiakkal, az ugrósávos tarvágás nyomaival gyakran találkozhatunk Szlovákiában: a módszer során részben vagy egészben a természetes erdőfelújításra alapoznak, ezért a kivágott csík szélessége nem haladhatja meg a fák magasságát (hogy a magok a sáv teljes felületét beboríthassák). A klasszikus tarvágáshoz képest a megmaradt erdő klímája kevésbé módosul, az élőhely sem tűnik el teljesen, és amint az egyik sáv felnő, a korábban meghagyottat kivágják - így végül változatosabb korszerkezetű lesz a teljes állomány, mint az egészében letermelt táblán. Kelet felé nézve láthatjuk, hogy a Kócs-hegységben az egyveretű fenyveseket többnyire ellenállóbb, illetve nagyobb biodiverzitású vegyes erdőkre cserélik. Ellenben a csúcstömb és környezete rezervátumi védettséget élvez, következésképpen őserdőszerű, háborítatlan rengeteg fedi - méghozzá hatalmas kiterjedésben.

A téli ösvény izgalmai

A csúcs szigorú ormainak anyaga egyébként dolomit, ami foltszerűen maradt meg a lejjebb szétterülő mészkőköpeny hátán. Ereszkedés közben törpefenyvesen hatolunk keresztül: ezúttal a P jelzéssel tartunk a téli ösvényen („Zimná trasa"). (Figyeljünk, hogy visszafelé induljunk el a P jelzésen, máskülönben a hegy túloldalán kötünk ki.) A csapás sziklás hegyorrt követ, a téli hótakaró fölé nyújtózó karók jelzik a helyes irányt, és mindkét oldalról láncok nyújtanak kapaszkodót. Ezekre hómentes időszakban nem sok szükségünk lesz. A fák közé érve a korábbiaknál is szebb szakasz következik: a fenyőligetek rétjei pazar kilátásokat nyitnak a környező hegyvidékekre. Balra az Alacsony-Tátra főgerince és előhegyei, a Nagy-Fátra élénk domborzatú vidéke látszik, szemközt a Kis-Fátra magas, egységes, gyephavasi gerince nyújtózik. Kitűnnek környezetükből a Nagy-Rozsutec sziklacsipkéi is. Tőle jobbra már a Beszkidek hátai vesznek a párába, a „szomszédban" pedig az Árvai-Magura Minčol nevű csúcsa azonosítható sípályájáról. Amikor a fenyőerdő összezárul, egy elágazásban balra fordulva, a térképek szerint fekete, valójában hiányos jelzésen jutunk vissza a Stredná Poľana tisztására. Innen a már ismert úton, a K jelzést (jobbra) követve érjük el Valaská Dubovát.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A túra kezdő- és végpontja a Valaská Dubová, OcÚ (azaz Obecný úrad) buszmegálló (Oláhdubova). A falunak elsősorban Ružomberok (Rózsahegy) és Dolný Kubín (Alsókubin) városával van sűrű buszos összeköttetése.

Getting there

 • Valaská Dubová falujában a focipálya melletti parkolóból az utcán fölfelé tartva, majd a téren jobbra fordulva csatlakozunk be a turistaútba.

Parking

 • Valaská Dubovában (Oláhdubova) a focipálya mellett találni egy nagyobb, turistáknak kialakított parkolót (Parkovisko pre návštevníkov).

Coordinates

DD
49.140714, 19.293218
DMS
49°08'26.6"N 19°17'35.6"E
UTM
34U 375516 5444501
w3w 
///engendered.actual.sympathetic
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 111. számú térképe (Chočské vrchy) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.
 • A téli túrához hómacska is szükséges.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
9.2 km
Duration
4:30 h
Ascent
942 m
Descent
942 m
Highest point
1,608 m
Lowest point
663 m
Public-transport-friendly Out and back Scenic Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp