Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A kisvasúttól az Ipoly völgyébe

Hiking Trail · Börzsönyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Dunakanyari panoráma a Nagy-Koppányról
  Dunakanyari panoráma a Nagy-Koppányról
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Márianosztra-Nagyirtáspuszta … állomás)
A nagyirtási kisvasútállomásról enyhén hullámzó dombvidéken indulunk az Ipoly völgye felé; közben felkapaszkodunk a Nagy-Koppány dunakanyari panorámát kínáló, gyepes homlokára, valamint a Sákola-tető sziklakibúvásos, de erdős tetejére is.
Open
easy
Distance 10 km
2:55 h
268 m
576 m
549 m
117 m

A Börzsöny nyugati szegélyét az Ipoly völgyébe szelíden belesimuló dombvidék alkotja, melynek csak néhány tetőpontja és alacsony számú csúcsa haladja meg az 500 métert. Az ellaposodó dombokat az Ipoly felé siető, kis vízhozamú patakok mély völgyei szabdalják - ezek valószínűleg a hegység korábbi, csapadékosabb időszakaiban vágódhattak be a hegyláb nagyjából egységes szögben és ütemben alacsonyodó térszínébe. Közülük a Nagy-völgy hatol be leghosszabban e peremvidékbe: az ezt északról kísérő, meredek lejtőjű gerincet is végigjárjuk túránk során.

E kissé féloldalas dombok egy régen beroskadt vulkáni kráter maradványát, azaz kalderáját rejtik a kutatók szerint. A hajdani szerkezetből az erózió és a hegység későbbi fejlődéstörténetének hatására alig maradt meg valami, de az Ipoly felé hosszan elnyúló lejtőkben, és ellenkező oldalukon meredekebb letörésekben végződő dombokban kis képzelőerővel (domborzati térképen nézve) felismerhető az eredeti forma felének lenyomata.

A természetes kilátópontok száma alacsony; épített kilátók, pihenőhelyek vagy erdei szállások egyáltalán nincsenek a térségben, ezért a turisták száma igen csekély, jó eséllyel senki nem fog szembejönni vagy megelőzni gyaloglás közben. Egy-egy gyepes hegytető vagy lejtő, máskor kisebb irtásfolt biztosít szűk panorámát a környező tájra. A Dél-Börzsöny magányosan emelkedő vulkáni dómjaitól is nyugatra eső vidéken csavarog túránk nagyobb része, de az elején azért még felkapaszkodunk egy lepusztult kitörési központ, a Nagy-Koppány pazar déli kilátással fogadó tetejére.

Könnyű, de közepes hosszúságú túra ez azoknak, akik a kisvasúttól egy kiadós erdei sétával érnék el az Ipoly völgyét (és esetleg a folyó partjára is lelátogatnának). A Nagy-Koppány panorámáján kívül ne számítsunk meglepő vagy vadregényes látványokra, feledhetetlen „meseerdőkre"; az útvonal vonzerejét az elhagyatott ösvények és a lezáró szakasz kellemes fekvésű rétjei adják.

Author’s recommendation

 • A túra mindkét irányban teljesíthető, de Nagyirtásról indulva lényegesen könnyebb.
 • A Koppány-nyeregnél mindössze pár perces kitérő a Kis-Koppány panorámás tisztása, ahonnan a Magas-Börzsöny felé szemlélődhetünk.
 • Letkésen a Z jelzést egyenesen követve rövid sétával ellátogathatunk az Ipoly partjára is, a hídon pedig átkelhetünk a szlovákiai Ipolyszalkára (Salka).
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: March 10, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Nagy-Koppány, 549 m
Lowest point
Letkés, 117 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 3.67%Road 0.58%unknown 95.75%
Asphalt
0.4 km
Road
0.1 km
unknown
9.6 km
Show elevation profile

Tips and hints

 • A nagybörzsönyi és márianosztrai kisvasutak menetrendjei elérhetők ezen a linken.

Start

Nagyirtáspuszta, kisvasútállomás (423 m)
Coordinates:
DD
47.901148, 18.876635
DMS
47°54'04.1"N 18°52'35.9"E
UTM
34T 341307 5307495
w3w 
///woven.valleys.exclusively
Show on Map

Destination

Letkés, községháza buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A túra során végig a K+ jelzést kell követnünk.
 • Csak a Sákola-tető előtt, a hegyre vezető emelkedő legelején kell rövid kitérőt tennünk balra a nehezen fellelhető K▲ jelzésen.

A túráról részletesen

Indulás Nagyirtásról

Nagyirtáspuszta az erdőbirtok központja volt hosszú időn keresztül. A fát elszállító kisvasúthálózat szerepe előbb visszaszorult, majd megszűnt a hegység feltáró aszfaltútjainak hatására - ám a turisták körében népszerű utazási mód ismét indokolttá tette a szerelvények közlekedését (még ha csak az év kisebb részében is). Nagyirtáspuszta jelentős részét fenyvesekkel ültették be - ezek ma sajnos a melegedő éghajlat miatt kivágás előtt állnak. A festői fekvésű réten magas igényeket kiszolgáló hotel, a kisvasút ettől elkülönült állomása mellett kis erdei büfé áll.

Utóbbitól indítjuk túránkat a K+ jelzésen. Átkelünk az aszfaltúton, és az erdőben egy ösvényen kezdünk emelkedni a szintben kanyarodó dózerút fölé. (Az erdei utat is választhatjuk néhány percre, ebben az esetben az első nagy balkanyarnál mi térjünk be jobbra a fák alatt kibontakozó völgybe, itt megleljük ismét a jelzést). Kis hullámzás után egy lehullott faanyagban dús völgyfőbe lépünk, melyben felfelé indulunk. Az ösvény rövidesen kikanyarodik a vályúból, és kellemetlenül meredek, csúszós lejtőn vezet ki egy újabb erdészeti útra.

Hosszan követjük ezt a pásztát. Sűrű fiatalosok és aprócska rétek váltják egymást a gyéren jelzett turistaút mentén. Alacsony vízválasztón lépdelünk, jobbra megjelenik egy-egy kis tisztás, baloldalt pedig a fák között néha kilátunk az innen nézve tekintélyes méretű vulkáni dómokra - szinte világít a Sós-hegy kopasz homloka a zöldellő erdőtájban. Az út jobb oldalán egy ponton ősöreg, odvas tölgy viaskodik az elemekkel: a Méhes-fa (vagy másik ismert nevén Mézes-fa) törzsében állítólag régen vadméhek tanyáztak.

A Nagy-Koppány

Elhagyjuk a hegyoldalra hosszan fölnyúló Juhász-rétet, és szélvész által alaposan megtépázott erdőből lépünk egy öreg, szellős tölgyesbe. A szép erdőfoltot csak röviden élvezhetjük ki, hiszen méterekkel később átváltunk a Nagy-Koppány gyepes lejtőjére. Az 549 méteres hegyet nevezik Nagy-Homloknak is, melyet egyből megértünk, ahogy a lejtőt ostromoljuk, majd a csúcsra érkezünk: a magaslat tetőpontjának déli oldalán széles lejtőgyep nyújtózik. Szétnézve tágas panoráma nyílik az alacsony, tagolt hegyvidékre a Dunakanyar környékén: szemben a Visegrádi-hegység hullámzik, a Duna csillogó szalagjának két oldalán a Prédikálószék és a Szent Mihály-hegy büszke alakja azonosítható. A közeli medence alját Márianosztra háztetői színesítik, délnyugaton a Gerecse rögei sorakoznak. Nyugat felé szembetűnő a Helembai-hegység tömbje, közel hozzá lankás hátak domborulnak az Ipoly-völgy túloldalán, az innensőn pedig a Nagy-völgy kígyózik a Sákola-tető markáns magaslata alatt.

Hogy utóbbit célba vegyük, lefelé kell indulnunk az ösvényen, mely hamarosan behatol az erdőbe. A poros utat taposva a Koppány-nyeregbe jutunk (rövid kitérő a Kis-Koppány füves lejtője, ahonnan a Magas-Börzsönyre is rálátunk). Az erdőktől alig észrevehetően fölénk magasodó két Koppány-hegy egykori vulkáni dómok lepusztult maradványai, melyeknek kőzetében a tűzhányók mélyének anyaga tárul fel.

Egy elhagyott csúcsösvényen

Sajnos a következő kilométerben nem sok örömünk lesz: sűrűn sorakozó tarvágásokat kísérünk az egyre kövesebbé váló, vízmosta úton. Egy kereszteződésnél előre, balra hívnak a jelzések; szép tölgyesben veselkedünk neki a Sákola-tető hosszú, fárasztó kaptatójának. Az első métereken tegyünk egy kis ráadást balra az alig észlelhető, kopott K▲ jeleket követve, hogy kb. 30 méterrel odébb, egy kis tisztásról a Nagy-völgy fejezetére lessünk ki! Feltűnik az erdős magaslatok közt a Nagy-Koppány gyepes homloka is.

Újra a K+ jelzésen gyalogolva a Sákola-tető felé vesszük az irányt. A helyenként csalános, benövényesedett ösvény elhagyatottságáról mi sem árulkodik jobban, mint a minősége. A csapás követése helyenként kisebb kihívást is jelent, mert a jelzések is ritkásak és halványak. Idős tölgyesben, egyre meredekebbé váló lejtők közt kapaszkodunk az elkeskenyedő gerincen. Bár a tető elnevezés lapos magaslatra utal, a Sákola esetében ez csak a legmagasabb pont hosszú, elnyújtott jellegére igaz, balról ugyanis meredek lejtő, keletről néha falszerű letörés szegélyezi lépteinket. Sok helyen mohos dácittömbök is kidugják fejüket a talajtakaró alól - a látvány nem mondható vadregényesnek, de annyiban mindenképpen érdekes, hogy megmutatja, milyenek is a Börzsöny e közepes magasságú, félreeső csúcsai, melyeket a legtöbb esetben (érthető módon) elkerülnek a turistautak.

Érkezés az Ipoly völgyébe

Gyors ereszkedéssel visszajutunk a dózerútra, amit rövidesen balra, egy ösvényen hagyunk el. „Eggyel lejjebb", a bozótoson túl újabb erdei útra térünk, ezen közelítünk az Ipoly völgyéhez. A hegyláb előtt kellemetlenné válik a járatlan ösvény, a sűrű, bokros növényzet marasztaló környezetét azonban rétek váltják fel: a tágas kaszálókon toronyiránt kell átkelnünk - a túloldalon mindig felleljük a turistajelzések folytatását. Közben rálátni az Ipoly mentén ücsörgő falu, Letkés tetőire, és a köztük ég felé törő templomtoronyra, illetve a folyó által a Börzsönytől elszakított Helembai-hegység tömbjére. Rövid erdősávok választják el a széles mezőket; ezek alján, egykori szőlőkertek közt (régen a falu szőlőtermesztése jelentős volt), mélyúton érjük el a faluszélt. A temető mellett sétálunk be Letkés központjába - a főúton jobbra buszmegálló kínál távozási lehetőséget.

(Ha utunkat meghosszabbítjuk a Z jelzésen, legyalogolhatunk az Ipoly partjáig is - évszázadokon át malom is dolgozott itt. A dombhátak és a Börzsöny, valamint a Duna és az Ipoly torkolatának szorításában fekvő falvakat teljesen ellehetetlenítették, „eldugták" a világ elől a trianoni határváltozások, ám az itt meglévő hídnak és az EU-n belüli szabad határátlépési lehetőségnek köszönhetően átsétálhatunk a szomszéd településre.)

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Nagyirtásra a Szob - Nagybörzsöny kisvasúttal juthatunk el (átszállás nélkül Nagybörzsönyből és Márianosztráról indulnak szerelvények). A vasút csak a nyári félévben, hétvégi napokon közlekedik.
 • A Letkés, községháza buszmegálló a túra másik végpontja.
 • Ha Nagybörzsönyből célozzuk meg a kezdőpontot, a Nagybörzsöny, községháza buszmegállónál kell leszállnunk.

Getting there

 • A túraútvonal végpontjai a kisvasút, illetve a busz megállója.
 • Nagybörzsönyből a S, majd S+ jelzésen érjük el Nagyirtást a legkönnyebben (6,1 km, 219 m szintemelkedés).

Parking

 • Nagyirtásra csak a hotel vendégei hajthatnak fel.
 • Érdemes autónkat Szobon hagyni a vasútállomás mellett, és onnan kisvasúttal elérni a kezdőpontot, majd Letkésről busszal visszaérkezni Szobra.

Coordinates

DD
47.901148, 18.876635
DMS
47°54'04.1"N 18°52'35.9"E
UTM
34T 341307 5307495
w3w 
///woven.valleys.exclusively
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz
 • Vadregényes Erdőtáj - A Börzsöny (könyv)

Author’s map recommendations

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
10 km
Duration
2:55 h
Ascent
268 m
Descent
576 m
Highest point
549 m
Lowest point
117 m
Public-transport-friendly Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Cableway ascent/descent Summit route Healthy climate Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp