Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Kevélyeken át Budapestre

· 11 reviews · Hiking Trail · Pilis-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kis-Kevély balra, a Nagy-Kevély jobbra
  A Kis-Kevély balra, a Nagy-Kevély jobbra
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Kis-Kevély (kilátóhely) Kevély-nyereg Kevély-nyereg Gyopáros-barlang
Ha észak felé nézünk a Margit-hídról, magára vonzza tekintetünket egy háromszög alakú, környezetéből élesen kiemelkedő, sziklás csúcsú hegy. A meredek lejtőkkel határolt Nagy-Kevély gerincösvénye a maga nemében páratlan a főváros mellékén: szűk, helyenként meglepő vonalvezetésű turistaútja a panorámás gerinctúrázás élményéből nyújt látványos ízelítőt.
Open
moderate
Distance 10 km
3:30 h
393 m
485 m
534 m
129 m

A Kevély-hegy igazán rászolgál a nevére: büszkén „néz le" a környező, hozzá képest valóban szerényebb adottságú tájra. Délnyugati oldalról szemlélve szinte falként magasodik Pilisborosjenő medencéje fölé, és ezt a látványt csak tetézi féktelen sziklaletörése. A Kevélyek rendkívül keskeny, különösen meredek oldalú hegytömbjének varázsát az a panorámákban bővelkedő, köves gerincösvény adja, melyhez föl kell kapaszkodni lejtők hátára.

Pilisborosjenőről indulva erdőben emelkedünk, hogy a teveformájú hegy két púpja közé kaptassunk. A nyeregpont egyrészt az Országos Kéktúra pecsételőhelye, másrészt a főváros környéki természetjárás fontos, történelmi helyszíne: egykor turistaház állt itt, ma sajnos csak esőbeállót találunk. Innen először a Kis-Kevély kevésbé látogatott csúcsát keressük fel. A sűrű erdőben kanyargó, helyenként kilátást is engedő ösvény végén egy kopár sziklaletörésről végigtekinthetünk a Pilis vonulatának középső, impozáns formákat kirajzoló szakaszán. Miután visszatérünk a nyeregbe, kezdetét veszi a turistaút leglátványosabb szakasza. Kapaszkodásunkat a Nagy-Kevélyre lassítja, hogy ösvényünkön elképesztő panorámák váltják egymást, hiszen fátlan szakaszok láncolatán haladunk. A csúcsra érve pazar kilátásunk nyílik a főváros és a Budai-hegység felé, Pilisborosjenő pedig szó szerint a lábunk előtt hever. A túra végén hosszan ereszkedünk Budapest szélére, sziklavárak és kilátópontok lánca tarkítja utunkat.

Ideális kirándulás azoknak, akik egyszerű, de emlékezetes kirándulóhelyszínt keresnek Budapest közelében, szédületes panorámákkal.

Author’s recommendation

 • Családdal, gyerekkel, párban, nagy társaságban, egyszóval bármilyen felállásban ideális túra a főváros peremén. Hétvégén igen népszerű kirándulóhely, ezért ha van rá alkalmunk, egy hétköznapi látogatással jobban járunk.
 • A túrát a csillaghegyi HÉV-megállóban is kezdhetjük/befejezhetjük, ezt a P jelzés kapcsolja össze a csúccsal.
 • Télen a lombkorona hiánya tovább fokozza a térélményt: ekkor gyakorlatilag folyamatosan érzékelhetjük, láthatjuk az oldalról kísérő kilátást.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: January 18, 2023
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Nagy-Kevély, 534 m
Lowest point
Pilisborosjenő, községháza, 129 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 10.74%Dirt road 6.54%Forested/wild trail 43.38%Path 37.10%Road 2.22%
Asphalt
1.1 km
Dirt road
0.7 km
Forested/wild trail
4.3 km
Path
3.7 km
Road
0.2 km
Show elevation profile

Safety information

 • Vízből - főleg nyáron - alaposan szerelkezzünk fel! Menet közben nem lesz lehetőségünk megtölteni kulacsainkat.
 • Nyári hőségek idején gondoljuk meg a célpontválasztást: az útvonal jelentős része napnak kitett területen fut, a fehér sziklák miatt a mikroklíma igen forró, vízvételezési lehetőség nincs.

Start

Pilisborosjenő, autóbusz-forduló (220 m)
Coordinates:
DD
47.609320, 18.989756
DMS
47°36'33.6"N 18°59'23.1"E
UTM
34T 348918 5274837
w3w 
///devours.tonsils.guru

Destination

Budapest, Pince köz, a 143-as és 243-as busz végállomása

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Pilisborosjenő központjából eleinte a KT jelzést követjük a főutcán lefelé.
 • A balra kiágazó S jelzésen kaptatunk fel a Kevély-nyeregbe.
 • A Kevély-nyeregbe érkezve balra fordulunk a K▲ jelzésre, ez vezet ki a Kis-Kevélyre. Onnan ugyanezen az ösvényen térjünk vissza a nyeregpontba!
 • A nyeregből kövessük a P jelzést egyenesen, ez vezet végig a gerincen, át a Nagy-Kevélyen.
 • A P jelzésen túrázunk végig a gerincen, és ezen érjük el Békásmegyer szélét.
 • A város szélén balra térünk a P+ jelzésre, amely elvezet a buszmegállóig.

A túráról részletesen

Pilisborosjenő - Kis-Kevély

A nagyszerű, zöld fekvése miatt egyre növekvő Pilisborosjenő főutcáján még nyomozható a település régmúltja. A főutcán, majd az abból balra kiágazó S jelzésen indulunk el, közben láthatunk még néhány hagyományos kialakítású, hosszúkás házat is. Az eredetileg szőlőművelő falut a törökök pusztítása után német telepesek élesztették újra, ám többségük a II. világháború után távozni kényszerült. Helyükre erdélyi és felvidéki magyar családok érkeztek, az utóbbi évtizedekben pedig a Budapestről kiköltözők új házai hizlalják a kis medencét bélelő települést. Ahogy balra kanyarodunk egy mellékutcára, meglepő méretekkel tornyosul fölénk a Nagy-Kevély kolosszusa - tetejét fehér sziklák pettyezik. Hosszú vándorlással, egyre jobb kilátással érjük el a faluhatárt, ezzel megkezdjük erdei kirándulásunkat.

A terepviszonyokat hűen szemlélteti, hogy a gerinc legnagyobb kiemelkedése, a Nagy-Kevély hozzávetőleg 400 méterre van tőlünk légvonalban, ám csaknem 200 méterrel magasabban tetőzik. Ennélfogva nem is jöhet szóba más, mint a hegyoldalban történő harántolás - no persze folyamatos emelkedéssel és jelentős kerülővel. Komolyabb kihívásra nem kell számítanunk, eleinte tölgyes útján bandukolunk, majd egy elágazás után olykor kellemetlenül kövessé váló ösvényünk enyhe kaptatással „kínál meg". A Redlinger Adolf utat tapossuk, névadója a környéken hajdan igen aktív Természetbarátok Turista Egyesületének alapítója és első elnöke volt. Elhaladunk a hegy (részben) dolomitos felépítéséről tanúskodó Szódás-barlang sziklaürege mellett, majd az erdő hamarosan meg-megnyílik az ösvény mentén, itt-ott kisebb rétek, sziklagyepek tarkítják. Végül erdei szakaszról bukkanunk ki az átmeneti szusszanást jelentő Kevély-nyeregbe, ahol tűzrakók és egy esőbeálló fogad csak - nem volt ez mindig így, hiszen hosszú évtizedeken keresztül itt állt a Stromfeld Aurél-menedékház. Köveit, a kor szokásainak megfelelően hátizsákban hordták fel a turisták, akik a TTE vezetésével emelték az épületet - 5 év munkájának eredményeként 60 ember számára készült menedék a nyeregben. Étterme melegételt is nyújtott, ám népszerűsége miatt gyakorta hosszúra nyúlt a várakozás, forrás hiányában pedig az italellátás is meg-megakadt. Története 1992-ig tartott, amikor leégett egy nappal azelőtt, hogy a Pilisi Parkerdőgazdaságtól a Budapesti Természetbarát Szövetség kezelésébe került volna.

Népszerűsége révén a helyszín alighanem napjainkban is alkalmas lenne egy turistaház üzemeltetésére, hiszen a szélrózsa minden irányában indulnak innen gyakran járt turistautak. Túránk a K▲ jelzésre terel, amely a Kis-Kevélyt veszi célba. Lanyha emelkedő veszi kezdetét, érintjük a szűk kilátással kecsegtető Stromfeld Aurél-emlékpadot (a névadó a Tanácsköztársaság vezérkari főnöke és a Természetbarátok Turista Egyesületének tisztviselője volt), előle visszapillanthatunk a Nagy-Kevély oldalára. Bozótos, néhol alagútként a növényzetbe fúródó ösvényen haladunk, felfűzünk egy kilátóhelyet, aminél azonban nem érdemes hosszan időzni, hiszen a panoráma a csúcsról lesz az igazi. Ami kisvártatva elő is tűnik: oldalában, akárcsak nagyobbik testvérén, sziklás letörés díszeleg. Sétáljunk ki rá, és vegyük szemügyre a tájat! Balra a gerinc oldalát simíthatja végig tekintetünk, szemközt a Budai-hegység hullámzik, jobbra a gigantikus Pilis-tető emelkedik. Belátunk Csobánka medencéjébe, megcsodálhatjuk Dobogókő erdős hátát, és a távolba meredve a Gerecsét is pásztázhatjuk. Igen nagy magasságban ácsorgunk a hullámzó erdős táj fölött, de a java még hátravan! A megtett úton juthatunk vissza a Kevély-nyeregbe.

Kis-Kevély - Nagy-Kevély

A pihenőhelytől a P jelzésen nekiveselkedünk a Kevély érdekes gerincösvényének, amely hosszan emelkedik, mígnem eléri a csúcsot. A csapást köves aljzata és a sziklagyepek tisztásai teszik különösen hangulatossá. A kőzetkibukkanásos lejtőkön megülő sekély talaj nem ideális a beerdősüléshez, ezért több pontról is panorámás, a maga nemében lélegzetelállító adottságú ösvényt taposhatunk. A Nagy-Kevély 534 méter magas tetőpontját is útba ejtjük - rajta már csak csonkok emlékeztetnek a valamikori (leégett) kilátóra.

Az igazi magasságélményt a csúcs utáni tisztáson élhetjük át, ahonnan nagyszabású panorámában lesz részünk. Letekinthetünk Budapest elképesztő méreteire, mely mögött, a horizonton a Gödöllői-dombság hullámzik, tőle északra pedig a Mátra gerince, rajta a Kékes-tető kéklik. (De felbukkan a bükki Nagy-Eged piramisa is.) Ha kisétálunk a sziklaletörésre, mellbevágó az élmény: alant Pilisborosjenő medencéje, amely távban roppant közel, szintben mintegy 300 méterrel lejjebb fekszik - szédületes a mélység, amit a hófehér sziklaélek csak tovább vadítanak. Ezért pedig nem más felel, mint hogy a Nagy-Kevély előterében egy markáns vetővonal húzódik - egyik oldalán a hegycsoport kiemelkedett, másikon a Pilisvörösvári-árok a mélybe zökkent. Túlfelén a Budai-hegység tört a magasba: adótornyairól felismerhetjük a Hármashatár-hegy csoportját, mögüle kibukkan a Széchenyi- és a János-hegy, jobbra a Nagy-Szénás és a Kutya-hegy tornyosul, leghátul a Nagy-Kopasz emelkedik. Balra a Gellért-hegy apró rögénél talál egymásra a hegyvidék, a Duna és az Alföld, míg jobbra fordulva a Pilis hosszú vonulata hullámzik. Nyugati oldalát mintha lenyesték volna, meredeken szakad le az árok felé. Szabad szemmel is kivehető az óriási tömegű Pilis-tető kilátója, a tömb mellett pedig a Zajnát-hegyek csoportja képez hidat a szomszédos hegységek közt. Hegyekben és településekben gazdag, színpompás tájként hullámzik a főváros hátsó kertje, amit pulpitusról csodálhatunk sziklás púpról. A tágas tisztás a siklóernyősök kedvelt starthelye: jó időben, hétvégi napokon szinte kartávolságban repkednek felettünk, gyakorta hallanai szavaikat is.

Nagy-Kevély - Budapest

Lefelé lendülve a lombfüggöny összezárul a panoráma előtt, eltűnik szemünk elől az Ezüst-Kevély fenyveses oldala. Az ösvény egészen összeszűkül, előrébb mellőzünk egy pazar fekvésű, panorámás védkunyhót, majd ellaposodik kissé a hegyhát. Itt-ott a hajdan kopár hegyoldalakra telepített, illatos fenyvesek is elérik a gerincet, és feltűnőek a kisebb-nagyobb kőrakások, sziklavárak is. Némelyikük kőfejtőt rejt, hiszen egyes foltokban kovás oldatoktól keménnyé vált, építőanyagnak kiváló hárshegyi homokkő-sapka települt a dolomitra és mészkőre. Az erdő már befedte a kis bányaudvarokat, amik csak változatosabbá varázsolják a hol enyhén lefelé hajló, hol megnyugvó útvonalat. Érintjük az Ezüst-Kevély alig észlelhető tetőpontját, ahol rövid csapás vezet ki balra. Kőfejtőjének sziklafalai között felhagyott menedékkunyhó rejtőzik - a 20. század elején a Természetbarátok Turista Egyesülete  (TTE) turistái építették, ám a kevély-nyergi ház megépülésével elvesztette funkcióját, és felhagyták. (Az építményt hívták egy időben Reuma-kunyhónak is, és egy rendszerváltás előtti kalauz arról is beszámol, hogy a Tanácsköztársaság üldözött kommunistái bujdostak itt, malomkőfaragó munkásoknak kiadva magukat.)

A továbbiakban számos panorámapont csábít le az ösvényről, mely a meglepően keskeny, éles lejtőkkel határolt hátat követi. A cseres-tölgyes és a feketefenyves váltakozása tarkítja az ösvényt, majd a tűlevelűek elmaradnak, és a kiszélesedő hegyoldalban kanyargó, köves úton folytatódik túránk. Szakadatlanul ereszkedünk, ismét megjelenik a hegytömb felépítésében színezőelemként felbukkanó homokkő. Egy kisebb kanyarnál jelzetlen csapás vezet fel jobbra, egy bányagödör oldalsó falára; innen csodálhatjuk meg utoljára a főváros környéki tájat. Az ezüst-hegyi kőfejtő pereméről szemlélődünk, felhagyott udvarában egykori sekélytenger partmenti, iszapos-homokos üledéke tárul fel, melyet a mélyből feltörő melegvizes oldatok cementáltak rendkívül keménnyé. A 19. századi építőiparban népszerű hárshegyi homokkő a budapesti építkezések anyagául szolgált, de malomkőnek is fejtették. A bánya különlegessége a végében nyíló Papp Ferenc-barlang, melynek felső szintje a homokkőben tátong, alsóbb járatai pedig a hegytömeg egyéb üledékes kőzeteibe hatolnak - egészen 66 méteres mélységig, mintegy 400 méter hosszan. A felfelé hatoló hidrotermális oldatok kitágították a járatrendszert, viszont mivel a hasadékok elsődlegesen homokkőtest törészónájában keletkeztek, a barlang különösen omlásveszélyes, ezért tilos belépni. Mindenesetre a sziklafal aljában szerényen ásító bejáratot érdemes szemügyre venni. (A Kevélyek kemény, építőanyagnak alkalmas kőzeteit a hegycsoport fővárosközeli fekvése miatt több helyen is fejtették. Nem példa nélküli, hogy a bányászat barlangokat tárt fel, azonban ezek egyik-másikát el is tüntette.)

A jelzett út megkerüli a bányaudvart, és hamarosan hosszú, egyenes földút lejtőjére érünk. Ez már kifelé vezet az erdőből, szemben a békásmegyeri paneltelep rengetege tornyosul. Az Ürömöt Budakalásszal összekapcsoló autóúton átkelve még láthatjuk a Visegrádi-hegység magaslatait, majd elérjük Békásmegyer falusi jellegű, szélső házsorait. A kertek szélén balra térünk a P+ jelzés murvás útjára, és az első utcán jobbra fordulva, a jelzést követve érjük el a buszvégállomást.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Pilisborosjenő, autóbusz-forduló megállóba Budapest, Árpád híd buszpályaudvarról indulnak a járatok.
 • A túra végpontja a Pince köz buszforduló, a 143-as és 243-as buszok végállomása.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban van.

Parking

 • Pilisborosjenőn a Fő utcán, a községházával szemben találunk egy üres parkolót.
 • A túra két végpontja miatt az autót érdemes az Árpád híd budai hídfőjének közelében hagyni, ahol felszállhatunk a pilisborosjenői buszra, és ide könnyen visszautazhatunk a túra végén is.

Coordinates

DD
47.609320, 18.989756
DMS
47°36'33.6"N 18°59'23.1"E
UTM
34T 348918 5274837
w3w 
///devours.tonsils.guru
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.9
(11)
Dominika Buótyik
September 23, 2022 · Community
When did you do this route? September 21, 2022
Show all reviews

Photos from others

+ 8

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
10 km
Duration
3:30 h
Ascent
393 m
Descent
485 m
Highest point
534 m
Lowest point
129 m
Public-transport-friendly Scenic Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip 'Healthy climate' Linear route Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Waypoints
 • 6 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp