Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Keleti-Mecsek üvegtermő erdőségei

· 1 review · Hiking Trail · Mecsek · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Réka-kunyhó erdei idillje a Réka-völgy mélyén
  A Réka-kunyhó erdei idillje a Réka-völgy mélyén
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 10 8 6 4 2 km Ferde-vízesés és Csepegő-szikla Belátó-kilátó (Óbánya) Réka-kunyhó Óbányai-völgy
Meghitt erdei hangulatú túra a Keleti-Mecsek központjában az egykori üveghutájáról híres Óbányáról (régi nevén Altglashüttéről) a központi hegyek közé, a kistestvér Kisújbánya (Neuglashütte) felé. Túránkkal a Réka- és az Óbányai-völgy erdős vidékét keresztezzük, ahol a hegység leglátványosabb földtani képződményeit is találjuk: a kibillent helyzetű mészkő réteglapokon bukdácsoló Ferde-vízesést és a sűrű, zöld mohaszőnyeggel borított Csepegő-sziklát.
Open
easy
Distance 10.4 km
3:00 h
285 m
285 m
468 m
274 m

A Keleti-Mecsek központja történelmi üvegkészítéséről híres, ahol az egykor nehezen megközelíthető erdőségek faanyagát üveghuták kemencéiben hasznosították. A közeli villányi és Pécs környéki borvidékek vették legnagyobb hasznát az itt készült üvegedényeknek, palackoknak, de a síküvegből készült ablakszemek is keresettek voltak a környéken. Mára már az erdei munkákkal foglalkozó lakosság takaros portáit, házait találjuk a völgyben. A Réka-völgyben érintjük az egykori vadászházból kulcsos turistaházzá alakított Réka-kunyhót is, mely tündéri erdei tisztásával, az Emőke-forrással, valamint az épület körüli sűrű fenyves és bükkös erdővel a baranyai hegyek egyik legszebb helyszínét nyújtja.

A hegységet felépítő kőzetek is látványos környezetet teremtenek; számos forrásból táplálkozó, játékos patak bukdácsol keresztül a medret alkotó változatos földtani környezeten. A jura korszak mészkőrétegeiben puhább és keményebb réteglapok közé mélyül a patakmeder, néhol pedig a vékony, 10-20 centiméteres kőzetpadokon bukik alá a víz gátakat, ferde akadálypályát alkotva. A legkülönlegesebb a Csepegő-sziklának elnevezett mohás karsztképződmény, amihez hasonlókat a cseppkőbarlangokban láthatunk. A mohával keretezett édesvízi mészkőboltívek között apró medencéket, cseppkőfolyásokat alkot a forrásból kicsapódó kalcitkristály, amihez idilli környezetet alkot a sűrű bükkerdő és a völgytalpon csordogáló patak.

Látványos túránk így természeti értékek és a német telepesek tájformáló kézeinek nyomai mentén kínál emlékezetes kirándulást a Keleti-Mecsek központi vidékén.

Author’s recommendation

 • Érdemes az útvonalat csapadékos időjárás után bejárni, mert a terület látványosságai, a vízesések és források ilyenkor mutatják meg legszebben magukat.
 • A túra végén érintjük a pisztrángos tavakat, ami alatt a faluban meg is kóstolhatjuk az itt nevelkedett pisztrángokat frissen sütve, ropogós bundában.
 • Rövid kitérőt tehetünk Kisújbánya felé az Óbányai-völgy felső szakaszán, ahol a hutatelepülés szárazmalmát, templomát, hegyvidéki hangulatú utcáját tekinthetjük meg. Nyári szezonban, hétvégén boltot is találunk Kisújbányán, így ebédszünetet, pihenőt is tarthatunk, mielőtt a leglátványosabb szakaszhoz érnénk túránkon.
 • Az útvonal fordulópontja a Réka-kunyhó, amit a Mecsekerdő Zrt. kulcsosházként üzemeltet a környéket járó turisták számára. Érdemes ezzel a szálláslehetőséggel élni, és a hangulatos erdei környezetben tölteni az éjszakát. Így a túra is két könnyen bejárható sétára oszlik.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: February 17, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
468 m
Lowest point
274 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A vízeséseket csak távolságtartóan csodáljuk meg! A patak kövei csúszósak és ingatagok lehetnek, könnyen elcsúszhatunk, leeshetünk a sziklaformákról.

Tips and hints

Start

Óbánya, forduló buszmegálló (276 m)
Coordinates:
DD
46.221000, 18.410383
DMS
46°13'15.6"N 18°24'37.4"E
UTM
34T 300282 5121862
w3w 
///bathers.teatime.sprayed

Destination

Óbánya, forduló buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Óbányáról a Z+ jelzésen indulunk délkelet felé.
 • A falu sportpályájánál leágazunk a Z▲ jelzésre, ahonnan az óbányai Belátó-kilátóhoz látogatunk egy rövid ösvényen.
 • A hegyhátra a Z▲ jelzésen kaptatunk föl.
 • A Hosszú-tetőn csatlakozunk a Magyar Zarándokút sárga jelzéséhez a szintben haladó dózerúton, ami egy ideig a Z jelzéssel együtt halad.
 • Csatlakozunk a Z+ jelzéshez, ami levezet a Réka-völgybe.
 • A Réka-völgyben jobbra, a P+ jelzést követjük a Réka-kunyhóig.
 • A Réka-kunyhótól a K◼ jelzésen térünk vissza Kisújbánya szélére.
 • Kisújbánya szélén jobbra fordulunk K jelzésre, és ezen érkezünk vissza Óbányára.

A túráról részletesen:

Óbánya, az egykori üveghuta, a Keleti-Mecsek központja

Óbánya központjából, a kocsma, templom, buszmegálló háromszögétől indulunk lefelé a völgyben a Z+ jelzés mentén. A jellegzetesen völgytalpra szorult, egyutcás hegyvidéki falut német telepesek alapították a 18. század elején. A pécsi püspökség az addig kihasználatlan hegyvidéki erdőségeit üveghuta fűtésével kívánta hasznosítani. A bő fél évszázadig működő hutából főként kerek ablakszemek és öblös borospalackok kerültek ki, de alapja volt ez a 20. századi kerámiakészítésnek is. Az üveghuta 18. század végi felhagyása után a lakosok itt maradtak, a környező, sűrű erdőségek pedig kifogyhatatlan faanyaggal szolgáltak nekik, így szerszámokat, használati tárgyakat készítettek. Híressé vált az óbányai kerámia is, amit a falu határában talált nemesagyagból készítettek. A mecseki szénbányászat fellendülésével a bányászat lett a meghatározó iparág a lakosság körében.

A kicsiny templom után jobbra fordulunk az oldalvölgybe induló szekérúton, az Óbányai-patakot keresztezve. A sportpálya mellett felkanyarodunk a Z▲ jelzésre, ami rövid kaptató után a falu feletti nyeregbe ér, a Belátó-kilátó alá. Rövid kitérőt teszünk, alig 100 métert kell felsétálnunk a sűrű erdőben álló toronyhoz. Egy sávban hiányoznak a fák a falu irányában, így rálátunk Óbánya házaira és kicsiny templomára. A hegyek közé ékelődött falu nagy részét szemügyre vehetjük innen. A szemközti, lankásabb lejtőn az egykori legeltetés nyomaként irtáslegelőket, hegyi kaszálókat láthatunk, ami igazi hegyvidéki hangulatot ad a tájnak.

A Réka-völgy erdői mentén

A Z▲ jelzésre visszatérve kaptatunk fel a szomszédos Hosszú-tetőre, ahol a Réka-vártól érkező Magyar Zarándokút sárga (és Z) jelzéshez csatlakozunk jobb felé. Pár kilométeres kitérővel ellátogathatunk az egykori erősséghez, ahol a hagyomány szerint Szent István unokája, Skóciai Szent Margit született, ám mára csak alig látható romok maradtak. A két jelzésen nyugat felé folytatjuk utunkat, de kihagyjuk a hegytetőre felkaptató szakaszt: az elágazásnál a Magyar Zarándokút sárga jelzésével a déli oldal szintútján levágjuk a meredek kerülőt, és az erdészeti úton kapcsolódunk a Réka-völgybe levezető Z+ jelzéshez. A hegyoldal nyiladékai között néhol kilátunk a fák közül, így körbetekinthetünk a Keleti-Mecsek központi erdőségein, a Réka-völgyet keretező Kecske-hát és a Zengő északi oldala felé.

A Réka-völgy a Réka-várról kapta nevét, ahogy úti célunk, a völgy felső szakaszán álló erdészház, a Réka-kunyhó is - mindnek eredete azonban a patak hajdani rákállománya, hiszen a bevágást korábban Rák-völgyként emlegették. A völgytalpra érve csatlakozik a P+ jelzés, amit jobbra, a Réka-kunyhóhoz követünk. Az eldugott völgyben ezüsthársak, kőrisfák és gyertyánok elegyítik a tölgyes, bükkös erdőt. Néhol kis erdei tisztás nyílik fel, de mindenképpen a zárt rengeteg hangulata a meghatározó. A völgy déli oldala egyre meredekebbé válik, és a patak-folyása is felgyorsul a forrásvidék felé haladva.

Egy útkereszteződésnél elérjük a hegyvidéki hangulatú erdei tisztást, aminek szélén öreg bükkök és fenyők között áll a Réka-kunyhó. Idilli pihenőhelyet kínál az erdőszéli fenyves ligetben megbújó ház, ahol padokat, asztalokat és fedett esőbeállót is találunk. A Réka-kunyhó vadászháznak épült, de a helyi erdészet kulcsosháznak alakította át, így lehetőségünk van megszállni, éjszakázni is a rengeteg mélyén. Az árnyas völgyek enyhe leheletüket küldik a ház előtti tisztás felé; az épülettel szemközti Etelka-forrás gránit foglalásából mindig hűs ivóvizet vehetünk. Kőzethatáron fekszik a völgytalp, ahol a mecseknádasdi homokkő és az óbányai aleurolit (iszapkő) találkozik, így a vízzáró iszapkő a felszínre tereli a Zengő tömbje felől homokkőben szivárgó hasadékvizet.

Az észak felé elágazó oldalvölgyben, a K◼ jelzésen folytatjuk vándorlásunkat a sűrű tölgy- és bükkerdőkben kapaszkodó erdészeti úton. Egy ösvény levágja az erdészeti út kanyarját, amin végül megérkezünk túránk legmagasabb pontjához, az erdei utak találkozópontjában, a Somos-hegy alatti hágóban ülő Szamár-pihenőhöz. A sűrű bükkerdő szélén dél felé szűk kilátás nyílik az alant húzódó Réka-völgyre és a környező hegyekre.

Óbánya kistestvére, a felfelé araszoló hutahely települése, Kisújbánya

A túloldali ereszkedés felénél elérjük a Kisújbánya feletti irtásréteket, ahol utunk során először valóban kinyílik a táj. A völgyfőben ülő, magasabb fekvésű Kisújbányát lankásabb oldalak és gerincek szegélyezik, mint Óbányát. A tágas rétről feltűnnek a szemközti, 500 métert meghaladó hegytetők, a Csalános-hegy és a Dögkút-tető. A rét aljánál egy régi csűrt is érintünk, majd a völgybe térve elérjük az első házakat; szépen felújított, takaros porták mellett ereszkedünk. Kisújbánya nagytestvéréhez hasonlóan az Óbányai-völgy erdőinek kitermelésére alapított, sváb lakosságú irtványtelepülés. Amint kimerültek az Óbánya körüli erdők, egy léptékkel feljebb települt az üveghuta, a jelenlegi Kisújbánya központjába. A 20. században lassan elnéptelenedő Kisújbánya üdülőfaluvá alakult át, ahol a Pécs környéki lakosság találta meg idilli pihenőhelyét.

A falut éppen csak érintjük: ahogy az első porták után az Óbányai-völgyhöz érünk, jobbra el is kanyarodunk a K jelzésen a fasorompóval lezárt, fokozottan védett szurdokvölgybe. Alig pár száz méter után, a meredek oldalba vágott szekérút patakkeresztezését követően hangulatos kis réthez érünk, ahol a bővizű Bodzás-forrás mellett felújított esőbeálló, padok és asztalok fogadnak - itt igényes piknikező helyet alakított ki az erdészet. A Mecsekben látványosan jól karbantartott erdei pihenőket találunk, a tűzrakó helyek mellett még a felhasított tűzifa is rendszerint bekészítve várja a turistákat. A népszerű Óbányai-völgyben a terület fokozott természetvédelmi státusza miatt egyedül itt alakítottak ki ilyen létesítményt.

Ereszkedés az Óbányai-völgyben a földtani kalandpark mentén

Már a rét alatti patakmederben sziklalépcsőkön bukik alá a Bodzás-forrás vizével megerősödött patak, de alig száz méterre innen található a hegység egyik legnagyobb és leglátványosabb zuhataga, a Ferde-vízesés. Különlegességét a meredeken kibillent mészkőpad alapzat adja, ahol a ferde réteglapok mentén oldalazva zubog alá a víz, majd az út alá vágva élesen visszakanyarodik a sziklák között. A patak esését kihasználva malom is működött itt a 20. századig, aminek romos alapja még felfedezhető a vízesés mellett.

Közvetlenül a Ferde-vízesés alatt egy hídon kelünk át, és göcsörtös, furcsa kőtömbök közé érkezünk a szekérúttal. A különös sziklák a hegyoldalból származnak, ahol a mélyről érkező karsztforrás fakad, vastag édesvízimészkő-réteget építve a meredek lejtőre. A Csepegő-sziklának hívott, mindig nedves mészkőfal kiváló élőhely a mohák, páfrányok számára, melyek vastagon borítják a köveket. Ha közelebbről megvizsgáljuk a formákat, a barlangokra és az édesvízi mészkőre jellemző fodrokat, apró medencéket, cseppkőlefolyásokat láthatunk. A folyamat valóban a barlangi környezetét idézi, hiszen a nagy rétegnyomás alól a felszínre kiszabaduló karsztvízből a nyomáscsökkenés hatására rögtön kiválik az oldott mésztartalom, így létrehozva az attraktív formákat. Azt is nyomon követhetjük, hogy a völgy bevágódásával hogyan araszol egyre lejjebb a forrás, hiszen jobbra feljebb már csak mohás, széttöredező, száraz forrásmészkő található, melynek néhány tömbje már a patakmederbe zuhant.

A szűk sziklaszoros lassan kiszélesedik, ahogy a Csepegő-szikla után a szekérút a vízfolyás felett oldalaz. Még néhány látványos vízesést láthatunk a következő kilométeren: ahogy az egyre mélyebbre vágó völgytalp feltárja a hegyet alkotó mészkőpadokat, pár méteres zuhogókat alkot a sziklákon. Az erdei házak menti tisztásokon kinyílik a sűrű szurdokerdő, és egy egykori malomépület és lakóház szépen felújítva áll a patak mellett. A Krémer-malom egyike volt annak a kb. 30 db malomnak, melyek Kisújbányától Mecseknádasd végéig a patak vízi energiáját hasznosították.

A házak alatt két erdei tavat kerül az ösvény. A patak oxigéndús vize kiváló környezetet teremt a pisztrángtenyésztés számára. Az itt felnőtt halakat szezonban ropogós bundában tálalják a tó alatt, illetve a falu központi kocsmájának teraszán. A tavat egy mesterséges csatorna, a malomárok kerüli, ami egykor az Óbánya végén állt kerékhez vezette a vizet.

A pisztrángos tavak alatt elérjük az egyutcás hegyvidéki falut. A Szent Margit szobortól kezdve a házak között, már aszfalton ereszkedünk kiindulópontunkhoz, a templom, kocsma és buszmegálló jelölte központhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Az Óbánya, forduló buszmegálló a falu megközelítésének és elhagyásának kulcspontja.

Getting there

 • A túra a buszmegállótól indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parking

 • Parkolni a Óbánya elején tudunk, a falutábla után 50 méterrel kialakított parkolóban.

Coordinates

DD
46.221000, 18.410383
DMS
46°13'15.6"N 18°24'37.4"E
UTM
34T 300282 5121862
w3w 
///bathers.teatime.sprayed
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Mecsek turistatérkép (Cartographia)

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Péter Héder
November 01, 2021 · Community
When did you do this route? November 01, 2021
Photo: Péter Héder, Community
Photo: Péter Héder, Community
Photo: Péter Héder, Community
Photo: Péter Héder, Community
Photo: Péter Héder, Community

Photos from others

+ 1

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
10.4 km
Duration
3:00 h
Ascent
285 m
Descent
285 m
Highest point
468 m
Lowest point
274 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Waypoints
 • 4 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp