Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A keleti fal őrszeme

· 5 reviews · Hiking Trail · Visegrádi-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Vörös-kő sziklája, feltűnik a Börzsöny és a Naszály
  A Vörös-kő sziklája, feltűnik a Börzsöny és a Naszály
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 8 6 4 2 km Vörös-kő, kilátóhely
A Visegrádi-hegység keleti szegélyének markáns kilátópontja a Vörös-kő. Túránk egy klasszikus hegymenetben kapcsolja össze Leányfalut Tahitótfaluval, az útvonalat pedig az élénk domborzat szerint változó erdők színesítik.
Open
moderate
Distance 9.4 km
3:30 h
440 m
443 m
545 m
106 m

A Visegrádi-hegység keleti peremét helyenként mintha vonalzóval rajzolták volna, jól láthatóan egyenes letörések kísérik a Duna folyását. A helyenként széles tönkökre, máshol keskenyebb gerincekre tagolódó vonulat legkönnyebben azonosítható, előreugró orma a Vörös-kő. Sziklapáholyáról pazar kilátás nyílik hegy- és síkvidék találkozására és az Északi-középhegység jelentős szeletére egyaránt. Az egykor grandiózus tűzhányó elcsendesülése után alaposan lepusztult, és a Duna megjelenésekor 200-300 méter magas dombság képét festette csupán. A későbbi (földtörténeti értelemben fiatal) szerkezeti mozgások során a hegyvidék több része, így a keleti szegély is kiemelkedett, ezért a Visegrádi-hegység kimagasló, határozott peremet rajzol az Alföldnek. E jól őrízhető, természetes vonal a Római Birodalom határát védelmező limesbe is „beépült", őrtornyának romját Leányfalun kereshetjük fel.

A Vörös-kő környezetében meglepően változatos domborzaton túrázhatunk. A Duna mentén viszonylag széles pásztában húzódik az enyhén emelkedő hegylábfelszín, melyen összenőtt települések és sűrű erdőségek osztoznak. Alant a hegyek árnyéka és a síkság felől érkező zavartalan napsütés, magasabban pedig a meredek lejtők, valamint a kiemelt hátak fekvése erdei társulások széles skálájának biztosít életteret.

Túránk célpontja, a Vörös-kő büszke oromként díszeleg a lapos táj fölött, feltűnő helyzetével pedig hosszú idők óta túrázók tömegét csábítja a hegyekbe. A panorámás tisztáson álló betonobeliszk egyszerre két korra is emlékeztet, amikor a helyszínt az uralkodó ideológia kisajátította, mostanában ugyanakkor mindenki zarándokhelye, amit hétvégén ellepnek a kirándulók.

Túránk Leányfaluról a legrövidebb útvonalon kapaszkodik fel a Vörös-kőre, majd kurtán követi a hegyhátat. Levezetésként a meredek fal aljába ereszkedünk, ahonnan kiadós erdei sétával érkezünk meg Tahi központjába. Ezzel a szimpla, kilátásvadász menettel a Visegrádi-hegység egyik klasszikus, jól ismert turistaútját ismerhetjük meg. Ha egy útvonalra két szerpentin is jut, az megbízhatóan jelzi a rendkívüli lejtőket: lefelé már nem lesz nehéz dolgunk, de Leányfaluról különösen megerőltető kaptatóval érhetjük csak el a kiszemelt bércet.

Author’s recommendation

 • Leányfalun és Tahiban, a túra mindkét végpontján lehetőség nyílik enni-inni.
 • Forrás ugyan van az út mentén, de ihatósága nem megbízható, ezért vízzel érdemes alaposan felszerelkezni.
 • Leányfalun termálvizes strandon is levezethetjük a túra fáradalmait.
 • Szintén Leányfalun, Móricz Zsigmond egykori lakhelyén hely- és irodalomtörténeti kiállítás látogatható.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: September 10, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Kis-Bükk-tető oldala, 545 m
Lowest point
Leányfalu, 106 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 5.15%Dirt road 0.91%Forested/wild trail 17.59%Path 57.99%Road 18.34%
Asphalt
0.5 km
Dirt road
0.1 km
Forested/wild trail
1.7 km
Path
5.5 km
Road
1.7 km
Show elevation profile

Rest stops

Őrház sörkert, Chill & BBQ (Tahitótfalu)
Hídfő Faloda

Start

Leányfalu, pócsmegyeri rév buszmegálló (109 m)
Coordinates:
DD
47.718741, 19.089465
DMS
47°43'07.5"N 19°05'22.1"E
UTM
34T 356712 5286808
w3w 
///combating.uniform.tonally

Destination

Tahitótfalu, Hídfő buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Leányfaluról a P jelzés vezet föl a Vörös-kőre. A kilátóponthoz rövid jelzetlen szakasz vezet.
 • A Vörös-kőről a P és S jelzést követjük tovább, ahol pedig elágaznak, onnantól a S jelzésen maradunk.
 • A hegyalji elágazástól jobbra a S+ jelzést követjük egészen Tahitótfalu központjáig.

A túráról részletesen

Miután Zugliget megtelt...

Hegymenetünk a P jelzésen vág neki az emelkedőnek, háttal a Dunának. Eleinte még nem látszanak a hegyek, helyette be kell érnünk Leányfalu szellős, zöld utcaképével. Neve középkori eredetű, és egy itteni birtokrész leányági öröklődésére utalhat, de jóval ezt megelőzően a rómaiak is őrtornyot emeltek itt a limes részeként. Mivel a vulkanikus talaj kedvez a szőlőművelésnek, ahogy a lankásan felfutó, napos terep is, már a rómaiak (sőt, állítólag korábbi népek is) szőlőt ültettek a lejtőre, ahogy nyomukban a magyarok is. Az eredeti falu a török időkben elnéptelenedett, aztán sokáig csak a pócsmegyeriek hajóztak át gyakorta a folyón, hogy szőlőültetvényeiket gondozzák, présházaikban pedig bort készítsenek, de állandó lakosság nem telepedett le. Aztán a 19. század végén a filoxéra kipusztította a szőlőkultúrát, ám éppen ekkoriban éledezett Leányfalu üdülőtelepe - nem függetlenül attól, hogy a tönkrement gazdák eladásra kínálták felparcellázott földjeiket. És volt is kinek: elsősorban a kor budapesti polgársága, neves művészek vásároltak házakat nyaralónak, és építettek villákat a kellemes fekvésű telkeken, amit napi hajójárat kapcsolt a fővároshoz. Az első hullámban szerzett présházat Gyulai Pál író és irodalomtörténész, a Kisfaludy Társaság későbbi elnöke, akinek Szendrey Ignáczcal, Petőfi Sándor apósával közösen használt villája az első volt a faluban, és a Gyulai Pál utca 11. szám alatt látható (túránk kezdetén). Ahogy a budai villanegyedek egyre zsúfoltabbá váltak, mind többen vettek telket a Duna menti községben. Közülük a legismertebb talán Móricz Zsigmond, aki újdonsült házát eleinte csak nyaralóként használta, de a későbbiekben ide is költözött. Mivel a viszonylag szerény méretű villákat a kommunizmus idején nem sajátították ki, ezért sokat közülük máig az eredeti tulajdonosaik leszármazottai laknak.

A falu egyre fárasztóbb kaptatóval simul a hegy lejtőjére, és már semmi sem utal rá, de a Szénégető-patak eltérítése előtt a Gyulai Pál-utca nyomvonalán érte el a Dunát. A hegyekről lefutó vízfolyások árkai sok utca helyét kijelölték. A Vörös-kő platója és a Nyerges-hegy tömbje által elnyelt csapadék a töredezett vulkáni kőzetek repedéshálózatán leszivárog a hegyek tövébe, ahol kis forráslánc éltette a patakokat - a mainál valamivel csapadékosabb klímán erejük még vízimalmok meghajtására is elegendő volt. Hosszas faluséta ér véget, amikor végre erdei útra váltunk, és rendületlenül, de visszafogottan emelkedő terepen kezdjük meg a hegyhódítást. Jobbra rövid kitérő a Gyulai Pál-emlékmű, ami a valamikori szőlőhegy tőkéi fölött még kilátást engedett a gyakorta felsétáló irodalmárnak. Ez magyarázza, hogy apósa, Szendrey Ignácz oszlopos, tornácos, fa gerendázatú messzelátót emelt a helyszínre - helyén található az emlékoszlop és pihenő.

Föl a Vörös-kőre

A P jelzés kellemes gyertyános-tölgyesben tekereg, helyenként árkot követ, egy ponton pedig a Szénégető-patakot is megközelítjük. Víz nem garantált, hogy csillan benne, de neve bizonyosan hajdani faszénégető boksákra utal, melyek a hegyek népének fontos bevételét jelentették évszázadokon keresztül. Rövidesen a Vörös Meteor-forrásnál érjük el a korábban emlegetett fakadáslánc magasságát; szomszédságában pihenőhelyet alakítottak ki. Az általában alig csörgedező víz a hegyek által elnyelt csapadékból táplálkozik, ezért nagy jövő nem jósolható a forrásnak. A kemény, jól záródó vulkáni kőzetekben a víz nehezen közlekedik, de itt, a rétegvulkáni szerkezet alján, ahol eltérő tömörségű rétegek találkoznak, a felszínre bukkan. Elhagyva a helyszínt kisvártatva sarjerdő foltját keresztezzük, és immár testközelből tűnnek elő a peremi bércek. Ezáltal érzékelhető, hogy tetemes magasságkülönbséget kell még leküzdenünk a Vörös-kőig. Elágazáshoz érkezünk, melynek közelében meglátogatható a Rekettyés-forrás, illetve a vizéből kialakult tó. A tömör andezit mélyedéseiben felgyűlt, apró állóvizek némelyike természetes eredetű, többüket pedig a legeltetéshez szükséges itatás céljából alakították ki a középkorban. Valaha télen nem csupán kedvelt korcsolyázóhelyek voltak, hanem az élelmiszerek tartós tárolására ásott vermekbe is belőlük (a Rekettyés- és a Csíkos-tóból) hordták a jeget a leányfaluiak. Sajátos színfoltot jelentenek az egyébként vízben szegény lejtőkön, és számos kétéltűfajnak nyújtanak menedéket. (Nem messze innen találjuk a Viktor-kunyhó, egy régi vadászkajiba romját, amiben még Kittenberger Kálmán is megfordult.)

A turistaút bal felé nekivág a hegynek. Eleinte egy mélyút vezet át a behajló törzsek alatt, majd a korridor ellaposodik, a lejtő azonban bekeményít: a hegy hirtelen felszökő, napsütötte orrát tölgyes lakja, melynek lombszintje helyenként csak gyengén záródik, a sekély talajon pedig itt-ott vékony törzsű példányok kapaszkodnak meg csupán. A különösen igényes kaptatót szerpentin segít leküzdeni, följebb pedig megnyugszik a terep. Gyönyörű, zárt pagonyban, közvetlenül a hegytető letörése mentén túrázunk, mígnem egy ponton szétnyílik a zöld, és felbukkan a Vörös-kő panorámarétje a betonoszloppal.

Őrszem a keleti falon

Kisétálva az 521 méteres tetőpontra grandiózus távlatok nyílnak meg: szinte mindent betölt az Alföld lapálya, alig észlelhető hullám csupán a Gödöllői-dombság. Csaknem összenőve sorakoznak a parti települések, Budapest nagy részét viszont kitakarja a Nyerges-hegy déli elvégződése. A hegylábi erdők mögött a Szentendrei-szigetet körbeszaladó Duna szalagjára lehetünk figyelmesek, és meghatározó látvány a Naszály felsebzett tömbje a váci cementművel. A „rókás" betonobeliszk az 1948-ban avatott „Felszabadulási emlékmű" megviselt maradványa: részben a hegy neve, no meg a távolról is feltűnő pozíció miatt választották neki éppen ezt a pontot, és 1989-ig minden év április elején szervezett túrák keresték fel, majd koszorúzták meg az építményt. (Korábban állítólag a német tüzérség lőállását alakították ki a hegytetőn.) A mementó nem előzmény nélküli: Szentendre és Visegrád között a turisták elől jórészt elzárt vadászterület húzódott, amit Horthy Miklós olyannyira kedvelt, hogy még magánbejáratú autóúttal is összeköttette a két települést. A természetjárókat a csendőrök és erdészek nem szívesen látták a térségben, mozgásuk csak engedéllyel, komoly megkötésekkel (vagy azokkal sem) volt lehetséges. A lezárások megszüntetését, a hegység keleti részének turistaforgalom számára történt megnyitását is szimbolizálta tehát a Felszabadulási emlékmű.

Menjünk előrébb az ösvényen még néhány métert, mert az igazi panoráma ott fogad majd. A szokatlan méretű esőház nagyobb csoportoknak is fedezéket nyújthat, paramétereit még az áprilisi ünnepségekhez igazították. Szemben vele alig detektálható, jelzetlen ösvény fúródik a lombba: kövessük lefelé! Mindössze kb. 1 perc ereszkedés a mind sziklásabbá váló terepen, és pazar kilátóhelyre érkezünk: a névadó szikla félelmetes ormára. A kitettséghez és a mélységhez göröngyös felszín társul, ezért ajánlott leülni az eszkábált kis padra és élvezni a panorámát, amely innen az igazi. Előkerül a Börzsöny lenyűgöző tömege a Csóványossal, a Naszály körül a Cserhát megannyi háta emelkedik, és általában a Mátra gerince is a távolban kéklik.

A sziklafelszín egyenetlenségei a földtörténet egy különösen izgalmas szakaszáról számolnak be, amikor a frissen születő Kárpát-medence szegélyén intenzív vulkanizmus vette kezdetét. A Visegrádi-hegység e tűzben fogant vonulat egyik legidősebb képviselője, az erdélyi Hargitáig tartó tűzhányólánc tagja. A mintegy 16 millió éve, tengeri környezetben startolt vulkanizmus javarészt andezites-dácitos kőzeteket okádott a felszínre, a most szelíd képet festő hegyvidék pedig fiatal korában mintegy 1500 méteres magasságig nyújtózhatott. A meredek felépítmény kopár lejtőin olykor óriási, izzó törmeléklavinák zúdultak alá, a különböző méretű szemcsék és tömbök kemény breccsává sültek össze az akkori hegylábon. Mivel a tűzhányószerkezet nagyrészt lepusztult, ezek az ellenálló sziklák ma sok esetben a hegység magasabb, tetőközeli részein helyezkednek el - az erózió pedig kihámozta őket puhább környezetükből. Sorukba tartozik a Vörös-kő is, melyről az elcsendesült vulkán utóéletének egyes epizódjaira is figyelmesek lehetünk: a szerkezeti mozgások nyomán némely hegytömbök, így sziklakilátónk platója is, kiemelkedtek.

Az északias irányban felbukkanó Naszályt és a hegységünkkel szomszédos Pilist már mészkő építi fel, üledékes kőzet, mely a Visegrádi-hegység lávakőzeteinek fedésében, eltemetve fekszik a mélyben. Belőle tör fel a Dunántúli-középhegység mélykarsztjában áramló termálvíz, amit a leányfalui termálstrand egy 1000 méteres fúrás eredményeként hasznosít. Ha kiélveztük túránk egyértelmű csúcspontját, és Budapest környezetének egyik legkönnyebben elérhető, lebilincselő panorámáját, útnak indulva hosszas és színes erdei séta áll előttünk.

Vissza a hegylábra

A P jelzés a hegyperem közelében, kibillent plató tetején fut, körötte szélfútta tölgyes és menedékes erdő éldegél. A tető letörésén egy ponton kissé szétnyílik a lomb, és újra felbukkan a Naszály, máskülönben zárt rengeteg kísér. Egy elágazást követően erdészeti utat keresztezünk, majd eleinte meredek, előrébb enyhe emelkedővel tekereg a szűk ösvény; pár méteren át mohos kőtenger lávakőzetei hevernek a talajon. Csaknem a Kis-Bükk-tetőig emelkedünk, aminek a nevére a jobbra, lefelé induló S jelzés szolgál magyarázattal: a turistaút meredek letörésen szerpentinez alá, a védett, árnyas lejtőt pedig a hűvöset élvező bükkös lakja. A hegyoldal itt kilométereken keresztül olyan éles szögben szakad le, hogy más helyen nem is kíséreltek meg erdei utat kiépíteni. És ez sincs már járművel használható állapotban, többnyire a legördülő kövek és letört faágak fedik, lépni sem könnyű rajta. A komor bükkerdőben lent sötét szikla lapul meg. Végül megenyhül a lejtő, és egy tisztáson lépünk ki a pagony szorításából. Hátrapillantva szemrevételezhető a hegyvonulat fala, a zöld takarót a Vörös-kő orma szakítja át.

Eztán már a hegy szoknyáján bandukolunk, szelíd térszínen, melyben a Visegrádi-hegység a Duna síkjával olvad össze. Ismét tölgyesben fordulunk vissza a bércek felé, majd néhány kanyar után elágazásba érkezünk. A Leány-kút vizétől sáros vízmosás partján jelzést cserélünk: a S+ piktogramok nyomában vesszük az irányt Tahitótfalura. A falvakhoz közeli, könnyen hozzáférhető terep mindig is az állattartás vagy az erdőgazdálkodás hazája volt - erről regél az Eresztvény területnév is, ami sarjerdőt, fiatalost jelöl. Mélyen kimosta a víz a helyenként löszös felszínt, az ösvény pedig hangulatos, erdeifenyvessel kevert erdőben tart lefelé. Az illatos pagony aztán eltűnik, amikor beérünk Tahitótfalu szélére. Hosszú vándorlás következik a Leányfaluhoz kísértetiesen hasonló történelmű falu központjáig. Olykor löszmélyútba váltanak az utcák, végül a házak sűrűségének növekedése jelzi, hogy közeledünk végcélunkhoz. A jelzések a centrumba, a hídhoz vezetnek, ahol buszra szállhatunk.

 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A túra a Leányfalu, pócsmegyeri rév buszmegállótól indul.
 • A menetelés végeztével a Tahitótfalu, Hídfő buszmegállóból tudunk elutazni.

Getting there

 • A túra mindkét vége buszmegállóban van.

Parking

 • Leányfalun a főútból (Móricz Zsigmond út) nyílik a Gyulai Pál utca, amin egyből balra találni az áruház parkolóját. Mivel ez éppen a túra kezdőpontjánál van, illetve a buszmegálló is itt található, ajánlott itt parkolni, így a túra végeztével könnyedén visszabuszozhatunk a járműhöz.

Coordinates

DD
47.718741, 19.089465
DMS
47°43'07.5"N 19°05'22.1"E
UTM
34T 356712 5286808
w3w 
///combating.uniform.tonally
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • Erre a túrára a meredek lejtők miatt különösen ajánlott a túrabot használata.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(5)
Szabina Elter
September 10, 2021 · Community
Könnyen teljesíthető, kedves túra volt! 😊
Show more
When did you do this route? July 25, 2021
Photo: Szabina Elter, Community
Photo: Szabina Elter, Community
Photo: Szabina Elter, Community
Photo: Szabina Elter, Community
Botond Tőrös 
May 01, 2021 · Community
Photo: Botond Tőrös, Community
Photo: Botond Tőrös, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 8

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
9.4 km
Duration
3:30 h
Ascent
440 m
Descent
443 m
Highest point
545 m
Lowest point
106 m
Public-transport-friendly Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip Summit route Dog-friendly Linear route 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 7 Waypoints
 • 7 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp