Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Hór-völgyön át a Bükkaljára

Hiking Trail · Bükk-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A gyertyán-völgyi üveghuta felé
  / A gyertyán-völgyi üveghuta felé
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Út a Hór-völgyben
  Photo: Péter Farkas
 • / A Suba-lyukban
  Photo: Péter Farkas
 • / Cserépfalu és a Hór-völgy kapuja
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Balla-völgy torkolata a Tebe-réten
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Betekintés a Hór-völgybe
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Oszlai tájház
  Photo: Péter Farkas
 • / Kőbánya a Hór-völgyben
  Photo: Péter Farkas
 • / A Cserépfalu feletti Kisamerika egykori barlanglakásai
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Cserépfalu pincesora
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Cserépfalu
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hór-völgy bejárata és a látogatóközpont épületei Cserépfalu felől
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Cserépfalu, a háttérben a Millenniumi-kilátó
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Cserépfalu a Millenniumi-kilátótól
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hajdani gyertyán-völgyi üveghuta ódon temetője
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vizenyős Tebe-rét
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Oszlai tájház
  Photo: Péter Farkas
 • / Az Ódor-vár az Oszlai tájháztól
  Photo: Péter Farkas
 • / Az Oszlai tájház felé
  Photo: Péter Farkas
 • / A Suba-lyukhoz vezető lépcsősor
  Photo: Péter Farkas
 • / A Suba-lyuk
  Photo: Péter Farkas
 • / Kilátóterasz a Suba-lyuk végéről
  Photo: Péter Farkas
 • / Emlékkő a Suba-lyuknál
  Photo: Péter Farkas
 • / Út a Hór-völgyben
  Photo: Péter Farkas
 • / A Hór-völgy a Suba-lyuk közelében
  Photo: Péter Farkas
 • / A Hór-völgyi Látogatóközpont
  Photo: Péter Farkas
 • / A cserépfalui kilátó a Hór-völgyi Látogatóközponttól
  Photo: Péter Farkas
 • / A Milleniumi-kilátó Cserépfalu fölött
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Oszlai kulcsosház
Könnyű túránkon a Bükk leghosszabb völgyében Hollóstetőről a Bükkalja lankáihoz tartunk, átszelve a Déli-Bükk erdőtáját. A Hór-völgy a hegység egyik kapujának számít; számos természeti és antropogén érdekességet vonultat fel.
Open
easy
Distance 16.5 km
4:15 h
167 m
501 m
Kellemes terepen vándorlunk Hollóstetőről Cserépfalu széléig a régi közlekedési folyosónak számító Hór-völgyben. Útközben karsztjelenségeket, szép erdőket, egy 18. századi üveghuta-telep maradványait, az oszlai tájházat és a neandervölgyi ősember egykori lakóhelyét, a Suba-lyuk barlangot is megtekintjük. Túránk vége a völgy kijáratába épült Bükk Déli Kapu Látogatóközpont modern épülete, ahol érdekes kiállításokon ismerkedhetünk a Bükkalja speciális kőkultúrájával és a Suba-lyuk múltjával. A helyszínen egyéb programokra és étkezésre is van lehetőség.

Author’s recommendation

 • A Kis-rét utáni elágazásból van lehetőség a KL jelzés meredek ösvényén 2 km hosszú kitérővel az Ódorvár kilátópontjához felkapaszkodni.
 • A kirándulás után érdemes a közeli Cserépfaluban megszállni, és bejárni más környékbeli túrákat is - ezáltal még több ismerethez és élményhez jutunk a Bükkalja egyedi vidékéről. 
Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: February 24, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
581 m
Lowest point
227 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Tips and hints

Start

Hollóstető, túristaház buszmegálló (574 m)
Coordinates:
DD
48.066166, 20.592627
DMS
48°03'58.2"N 20°35'33.5"E
UTM
34U 469650 5323734
w3w 
///dash.mucking.immorality

Destination

Bükk Déli Kapu Látogatóközpont

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A hollóstetői buszmegállóból a P jelzésen indulunk a Hór-völgybe.
 • A Hosszú-völgy elágazásától a K+ jeleket követjük.
 • A Suba-lyuk barlanghoz a KΩ jelek mentén kapaszkodunk fel, majd vissza is ereszkedünk.
 • A túránk végét jelentő látogatóközponthoz a K+ jelzésen érkezünk meg.

Túraleírás:

Indulás Hollóstetőről

Túránk kiindulópontja a Bükkszentkereszthez tartozó Hollóstető hegyi telepe. A Nagy-fennsík peremén, a Szinva- és a Hór-völgy közötti nyeregbe létesített külterületi lakott hely fontos csomópontba épült. Itt találkoznak a Miskolcra, a Répáshután át Egerbe, és Bükkszentkereszten át Diósgyőrbe tartó utak, valamint az Alföld felé levezető Hór-völgy felső bejárata szintén itt van. A hegyi átjáró birtoklása fontos volt 1944 végén, amikor a front átvonult a Bükkön; erről egy katonasír tanúskodik az erdőaljon. 

A hollóstetői buszmegállóból a P jeleken indulunk nyugati irányba. A kereszteződés mellett találjuk a Hollóstetői Turistaházat, ahol szállásra és étkezésre is van lehetőség. Az 1930-as években emelt turistamenedék a közeli Lillafüred kiépítésével függ össze, amikor a Hollós-völgyben 2 km hosszan bobpálya is húzódott, itt fent a nyeregben pedig golfpályák várták az úri közönséget. A ház alatti kemping az 1960-as évek óta nyújt szállást a nomád kirándulónak.

A jelzést követve balra letérünk az országútról, és innentől a kanyargós Hór-völgyben folytatjuk a vándorlást túránk végéig.

Bevezetés a Hór-völgybe

A Hór-völgy a Bükk leghosszabb völgye. A Hollóstetőtől Cserépfalu széléig tartó hegyi szakasz csaknem 17 km hosszú, majd a Bükkalja hegylábfelszíne után, a Hór vize Mezőkövesd alatt torkollik a Kánya-patakba, így mintegy 40 km a teljes hossza. A Bükk déli kapujának számító természetes közlekedési folyosó évszázadokon át kötötte össze a hegység belső falvait és Diósgyőrt az Alfölddel. A hegycsúcsok alatt kanyarogva ezen keresztül szállították a síkvidéki piacokra a speciális bükki termékeket (fa, égetett mész, faszén, üveg). A 20. században volt időszak, amikor buszjárat is közlekedett benne, de ma már elenyésző forgalom van a völgytalp murvával és terméskövekkel megerősített útján. A Hór-patak forrása a Tebe-rét mellett ered, ezért patakmeder onnantól alakult ki a völgy talpán.

A kétoldali erdőrészletek összeboruló fáinak lombozata alatt menetelünk, itt-ott még felfedezhetjük az útszéli, régi mészégetők gödreit. Jobbról tarvágás nyit kilátást az égboltra, s ha a következő kanyarban balra kitérünk 130 métert, a Hollós-tetői-víznyelőbarlanghoz látogathatunk. A népies nevén visszafolyónak hívott bükki nyelők a réteg- és hasadékforrások vizeit vezetik a lenti járatrendszerbe. Sokuk csak időszakosan működik, de ez állandóan aktív. Érdekes látvány, ahogy a csordogáló patak eltűnik a meder hordalékában.

Fenyves mellett érintjük a Bodzás-rét felől érkező erdőgazdasági út nagy kereszteződését, ahonnan tovább ereszkedünk a fővölgy P jelzésén a Tebe-rét irányába. A meredek hegyoldalakról kisebb-nagyobb oldalvölgyek torkollanak be, ezek csak időszakosan szállítanak vizet a tetőkről. Fokozott védettséget jelző tábla tövében érkezünk a Szarvaskúti-Csúnya-völgy elágazásához.

 Az utolsó bükki üveghuta

Néhány perc sétával ligetes erdőrészhez jutunk, ami az egykori hutatelepülés, Gyertyánvölgy határát jelenti. Ha a bal oldali dombra felsétálunk a jelzés nélküli úton, az elpusztult falu haranglábát nézhetjük meg. Két harang is kongott egykor itt; ezeket az elnéptelenedés után a répáshutai és a bükkszentkereszti templomokba szállították. 

Hídon kelünk át a patakmeder felett, és egy tisztásra jutunk, ahol a múltban az utolsó bükki üveghuta, Gyertyánvölgy kistelepülése állt. A hegységben a 18. század elejétől kezdve folyamatos volt az üvegkészítési tevékenység. Az első üzem Óhután (a mai Bükkszentlászlón) nyílt meg 1712-ben. A második Újhután (a mai Bükkszentkereszten) indult be 1755-ben, aztán Répáshuta adott helyszínt a harmadiknak 1790-től. A korabeli üveggyárak költözésének fő oka az volt, hogy a rengeteg fát igénylő tevékenység 2-3 emberöltő alatt teljesen felemésztette az adott környék erdőit. 1834-ben telepítették át ide, Gyertyánvölgybe az üvegcsűrt, ami 1897-ig készítette minőségi termékeit. A gyár bezárását követően a kicsiny telep fokozatosan elnéptelenedett, házait 1926-ig lakták.

Ma már kevés maradvány látható a felszínen, viszont régészeti feltárásnak köszönhetően jól rekonstruálták az egykori épületeket és az itt lakók mindennapjait, amiről szabadtéri kiállítóhelyen tudunk meg információkat, valamint megismerhetjük a bükki üveggyártás történetét. A fedett épületrekonstrukció kiválóan alkalmas megpihenni és telítődni a hely szellemével.

Tovább indulva, az út bal oldalán föld alá nyíló barlang hívja fel a figyelmet: a Koporsós-víznyelő. Ritka karsztjelenséget, ún. katavotrát, vagyis váltóforrást látunk: az üreg nemcsak nyelőként, hanem forrásként is működhet. Nagyobb esőzések idején az oldalvölgyekből lefolyó áradások egészen idáig eljuthatnak, azonban ha a lenti karsztvízszint megemelkedik, a rendszer túlfolyójaként, forrásként szolgáltat.

A gyertyánvölgyi temető kerítése mellett érjük el a hutatelep szélét. A fák tövében csendesedő hantok az utolsó bükki üveghuta lakóinak emlékét őrzik.

A Tebe-rét és a Hór forrása

Tölgy, gyertyán, bükk elegyes erdőn át kanyargunk tovább a völggyel, a rengeteget kisebb-nagyobb rétek nyitják meg utunk mellett. Helyenként felhagyott mészégetők gödreit látjuk, amiket nemzedékeken át használtak a környékbeliek.

A gyümölcsfás ligetben álló, fehérre meszelt barlangász kutatóház jelzi, amikor a Hór-völgy legterebélyesebb mezőjéhez, a Tebe-réthez érkezünk. Az időnként összefüggő, nyílt vízzé változó vizenyős tisztáson él a ritka bánsági sás és a szibériai nőszirom. A közelben találjuk a Hór-patak forrását, ami egy felszín alatti tárolótér túlfolyója, ezért csupán a lenti vízkészlet kellő gyarapodásakor bocsájt ki vizet. A mészkőbe vágódott völgy medernyelői azonban hamar a mélybe vezetik a nagyobb esőzések és hóolvadás után meginduló vizeket, ezért száraz jellemzően a völgytalp.

Innentől végig van patakmeder a völgy alján, azonban a Hór csak csapadékosabb időszakban vagy olvadást követően szállít átmenetileg vizet, mert a karsztos kőzetsávok nyelői búvópatakként a föld alá juttatják. A népi megfigyelésekre alapozó hagyomány szerint azonban 7 évente előfordul, hogy 1-2 hétig is folyamatos a vízszállítás.

A Répáshutára vezető Balla-völgy kereszteződését és fedett pihenőhelyét elhagyva a Tebe-rét peremén túrázunk a kövesúton. A 20. század első felében kisvasút sínpárja húzódott itt, amin faanyagot szállítottak a Hideg-patak-völgyhöz.

Zöld folyosóban

A rét végén elvégződik a nyílt terület, és hosszabb szakaszon „zöld folyosóban”, a fák alatt haladunk - jó darabig nem lesz mező, ami felnyitná az erdőt. Rendszeressé válnak az útszéli régi kilométerkövek, így jól tudjuk mérni a megtett távolságot. A jobbról csatlakozó Pazsag-völgy felett betonhídon kelünk át, aztán a Hideg-patak-völgy torkolata következik. A közeli erdészház mellett működött az a kötélpálya-állomás, amihez a tebe-réti rakodótól kisvasúton fuvarozták a fát, hogy aztán – átemelve a hegyeken – a Felsőtárkány feletti Oldal-völgybe szállítsák. Az épület mellett világháborús honvédsír előtt tiszteleghetünk, amely az 1944 decemberi bükki harcok mementója.

Folytatva utunkat az egyre mélyebbre vágódó völgyben belépünk a nemzeti park fokozottan védett területére, ami a Suba-lyukig elkísér. A Füzér-kő tetején a tatárjárás után emelt kis vár romjai csendesednek, aljában pedig törmelékmezővel szegélyezett sziklafalat látni. A helyenként túlhajló mészkőben több üreg is kialakult. Köztük legjelentősebb a Füzérkői-átjáróbarlang, amely ma már inaktív, de a régmúltban a túloldali Hosszú-völgy patakjának egy ágát vezette át.

Betonhíd után a Hosszú-völgy torkolatához jutunk. Ez a mellékvölgy palás kőzettestbe mélyül, ezért állandó folyása van. Innen mindig kerül víz a Hór medrébe, és az továbbítja is, amíg karsztos sávra érve a medernyelők által újra a mélybe kerül.

Irány az Oszlai-rét 

A kereszteződésből a K+ jelzésre váltunk. A csobogó patak mentén érkezünk a Kis-réttel szemközti nagy kanyarba, ahol gátat emeltek a jelentősebb esőzések utáni nagyvizek csillapítása miatt. Újabb hídon kelünk át, ami alatt a Hór medre az út másik oldalára kerül. A szintén középkori várromot hordozó Ódor-hegy tövében nagy szikla kényszeríti kanyargásra utunkat. A jobbra kiágazó KL jelzés meredek ösvényén lehetőségünk van 2 km-es kitérővel az erősség maradványait és a Hór-völgyre nyíló csodás panorámát megtekinteni.

Rövidesen kitárul az erdő, és az oszlai mező nyílt térszínéhez jutunk. Kis fahíd vezet a rétre, ahol az egykori uradalmi erdőőri házból kialakított tájház, szomszédságában pedig a nemzeti park kutatóháza áll. A nyílt területről pazar kilátást kapunk az Ódorvár sziklás bércére és környezetére. A Tebe-rét óta tisztások híján az égboltot csak a fák lombjai között láthattuk felsejleni, itt most viszont újra széles perspektívában szemlélhetjük.

Érdemes is, hiszen számos védett madárfaj példányait vehetjük észre, amelyek a Hór-völgy térségében élnek, költenek. A kerecsensólyom, a parlagi- és a törpe sas, az egerész- és a darázsölyv megfigyelhető errefelé, akárcsak a szintén erdőkben fialó fekete gólya.

Búcsút intve az idilli rétnek sziklák és felaprózódott kőmezők mellett bandukolunk tovább, követve a medret. Partján helyenként a régmúlt meghatározó foglalkozásának, a mészégetésnek látjuk emlékeit a kemencék gödreinek képében.

A Perpác-bércet elérve balra kitérőt tehetünk egy felhagyott kőbánya udvarára. A hegy oldalát sebhelyként uraló méretes kőaréna a vörösagyagos triász mészkő elbányászásával keletkezett.

Suba-lyuk

Csupán néhány perc, és a Suba-lyukhoz vezető KΩ jelzés elágazásánál állunk. A Kút-hegy meredek oldalában lépcsővel és korláttal könnyítették meg a feljutást a barlang szádája előtti teraszig. A forrásbarlangként kialakult üreg fontos régészeti lelőhely; ásatások igazolták, hogy a Suba-lyuk több mint százezer éven át nyújtott állandó vagy átmeneti menedéket őseink számára. A feltárt csont- és eszközmaradványok alapján azonosították a neandervölgyi ember jelenlétét.

Visszaereszkedve a völgyi útra az összeszűkült szurdokban folytatjuk a K+ jeleken, és egy kisebb mészkőbányát érintünk. Aszfaltburkolat jelzi, amikor elérjük a völgy hegyi szakaszának végét. A hirtelen kinyíló bükkaljai tájban a Bükk Déli Kapu Látogatóközpont épületcsoportjához sétálunk. A kiállítóhelyiségekben megtekinthetjük a bükkaljai kőkultúra és a subalyuki ősember tárlatait. Az információszerzés mellett étkezésre is van lehetőség.

Továbbutazni a közeli főút buszmegállójából tudunk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Kezdőpontunk a Hollóstető, túristaház buszmegálló, ahová Miskolcról érkeznek járatok.
 • A túra végén az Egerből és Mezőkövesdről Bükkzsércre tartó buszok Hórvölgyi útelágazás megállóból tudunk tovább utazni.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban van.

Parking

 • Parkolni Hollóstetőn vagy a Bükk Déli Kapu Látogatóközpont  parkolójában tudunk.
 • Mivel nem körtúrát járunk be, érdemes közösségi közlekedéssel intézni utazásunkat.

Coordinates

DD
48.066166, 20.592627
DMS
48°03'58.2"N 20°35'33.5"E
UTM
34U 469650 5323734
w3w 
///dash.mucking.immorality
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Bükk túrakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.

Oszvald Bányi
March 04, 2021 · Community
Nagyon kellemes kirándulás volt. Maga a táj csodálatos. Köszönöt az út leírás és a navigációs irányitásért.
Show more
2021. március 4., csütörtök 10:53:43
Photo: Oszvald Bányi, Közösség
2021. március 4., csütörtök 10:53:52
Photo: Oszvald Bányi, Közösség

Photos from others

2021. március 4., csütörtök 10:53:43
2021. március 4., csütörtök 10:53:52

Status
Open
Difficulty
easy
Distance
16.5 km
Duration
4:15 h
Ascent
167 m
Descent
501 m
Public-transport-friendly Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate Dog-friendly Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp