Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

A Gaja-szurdok színe-java

· 15 reviews · Hiking Trail · Keleti Bakony · open
Responsible for this content
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Híd a Gaja-patakon, az Ádám-Éva-fánál
  / Híd a Gaja-patakon, az Ádám-Éva-fánál
  Photo: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok felett
  Photo: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok és a benne kanyargó Gaja-patak ősszel
  Photo: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok egy jellegzetes áttörése a sziklafalat kerülő patakkal
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Alba Regia-forrás
  Photo: Péter Farkas
 • / Az Alba Regia-forrás
  Photo: Péter Farkas
 • / Sobri Jóska barlangja a szurdok oldalában
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az öreg gyertyánok és tölgyek őrizte Gaja-patak a szurdok középső szakaszán
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Híd a Gaja-völgyben
  Photo: Péter Farkas
 • / Panoráma a Gaja-szurdokra a Károly-kilátóból déli irányba
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gaja-patak keresztezése az Ádám-Éva-fánál a szurdok alsó szakaszán
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Patakparti széles sétaút a Gaja-szurdok felső szakaszán
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Erdei-tó a Gaja-völgyben
  Photo: Péter Farkas
 • / A pihenőkkel szegélyezett Erdei-tó a szurdok alsó kiszélesedésénél
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szurdokban kígyózó Gaja-patak
  Photo: Péter Farkas
 • / A Gaja-völgy a levegőből. Az egyik sziklaormon észrevehető a Károlyi-kilátó is
  Photo: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok sziklái
  Photo: Péter Farkas
 • / Szikla a Gaja-szurdokban
  Photo: Péter Farkas
 • / A Gaja-patak a Gaja-völgyben
  Photo: Péter Farkas
 • / A Károlyi-kilátó alsó teraszán
  Photo: Péter Farkas
 • / A Károlyi-kilátó a Gaja-szurdok fölött
  Photo: Péter Farkas
 • / Számos sziklaalakzat díszíti a völgyoldalt
  Photo: Áron Dömsödi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Híd a Gaja-völgyben
  Photo: Péter Farkas
m 500 400 300 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km Károlyi-kilátó (Gaja-szurdok) Gaja-szurdok
Népszerű és hangulatos, könnyen bejárható körséta patakparti ösvényeken, a tájba horpadó szurdokerdőben és a felette húzódó fennsíkperemen, látványos kilátópontokon keresztül. Az élményekről festői tavacska, kalandos betyárbarlang és erdei forrás is gondoskodik. Gyerekes családoknak és kényelmesen túrázni vágyóknak is ideális ez az útvonal, karnyújtásnyira Székesfehérvártól és Mórtól, a Bakony keleti végén.
open
easy
8.4 km
3:30 h
250 m
250 m

A Gaja-szurdok már régóta különleges helyen szerepelt a Kárpát-medencében, ahogy azt a vaskori uralkodói sírok is mutatják a völgy peremén. Szent István királyunk is előszeretettel vadászott ezen a területen; a középkori uralkodók mellett később a Károlyiak jártak ide szívesen a puskás sportot űzve. A grófi család itt hozta létre az ország egyik első vadaskertjét.

Ennek a hagyománynak megfelelően a jelenlegi erdészeti kezelő a kikapcsolódni vágyó, természetszerető nagyközönség szolgálatába állította a területet. Megannyi pihenővel, padokkal és asztalokkal, tűzrakóhellyel látták el a völgyet és környékét. A piknikezés mellett felfedezhetjük a hely természeti értékeit, melyben az erdei életközösségeket, a földtani környezetet és történelmi értékeket bemutató információs táblák lesznek segítségünkre.

Járjuk be ezt a könnyen megközelíthető, mégis rejtett világot, ahol minden korosztály megtalálja a számára érdekes és lenyűgöző szeletét e tájnak.

Author’s recommendation

 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, a túrát Balinka felől érdemes bejárni, így a patakkal érkezünk a szurdokba, és követjük a végéig, majd a fehérvárcsurgói útnál kanyarodjunk vissza a hegyoldalban.
 • Ha soknak érezzük az emelkedést a túra vége felé, az Alba Regia-forrástól könnyedén visszajutunk a Gaja-szurdok kényelmes útjára a K+ jelzésen, a forrás vizét követve. Így az utolsó, kacskaringós részt kihagyjuk, jelentősen megkönnyítve a túra végét.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Updated: September 25, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
249 m
Lowest point
155 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A szurdokba ereszkedésnél sziklás területen halad az utolsó métereken a turistaút. Főként esős időben óvatosan ereszkedjünk le a szurdokba, mert a kijárt, lekerekedett mészkősziklák rendkívül csúszósak lehetnek.

Start

Gaja-völgyi Tájcentrum parkolója (160 m)
Coordinates:
DD
47.297239, 18.229882
DMS
47°17'50.1"N 18°13'47.6"E
UTM
34T 290577 5241917
w3w 
///recorder.feeds.evenings

Destination

Gaja-völgyi Tájcentrum parkolója

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A parkolóból a K+ jelzésen indulunk, majd áttérünk a K jelzésre, ami végigvezet a Gaja-szurdokon az északnyugati végéig, majd felkanyarodik a hegyoldalba.
 • A K+ jelzésen haladunk tovább a szurdok peremén, ahonnan egy rövid leágazással a K▲ jelzésen kitérőt teszünk a Károlyi-kilátóhoz.
 • A K+ jelzés beletorkollik a P jelzésbe, amin továbbmegyünk az Alba Regia-forrástól az Öreg-hegy felé.
 • A túra végén az Öreg-hegytől a K▲ jelzésen érkezünk vissza a szurdok déli bejáratához.

A túráról részletesen: 

Gaja-völgyi Tájcentrum

 A fehérvárcsurgói út melletti parkolóból, a Gaja-völgyi Tájcentrum bejáratától indulunk a völgyben a K+ jelzésen. A tájcentrumot a terület kezelője, a Vadex Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. alakította ki pihenőkkel, ellátó épületekkel és információs táblákkal végig a völgyben és vissza a peremen, bemutatva a terület természeti, történelmi értékeit, az erdőközösség működését. Gyakorlatilag mi is ezeket az állomásokat érintjük a túrán, így a kör végére sok érdekességgel ismerkedünk meg a körülöttünk lévő vidékkel kapcsolatban.

Eleinte egy széles dózerúton haladunk a völgyben felfelé, a pataktól távolabb, sűrű kőrises-tölgyes erdőben. A száraz, meredekebb oldalakban a feketefenyőt, mint a kopáron maradt területeken jól megélő fafajtát telepítették sok helyen itt, a Bakonyban. A napsütötte oldalakból nyáron kellemes gyantaillat árad.

A murvás út egy szűk kilométer után kiérkezik a tájcentrum központjához, az Erdei-tó körüli hangulatos réthez és a fogadóépülethez. Itt mosdók, büfé és fedett piknikező hely is adott a szabadban kirándulók kényelmére. Emellett itt tekinthetjük meg a Károlyiak alatt vadaskertként használt területről szóló kiállítást. Már első királyaink számára is kedvelt vadászterület volt az idilli, erdős táj, bár akkor még mást jelentett a vadászat, mint napjainkban.

A vadregényes szurdokban

Az Erdei-tó után belépünk a szűken vett szurdokba, ahol már testközelből tapasztaljuk meg a játékosan kanyargó patakot, a víz által kivájt sziklákat és a völgyben meghagyott árnyas, öreg erdőt. A hídon átkelve a K jelzésre váltunk. A patak és a meredek hegyoldal közé szorított turistaúton haladunk felfelé a völgyben. Innentől a szurdok vadregényes kalandparkjában kirándulunk a patak öblei és csobogói, valamint a benyúló sziklagerincek között. Egy sziklás kiszögellés mögött kis rétre érkezünk, ahol egykor két matuzsálemi tölgy, az Ádám-Éva-fa állt. Napjainkban már csak az Ádám fa kidőlt, kiszáradt törzse kínál remek játszóteret a szurdokban túrázó gyerekeknek.

A kacskaringós szurdokvölgy közel két kilométeren kígyózik felfelé, végig széles turistaút kíséri az öreg fák gyökerével szegélyezett patakot. A Keleti-Bakony legnagyobb vízfolyása a Gaja patak; tisztaságának bizonyítéka, hogy a pisztrángok is megélnek, így akár horgászokat is láthatunk a meder mellett.

A szurdok felső végében, a térség földtanát bemutató táblánál található a Sobri Jóska-barlang a tábla feletti szikla tetejénél. Megközelíteni egy alig észrevehető ösvényen tudjuk még pár tíz méterrel feljebbről, a patakvölgyből. A meredek és kitett, sziklás ösvény csak biztos léptekkel járható - nem véletlenül rejtőzött itt a törvény elől a híres bakonyi betyár.

Itt is, ott is panoráma

A szurdok legvégén a Varjúvár panzió mögött visszafordul a hegyoldalban a K jelzés, és egy sziklás ösvényen kapaszkodik fel a meredek hegyoldalban. A ritkás, köves peremen többször adódik remek kilátás a szurdok bevágására, a völgytalpon hullámzó erdők lombkoronájára. A legszebb tájrészletet azonban a Károlyi-kilátóból kapjuk, amit a fennsík egyik kiszögelésénél alakítottak ki. Ehhez a K jelezés lekanyarodása után továbbvezető K+ jelzésen, illetve az arról pár száz méterre leáígazó K▲ jelzésen jutunk. Az egész Gaja-szurdok kirajzolódik innen, ahogy a sziklás gerincek között kanyarog lefelé a fennsík bevágásában. A felső végénél Balinka házai, míg délre a Fehérvárcsurgói-víztározó tükre csillog a messzeségben.

A K+ jelzésre visszatérve megyünk tovább délkelet felé. Hamarosan az egykori Haja-kútról átkeresztelt Alba Regia-forráshoz érünk. Az árnyas erdőben kulturáltan kialakított pihenőhelyen hűs vízzel frissülhetünk fel, illetve pihenhetünk az erdei idillben. Ha elég volt a hegymászásból, vagy rosszabbra fordul az idő, itt kényelmesen visszaereszkedhetünk a Gaja-szurdokba a K+ jelzésen, ami az Ádám-Éva-fához visz.

A túrát azonban még érdemes folytatni a P jelzésen, ami a közeli őskori halomsírokhoz vezet. Ezt a helyet már ősi elődeink is csodálták. Feltehetően az itt élt népcsoport vezetőit temették a kilenc halomsírba az i.e. 6. század tájékán. Sajnos a sírok nagy részét feldúlták, de párat a régészeknek sikerült feltárni, ahol a föld és kőhalom alatt egy faszerkezetes sírboltot találtak a benne eltemetett uralkodóval és vas tárgyaival (kard, balta, lószerszám) együtt.

A halomsírok után az Öreg-hegyről lefelé vezető dózerútról kis ösvény ágazik le a kerítés létráján átmászva, amit mi is követünk a K▲jelzéssel. A kacskaringós ösvény egy telepített fenyves szélén haladva korlátozott kilátást ad a közeli Fehérvárcsurgói-tározóra, ami a Gaja patak vizét duzzasztja. Az ösvény északnyugati irányba indulva leereszkedik a műútra, amin keresztezve a Gaja patakot visszaérkezünk a parkolóhoz, túránk kiindulópontjára.

 

 

 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, érdemes a túrát a Gaja-szurdok másik végétől bejárni, és a Balinka és Bodajk közötti Ifjúsági tábor nevű megállóban leszállni a buszról.

Getting there

 • A buszmegállóból délkelet felé, az erdő irányába kell 450 métert sétálni a Mária-út  jelzésén a Gaja-szurdok felső bejáratához.

Parking

 • Parkolni a szurdok bejáratánál kialakított tágas, murvás parkolóban érdemes a Gaja-völgyi Tájcentrumnál, ahonnan a túra is indul.

Coordinates

DD
47.297239, 18.229882
DMS
47°17'50.1"N 18°13'47.6"E
UTM
34T 290577 5241917
w3w 
///recorder.feeds.evenings
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

show more

Equipment


Questions and answers

Question about Hilda Sido · June 18, 2020 · Community
Jo napot,latogathato a Gaja-szurdok a nagy esok utan,szombati nap folyaman?
show more

Reviews

4.9
(15)
Gábor Fekete
February 07, 2021 · Community
Könnyed túra, akár gyerekkel is végigjárható. Sok kiépített piknikező hellyel, pihenővel. Bármilyen évszakban ajánlott!
show more
2021.02.07.
Photo: Gábor Fekete, Közösség
2021.02.07.
Photo: Gábor Fekete, Közösség
2021.02.07.
Photo: Gábor Fekete, Közösség
2021.02.07.
Photo: Gábor Fekete, Közösség
2021.02.07.
Photo: Gábor Fekete, Közösség
2021.02.07.
Photo: Gábor Fekete, Közösség
Klausz Mátyás
January 30, 2021 · Community
Nagyon nagyon barátságos, gyerekkel abszolút járható, izgalmas. ősszel is ajánlom csodálatosak a színek mindenképpen visszatérünk még a nyáron is. A Károlyi kilátó meg egyenesen bűbájos!
show more
Pihenő a csúcson 😊
Photo: Klausz Mátyás, Közösség
Show all reviews

Photos from others

2021.02.07.
2021.02.07.
2021.02.07.
2021.02.07.
+ 47

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
8.4 km
Duration
3:30h
Ascent
250 m
Descent
250 m
Public transport friendly Loop Scenic Refreshment stops available Family friendly Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Insider tip Summit route Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp