Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here Copy route
Embed
Fitness
Hiking Trail

A Gaja sziklaszurdokának vonzásában

· 15 reviews · Hiking Trail · Keleti Bakony · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Gaja-patak a Római-fürdő fölötti részen
  / A Gaja-patak a Római-fürdő fölötti részen
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Római-fürdő
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Irány a Gaja-szurdok
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szerteágazó bükkgyökérzet a löszfalban
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gaja-patak a Római-fürdő fölötti részen
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Római-fürdő lépcsői
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vadalmás-forrás pihenője
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Reggel a Vadalmás-forrásnál
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Vadalmás-forrásnál lévő pihenőhelyről
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gaja erdős völgye
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útjelző a Gaja túlpartján
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A P jelzésen Bakonynána felé
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei kerékpártároló
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Geológiai feltárás Bakonynána felé, a P jelzésen
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Geológiai feltárás
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A P jelzésen Bakonynána felé
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyökér-mikrokozmosz
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 7 6 5 4 3 2 1 km Római-fürdő

Az emberi és a geológiai múlt emlékei is megelevenednek ezen a könnyű, erdei sétának beillő körtúrán, ami a Bakony nevezetes helyszínét, a Gaja patak egyik szurdokát járja be. Az útvonal kevés szintemelkedéssel és rövid távjával családoknak is ideális.
open
easy
7.5 km
2:15 h
214 m
214 m
Túránk helyszíne az Északi-Bakony két kistájának határvonalán vezet. A szelídebb Bakonyalját és a szurdokai miatt vadabb Keleti-Bakonyt a Gaja-völgy választja el. A Nagyesztergár mellett eredő patak magába gyűjti mindkét oldalról a lefolyó vizeket, és a hegyen át a Mezőföld síkjára szállítja. Hosszú és kanyargós völgye helyenként merész kőszurdokokban vezet. Bakonynána közelében mintegy 2 km-es, mély és meredek falú kanyont vájt a sziklába, mely lenyűgöző élményt nyújt. A leszakadó mészkőfalak között a Római-fürdőként ismert vízesés és környezete lesz túránk csúcspontja, aminek élményét pluszban fokozza, hogy a zuhatag felett beleshetünk a Savanyó Jóska-barlang ásító szájába is. Útközben vizet vehetünk a Vadalmás-forrás hűsítő karsztforrásából, és jól kiépített erdei pihenőhelyeken lazulhatunk továbbindulás előtt. Kirándulásunk első szakasza jellegzetes szurdoktúra, míg a második felében a Gaja túloldala feletti szállítóúton térünk vissza kiindulópontunkra.
Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Updated: September 25, 2020

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
343 m
Lowest point
262 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A Római-fürdő és a Savanyó Jóska-barlang környékén elővigyázatosan, körültekintően mozogjunk!

Tips, hints and links

Start

Bakonynána, Petőfi Sándor utca buszmegálló (320 m)
Coordinates:
DD
47.276191, 17.972979
DMS
47°16'34.3"N 17°58'22.7"E
UTM
33T 724847 5240144
w3w 
///captions.expectation.mistake

Destination

Bakonynána, Petőfi Sándor utca buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Bakonynána főutcáján a K+ jelzésen déli irányba indulunk.
 • A falu végén balra, a K jelzésre fordulunk, és a Gaja patak mentén a János-árokig sétálunk.
 • Az erdei pihenőhelytől a KΩ jelek kalauzolnak a Római fürdő vízeséséhez és a Savanyó Jóska-barlanghoz.
 • Visszatérve a pihenőhöz a K jelzésen megyünk tovább a következő elágazásig.
 • Jobbra térve a K● jeleken a Vadalmás-forrásig lépdelünk.
 • A csorgótól a P● jelzés ösvényén túrázunk a közeli széles szállítóút kereszteződéséig.
 • Jobbra fordulva rajta, a P jelek mentén, a Gaja völgyével párhuzamosan haladva a Bakonynána-Tés műútig baktatunk.
 • Az aszfaltra lépve, a K+ jelzést követve visszatérünk Bakonynánára.

 Túraleírás

Bakonyi malmok emléke

Bakonynána főutcáján a K+ jelzések mentén, Olaszfalu irányába menetelve kezdünk bele túránkba. A község szélén elérjük a Tésre vezető országút kereszteződését, ahonnan az Országos Kéktúra útvonalának K jeleit követjük tovább. Hamar elhagyjuk az aszfaltot, és egy széles murvaúton a Prémmalomhoz bandukolunk. A jelenleg vendégházként funkcionáló kőépület a 20. század közepéig malomként működött, hajtásáról az erdőszélen csordogáló Gaja patak gondoskodott. A Bakony sebes vízfolyásaira számos hasonló szerkezet épült a múltban, és a legtöbb falu határában dolgozott belőlük néhány. A Gaja felső szakaszán és mellékágain az 1940-es években még 9 malom működött eltérő feladattal. Nemcsak a gabonát őrölték, hanem darálásra, hántolásra, fűrészelésre és a gyapjú feldolgozására (kallómalom) is használták őket. A II. világháború utáni pártállami időkben elvették a molnároktól az üzemeket, ezt követően pusztult el legtöbbjük. A közelmúltban sikerült néhányat megmenteni - ilyen a Prémmalom is, ami előtt éppen állunk, vagy az üzemképes Poós- és Vadalmás-malom a szomszédos Jásd határában. A legkorábbi forrás, ami malmot említ a Gaján, 1410-ből származik; mutatja, milyen régi hagyománya van a környéken a vízenergia felhasználásának.

Utunk tengelye: a Gaja

Deszkakerítés menti ösvényen kezdünk behatolni a Gaja sejtelmes völgyébe a K jelzésen. Fahídon kelünk át egyik mellékvizén, majd egy apartmanház épületei és kerítése után mintegy varázsütésre a patak partján találjuk magunkat. Túránk további szakaszán hol közvetlenül a meder mentén járunk, hol némileg eltávolodva, de végig a Gaja vonzásában.

A Bakony túlnyomórészt üledékes kőzetekből épül fel, amelynek repedéshálózatába a csapadékvíz beszivárog, majd karsztforrásokon keresztül újra a felszínre kerül. Ezek a csorgók táplálják a hegység patakjait, amik sok helyen mély völgyeket oldottak a hegycsúcsok közé. A Keleti-Bakony legnagyobb vize a Gaja, teljes hossza megközelíti a 100 km-t, ebből kb. 40 km a hegyi szakasz. Nagyesztergár mellett találjuk forráságait, majd a Tési-fennsík előterében Fehérvárcsurgó felé kanyarog, hogy aztán a Móri-árok mélyületébe kerüljön, és végül a Mezőföld síkvidékén több más patakkal egyesülve Sárvíz néven folytassa útját. Vizének tisztaságát jellemzi, hogy megél benne a pisztráng, s más halfajták is kedvelik. Bizonyos szakaszain engedélyezett a horgászat.

A patak végig regényes környezetben tekereg, de két részlete különösen figyelemfelkeltő: Bodajk mellett és itt, Bakonynána szélén méretes sziklák között töri át magát, vad kőszurdokot létrehozva. Utóbbiba térünk be rövidesen.

Behatolás a szurdokba

Kezdetben a völgytalp feletti hegyoldalban sétálunk. A patakot ekkor inkább érezzük és halljuk, mint látjuk, de ahogy haladunk előre a buja aljnövényzetű szurdokerdő fái alatt, fokozatosan a víz partjához ereszkedünk. Az amúgy is rejtelmes hangulatot fokozza, mikor a pleisztocén jégkorszakok idején lerakódott anyagú sárgás löszfal mellé érünk, amelybe tekintélyes bükkök tekergőző gyökerei kapaszkodnak. Mintha egy szürreális festő pingálta volna az egymásba tekeredő fonatokat, amelyek valóságos mikrokozmoszt alkotnak az erdőn belül. A kőgörgeteges patak mellé érkezve feltűnnek a világos mészkősziklák, amelyekbe a sebes vízfolyás bevágta magát. Csodás látvány, de a java csak most következik!

A betorkolló János-árok szárazvölgye mellett kinyílik a kanyon, és kis tisztásra épített, több tucatnyi ember befogadására alkalmas pihenőhelyhez érkezünk. Az esőházakkal és tűzrakóval is komfortossá tett rétecskére egy fahídon tudunk a Gaja túlpartjára átkelni.

Római fürdő: a groteszk fantasztikum

Innen a KΩ jeleken megyünk a völgy legizgalmasabb részére, a közeli Római fürdő szűkületéhez. Hatalmas mészkőpadok és függőleges sziklafalak, no meg a lezúduló víz robaja jelzi, amikor a többlépcsős vízeséshez jutunk. A katlan és környezete lenyűgöző, a kioldott üstök és medencék sorozata ihlette a környékbelieket az elnevezésre. Bár a Római Birodalom idején a térségen vezetett át egy kereskedelmi útvonal, nincs nyoma annak, hogy fürdőnek használták volna az ókorban. Az elénk táruló látványról Hamvas Béla így ír a Bakony című esszéjében: „A Római fürdőben van valami groteszk fantasztikum, mintha az amerikai Yellowstone parkból vágták volna ki és hozták volna ide. Hóbortos formájú sziklák, vadul zuhogó patak, vízesések, függő, háznagyságú fák és a hegyoldalban csupasz gyökerek.”

A Turistaság és Alpinizmus folyóirat egyik 1918-as számában pedig ezt olvashatjuk: "Toll nem tudja leírni e hely megkapó fenségét, elbűvölve állunk a vadul össze-vissza hányt sziklák közt zúgó, örvénylő, kavargó s itt-ott több méternyire is le-lezuhanó víz közelében s alig tudunk ráeszmélni arra, hogy itt most tulajdonképen a Bakonynak egy félreeső zugában állunk, nem pedig az Alpoknak vagy a Kárpátoknak legfeljebb arányaiban nagyobb, ritka szép helyén! ... Emeletnyi magas és függélyesen szaggatott sziklafalaktól körülvett, csodás szépségű szurdokvölgy ez, melynek persze semmi köze a rómaiakhoz, és csak valami tudálékos ember nevezte igy el régebben!"

Továbbmenve a zuhatag fölé vezető ösvényen a Savanyó Jóska barlang tátongó szájához látogathatunk el. Az üreg a patak fölé magasodó függőleges sziklafal oldalában oldódott ki, ideiglenesen be is kuckózhatunk a 12 méter hosszú kőodúba. A barlang előtti teraszon viszont körültekintően mozogjunk! A hírhedt bakonyi betyárról elnevezett mélyedés csakugyan jó búvóhely lehetett a törvény elől menekülőknek. Érdemes a barlang előterében vagy a vízesés kőpadjain megpihenni, gyönyörködni a természet e csodálatos szentéjében, telítődni a hely szellemével.

Átkelés a Gaja túlpartjára

Visszatérve a pihenőhelyhez átkelünk a gyalogbürün, és a K jelzésein folytatjuk a menetelést az erdészeti emlékmű mellett. Kiemelkedünk a völgy fölé, és kerítéssel övezett erdőrész kapujához érkezünk, ami után löszös mélyúton ereszkedünk újra a Gaja partjához. Keresztúthoz kerülünk, ahol jobbra a K● jelzéseire váltva a vízmű telephelyéhez jutunk. Innen van lehetőség a kiágazó jelöletlen ösvényen a Római fürdőhöz visszatérni, és a kanyont alsó perspektívából is megszemlélni.

Ívelt fahídon kelünk át a csobogó patak felett, és máris a bővizű Vadalmás-forrás kiépített pihenőjénél találjuk magunkat. Az ízletes és hűvös karsztvíz a fölöttünk terpeszkedő Tési-fennsík nyelőiből kapja utánpótlását, itt kerül újra felszínre a mészkő járat- és repedéshálózatán leszivárgó csapadék. Öreg fák tövébe, kis forrástóba érkezik a hegy leve, ahol megtölthetjük palackjainkat.

Visszatérés Bakonynánára

A padoktól a P● jelein megyünk tovább, és U alakú visszafordítóval a Gaja déli partja fölött a hegyoldalban kanyargó széles szállítóútba csatlakozunk, ahol jobbra térve a P jelzésre váltunk. A következő 2 kilométeren kellemes szintúton sétálunk gyertyános-bükkösben. A patak, bár közel van, innen már nem látjuk, az erdő ugyanis óvóan eltakarja a szurdokot. Érintünk egy padokkal, esőbeállóval és tűzrakóval kiépített pihenőt, mellette pedig az út bal oldalán érdekes geológiai feltárást veszünk észre. A kitakarózott sziklafal a Bakony keletkezéséről mesél. A hegység kőzeteinek alkotói túlnyomórészt a földtörténeti középidőben rakódtak le. Ekkor trópusi éghajlat uralkodott, a folyamatok pedig sekélytengeri környezetben mentek végbe. A kb. 100 millió évvel ezelőtt képződött rétegsorban jól látszik, hogy a mészkőre márga települt. Mindkettő üledékes kőzet, amelyek alapanyagai ebben a meleg tengerben rakódtak le. A kőzetalkotók fosszíliáit megtalálhatjuk a falban különféle fejlábúak és egysejtű mészvázasok képében.

Átkelünk egy mellékvízfolyásán, majd kb. negyed óra múlva a Bakonynána-Tés aszfaltút kanyarjában állunk, ahonnan a K+ jelzés az irányadó. Rövidesen feltűnnek Bakonynána házai. Betonhídon utoljára keresztezzük a Gaját, ahol búcsút inthetünk a pataknak, elválva vonzásából. A továbbiakban a már ismert úton jutunk vissza a falu központjába.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A Zirc, Veszprém és Dudar felől érkező távolsági buszról a Bakonynána, Petőfi Sándor utca megállóban szálljunk le!

Getting there

 • Túra a buszmegállóból indul és ugyanoda tér vissza.

Parking

 • A Bakonynánáról Tésre vezető műút kereszteződésében, a K+ és a K jelzések elágazásánál érdemes leparkolni az autót az út szélén (néhány járműnek van hely). Az útvonal így 1 km-rel rövidebbé válik - ez főképp a gyermekekkel túrázóknak jöhet jól.
 • Bakonynána központjától déli irányban, az Alkotmány úton, a K+ jelzés mentén bőven találunk a KRESZ szabályainak megfelelő parkolóhelyet az út mentén.

Coordinates

DD
47.276191, 17.972979
DMS
47°16'34.3"N 17°58'22.7"E
UTM
33T 724847 5240144
w3w 
///captions.expectation.mistake
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Bakony turistakalauz

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

4.9
(15)
Profile picture
Bernadett Lovassy
August 31, 2020 · Community
2020. augusztus 22
Photo: Bernadett Lovassy, Közösség
2020. augusztus 22.
Photo: Bernadett Lovassy, Közösség
2020. augusztus 22.
Photo: Bernadett Lovassy, Közösség
Németh László
August 21, 2020 · Community
Babakocsival nem járható. Népszerű időpontban sokan vannak. Az Prém malomhoz vezető úton tudtunk megállni autóval de a malom előtt illetve az út elején is van kisebb parkoló. De a faluban több helyen is meg lehet állni. A turista ut a János-árokig néhány helyen szűk. Figyelni kell mert ha meg csúszik az ember akkor könnyen legurulhat jó pár métert a fák között. Sokan ugyan ezen az úton jönnek vissza felé is. Így többször félre kellett állni hogy elférünk. János-ároknál sok pad van és több tűzrakó hely is. Fedett padok is találhatók. 2020. augusztus második hetében a nagy eső miatt meg duzzadt patak elvitte a hidat. Mi kb a egy héttel később jártunk ott. Ekkor át lehetett kelni a patakon mert kevesebb volt a víz benne. 2020. szeptember közepére ígérték az új híd elkészítését. Több kuka is volt de a nagy tömeg miatt tele volt mindegyik. Érdemesebb haza vinni a szemetet ha már egyszer elhoztuk vissza fele is el lehet bírni.
show more
Római fürdő vizesés
Photo: Németh László, Közösség
László Hegedüs
August 01, 2020 · Community
Gyönyörű kiránduló hely, könnyű túra a gyerekek is jól bírták. Most vízesés nem volt, de így is csodálatos a Római fürdő. Vissza fele a műúton figyelni kell mert autó és motor forgalom van, ez a része nem valami kalandos a túrának.
show more
Római fürdő
Photo: László Hegedüs, Közösség
Szúrdok
Photo: László Hegedüs, Közösség
Pihenőhely
Photo: László Hegedüs, Közösség
Show all reviews

Photos from others

2020. augusztus 22.
2020. augusztus 22
2020. augusztus 22.
2020. augusztus 22.
+ 43

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
7.5 km
Duration
2:15h
Ascent
214 m
Descent
214 m
Public transport friendly Loop Refreshment stops available Family friendly Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Healthy climate Faunistic highlights

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp