Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Gaja sziklaszurdokának vonzásában

· 41 reviews · Hiking Trail · Bakonyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Gaja patak a Római fürdő fölötti részen
  A Gaja patak a Római fürdő fölötti részen
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 7 6 5 4 3 2 1 km Római-fürdő

Az emberi és a geológiai múlt emlékei is megelevenednek ezen a könnyű, erdei sétának beillő körtúrán, ami a Bakony nevezetes helyszínét, a Gaja patak egyik szurdokát járja be. Az útvonal kevéske szintemelkedéssel és rövid távjával családoknak is ideális.

Open
easy
Distance 7.5 km
2:15 h
214 m
214 m
343 m
262 m

Túránk helyszíne az Északi-Bakony két kistájának határvonalán vezet. A szelídebb Bakonyalját és a szurdokai miatt vadabb Keleti-Bakonyt a Gaja-völgy választja el. A Nagyesztergár mellett eredő patak magába gyűjti mindkét oldalról a lefolyó vizeket, és a hegyen át a Mezőföld síkjára szállítja. Hosszú és kanyargós völgye helyenként merész kőszurdokokban vezet. Bakonynána közelében mintegy 2 km-es, mély és meredek falú kanyont vájt a sziklába, mely lenyűgöző élményt nyújt. A leszakadó mészkőfalak között a Római-fürdőként ismert vízesés és környezete lesz túránk csúcspontja, aminek élményét pluszban fokozza, hogy a zuhatag felett beleshetünk a Savanyó Jóska-barlang ásító szájába is.

Útközben vizet vehetünk a Vadalmás-forrás hűsítő karsztforrásából, és jól kiépített erdei pihenőhelyeken lazulhatunk továbbindulás előtt. Kirándulásunk első szakasza jellegzetes szurdoktúra, míg a második felében a Gaja túloldala feletti szállítóúton térünk vissza kiindulópontunkra.

Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: September 12, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
343 m
Lowest point
262 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 20.35%Path 23.34%Unknown 56.28%
Asphalt
1.5 km
Path
1.7 km
Unknown
4.2 km
Show elevation profile

Safety information

 • A Római-fürdő és a Savanyó Jóska-barlang környékén elővigyázatosan, körültekintően mozogjunk!

Tips and hints

Start

Bakonynána, Petőfi Sándor utca buszmegálló (320 m)
Coordinates:
DD
47.276191, 17.972979
DMS
47°16'34.3"N 17°58'22.7"E
UTM
33T 724847 5240144
w3w 
///captions.expectation.mistake
Show on Map

Destination

Bakonynána, Petőfi Sándor utca buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Bakonynána főutcáján a K+ jelzésen déli irányba indulunk.
 • A falu végén balra, a K jelzésre fordulunk, és a Gaja patak mentén a János-árokig sétálunk.
 • Az erdei pihenőhelytől rövid, jelzetlen ösvényen sétálunk a Római fürdő vízeséséhez a patak mentén.
 • Visszatérve a pihenőhöz a K jelzésen megyünk tovább a következő elágazásig.
 • Jobbra térve a K● jeleken a Vadalmás-forrásig lépdelünk.
 • A csorgótól a P● jelzés ösvényén túrázunk a közeli széles szállítóút kereszteződéséig.
 • Jobbra fordulva rajta, a P jelek mentén, a Gaja völgyével párhuzamosan haladva a Bakonynána-Tés műútig baktatunk.
 • Az aszfaltra lépve, a K+ jelzést követve visszatérünk Bakonynánára.

 Túraleírás

Bakonyi malmok emléke

Bakonynána főutcáján a K+ jelzések mentén, Olaszfalu irányába menetelve kezdünk bele túránkba. A község szélén elérjük a Tésre vezető országút kereszteződését, ahonnan az útvonalának K jeleit követjük tovább. Hamar elhagyjuk az aszfaltot, és egy széles murvaúton a Prémmalomhoz bandukolunk. A jelenleg vendégházként funkcionáló kőépület a 20. század közepéig malomként működött, hajtásáról az erdőszélen csordogáló Gaja patak gondoskodott. A Bakony sebes vízfolyásaira számos hasonló szerkezet épült a múltban, és a legtöbb falu határában dolgozott belőlük néhány. A Gaja felső szakaszán és mellékágain az 1940-es években még 9 malom működött eltérő feladattal. Nemcsak a gabonát őrölték, hanem darálásra, hántolásra, fűrészelésre és a gyapjú feldolgozására (kallómalom) is használták őket. A II. világháború utáni pártállami időkben elvették a molnároktól az üzemeket, ezt követően pusztult el a legtöbb. A közelmúltban sikerült néhányat megmenteni - ilyen a Prémmalom is, ami előtt éppen állunk, valamint az üzemképes Poós-féle és a Vadalmás malom a szomszédos Jásd határában. A legkorábbi forrás, ami malmot említ a Gaján, 1410-ből származik; mutatja, milyen régi hagyománya van a környéken a vízenergia felhasználásának.

Utunk tengelye: a Gaja

Deszkakerítés menti ösvényen kezdünk behatolni a Gaja sejtelmes völgyébe a K jelzésen. Fahídon kelünk át egyik mellékvizén, majd egy apartmanház épületei és kerítése után mintegy varázsütésre a patak partján találjuk magunkat. Túránk további szakaszán hol közvetlenül a meder mentén járunk, hol némileg eltávolodva, de végig a Gaja vonzásában.

A Bakony túlnyomórészt üledékes kőzetekből épül fel, amelynek repedéshálózatába a csapadékvíz beszivárog, majd karsztforrásokon keresztül újra a felszínre kerül. Ezek a csorgók táplálják a hegység patakjait, amik sok helyen mély völgyeket oldottak a hegycsúcsok közé. A Keleti-Bakony legnagyobb vize a Gaja, teljes hossza megközelíti a 100 km-t, ebből kb. 40 km a hegyi szakasz. Nagyesztergár mellett találjuk forráságait, majd a Tési-fennsík előterében Fehérvárcsurgó felé kanyarog, hogy aztán a Móri-árok mélyületébe kerüljön, és végül a Mezőföld síkvidékén több más patakkal egyesülve Sárvíz néven folytassa útját. Vizének tisztaságát jellemzi, hogy megél benne a pisztráng, s más halfajták is kedvelik. Bizonyos szakaszain engedélyezett a horgászat.

A patak végig regényes környezetben tekereg, de két részlete különösen figyelemfelkeltő: Bodajk mellett és itt, Bakonynána szélén méretes sziklák között töri át magát, vad kőszurdokot létrehozva. Utóbbiba térünk be rövidesen.

Behatolás a szurdokba

Kezdetben a völgytalp feletti hegyoldalban sétálunk. A patakot ekkor inkább érezzük és halljuk, mint látjuk, de ahogy haladunk előre a buja aljnövényzetű szurdokerdő fái alatt, fokozatosan a víz partjához ereszkedünk. Az amúgy is rejtelmes hangulatot fokozza, mikor a pleisztocén jégkorszakok idején lerakódott anyagú sárgás löszfal mellé érünk, amelybe tekintélyes bükkök tekergőző gyökerei kapaszkodnak. Mintha egy szürrealista festő alkotta volna az egymásba tekeredő fonatokat, amelyek valóságos mikrokozmoszt alkotnak az erdőn belül. A kőgörgeteges patak mellé érkezve feltűnnek a világos mészkősziklák, amelyekbe a sebes vízfolyás bevágta magát. Csodás látvány, de a java csak most következik!

A betorkolló János-árok szárazvölgye mellett kinyílik a kanyon, és kis tisztásra épített, több tucatnyi ember befogadására alkalmas pihenőhelyhez érkezünk. Az esőházakkal és tűzrakóval is komfortossá tett rétecskére egy fahídon tudunk a Gaja túlpartjára átkelni.

Római fürdő: a groteszk fantasztikum

Innen a patak mentén jelzetlen ösvényen megyünk a völgy legizgalmasabb részére, a közeli Római fürdő szűkületéhez. Hatalmas mészkőpadok és függőleges sziklafalak, no meg a lezúduló víz robaja jelzi, amikor a többlépcsős vízeséshez jutunk. A katlan és környezete lenyűgöző, a kioldott üstök és medencék sorozata ihlette a környékbelieket a névadásra. Bár a Római Birodalom idején a térségen vezetett át egy kereskedelmi útvonal, nincs nyoma annak, hogy fürdőnek használták volna az ókorban. Az elénk táruló látványról Hamvas Béla így ír a Bakony című esszéjében: „A Római fürdőben van valami groteszk fantasztikum, mintha az amerikai Yellowstone parkból vágták volna ki és hozták volna ide. Hóbortos formájú sziklák, vadul zuhogó patak, vízesések, függő, háznagyságú fák és a hegyoldalban csupasz gyökerek.”

A Turistaság és Alpinizmus folyóirat egyik 1918-as számában pedig ezt olvashatjuk: "Toll nem tudja leírni e hely megkapó fenségét, elbűvölve állunk a vadul össze-vissza hányt sziklák közt zúgó, örvénylő, kavargó s itt-ott több méternyire is le-lezuhanó víz közelében s alig tudunk ráeszmélni arra, hogy itt most tulajdonképen a Bakonynak egy félreeső zugában állunk, nem pedig az Alpoknak vagy a Kárpátoknak legfeljebb arányaiban nagyobb, ritka szép helyén! ... Emeletnyi magas és függélyesen szaggatott sziklafalaktól körülvett, csodás szépségű szurdokvölgy ez, melynek persze semmi köze a rómaiakhoz, és csak valami tudálékos ember nevezte igy el régebben!"

Ha szeretnék, óvatosan továbbmenve a zuhatag fölé vezető ösvényen a Savanyó Jóska barlang tátongó szájához látogathatunk el. Az üreg a patak fölé magasodó függőleges sziklafal oldalában oldódott ki, ideiglenesen be is kuckózhatunk a 12 méter hosszú kőodúba. A barlang előtti teraszon viszont körültekintően mozogjunk! A hírhedt bakonyi betyárról elnevezett mélyedés csakugyan jó búvóhely lehetett a törvény elől menekülőknek. Érdemes a barlang előterében vagy a vízesés kőpadjain megpihenni, gyönyörködni a természet e csodálatos szentéjében, telítődni a hely szellemével.

Átkelés a Gaja túlpartjára

A pihenőhelyhez visszatérve átkelünk a gyalogbürün, és a K jelzésein folytatjuk a menetelést az erdészeti emlékmű mellett. Kiemelkedünk a völgy fölé, majd egy kerítéssel övezett erdőrész kapujához érkezünk, ami után egy löszös mélyúton ereszkedünk le újra a Gaja partjára. Keresztúthoz kerülünk, ahol jobbra a K● jelzéseire váltva a vízmű telephelyéhez jutunk. Innen van lehetőség a kiágazó jelöletlen ösvényen a Római fürdőhöz visszatérni, és a kanyont alsó perspektívából is megszemlélni.

Ívelt fahídon kelünk át a csobogó patak felett, és máris a bővizű Vadalmás-forrás kiépített pihenőjénél találjuk magunkat. Az ízletes és hűvös karsztvíz a fölöttünk terpeszkedő Tési-fennsík nyelőiből kapja utánpótlását, itt kerül újra felszínre a mészkő járat- és repedéshálózatán leszivárgó csapadék. Öreg fák tövébe, kis forrástóba érkezik a hegy leve, ahol megtölthetjük palackjainkat.

Visszatérés Bakonynánára

A padoktól a P● jelein megyünk tovább, és U alakú visszafordítóval a Gaja déli partja fölött a hegyoldalban kanyargó széles szállítóútba csatlakozunk, ahol jobbra térve a P jelzésre váltunk. A következő 2 kilométeren kellemes szintúton sétálunk gyertyános-bükkösben. A patak, bár közel van, innen már nem látjuk, az erdő ugyanis óvóan eltakarja a szurdokot. Érintünk egy padokkal, esőbeállóval és tűzrakóval kiépített pihenőt, mellette pedig az út bal oldalán érdekes geológiai feltárást veszünk észre. A "kitakarózott" sziklafal a Bakony keletkezéséről mesél. A hegység kőzeteinek alkotói túlnyomórészt a földtörténeti középidőben rakódtak le. Ekkor trópusi éghajlat uralkodott, a folyamatok pedig sekélytengeri környezetben mentek végbe. A kb. 100 millió évvel ezelőtt képződött rétegsorban jól látszik, hogy a mészkőformációra márga települt. Mindkettő üledékes kőzet, amelyek alapanyagai ebben a meleg tengerben rakódtak le. A kőzetalkotók fosszíliáit megtalálhatjuk a falban különféle fejlábúak és egysejtű mészvázasok képében.

Átkelünk egy mellékvízfolyásán, majd kb. negyedóra múlva a Bakonynána–Tés-aszfaltút kanyarjában állunk, ahonnan a K+ jelzés az irányadó. Rövidesen feltűnnek Bakonynána házai, majd egy betonhídon utoljára keresztezzük a Gaját, ahol búcsút inthetünk a pataknak. A továbbiakban a már ismert úton jutunk vissza a falu központjába.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Zirc, Veszprém és Dudar felől érkező távolsági buszról a Bakonynána, Petőfi Sándor utca megállóban szálljunk le!

Getting there

 • Túra a buszmegállóból indul és ugyanoda tér vissza.

Parking

 • A Bakonynánáról Tésre vezető műút kereszteződésében, a K+ és a K jelzések elágazásánál érdemes leparkolni az autót az út szélén (néhány járműnek van hely). Az útvonal így 1 km-rel rövidebbé válik - ez főképp a gyermekekkel túrázóknak jöhet jól.
 • Bakonynána központjától déli irányban, az Alkotmány úton, a K+ jelzés mentén bőven találunk a KRESZ szabályainak megfelelő parkolóhelyet az út mentén.

Coordinates

DD
47.276191, 17.972979
DMS
47°16'34.3"N 17°58'22.7"E
UTM
33T 724847 5240144
w3w 
///captions.expectation.mistake
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Bakony turistakalauz

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Question from Aranka Vincze · July 14, 2022 · Community
Kedves Túrázók! Érdeklődöm hogy 2022.07.18-n délután megy-e valaki a Romai fürdő vízesés-hez, Bakonynánárol indulva! Reménykedve várom a válaszaitokat! Ari
Show more
Question from Andrea J. F. · November 30, 2021 · Community
Kedves Túrázók! Kérdésem lenne, hogy a Gaja szurdokban mennyire biztonságos decemberben túrázni 3 nagyobb gyerekkel és egy kutyával (pórázon vezetve)? Van esetleg olyan 10km alatti körtúra, amit javasolni tudtok a fent felsoroltakra tekintettel? Előre is köszönöm!
Show more
Profile picture of Andrea Balogh
Answered by Andrea Balogh · November 30, 2021 · Community
Mi nyáron voltunk ,egy kis yorkyval, nagyon élvezte.Száraz időben szerintem télen Is biztonságos.
4 more replies
Question from Adrienn Mátray · October 17, 2020 · Community
Kedves Túratársak! Sok eső után, kevésbé tapasztalt, középkorú, vagy idősebb túrázóknak javasolnátok ezt az útvonalat? Köszönöm: Adrienn
Show more
Answered by Németh László · October 17, 2020 · Community
Szerintem ilyen időben ez már veszélyes. Egy két szakaszon szűk az ösvény és picit lejtős is. Bujkálnak is kell a bokrok alatt. Könnyen el lehet csúszni.
3 more replies

Rating

4.8
(41)
Tímea Takács
November 05, 2022 · Community
Jó kis túra, de sajnos víz nem volt a vízesésben, ettől függetlenül szép a táj.
Show more
When did you do this route? November 05, 2022
Photo: Tímea Takács, Community
Photo: Tímea Takács, Community
Photo: Tímea Takács, Community
Balazs
October 02, 2022 · Community
Show all reviews

Photos from others

+ 114

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
7.5 km
Duration
2:15 h
Ascent
214 m
Descent
214 m
Highest point
343 m
Lowest point
262 m
Public-transport-friendly Circular route Family-friendly Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Healthy climate Flora and fauna

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp