Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here Copy route
Embed
Fitness
Hiking Trail

A Dél-Börzsöny változatos élőhelyei

· 1 review · Hiking Trail · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Gubacsi-hálásról, szemben a Visegrádi-hegység
  / Kilátás a Gubacsi-hálásról, szemben a Visegrádi-hegység
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kellemes szintút Zebegény felett
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nedvesrét a Malomvölgyi-patak mentén
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyapjas aszat házi méhvel a Malom-völgyi-patak mentén
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gubacsi-hálástól északra a P jelzésen
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Éti csiga bükkön Köves-mezőnél
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A köves-mezői útról látszanak a Börzsöny vonulatai
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fokozottan védett darázsölyv a Törökmező felett
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Idős egybibés galagonyák között a Malom-völgyi-patak mentén
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Magasles Köves-mezőtől északra
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kalandpark a Törökmezőn
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Köves-mező csapásrétje
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 14 12 10 8 6 4 2 km Dunakanyar Kalandpark, Törökmező Országzászló és … Zebegény Gubacsi-hálás Kós Károly-kilátó Törökmező turistaház

A táj ezer arcát mutatja be a Zebegényből induló könnyed, patakátkelésekkel tarkított körtúra a Dél-Börzsöny vulkáni peremhegyein.
open
moderate
14.9 km
4:25 h
416 m
416 m
Zebegény nem csak a festőket és a művészeket ihlette meg: a túrázókat ugyanúgy ámulatba ejtik a patakparton sorakozó bájos házikók. A település jó néhány látványosságát érinti az útvonal, mielőtt felfedezőútra indul a Dunakanyar D betűjének változatos élőhelyeit bejárva. Utunk nagy része a tájra jellemző bükkösökön és gyertyános-tölgyeseken át halad; itt-ott tanösvény szegődik mellénk, hogy minél nagyobb részét megismerhessük a bennünket körülvevő élővilágnak. A Köves-mező pereméről a visegrádi várban gyönyörködhetünk, Törökmezőn pedig kaland- és állatpark ad további kikapcsolódási lehetőséget. Az út második felét Malomvölgyi-patak hangulata és a medren keresztül-kasul cikkcakkozó út teszi igazán különlegessé.

Author’s recommendation

 •  Zebegényben érdemes a Monarchia Rétesházat útba ejteni a túra elején vagy végén.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Updated: January 22, 2020

Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
351 m
Lowest point
114 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Áradás idején a Malom-patak megnövekedett vízhozama megnehezíti az átkelést. Az egyensúlyozást nagy mértékben megkönnyíti egy túrabot.

Start

Zebegény, vasútállomás (114 m)
Coordinates:
DD
47.800049, 18.909538
DMS
47°48'00.2"N 18°54'34.3"E
UTM
34T 343462 5296192
w3w 
///revalue.specifies.endearing

Destination

Zebegény, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 •  A zebegényi vasútállomásról északkeleti irányba indulunk a S▲ jelzésen, ami érinti a sziklaszentélyt, a Millenniumi emlékművet, a Kálvária-kápolnát és a Kós Károly-kilátót.
 • K+ jelzést egészen Köves-mezőig követjük.
 • Köves-mezőről a Z▲ jelzésen haladunk a fennsík peremén a Gubacsi-hálásig.
 • A Gubacsi-hálástól Törökmezőre a P jelzésen megyünk.
 • A turistaház utáni kereszteződéstől a Z jelzések mutatják az utat a zebegényi vasútállomásig.

A túráról részletesen

Zebegény

A települést 1295-ben említik először az oklevelek Zebeguen néven, de a Kálvária-dombon talált rézkori veremlakások, tűzhely- és cserépedény-maradványok is jelzik, hogy régóta lakott hely. A török hódoltság alatt a község magyar lakossága kipusztult, és csak a 18. században települt vissza szláv, majd 1735 körül német telepesekkel.

Zebegényből a Köves-mezőig

A település vasútállomásáról a S▲ jelzésen indulunk útnak. Hamarosan az 1909-ben emelt Havas Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján épült Boldogasszony plébániatemplom mellett haladunk el. Világos belső terét szecessziós freskók, és Kós Károly által tervezett színes üvegablakok díszítik. Átkelünk egy hídon, majd hamarosan a Kálvária-domb szerpentinező útja felé vesszük az irányt. A kiemelkedés tetejét a korabeli térképek tanúsága szerint községi legelőként használták, ahova egy helyi módos gazda felesége, Fischer Józsefné Zoller Borbála elhunyt fia emlékére szép kápolnát emeltetett. Ennek fazsindelyes, hagymakupolás teteje és a Krisztus mennybemenetelét ábrázoló oltárképe egy tűzvészben sajnos odaveszett. A kápolnától jobbra láthatjuk a dombra felkapaszkodó kilenc stációt; alatta már a temető kerítése húzódik. A stációk kis fülkéiben öntöttvas képek ábrázolják Jézus keresztútját. A kálvária 10.-13. stációképe a kápolna külső falán, míg a 14. a kápolnán belül található.

 A Kálvária-kápolna mellett áll a Maróti Géza tervei alapján 1935-1938 között készült, monumentális Országzászló és nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye. A S▲ jelzésen továbbhaladva érjük el a híres erdélyi polihisztorról elnevezett Kós Károly-kilátót, melynek terveit Csóka Árpád készítette. Felső szintjéről gyönyörű panoráma nyílik a Dunakanyarra és Pilismarótra. A 2014-ben épült kilátó elődje az Országzászló oszlopaira épült 1964-ben. Szerepe rendkívül fontos volt, mert akkoriban a hasonló emlékműveket mind lebontották, de mivel az Országzászló ebben az időben kilátóként szerepelt a nyilvántartásokban, elkerülte a pusztulás.

A Kós Károly-kilátót elhagyva egy kis nyeregben egyenesen megyünk tovább, majd átváltunk a K+ jelzésre. A Csizmadia-völgyben a vulkanikus eredetű kőzeteken (dácittufa és andezit) a fagyzugosabb részeken inkább gyertyános tölgyesekkel, míg a hűvös, árnyas részeken bükkösökkel találkozunk.

Köves-mezőtől Törökmezőig

A Köves-mező felé közeledve a kőzet alattunk hirtelen lajtamészkőre vált, ami a miocén vulkanizmus utáni tengerelöntéskor keletkezett. Ennek a lajtamészkőfennsíknak, ami innen nagyjából a Köves-mezőtől a Törökmezőig terjed, a legnagyobb részét szárazságtűrő cseres-kocsánytalan tölgyesek fedik. Gyakran találkozhatunk a területen többek között a látványos turbánliliommal. Néhány, az erdőt átszelő út mellett fáslegelőket találunk - vagyis ezeknek egy speciális formáját, amelyeket itt hagyásfás csapásréteknek neveznek. Hosszú, keskeny formájuk is mutatja, hogy elsősorban nem legelőként használták őket, hanem egy nagy hajtóút részei voltak. Eredetük a középkorba nyúlik vissza, amikor a magyar szürke szarvasmarhát lábon hajtották akár Nürnbergig - a városban még szobrot is emeltek annak a tiszteletére, hogy az egyik gulya éppen az éhínség kellős közepén érkezett meg a városba, megmentve a lakosságot az éhhaláltól. A csapásrétek szegély jellegüknek köszönhetően régen különösen fajgazdagok voltak, mára azonban ez az élőhelytípus erősen visszaszorult, hasonlóan a környék egykori szelídgesztenyéseihez. E fafaj természetes jelenléte mellett a néphagyomány szerint először Károly Róbert kertészei telepítettek Itáliából (Nápoly, Firenze) származó fajtákat. Ezek keveredéséből alakultak ki a nagymarosi alakváltozatok.

Köves-mezőről a Z▲ jelzésen haladunk a fennsík peremén, száraz cseresekben a Fehér- és a Kapu-hegyen át a Gubacsi-hálásig. A Fehér-hegy nevét a vulkáni tevékenység utáni tengerelöntés során keletkezett, fehér színű, üledékes lajtamészkőről kapta, melyet több helyen bányásztak is a környéken. Az erdő itt a meredek oldalakon szilikát sziklagyepekkel és köves talajú lejtősztyeppekkel mozaikoló molyhos tölgyesekbe megy át. Ezen a szakaszon együtt haladunk a Nagymarosi Gesztenyés Tanösvénnyel; láthatunk egy nagy magaslest és több, az erdőbe kihelyezett mesterséges odút. A Gubacsi-hálás meredek lejtőjű, köves aljú tisztásáról a Dunakanyarra kapunk mesei panorámát, az előtérben Nagymaros házai sorakoznak. Szemünkkel végigpásztázhatunk a vulkáni hegység oldalába horpadó számtalan völgyön, bemélyedésen is. 

A kilátóponttól a gyepek aljánál észak felé kanyarodunk, az aszfaltos útig majdnem végig szintben haladunk. Törökmezőig a jelzésen megyünk, mely eleinte az aszfaltos út mellett kanyarog, majd átmegy rajta, egy kis rétre ér, végül észak felé fordulva a K jelzéssel együtt érkezik Törökmezőre. Keresztülmegyünk a kalandparkon, és az állatparkkal színesített turistaházat megkerülve indulunk tovább. A közeli kereszteződésben a Z jelzésre váltunk. Néhány lépés után érdemes kitérőt tenni a Z● jelzésen a Fehér-forráscsoport dombokkal és hidakkal tarkított völgyébe. Innen némi ereszkedést követően jutunk a Malom-patak völgyébe, ahol a nyáron békalencsétől zöldellő felületű horgásztó csábítja megállásra a vándort.

A Malom-völgyi patakkal Zebegénybe

A patakvölgyet egy feszület mellett hagyjuk el. A jelzés innen egy széles úton kanyarog a gyertyános-kocsánytalan tölgyesben, majd a Malom-kulcsosház és Nomádia jurtatábornál érünk vissza a parthoz. A szállás nevéhez híven tényleg nomád: vizet a közeli patakból, áramot legfeljebb akkumulátorról, a fűtést fával oldhatjuk meg - térerő is csak ténfereg a fák között, így igazi természetközeli élményekre számíthatunk, ha úgy döntünk, hogy megszállunk itt.

A háztól továbbindulva többször kereszteznünk kell a patakmedret hol öles fatörzsön, hol kövek tetején egyensúlyozva. Igazi csörgedezős-csobogós vízparti hangulatban lehet részünk - különösen abban az időszakban, amikor nagyobb a vízhozam. A füzesek között egy kiszáradt zsombéksásoson kelünk át, majd idős, fává nőtt egybibés galagonyák között sétálunk. Két réttel arrébb terebélyes kocsányos tölgyek és mezei juharok adnak árnyékot a mocsárrét szélén. A Z jelzés egy újabb patakátkelésnél becsatlakozik egy szélesebb útba; ezen fogunk visszaérni Zebegénybe. Útközben találkozunk még egy biotitandezit-piroklasztit feltárással, majd még lejjebb kis tábla ismerteti a Ferenc-híd történetét. Jelzésünk Zebegény bájos házikói között a kiindulási ponthoz, a vasútállomásra kalauzol bennünket.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A zebegényi vasútállomástól indítjuk a túrát, majd ott is fejezzük be. Ide Budapest-Nyugati és Szob felől érkeznek vonatok.

Getting there

 • A zebegényi vasútállomástól északi irányban  egy vadgesztenyefán találhatjuk a K+ indítójelzését.

Parking

 • A túra kezdő- és végpontja a Vácot Szobbal összekötő 12-es úton található. 
 • Ha autóval érkezünk, érdemes a vasútállomás mellett leparkolni.

Coordinates

DD
47.800049, 18.909538
DMS
47°48'00.2"N 18°54'34.3"E
UTM
34T 343462 5296192
w3w 
///revalue.specifies.endearing
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A patakátkelésnél jól jöhet a túrabot.
 • A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

3.0
(1)
Profile picture
Tamásné Mécs
June 17, 2020 · Community
A túra látványos, és a kilátás pazar. Jelzésekkel jól ellátott könnyű haladni. DE!!!! Azért vannak út szakaszok, ahol nem árt figyelni. A néhol derékig érő aljnövényzet közt, csak egy gyenge csapáson lehet haladni. Most, hogy ennyi eső volt, jobb nem neki indulni mert a növényzet tuti elfeküdt, és járhatatlan. A vízmosások környéke már a hétvégén is sáros, latyakos, most, felejtős.
show more
Vízmosás, az utolsó, Zebegény felé
Photo: Tamásné Mécs, Közösség
Ez derékig ér. Nem vagyok alacsony.
Photo: Tamásné Mécs, Közösség
Víztározó
Photo: Tamásné Mécs, Közösség
Ez a látvány mindent visz
Photo: Tamásné Mécs, Közösség
És ez is
Photo: Tamásné Mécs, Közösség
Valamiért mindig érdemes gállni
Photo: Tamásné Mécs, Közösség

Photos from others

2020. június 24., szerda 10:20
Vízmosás, az utolsó, Zebegény felé
Ez derékig ér. Nem vagyok alacsony.
Víztározó
+ 3

Status
open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
14.9 km
Duration
4:25h
Ascent
416 m
Descent
416 m
Public transport friendly Loop Scenic Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.