Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Bükk három arca: átvágás a nyugati végeken

Hiking Trail · Bükkvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Bükk-fennsík a faluszélről
  / A Bükk-fennsík a faluszélről
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenő az Őr-kőn
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pes-kő-ház fölött feltűnik a Pes-kő fala
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pes-kő és a Déli-Bükk
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pes-kő fala
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Úton a Varróház felé
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pes-kő-völgy a lealacsonyodó gerinc alatt
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Őr-kői kilátás Eger felé
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Őr-kő-ház
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bükk-fennsík peremén
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Érkezik a kisvasút Stimeczház felől
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pes-kő sziklahomloka
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ereszkedés a Katonasírok felé
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pes-kő-ház
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fátyol-vízesés (Veil Falls) in Szalajka Valley
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bal szélen a Tar-kő, középen a Pes-kő
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pes-kő-völgy
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szikla-forrás
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kisvasúti megálló a téli Szalajka-völgyben
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szemben Felsőtárkány és a Nagy-Eged
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 600 400 200 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A kontrasztok túrája: végigjárjuk a Bükk egyik legérintetlenebb völgyét a turisták előtt is nyitottak közül, hogy aztán a menet második felében az általában emberektől nyüzsgő, méltán népszerű Szalajka-völgyet érintsük. A két hangulat közt falként von határt az Őr-kőben tetőző fennsík: a közel 900 méteres csúcsról tág panoráma tárja elénk a Déli-Bükköt. Hosszú, egy szakaszon kifejezetten meredek túra, amelyet kisvasutakkal lerövidíthetünk.
Open
moderate
Distance 18.3 km
6:00 h
636 m
517 m
880 m
230 m

A főként mészkőből felépülő Bükk központi része a 700-900 méter magas fennsík. Ennek nyugati, keskeny elvégződésének környezetében, mindkét oldalon mély, nagyjából párhuzamos völgyek húzódnak hozzávetőlegesen észak-déli irányban. A karszt magasabb részén a kőzet repedéseiben elnyelődő csapadékvíz a fennsík lábánál húzódó forrássorban lép a felszínre, majd a vízzáró felszínen lefolyó patakok hosszú völgyeket mélyítenek. Túránk ezt a területet keresi fel.

A túra a Bükk három jellemző, de homlokegyenest eltérő arcát vonultatja fel. Elsőként végigmegyünk a hosszan kanyargó Pes-kő-völgyön, amely a fennsík délnyugati csücske alatt húzódó völgyek mintapéldája: alig látogatott, zárt erdőkön vágunk át. A völgy zárlatában a fák közt feltűnik a Pes-kő magasan fölénk tornyosuló homloka, a fennsík magasságát jelző sziklafal teteje. Szokatlanul éles, vadregényes emelkedőt gyűrünk le, hogy elérhessük az Őr-kő ördögszántotta kis platóját, ahonnan mesés panorámában gyönyörködhetünk: Egertől a Déli-bükkig szemlélhetjük a hegység magaslatait.

Mivel az ország legmagasabb kistájának, a Bükk-fennsíknak csupán a csücskét érintjük, hamar átszeljük azt, és pár méterrel odébb máris lejtőre térünk, hogy a hegyvidék egy teljesen eltérő hangulatát tapasztalhassuk meg. A Szalajka-völgy országszerte jól ismert, messziről jött tömegeket is megmozdító területére lépünk. Amilyen nyugalmas, elhagyatott terület volt a Pes-kő-völgy, olyan telített a Fátyol-vízesést rejtő társa.

Author’s recommendation

 • A menetrendhez igazított időpont esetén a túra első 2 kilométerét megtehetjük kisvasúttal is, Felsőtárkánytól a Varróházig van erre lehetőségünk. Egyébként rokon vonás is a két érintett völgy közt a kisvasúti múlt és jelen: a Szalajka-völgyön végigzakatolnak a vonatok, a Pes-kő-völgyben viszont - szerencsére - rég felszedték a vágányokat.

 

Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Őr-kő, 880 m
Lowest point
Szilvásvárad, 230 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Tips and hints

 • Ha valaki több napot is szeretne eltölteni a Pes-kő alatti völgykatlanban és környékén, annak ott a Pes-kő-ház. A házikó a hazai kulcsosház-kínálat kiemelkedő képviselője: vadregényes, eldugott helyen található, és kívül belül igen hangulatos, jól felszerelt építmény.

Start

Felsőtárkány, Fűtőház buszmegálló (229 m)
Coordinates:
DD
47.979725, 20.431703
DMS
47°58'47.0"N 20°25'54.1"E
UTM
34T 457591 5314203
w3w 
///amplifies.docked.brimful

Destination

Szilvásvárad, Szalajka-völgy buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Felsőtárkányból a P jelzést követjük az Őr-kő-rétig.
 • Az Őr-kőre a K▲ jelzésen kapaszkodunk fel, majd ugyanazon az ösvényen térünk vissza.
 • A P jelzésen indulunk lefelé északra a fennsíkról.
 • A II. világháborús katonasíroknál jobbra váltunk a S jelzésre.
 • A Szalajka-völgyön a Z jelzés vezet keresztül, egészen Szilvásváradig.

A túráról részletesen

A Bükk-fennsík alatt

Felsőtárkány főutcája mellett található az időszakos vörös-kő-völgyi forrás közelébe, egészen pontosan a Stimeczházhoz közlekedő kisvasút fűtőháza. A sínekkel párhuzamosan tesszük meg első lépéseinket, majd amikor azok keresztezik az aszfaltot, mi is velük fordulunk. A sínpár az autóút mellett, a kertek és a beton közé szorítva kígyózik. Az utca jobbra, később balra ível - utóbbi helyen, a házsor végénél tegyünk pár lépést a baloldali rét vége felé, kerüljünk a bokrok túloldalára, mert a Bükk-fennsíkra nyíló legszebb, legszélesebb völgyi kilátásban gyönyörködhetünk. A hosszú legelő mögött falként, tekintélyes hegyvonulatként emelkedik a Bükk fő tömege, a fennsík és annak élesen leszakadó déli fala. A csúcsok hiányoznak ugyan - mintha lenyesték volna a tetőszintet -, helyettük azonban ott fehérlenek a bükki kövek. A belső erők hatására függőlegesközeli állapotba került mészkőrétegek palás kőzetekre támaszkodtak, ez utóbbi azonban gyorsabban pusztul üledékes társánál. Az „aládúcolását" elvesztő mészkő így leomlott, a hátramaradt peremi sziklabérc- és sziklafal-sor pedig a mai „kövek vonulatát” alkotja. Tetejükről parádés a kilátás, de innen, alulról szemlélve is varázslatos látványt nyújtanak. Balról (nyugatról) felsorakozik a kissé nehezen kiszúrható Őr-kő, mellette a leglátványosabb, a Pes-kő, könnyen felismerhető még a magasságával kitűnő Tar-kő, és keleten zárja a sort a gyepes tetejű Három-kő.

Az utat követve hamarosan megérkezünk a kisvasút első állomásához, a Varróházhoz. Jobb oldalon a kerítés mögött piciny vadaspark fogad - besétálhatunk a ketrec közepe felé a talaj fölött két méterrel kialakított pallón. A kerítés sarkánál a vasúti sínek növényalagútba fúrják magukat, és elindulnak a Bükk mélye felé. Mi is így teszünk, de másik irányt választunk: a P jelzésen a Hideg-kúti-völgy erdészeti útján maradunk. Lényegében belépünk a bükki vadon kapuján, innentől végig erdőben rójuk a kilométereket. Átvágunk néhány kisebb tisztáson, egy sötétlő fenyves határvonalán, gázlón keresztezzük a patakot, végül szép erdőbe érve megérkezünk a Napsugár pihenő (kulcsosház) kerítéséhez.

A Pes-kő-völgyben

A völgy itt kettéválik: a P jelzés jobbra, a Pes-kő-völgybe tér, mi pedig vele tartunk. Egy egészen ritkán járt, elejétől a végéig erdőborította, szűk völgybe indulunk. A járható völgyek közül talán ez a legzavartalanabb, legritkábban látogatott a Bükkben. Szépségét éppen háborítatlansága adja. Különösebb látnivalókra ne készüljünk, helyzete és hossza mellett ez az egyik legfőbb oka magányos jellegének. A patak el-eltünedezik, amikor a dél felé lefutó agyagpászták hátáról mészkőre ér - a víz „felfalja” a mészkövet és búvópatakként a mélybe szivárog. A tápláló Pes-kő-forrás egyébként a legnagyobb nyári szárazságok idején is működni szokott, csak nagyon ritkán fordul elő, hogy teljesen elapad.

Egy ponton a szomszédos Gyetra-völgy kanyarja annyira megközelíti völgyünket, hogy a kettőt elválasztó gerinc néhány méteresre alacsonyodik - a földtörténeti közeljövőben várható, hogy a két vízfolyás (amennyiben az emberi beavatkozás nem állja útját) átvágja a gerincet és közös mederben formálja tovább a környező tájat.

Néhány újabb patakkeresztezés után feltűnik az út mentén a romantikus Pes-kő-ház, a Kárpát Egyesület kulcsosháza. A mindentől távol, az erdő mélyén álló apró, kedves épület mellett csobog a Pes-kő-forrás - kulacsainkat itt mindenképp töltsük csurig, mert embert próbáló, igen nehéz szakasz vár a következő kilométereken. A ház előtt néhány méterrel érdemes a magasba emelni tekintetünket: különösen vadregényes látvány a fák koronája fölött feltűnő, közvetlenül előttünk magasodó Pes-kő sziklája. Hazai középhegységekben máshol nem találkozunk ilyen magasnak tetsző, vadregényes sziklafallal. Érdemes felmérnünk a magasságot abból a szemszögből is, hogy a látottnál is magasabb pontra készülünk. Az eddig szeliden emelkedő turistaút itt elérte a fennsík peremét, és egyre meredekebbé, helyenként kellemetlenül nagy lejtőszögűvé válik.

Fel a fennsíkra

A következő másfél kilométer tényleg meredek ugyan, de az alig háborgatott, vegyes korú bükkös és a kőtörmelékes lejtő szomszédságában, a fák közt felsejlő Pes-kő-fal annyira vadregényes hangulatot teremtenek, hogy az utat mindenképpen megéri bevállalni. A fennsíkot elérve kisebb-nagyobb töbrök, sziklafalak, és mészégető boksák maradványgödrei köszöntenek az ország legmagasabb kistáján. A Bükk egy eldugott, ritkán zavart szegletében járunk, a civilizáció hangjai, zajai nem érnek el idáig. Az Őr-kő-réten balra fordulva az Őr-kő-házhoz látogathatunk el - a természetvédelmi őrház nemrégiben szűnt meg kulcsosházként üzemelni. Ajtaján a WWF plakátja hívja fel a figyelmet, hogy ne zajongjunk, mert hiúzok és farkasok földjén, a velük foglalkozó kutatás területén járunk.

Az Őr-kő panorámája

Az Őr-kő-rét szembenső oldalán indul a sziklákra kapaszkodó ösvény, mely az ördögszántotta Őr-kő tetejére vezet. A 880 méteres, apró platóról fantasztikus a kilátás: a fennsík még egy keskeny szakaszon alattunk terül el, így bal felé a Pes-kő homlokát kissé hátulról, oldalról szemlélhetjük. Mögötte, és velünk szemben pedig ott hullámzik csaknem az egész Déli-Bükk: hatalmas erdővidék a peremén magasabb hegyekkel, központi részén a fennsíkhoz képest alacsonynak tetsző, szelid formájú hegyvilággal. Alattunk a hegyvidékbe mélyen benyúló Tárkányi-medence síkja látszik, könnyedén kiszúrhatjuk a túránk elején meglátogatott legelőt a falu szélén. Jobbra, néhány egymással párhuzamos gerinc mögött csillognak Eger ablakai, a háttérben pedig a Mátra hosszú gerince nyújtózik.

Az Őr-kő-rétre visszatérve ezúttal balra fordulunk, hogy a P jelzést kövessük tovább. Apró rétláncolaton vágunk át, és igen hamar elérjük a fennsík északi oldalán leereszkedő dózerutat. A turistaút egy vízmosást követ, majd egy meredek szakasz után balra fordul, és kisebb szerpentinnel megérkezik a II. világháborús (német) katonasírokhoz (pihenőhely). (Ha a P jelzésen maradunk, egy órán belül megérkezhetünk Bélapátfalva vasútállomására, vagy valamely buszmegállójába.)

A Szalajka-völgyben

Innen túránk új irányt vesz, és a végtelenül csendes, elhagyatott Pes-kő-völgyet váltó, vadregényes fennsík keresztezése után most a hegység harmadik arcát, a turistacsalogató, kiépített természeti környezetet keresi fel. A S jelzésű turistaút meredek hegyoldalba vágott erdészeti úton közelíti a Horotna-völgy alját. Csatlakozik a Z jelzés, majd elérjük a Szabadtéri Erdei Múzeumot, ahol az erdészeti munka eszközeivel köthetünk szorosabb ismeretséget. Pár lépés már csak a híres-neves, valóban meseszép, de alaposan kiépített, mindenféle turistainfrastruktúrával telezsúfolt Szalajka-völgy, és annak fő ékessége, a Fátyol-vízesés. A mésztufa-kiválásoktól szép vízesést kerítés mögül csodálhatjuk. Amikor a víz a mészkővel érintkezik, és annak belseje felé hatol, szénsavtartalmával a kőzet egy kis részét feloldja. Ahogy a patak kilép a barlangból, a szén-dioxid elillan, és a korábban a vízbe oldódott mésztartalom elkezd kiválni. A mésztufa belepi a patakmederbe került akadályokat (pl. a fatörzseket). Az így születő lépcsőkön átbukdácsoló víz zúgói alkotják a Fátyol-vízesést. Ha jókor érkezünk, kisvasúttal is befejezhetjük a túrát. A Gloriette-tisztásról jól látszik a fennsík északi fala, és annak legmagasabb pontjai, az Istállós-kő (959 m), és a Szilvási-kő (961 m).

A S jeleket követve elindulunk lefelé a völgyön, amely látványosságokban valóban páratlanul gazdag: először a sziklafal hasadékából kiömlő Szikla-forrás szúr szemet a jobb oldalon. A meseszép képződmény már csak környezete miatt is természetesebb hatást kelt, mint a körbekerített Fátyol-vízesés. Lejjebb elhaladunk a pisztrángtelepek, majd a mesterségesen felduzzasztott Nagy-tó mellett, végül annak gátjára is rálépünk. Érintjük az Erdészeti Múzeumot, egy egészen apró vadaskertet, aztán egyszercsak megérkezik jobb felől a sokkal érintetlenebb, keveseket vonzó Tótfalu-völgy. Innen már kevesebb, mint 30 perc az éttermek és büfék közt a völgy vége, Szilvásvárad főutcája. Pár méter még, és megérkezünk a buszmegállóhoz, de ha a vasutat keresnénk, a bal irányt kell választanunk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Felsőtárkány, Fűtőház buszmegállóba Egerből érkeznek autóbuszok (hétvégén szórványosan Miskolcról is van közvetlen járat).
 • A túra végén a Szilvásvárad-Szalajkavölgy vasúti megállóhelyről Eger felé utazhatunk.
 • A Szilvásvárad, szalajkavölgyi elágazás buszmegállóból hagyhatjuk el a települést közúton.

Getting there

 • A túra kezdőpontja a buszmegálló Felsőtárkányban.
 • A menetelés végén sétáljunk egyenesen Szilvásvárad főutcáján, a közelben találjuk a buszmegállót.
 • A szilvásváradi vasúti megállóhelyet a szalajka-völgyi aszfaltút végén, a falu főutcáján (Egri út) balra fordulva találjuk.

Parking

 • Felsőtárkányban a stadion mellett találunk méretes parkolót.
 • Egerben, a belvárosban elsősorban fizetős helyeket találunk, a vasútállomás mellett ingyen parkolhatunk. Innen tömegközlekedéssel a kezdő- és a végpontot is elérhetjük.
 • Eger, Felnémeten is hagyhatjuk az autót, innen busszal érjük el Felsőtárkányt, és ide a túra végén is visszatérhetünk.

Coordinates

DD
47.979725, 20.431703
DMS
47°58'47.0"N 20°25'54.1"E
UTM
34T 457591 5314203
w3w 
///amplifies.docked.brimful
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Cartographia Bükk turistakalauza temérdek információval szolgál a hegységről.

Author’s map recommendations

 • Bármely Bükk turistatérkép.

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
18.3 km
Duration
6:00 h
Ascent
636 m
Descent
517 m
Highest point
880 m
Lowest point
230 m
Public-transport-friendly Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Cableway ascent/descent Insider tip Summit route Healthy climate Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp