Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A budai Fehér út sárgáján

· 6 reviews · Hiking Trail · Budai-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Őszi naplemente a Zajnát-tető oldalában
  Őszi naplemente a Zajnát-tető oldalában
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km
Könnyű kirándulás a főváros környéki hegyvidék peremén. Budapest közelsége miatt bármely hétvégi délutánon gyorsan felkereshetők a Zajnát-hegy gyönyörű kilátást nyújtó oldalsó kopárosai.
Open
easy
Distance 10.7 km
3:00 h
181 m
314 m
472 m
186 m

Nagykovácsit a Budai-hegység teljesen eltérő megjelenésű részei ölelik körül. Északon a Nagy-szénás gyepes kúpban tetőzok, melyről 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk, illetve a Zsíros-hegy fenyveseit, sziklás-panorámás csúcsait is itt találjuk. Keletről és dél felől a Budai-hegység legnagyobb erdői határolják a települést, és itt található a legmagasabb pont, a Nagy-Kopasz is.

Nyugat felé pedig félreeső kis hegycsoport emlkedik, mely az egész hegység legélénkebb domborzatú része. A kopáros, sziklagyepes letörések kilátóhelyeket rejtenek, megfelelően időzítve pedig gyönyörű naplementében lehet részünk, mielőtt visszatérünk a közeli Budapestre. Mindemellett nagyszerű illatos feketefenyvesek és görbe tölgyesek tarkítják a terület.

A Szénásokkal és a Nagy-Kopasz kilátójával szemben itt viszonylag ritkábban találkozunk más túrázókkal. A mindössze 2-3 órás séta azoknak ajánlott, akik a főváros környéki természetben szeretnének eltölteni egy kellemes, sétálgatós fél napot kiváló panorámákat élvezve.

Author’s recommendation

 • Ha naplemente idején járunk erre, maradandó látványban lehet részünk, ahogy a Nap lebukik a Vértes vonulata mögött.
 • Érdemes felkeresni a peremhelyzetű Meszes-hegyet is, melyre azonban nem vezet jelzett turistaút. A rajta állított kereszt mellől zavartalan panoráma nyílik a Zsámbéki-medence felé, de ellenkező irányban a Budai-hegység halmai mögött ott emelkedik a Pilis-tető fennsíkja is.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: November 05, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
472 m
Lowest point
186 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Start

Nagykovácsi, Tisza István tér buszmegálló (336 m)
Coordinates:
DD
47.575717, 18.879567
DMS
47°34'32.6"N 18°52'46.4"E
UTM
34T 340535 5271323
w3w 
///groom.craft.electric

Destination

Perbál, központ (buszmegálló)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Végig a S jelzést kell követnünk.

A túra részletes leírása

Nagykovácsi

A főváros szomszédjában egészen kivételes Nagykovácsi fekvése: minden oldalról hegyek keretezik, valódi zsákfaluként fekszik medencéje alján. Területe már a római korban is lakott volt, de nevét egy későbbi időszakban nyerte el, amikor királyi szolgák, pontosabban fegyverkovácsok lakták. Aztán a török időkben elnéptelenedett, később pedig sváb telepesek érkeztek a hegyek közé. Melyek bőségesen ellátták őket munkával és javakkal: a medencét a korábbi patakok hordalékának termékeny talaja béleli, ami lehetőséget adott a mezőgazdálkodásra, de a mészkő, a dolomit, majd a szén bányászata is fontos bevételi forrást biztosított. Akár az erdő, ahol a fakitermelés, illetve a mészégetés jelentette a megélhetést. Németeket azonban már alig találunk: a II. világháborút követően, mindössze 3 nap alatt 800 családot ültettek vonatra a solymári vasútállomáson, ahonnan Németországba szállították őket. Csupán tucatnyi család maradt Nagykovácsiban - a kitelepítettek helyére pedig a magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezmény keretében felvidéki magyarok érkeztek. (Kisebb számban jöttek új lakók Erdélyből és a Jászságból is.)

Nagykovácsi központjából, a rendezett főtérről indulunk nyugat felé a főutcán (a S jelzésen). A település széléhez érve két bozótos terület közt tör előre köves földút. Balra a Budapesten át (részben alatta) a Dunáig lefolyó Ördög-árok patak forrása fakad. Mérsékelten, de érzékelhetően emelkedünk, jobbra előre a Kutya-hegy 559 méter magas tömbje emelkedik - a térképre tekintve feltűnhet, hogy a hegység legmagasabb pontja, a dél felé magasodó Nagy-Kopasz neve mellett is épp ez a szám szerepel. A két csúcs (pontosabban tetőpont) közt nüansznyi különbség - a Nagy-Kopasz javára.

Erdők között

Egyelőre magas fák közt, uralkodóan tölgyesek fémjelezte társulásban baktatunk, jobbunkon kerítés tűnik fel, ami a vadakat hivatott távol tartani a facsemetéktől és a rétek növényritkaságaitól. A kopárosokkal tarkított, rétekkel is tűzdelt erdőség még a 20. század második felében is lezárt vadászhely volt, ahová máig csak egyetlen turistaút jelenti a belépési lehetőséget. Jelzésből és a kirándulókat szolgáló infrastruktúrából továbbra is hiány van errefelé - immáron elvileg természetvédelmi okból. A gyepterületek ugyanis ritka növényfajoknak jelentenek menedéket (mint pl. az István király szegfű), ahogy a szűk völgyek sziklás oldalainak sajátos mikroklímaviszonyai is speciális élőhelyi viszonyokat alkotnak.

Csatlakozik a Kutya-hegy felől érkező ösvény, és ezzel el is értük utunk legmagasabb (471 m) pontját, alig észlelhető ereszkedésbe kezdünk. A Fehér úton járunk, nevét a folyton-folyvást kibukkanó dolomit színéről kapta, mely az egész terület felépítője, és a keréknyomokat is megfesti. A könnyen murvásodó kőzetbe a földtörténet korábbi, csapadékosabb időszakaiban patakok vágtak mély árkokat, különösen szabdalt, élénk domborzatú zónát faragva itt, a hegység nyugati csücskében.

Kopárok peremén

A fenyőfoltok, tölgyesek és tisztások keveréke karakteres hangulatú szeglete a Budai-hegységnek, ahol már alig érezni a közeli nagyváros hatását. Egy ponton piciny csapás hív balra, pár méterrel előrébb, a bércorról nagyszerű kilátás nyílik a Zsámbéki-medence és a Gerecse irányába (baloldalt feltűnik a Velencei-hegység is, a távolban pedig a Vértes és a Bakony). A turistaút ereszkedik picit, és egykori koronauradalmi határkövek mentén, nem csillapodó szépségű vonalvezetéssel kalauzol a száraz sztyepprétek között. Egy újabb tisztás hosszúkás foltjáig gyalogolunk, ahonnan megint megcsodálhatjuk a Gerecse távoli domborulatait, de tisztán látszik a hosszúkás csíkként elterülő Vértes, no meg annak takarásából előbújva a Bakony is. A Velencei-hegység két kis halomként azonosítható, jobbra, a fák lombja fölött kibukkan a Pilis-tető háta. Előtűnnek a Mária-völgybe hajló lejtők zord dolomitkopárjai is, így már nem csak a térképen rajzolódik ki a terület különös meredeksége.

Mindössze néhány fát éltetnek a Mária-völgy oldalának kietlen dolomitbordái, szemben pedig a Meszes-hegy keresztjéről felismerhető, fátlan csúcsa emelkedik. Mögötte a Zsámbéki-medence hullámzó felszínén túl felfedezhetjük a Velencei-hegység kettős osztatú tömegét, és a Vértes csúcsmentes, hosszúkás magaslatát.

Bele a medencébe

Ha kinézelődtük magunkat, vár az útvonal kevésbé maradandó szakasza: mélyúton ereszkedünk le a Zajnát-tető oldalában. A sűrű, bozótos erdőben több mint 1 kilométert gyaloglunk, mire a Perbált környező szántókra, legelőkre jutunk. A jelzés itt megtévesztő lehet: a turistaút jobbra indul, tehát át kell kapaszkodnunk a létrával átjárhatóvá tett kerítésen. Tágas mezők kísérnek, hátrafordulva pedig végigmérhetjük a végigjárt hegycsoport meredek peremét, a Budai-hegység és a Zsámbéki-medence szegélyét. A hullámzó út nem tart sokáig, nyílt terepével szöges ellentéte az útvonal korábbi részének.

A földek szorításában vezető földút hamarosan csatlakozik a Perbál főutcáját képező, forgalmas autóútba. Ezen balra elhagyjuk a templom épületét, végül a központban megtaláljuk a helyközi buszok megállóját. Buszra szállás előtt tájékozódjunk, az utca melyik oldala felel meg céljainknak, nehogy meglepetés érjen (a budapesti buszok az érkezési irányunkkal ellentétesen indulnak).

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Nagykovácsit a BKK 63-as járatával érjük el, a végállomáson (Tisza István tér) kezdődik a túraútvonal.
 • A túra a Perbál, központ buszmegállóban végződik.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban található.

Parking

 • Nagykovácsi szélén, vagy a település központjában is találunk ingyenes parkolót.
 • Autóval csak abban az esetben érdemes Nagykovácsiba utaznunk, ha oda is térünk vissza a túra végén.
 • Érdemes a Széll Kálmán tér közelében parkolni, hiszen innen (átszállásokkal) eljuthatunk Nagykovácsiba, Perbálról pedig ide hoznak vissza a buszok.

Coordinates

DD
47.575717, 18.879567
DMS
47°34'32.6"N 18°52'46.4"E
UTM
34T 340535 5271323
w3w 
///groom.craft.electric
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Author’s map recommendations

 • Bármely Budai-hegység turistatérkép megfelel a célnak.

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.8
(6)
Ferenc Zsolt
September 24, 2022 · Community
When did you do this route? September 24, 2022
Botond Tőrös 
April 25, 2021 · Community
Photo: Botond Tőrös, Community
Photo: Botond Tőrös, Community
Photo: Botond Tőrös, Community
Photo: Botond Tőrös, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 12

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
10.7 km
Duration
3:00 h
Ascent
181 m
Descent
314 m
Highest point
472 m
Lowest point
186 m
Public-transport-friendly Scenic Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Linear route Insider tip 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp