Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A „bolondvártól” a vaskori földvárhoz

· 4 reviews · Hiking Trail · Soproni-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Schneeberg a Várhely-kilátóból
  A Schneeberg a Várhely-kilátóból
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km Várhely (Sopron) Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont Várhely-kilátó Taródi-vár
Ez a Felsőlövérek pereméről induló, látványos túra az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont érintésével a Brennbergi útig kanyarog két igen eltérő jellegű és történetű várat összekötve. Három forrást, a Hét-bükkfát és a Várhely-kilátót is útba ejtjük.
Open
moderate
Distance 12.3 km
3:50 h
447 m
415 m
512 m
232 m
Rövid városi sétát követően ismerkedünk meg a harcokat sosem látott Taródi-várral. Utána bevesszük magunkat az erdőbe, Az egykor legelőként hasznosított Fáber-rét irtásán egy motorfűrészes tanpályát érintünk.  A Hét-bükkfa pihenőhelyén mindössze hat törzset számlálhatunk az egykori famatuzsálem emlékeként. A bővizű Hármas-forrást elhagyva a Récényi úton rövid kitérőt teszünk az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközponthoz. A Várhely púpján kilátó, az alatta elterülő kora vaskori földvár egy 21,5 hektárnyi területű telep titkait boncolgathatjuk a délről csatlakozó halomsírmezővel. A túra utolsó szakaszán a Szent György-forrásból tölthetjük meg kulacsainkat.

Author’s recommendation

 • A Récényi útról a K jelzésre kanyarodva 1 km múlva balról becsatlakozik a Tolvaj-árokba vezető K+ jelzés, melyen rövid kitérővel elérhető a mára sajnos kiapadt Postás-forrás.
 • A kamionfordulótól jobbra indulva könnyen elérhető a feltárt Várhely 131. számú halom és Bella Lajos régész emlékműve.
 • Ha rövidíteni akarunk a túrán (1,6 km távot), a fahídnál északi irányba fordulva a K jelzésen egyenesen mehetünk a Várhely-kilátó felé.
 • Az útvonal körtúrává alakítható, ha a végpont buszmegállója után a K jelzést követjük Sopron belvárosa felé.
 • A Fáber-rét északi végén kelet felé tartó jelzetlen, kissé benőtt úton, illetve a Hét-bükkfától a S jelzésen elérhető a Szalamandra-tó és a Természetbarát-forrás.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Update: January 21, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
512 m
Lowest point
232 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • A Szent György-forrás felé levezető K● jelzés esős időben csúszóssá válhat.

Start

Sopron, Ady Endre út, Erzsébet-kert buszmegálló (helyi járat) (231 m)
Coordinates:
DD
47.682433, 16.573821
DMS
47°40'56.8"N 16°34'25.8"E
UTM
33T 618117 5282204
w3w 
///bongo.reward.shower
Show on Map

Destination

Sopron, Kertváros-felső buszmegálló (helyi járat)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A buszmegállótól délkelet felé indulunk a Z+ jelzésen a Taródi-vár érintésével.
 • A parkoló utáni kanyarban a jobbra leágazó Z jelzést követjük.
 • A Fáber-rét elágazásánál a S+ jelzésen jobbra fordulunk.
 • A nagy kereszteződésnél a jelzésen jobbra térünk. 
 • A fenyvest elhagyva hamarosan megérkezünk a K● jelzés elágazásához, ahonnan lépcsősor vezet le a Hármas-forráshoz
 • Visszatérünk a K jelzésre, majd a K● jelzést elérve nyugat felé megyünk tovább. 
 • A Récényi úton jobbra fordulunk az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpontig, majd kisvártatva ismét jobbra kanyarodva lassú ereszkedésbe kezdünk a K jelzésen.
 • A kamionfordulónál balra térünk, és a Ciklámen tanösvény KT jelzésén egyenesen megyünk tovább.  
 •  A S▲ jelzésen balra indulunk a Várhely-kilátó felé. 
 • Visszatérünk a kereszteződéshez, és balra és balra megyünk S▲ jelzésen. 
 • Kb. 400 m múlva balra térünk a K● jelzésre.
 • A Szent György-forrástól visszatérünk az útra, amin továbbindulva már a S● jelzésen haladunk egészen a buszmegállóig.

A túráról részletesen

Az Erzsébet-kerttől a Hét-bükkfáig

 A buszmegállótól délkelet felé indulunk a Z+ jelzésen a Lövér körúton, majd a Felsőlövér útról a Hársfa sorra érünk. Ennek vége előtt, a Csalogány közön jobbra kanyarodva 20 m-es kitérővel érjük el az igazán különlegesnek mondható Taródi-várat. Egykori tulajdonosa, Taródi István 1951-től hosszas tervezés után kezdett álma megvalósításába: 50 éven át, lényegében egyedül építette fel a ma látható, végül be nem fejezett „középkori lovagvárat”. Jelenleg gyerekei és unokái tulajdonában áll az épület, amin csak állagmegóvást végeznek. Becslések szerint a várba mintegy 200 vagonnyi kő épült be, ami főleg környékbeli lebontott pincékből, házakból származik. A várat több névvel is illették a helyiek. A Bagolyvár elnevezés onnan származik, hogy az építés korai szakaszában az egyik erkélytartó gerendán egy kitömött bagoly foglalt helyet. Később a különös hobbit meg nem értők Bolondvárnak nevezték az épületet.

Jelzésünkön továbbhaladva egy parkolóhoz jutunk, majd a kanyarban jobbra leágazó Z jelzésen egy gyertyános-kocsánytalan tölgyes alatt futó útra térünk, amelyen közel 1 km-es, lassú, egyenletes emelkedésbe kezdünk a Vas-hegy és a Klastrom-hegy közötti nyeregig. Rövidesen a Fáber-réti elágazáshoz érünk. Itt a S+ jelzésen jobbra kanyarodunk, és elhaladunk a motorfűrészes tanpálya előtt, majd balra tartva a Fáber-rétre jutunk, melynek közepén egykor a mára összedőlt gémeskútról töltött vályúkból oltották szomjukat az itt legelő szarvasmarhák.

A rétet annak déli szélén szeljük át, miközben hátunk mögött a dalos-hegyi TV-torony büszkén emelkedik az erdő fái fölé. A gyep túlsó oldalán a kavicsos úton balra fordulunk, majd a villanyvezetékek alatt elhaladva, kb. 400 m múlva a  nagy kereszteződésbe a K jelzésen jobbra indulva jutunk el a Hét-bükkfa padjaihoz.

Az egykor itt álló, hét törzsű matuzsálem Mészáros Sándort, a Frankenburg Irodalmi Kör főtitkárát is megihlette. Hétbükkfa című verse volt az egyetlen olyan költemény a Soproni Városszépítő Egyesületnek az 1930-as években a város erdeibe kihelyezett irodalmi tábláin, amit az adott hely szelleme ihletett. A bükk utolsó törzse a II. világháború alatt egy vihar miatt dőlt ki, így ma csak egy tábla és a padok emlékeztetnek az egykor itt növő fára, illetve a Soproni Postás Természetjáró Szakosztály tagjai által a 1970-es években ültetett 8 db bükkcsemete, amelyek közül 6 ma is megtalálható.

A Várhely lábáig

A K jelzésen hamarosan elérjük Bánfalvy Mátyás érdemes erdész emlékpadját, amit követően nemsokára egy erdei fenyves alatt kanyargunk a Tacsi-árok fölött. A magasba meredő vörös törzsek alatt gyakori a savanyú talajokat kedvelő fekete áfonya és a májusi gyöngyvirág. A fenyvest elhagyva hamarosan megérkezünk a K● jelzés leágazásához, ahonnan lépcsősor vezet le a Hármas-forráshoz, amelynek környékén június-augusztus között a védett, akár másfél méter magasra megnövő erdei tündérfürt aláhulló tűzijátékra emlékeztető fehér virágzataival is találkozhatunk. A forrás vize korábban három, ma is látható helyen bukkant felszínre, melyek közül napjainkban csak egy működik - ezt a MEDOSZ V. Természetbarát Találkozó emlékére foglalták 1980-ban, és legutóbb 2013-ban a TAEG Zrt. újította fel. A kellemes hangulatú környezet mindenképpen megéri ezt a rövid, bár elég meredek kitérőt.

Továbbmenve az út baloldalán esőbeállót találunk. A fahíd után balra fordulva elérjük a K● jelzést, amin nyugat felé haladva aszfaltos feltáróúthoz érünk. Ezen balra kanyarodva a Várhelyi-pihenőbe jutunk, ahol asztaloknál pihenhetünk meg a túra felénél. Közvetlenül a pihenő keleti oldalán kis égerláp színesíti a tájat. A Récényi úton jobbra fordulunk, majd kisvártatva elérjük a K jelzést, amin rövid kitérővel balra meglátogathatjuk az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpontot. A bemutatóterem szerény méretei ellenére izgalmasan és tartalmasan mutatja be nekünk az erdőt, lakóit és az ember szerepét. A farámpán hátrasétálva a hazai erdei vadfajok élő példányaival is találkozhatunk. Ha felfrissülésre vágyunk, az épületben büfé is üzemel.

A K jelzésre visszatérve lassú ereszkedésbe kezdünk, ami az Új-hegyet megkerülve jobbra fordul, és egy szép kocsánytalan tölgyesen át egy kamion-fordulóhoz ér. Itt balra tartva érkezünk meg a várhelyi sáncrendszer déli kapujához, ahol a Ciklámen tanösvény KT jelzésén egyenesen megyünk tovább.

A Várhely

A Várhely az i.e. 7.-4. századi kora vaskori hallstatti kultúra legfontosabb nyugat-dunántúli lelőhelye, de a régészeti feltárások alapján már az i.e. 13. században is lakott volt. Mivel a Borostyán-út a Soproni-hegység alatt vezetett, a környék jelentős szerepet játszott a korabeli távolsági kereskedelemben - így alakult ki a Várhelyen Közép-Európa legnagyobb kora vaskori települése, melynek feltárását Bella Lajos országos nevű régész kezdte meg 1887-ben. A terület legértékesebb leletei az európai hírű alakos urnák. A 2 km hosszú fősánc által határolt terület 21,5 ha, melynek belső részeit a késő vaskorban a kelták jelentős mértékben átépítették (pl.: belső sáncok). A település i. e. 750–600 közötti időszakból származó rétegeiből rozs- és búzaszemek, valamint háziállatok (sertés, szarvasmarha, juh, kecske, ló és kutya) csontjait tárták fel, de gímszarvas, vaddisznó és őzcsontok is előkerültek. Az erődített telephez déli irányból körülbelül 200 halomsír csatlakozik, melyek korát az i.e. 8-4. századra teszik a régészek. Az 1970-es években feltárt 131. számú halmot megnézhetjük a benne talált leletek másolataival berendezve.

Az utat követve átkelünk egykori sáncokon, és a S▲ jelzésen balra térünk a Várhely csúcsa felé. A hegy első kilátója 1885-ben közadakozásból épült, ami egy földbe ásott, belülről deszkával kizsaluzott kunyhó volt. Lépcsőn lehetett feljutni a kb. 10–12 m magas toronyba. Helyére 1929-ben egy új kilátó került, amely 50 évig szolgálta a turistákat. A mai formájában látható, Somfalvi György által tervezett  tornyot 1981-ben adták át, amit Sopron város önkormányzatának támogatásával a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. újított fel 2009-ben.

A gyönyörű természeti környezet mellett ebből a kilátóból nyílik a legszebb panoráma a Soproni-hegység erdeire. Északkelet felé Sopront, Bánfalvát, a Bécsi-dombot, a Fertő tavat és a Mosoni-síkságot láthatjuk. Keleti irányban a Hanságot, a Somlót, a Ság-hegyet és a Bakony vonulatait fedezhetjük fel. Délnek a Soproni-hegység csúcsai és a Rozália-hegység; nyugat felé Ágfalva, Lépesfalva, Fraknó vára és a Schneeberg tűnik fel, míg észak felé a Ruszti-dombsor, a Lajta-hegység és a Kis-Kárpátok magasodnak.

A Szent György-forrás érintésével vissza Sopronba

Visszatérünk az elágazáshoz, és tovább követjük balra a S▲ jelzést, amelynek mentén a lucfenyő elegyes kocsánytalan tölgyesben szép gyepet képez az egyvirágú gyöngyperje. 400 m múlva balra térünk a K● jelzésre, ami nem sokára meredek lejtőn vezet lefelé. Ez a szakasz esős időben csúszóssá válhat. A szúkárosított, várhatóan hamarosan letermelésre kerülő lucfenyves után a Ciklámen tanösvény táblájánál balra tartó utacskán érjük el a nyugalmat árasztó Szent György-forrást. Környezete ma is tocsogós, de a közelben növő enyves égerek az egykori még nedvesebb élőhelyről árulkodnak. A foglalást 2011-ben felújították, a korhadó lábú asztalokat és padokat viszont óvatosan használjuk! A forrás közelében állt az egykor esőbeállóként működő Kinizsi-kunyhó, amely sajnos egy tűzvész áldozata lett.

A forrástól visszatérünk az útra, amin már a S● jelzésen haladunk. Kb. fél km kényelmes ereszkedés után a bükk elegyes kocsánytalan tölgyesből a Kis-rétre érünk ki, majd a downhill-pálya után Sopron szélső házaihoz, ahol a Várhely utcán megyünk tovább. Itt található Frieda Fürst emléktáblája, akit 1945-ben szülei házában (16 évesen) szovjet katonák lőttek agyon, mert nem hagyta magát megerőszakolni. Németajkú családját egy évre rá kitelepítették. A Brennbergi útra lépve a Sopron felé tartó buszokra a tőlünk 50 m-re jobbra lévő buszmegállónál tudunk felszállni túránk végén.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Sopronba vonattal és busszal is érkezhetünk.
 • A túra kezdőpontjához az 1-es, 2-es, 10-es, 10Y és a 13-as helyi járattal jutunk. A buszról az Ady Endre út, Erzsébet-kert nevű megállóban kell leszállni.
 • Az út végén a Kertváros-felső buszmegállóból a 3-as és 10-es helyi járattal tudunk visszautazni a városba.

Getting there

 • A túra helyi járatos buszmegállóból indul, és egy másik helyi járatos buszmegállóba érkezik.
 • A két megállót a 10-es járat köti össze.

Parking

 • Az autónkat érdemes a két végpont valamelyikén letenni, és helyi járattal visszautazni a városba.

Coordinates

DD
47.682433, 16.573821
DMS
47°40'56.8"N 16°34'25.8"E
UTM
33T 618117 5282204
w3w 
///bongo.reward.shower
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A Soproni-hegység turistatérképe

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ APP

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(4)
Show all reviews

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
12.3 km
Duration
3:50 h
Ascent
447 m
Descent
415 m
Highest point
512 m
Lowest point
232 m
Public-transport-friendly Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route Linear route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 11 Waypoints
 • 11 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp