Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here Copy route
Embed
Fitness
Hiking Trail

A “bakonyi Gyilkos-tó” és Hubertlak titkai

· 8 reviews · Hiking Trail · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A bakonyi Gyilkos-tó alkonyatkor
  / A bakonyi Gyilkos-tó alkonyatkor
  Photo: Péter Farkas
 • / A K+ jelzésen a Hubertlaki-tó felé
  Photo: Péter Farkas
 • / A Hubertlaki-tó (a bakonyi "Gyilkos-tó" a levegőből
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó)
  Photo: Péter Farkas
 • / Hubertlaki kulcsosház
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hubertlaki-tó
  Photo: Péter Farkas
 • / Pihenő a Vörös János-sédnél
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balra Hubertlakra, jobbra Huszárokelőpusztára jutunk
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Molnár-kút-árok mentén
  Photo: Péter Farkas
 • / A Hubertlaki-tó
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hubertlaki-tó égerfa csonkjai
  Photo: Péter Farkas
 • / Csillagos éj a bakonyi Gyilkos-tónál
  Photo: Péter Farkas
 • / Szalonnasütő a Hubertlaki-tó melletti Vadász emlékműnél
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vadász-emlékmű a Hubertlaki-tónál
  Photo: Péter Farkas
 • / A Hubertlaki-tó
  Photo: Péter Farkas
 • / A Hubertlaki-tó partján
  Photo: Péter Farkas
 • / Récék a Hubertlaki-tóban
  Photo: Péter Farkas
 • / A Hubertlaki-tó a levegőből
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Páfrányok a Hubertlaki-tó partján
  Photo: Péter Farkas
 • / A K+ jelzésen, az Odvaskő és a Hubertlaki-tó között
  Photo: Péter Farkas
 • / Páfrányok borítják a Molnár-kút-árok oldalát
  Photo: Péter Farkas
m 600 500 400 300 7 6 5 4 3 2 1 km Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó)

Rövid, látványos, kisebb gyerekekkel is kényelmesen teljesíthető oda-vissza útvonal Hubertlakra, ahol a különleges látványvilágú tavacska mellett egy háromszintes kastéllyal és a vadászok védőszentjének legendájával is megismerkedünk.
open
easy
7.5 km
2:20 h
257 m
257 m

Ezen a családbarát túrán a Hubertlakot és környékét ismerhetjük meg. A mindössze 7,5 km hosszú és 257 m szintemelkedésű út során a Molnár-kút árok meredek falú völgyén át a hajdani erdei kisvasút nyomvonalán sétálunk. A Hubertlaki-, vagy más néven bakonyi Gyilkos-tónál megismerkedünk a különleges vízfelület kialakulásával és élővilágával. A vadászemlékműnél Szent Hubertusz történetével ismerkedünk, míg a Hamuházi-réten az egykori vadászkastély emléke mereng fel.

A túra elején és végén is érintett Vörös János-sédi pihenő nagy gyepes tere és pihenőalkalmatosságai a gyerekekkel érkezők számára különösen jó lehetőség a piknikre. Hubertlakról más, közeli célpontokat is szemügyre vehetünk, mint például Huszárokelőpuszta, vagy akár a forrasztókői kilátópont és arborétum.

Author’s recommendation

 • A Hubertlaki tanösvény bejárásával a túra egész napos programmá bővíthető.
 • Kis kitérővel elérhető Hubertlak után a K+ jelzésről jobbra kanyarodva a Forrasztókő kilátópont és arborétum, amit az 1950-es években erdészeti kísérleti céllal alakítottak ki. Olyan idegenhonos, főleg tűlevelű fajokat akartak kiválasztani, amelyek hazánkban is gazdaságosan termeszthetőek.
 • A Vörös János-sédi pihenőtől egy rövid túrával elérhető az aszfaltos út túloldalán induló Z+, majd a PΩ jelzésen az Odvas-kői-barlang.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Updated: August 18, 2020

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
367 m
Lowest point
249 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Gerencepuszta, Odvaskői barlang buszmegálló (251 m)
Coordinates:
DD
47.283326, 17.711568
DMS
47°17'00.0"N 17°42'41.6"E
UTM
33T 705050 5240216
w3w 
///defeat.fluff.downright

Destination

Gerencepuszta, Odvaskői barlang buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A túra végig a K+ jelzésen halad.
 • A Hubertlaki-tóhoz a ZT jelzésen jutunk egy rövid oda-vissza kitérővel.

A túráról részletesen 

Gerencepusztáról Hubertlakra

A buszmegállótól átkelünk a Gerencén, és a K+ jelzésen északnyugat felé indulunk. A Vörös János-sédi pihenő mögötti kanyar után a volt Városlőd-Franciavágás erdei vasút hídpilléreinél jobbra kanyarodva térünk be a Molnár-kút-árokba. A hajdani erdei kisvasút vonalán haladva megfigyelhetjük az egykori töltések és a bevágások, rézsűk nyomait. A szűk völgy fiatal bükköse alatt futó kavicsos feltáróút első Y elágazásánál balra tartunk, ami után nem sokkal a mélyút rézsűjében feltárul a Hubertlakra vezető út szinte egészét fedő negyedidőszaki lösz, melyben szépen kipreparálódtak a fák gyökerei. A rajta kialakult mély, jó tápanyag-ellátottságú talaj az oka annak is, hogy ilyen gyorsan nő a bükk a területen, és olyan szép egyedekkel is találkozhatunk, mint a pár kanyarral odébb álló, pusztuló matuzsálem. De ennek köszönhetjük azt is, hogy a talaj eső után mindig nagyon saras. Földutunk beletorkollik egy újabb széles kavicsos útba, amin balra, a ZT jelzésre térve 20 m után átvágunk, és lefelé megyünk tovább a következő kereszteződésig, Itt először balra kanyarodunk, majd egy kis fahídon át érjük el a különleges vízfelületet.

A Hubertlaki-tó

A Hamuházi-séd forrásai által táplált, bakonyi Gyilkos-tó néven is ismert víztestet az 1980-as évek közepén alakították ki az említett patak felduzzasztásával. Az eredetileg vaditatónak készült tavacska vizéből kiálló facsonkok jól mutatják, hogy a patakot kísérő égerligetet árasztották el. Az enyves éger, bár az időszakos elöntéseket kifejezetten kedveli, a folyamatos vízborítást, ahogy itt is látjuk, nem viseli el. A vízből kilógó tuskók azok összeroskadásáig kiváló megtelepedési helyként szolgának többek között az új mézgás éger-nemzedék és a muharsás zsombékjai számára. A tó többek között a pettyes gőte és több békafaj fontos szaporodóhelye. A völgyzárógát jó fényképezési pontként is szolgál, amelyen nyugat felé továbbmenve érünk a Veszprém megyei hivatásos vadászok tiszteletére emelt, szépen kimunkált emlékműhöz. Mellette padok, asztal garnitúra és tűzrakó hely szolgálja a kényelmünket.

A hely névadója

Szent Hubertusz Kr. u. 656-ban született a mai Hollandia területén, Maastricht városában. Nagyapja Toulouse királya, apja pedig Aquitaine hercege volt. Fiatal korában politikai okokból a mai francia-német határvidékre emigrált. 682-ben feleségül vette Louvain grófjának lányát; egy fiúgyermekük született.

Hubertusz szenvedélyes vadász volt. Legendája szerint nagypéntek reggelén, miközben egy szarvasbikát űzött, látomása támadt, amiben egy fénylő feszületet látott a szarvasbika agancsai között. Egy égi hang figyelmeztette: „Hubertusz, ha nem térsz meg az Úrhoz, és nem kezdesz szent életet, hamarosan a pokolra kerülsz!” Felesége nem sokkal megtérése után meghalt. Ekkor lemondott minden világi pozíciójáról és vagyonáról. Papnak tanult; 50 éves kora körül Maastricht püspöke lett. Később egy újabb látomást követve Liège-be költözött, melynek később első püspöke lett. Kr. u. 727-ben hunyt el a mai Belgium területén. Legendája szerint a Miatyánkot imádkozta halála közben, aminek időpontját előre megjósolta.

Hamarosan számos területnek lett a védőszentje - elsősorban a vadászoké és az erdészeké, de a henteseké, a szűcsöké, a prémvadászoké, az íjászoké, de a matematikusoké, gépészeké, fém- és kohómunkásoké is. Az ő imáját kérik, hogy a veszettség és víziszony ne támadja meg a vadászebeket. 744-ben Zakariás pápa alatt avatták szentté, ünnepe november 3-án van, ekkor tisztelői úgynevezett Hubertusz-misét mutatnak be. Szent Hubertusz útmutatása szerint a vadász erényei a mindig higgadt önmérséklet, a könyörület és a természettel, vaddal szembeni alázat. A tó partjáról visszasétálva ismét K+ jelzésen haladunk tovább, és kisvártatva megérkezünk Hubertlakra.

Hubertlak

A Hamuházi-séd és a Szalai-séd találkozásánál, a Somberek-séd völgyében, a Hamuházi-réten fekszik Hubertlak. Itt állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy Pál által építtetett, nemzetközi hírű, háromszintes hubertlaki vadászkastély. A teraszos, alul kőből, felül fagerendából épült ház vendégeit Kardos István vadőr és felesége látták el, akik egy különálló hajlékban laktak. A színvonalas, kívül-belül elegáns épület vadbőrökkel és trófeákkal díszített nagy társalgójában olyan neves emberek is megfordultak, mint Magyarország egykori kormányzója, Horthy Miklós, vagy a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja, Szécsényi Zsigmond. Utóbbi a híres 1940 január 7-i táborhelyi hajtáson egy lőálláson 16 vaddisznót és egy rókát ejtett el, ami abban az időben kiemelkedőnek számított. Az esemény emlékét a helyszínen állított faragott gránitemlékmű is őrzi. Az eredmény elsősorban id. Fuchs Antal fővadásznak volt köszönhető, aki 1909-ben segéderdészként került a területre, és az évek alatt szakértelmének és szorgalmának köszönhetően nemzetközileg is elismert vadászhellyé emelte Hubertlakot. A gyönyörű épület 1967-ben leégett, de a grófi lakosztály helyén ma is vadászház áll, amit 2014-ben a Bakonyerdő Zrt. felújított, és ma kulcsosházként üzemeltet.

Tovább a Hubertlaki-forrás felé egy szépen faragott feszület áll az út szélén, amelynek elődjét Esterházy Tamás állíttatta 1919-ben nagyapja, Esterházy Móric volt miniszterelnök emlékére, aki a vörös terror idején a Bakony erdeiben bujdosott. A Somberek-séd után elérjük a Hubertlaki-forrást, melytől az idáig megtett úton érünk vissza a buszmegállóhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 •   Zirc és Pápa felől gyakran közlekednek buszok Gerencepusztára, ahol az Odvaskői barlang buszmegállónál érdemes leszállni.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 • Gerencepuszta autóval Zirc és Pápa felől közelíthető meg.
 • Az autót a buszmegálló mögötti parkolóban érdemes letenni.

Coordinates

DD
47.283326, 17.711568
DMS
47°17'00.0"N 17°42'41.6"E
UTM
33T 705050 5240216
w3w 
///defeat.fluff.downright
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Bakony útikalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

4.5
(8)
Profile picture
Hajas László
October 19, 2020 · Community
Könnyű túra, mi gyerekekkel mentünk végig, legkisebb 5 éves. A tó szép, bár elég pici.
show more
2020. október 19., hétfő 9:56:54
Photo: Hajas László, Közösség
2020. október 19., hétfő 9:57:03
Photo: Hajas László, Közösség
Róbert Bauman
September 20, 2020 · Community
Gerencepusztai autós pihenőtől indultunk. Egy könnyed kis túra visz a tóhoz végig jól jelzett az út. Egy két kisebb részen végig a fák árnyékában. Van pár kapató ami kicsit fárasztó, de megéri.
show more
Done at September 20, 2020
Bauman Róbert - 2020.09.20
Photo: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.20
Photo: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.20
Photo: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.20
Photo: Róbert Bauman, Community
Show all reviews

Photos from others

2020. október 19., hétfő 9:56:54
2020. október 19., hétfő 9:57:03
Bauman Róbert - 2020.09.20
Bauman Róbert - 2020.09.20
+ 11

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
7.5 km
Duration
2:20h
Ascent
257 m
Descent
257 m
Public transport friendly Loop Family friendly Refreshment stops available Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp