Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Forest train

Kemencei Erdei Múzeumvasút

Forest train · Börzsönyi-peremhegység
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • /
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Pályafenntartó szerelvény Csarnapuszta közelében
  / Pályafenntartó szerelvény Csarnapuszta közelében
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Godóvár állomás felett kanyarog a munkavonat
  / Godóvár állomás felett kanyarog a munkavonat
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Csinos fogadóépület Kemencén
  / Csinos fogadóépület Kemencén
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A halyagosi kulcsosháznál sem jár már vonat
  / A halyagosi kulcsosháznál sem jár már vonat
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A múzeumban mindenféle fura szerzettel lehet találkozni
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lelkes vasútbarátok tartják karban a pályát és a járműveket
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nehéz elképzelni, hogy a csendes Csarna-patak ilyen masszív hidakat is elsodort
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Járható vágányút vége Feketevölgy állomáson: valaha itt is híd volt a patak felett
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 0.5 1 1.5 2 2.5 3 3.5 Kemencei Erdei Múzeumvasút - kiállítás

A Börzsöny kivételes hegység hazánkban a kisvasutak szempontjából, hiszen három sínpáron zakatolnak vonatok az erdőben. A Kemencei Erdei Múzeumvasút különlegességét 600 milliméteres nyomtávja mellett az adja, hogy lelkes vasútbarátok üzemeltetik.

easy
4 km
0:25 h
95 m
0 m

A kemencei kisvasút – mint annyi másik is hazánkban – az erdőben kitermelt faanyag szállításának köszönheti létét. Az Ipoly menti földek mellett mindig is inkább az erdőgazdálkodás jelentette a megélhetési lehetőséget a környékbelieknek, így nem csoda, hogy az 1910-es években megkezdődött a kisvasút építése, mégpedig a Kemence-Királyháza-Királykút vonallal. Az első 11 kilométert hamar további több tucat kilométernyi pálya kiépítése követte. Sokáig nem volt rendszeres személyszállítás a vonalon, az első „rendes” személykocsit az esztergomi érsek látogatására készítették (az „érseki kocsi” ma is megvan Kemencén).

A 600 milliméteres nyomtávú kisvasút görpályaként épült meg, azaz a felső végállomásokról Kemence felé csak fékezésre volt szükség, a kocsik mozgatását a gravitáció oldotta meg – a másik irányban pedig nagyon sokáig lóvontatással jutottak fel a kocsik rendeltetési helyükre. A kisvasút fénykorát a 1960-70-es években élte, ekkor már javarészt dízelüzemként. Az 1990-es évek elejére leromlott állapotú pályát két nagy árvíz rombolta tovább, szinte teljesen felemésztve azt. Szerencsére a Kisvasutak Baráti Köre nevű egyesület az Ipolyerdő Zrt. támogatásával kezébe vette a kisvasút ügyét, és 2000-ben újraindulhatott a vasútüzem, ráadásul egy kis múzeumot is létrehoztak a kemencei végállomáson. A gondos kezeknek köszönhetően mind a múzeum, mind a vasútüzem folyamatosan bővült az elmúlt két évtizedben.

Állomások:

 • Kemence
 • Csarnapuszta mh.
 • Kőrózsa mh.
 • Godóvár
 • Feketevölgy

Árak:

 • Teljesárú jegy egy útra 2 km-ig 400 Ft; 5 km-ig 800 Ft
 • Teljesárú menettérti jegy: 2 km távolságig menettérti utazás esetén két darab egy útra szóló menetjegyet kell váltani; 2 km távolság felett 1400 Ft
 • Kedvezményes jegy egy útra 2 km-ig 300 Ft; 5 km-ig 600 Ft
 • Kedvezményes menettérti jegy: 2 km távolságig menettérti utazás esetén két darab egy útra szóló menetjegyet kell váltani; 2 km távolság felett 1100 Ft
 • Kedvezményes menetjegyet válthatnak a gyermekek 4-14 éves korukig, valamint a nappali tagozatos, 18 év alatti diákok érvényes diákigazolványuk felmutatásával. 4 éven aluli gyermekek számára az utazás ingyenes.
 • Családi kedvezmény: legalább három 14 éven aluli gyermek és szüleik együtt utazása esetén vehető igénybe, kizárólag a teljes vonalon történő menettérti utazásra. A kedvezmény alapján a szülők is kedvezményes menettérti menetjegyet válthatnak.
 • A vonatjegyet váltó utasok számára a Kemencei vasúti múzeum és járműkiállítás megtekintése díjmentes, a megváltott vonatjegy tartalmazza a látogatójegy díját is.

Menetrend:

A vonatok áprilistól októberig csak hétvégén és ünnepnapokon közlekednek, egyéb időpontokban különvonat igényelhető előzetes egyeztetés alapján.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 májusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Author’s recommendation

 • A kemencei kisvasúti múzeumra mindenképp hagyj időt – a különféle járművek megtekintése mellett elsősorban a börzsönyi kisvasutak történetéről tájékozódhatsz.
 • Feketevölgy állomásról indulva a Csóványosra vezető K, majd K+ turistaúton túrázva megfigyelheted a kisvasút régi nyomvonalának maradványait.
outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: July 15, 2019

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
304 m
Lowest point
208 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A vasúti sínek közt sétálva nem szabad elfelejteni, hogy különvonat vagy pályafenntartó menet bármikor érkezhet, az erdő pedig meglepően jó hangszigetelő. Mindig tarts kellő távolságot: a legnagyobb járművek szélessége elérheti a 2,5 métert, tehát mindkét oldalt 70-70 cm-re ér a sínszáltól, amihez még hozzáadódhat egy esetleg túllógó rakomány vagy nyitva felejtett ajtó is. 
 • Ne sétálj a sínek közt, a váltókon, és tíz méteres körzetükben: ezek környéke általában olajos, itt a talpfák is csúszósak, ráadásul a váltók sok botlásveszélyes alkatrészt tartalmaznak, amelyek különösen éjszaka vagy hó alatt rejtve maradnak.
 • Sose állíts át váltót: a súlykörte a lábadra eshet, az elmozduló csúcssín más kezét-lábát is becsípheti, a helytelen állású váltóra érkező vonat pedig balesetet szenvedhet még egészen kis sebességnél is.
 • Tarts néhány méter távolságot az álló jármű előtt vagy mögött, ha a síneket keresztezed: a vonat, vagy annak mozdonya külön jelzés nélkül is bármikor elindulhat.
 • A sínek felülete nedves időben még vékony rozsdával borított állapotában is csúszós.

Equipment

 • Ahhoz, hogy végigutazz a kisvasúton, nincs szükséged semmiféle különleges eszközre.
 • Ha a vasúti sínek mentén tett séta a terv, a zúzottkő ágyazat miatt mindenképpen egy erős, zárt cipőre lesz szükség.

Tips, hints and links

Start

Kemence állomás (208 m)
Coordinates:
Geographic
48.013320, 18.894160
UTM
34U 342957 5319926

Destination

Feketevölgy állomás

Turn-by-turn directions

A Kemencei Erdei Múzeumvasút végállomását a névadó falu déli végén, a Csarnavölgyi utcában találjuk. A csinos kis fogadóépület pénztár és amolyan múzeumbolt is egyben, a kocsiszínek, műhelyek felé haladva pedig egy kis játszótér csalogatja a kisebbeket. Valószínű azonban, hogy a gyerekek is inkább a kiállított vontató- és vontatott járműveket fogják előbb szemügyre venni. A legnépesebb flottát az 1950-es években gyártott MD-40-es mozdonyok alkotják, de két BM-50-es bányamozdony és számos „kuli” is megcsodálható a kis kiállításon. Az egykori műhelyben ma egy kis tárlaton ismerkedhetünk a kemencei kisvasút történetével – szóval érdemes legalább jó fél órával a vonat indulása előtt megérkezni.

A vonatok a múzeum melletti peron mellől indulnak, a teljes személyzetet lelkes vasútbarátok adják (akik egyébként két kezük munkájával javítják, alakítgatják, csinosítgatják a járműveket, illetve tartják karban a pályát). A telepről kicsattogva az útátjáró után Csarnapuszta rendben tartott kertjei, hétvégi házai előtt, a Királyháza-Diósjenő felé tartó aszfaltúttal párhuzamosan haladnak a játékvasútra hasonlító szerelvények. Szédítő sebességre senki ne számítson, de a kisvasutazás nem is erről szól.

A szemrevaló dácsákat magunk mögött hagyva érjük el Kőrózsa megállóhelyet, ahol egy panzió és étterem található az egyik oldalon, a másikon pedig – a patakon túl – egy egykori sípálya nyomai vehetők ki a domboldalban. A pálya aljában lévő kis felvonóházban talán még ma is megvannak a szebb napokat látott tárcsás vagy csákányos eszközök. Hamarosan Godóvár állomásra érünk – amikor 2000-ben újraindult a kisvasút, idáig jártak a szerelvények. Miután elhagyjuk a kétvágányos állomást, ami mellett nyáron a Nagyvölgyi strand kínál felfrissülést, először keresztezzük a Csarna-patakot. Nehéz elképzelni a békésen csörgedező vízfolyásról, hogy mekkora pusztítást tud végezni egy-egy áradáskor. (Aki a felső végállomáson a szerelvényről leszállva akár csak egy rövidebb túrára indul az egykori nyomvonalon, maga is láthatja azonban, mire képes a természet ereje.)

Godóvártól igazi erdei környezetben, fák alkotta alagút belsejében vezetnek tovább a sínpárok. Valaha itt ágazott el a királyházi és csarna-völgyi vonal. Ha itt leszállnánk, a közelben találnánk a börzsönyi szintezési főalappontot, amely egy, az Adriai-tenger feletti magasságot jelző térképészeti fixpont. A folyamatosan emelkedő vaspálya ismét az erdészeti aszfaltúttal párhuzamosan vezet a jelenlegi végállomásig, Feketevölgyig. Itt egy étteremmel is rendelkező panzió várja a vendégeket, továbbá számos turistaút, amelyen tovább lehet indulni, akár az egykori nyomvonalak felfedezésére – de persze a Börzsöny vad rengetegében számos jelzett útvonalon lehet elindulni hosszabb-rövidebb túrákra.

Public transport

Public transport friendly

 • Busszal Szob vagy Drégelypalánk irányából érkezve a Kemence, községháza megállónál kell leszállni, ahonnan a faluban a K, S és Z turistajelzés vezet a Kemencei Erdei Vasút végállomásához.

Getting there

 • Kemence, községháza buszmegállótól a K, S és Z turistajelzés vezet a Kemencei Erdei Vasút végállomásához; körülbelül 1 kilométeres sétát kell tenni a faluban.

Parking

 • A kemencei múzeum előtt a Csarnavölgyi utcán lehet parkolni, a vasútüzem többi megállóhelye, állomása pedig a kisvasúttal párhuzamosan futó aszfaltúton érhető el.
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

 • A Börzsöny térképe


Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Difficulty
easy
Distance
4 km
Duration
0:25 h
Ascent
95 m
Descent
0 m
Public transport friendly Cultural/historical value

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.