Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here Copy route
Embed
Fitness
Forest train

Kemencei Erdei Múzeumvasút

· 1 review · Forest train · Börzsönyi-peremhegység
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • /
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pályafenntartó szerelvény Csarnapuszta közelében
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Godóvár állomás felett kanyarog a munkavonat
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csinos fogadóépület Kemencén
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A halyagosi kulcsosháznál sem jár már vonat
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A múzeumban mindenféle fura szerzettel lehet találkozni
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lelkes vasútbarátok tartják karban a pályát és a járműveket
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nehéz elképzelni, hogy a csendes Csarna-patak ilyen masszív hidakat is elsodort
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Járható vágányút vége Feketevölgy állomáson: valaha itt is híd volt a patak felett
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Kemencei Erdei Múzeumvasút - kiállítás Kemencei Erdei … állomás) Kemencei Erdei … megállóhely) Kemencei Erdei … állomás) Kemencei Erdei … állomás)

A Börzsöny kivételes hegység hazánkban a kisvasutak szempontjából, hiszen három sínpáron zakatolnak vonatok az erdőben. A Kemencei Erdei Múzeumvasút különlegességét 600 milliméteres nyomtávja mellett az adja, hogy lelkes vasútbarátok üzemeltetik.

Figyelem! 2020. augusztus 23. után felújítás miatt a kisvasút nem üzemel!

easy
4 km
0:25 h
95 m
0 m

A kemencei kisvasút – mint annyi másik is hazánkban – az erdőben kitermelt faanyag szállításának köszönheti létét. Az Ipoly menti földek mellett mindig is inkább az erdőgazdálkodás jelentette a megélhetési lehetőséget a környékbelieknek, így nem csoda, hogy az 1910-es években megkezdődött a kisvasút építése, mégpedig a Kemence-Királyháza-Királykút vonallal. Az első 11 kilométert hamar további több tucat kilométernyi pálya kiépítése követte. Sokáig nem volt rendszeres személyszállítás a vonalon, az első „rendes” személykocsit az esztergomi érsek látogatására készítették (az „érseki kocsi” ma is megvan Kemencén).

A 600 milliméteres nyomtávú kisvasút görpályaként épült meg, azaz a felső végállomásokról Kemence felé csak fékezésre volt szükség, a kocsik mozgatását a gravitáció oldotta meg – a másik irányban pedig nagyon sokáig lóvontatással jutottak fel a kocsik rendeltetési helyükre. A kisvasút fénykorát a 1960-70-es években élte, ekkor már javarészt dízelüzemként. Az 1990-es évek elejére leromlott állapotú pályát két nagy árvíz rombolta tovább, szinte teljesen felemésztve azt. Szerencsére a Kisvasutak Baráti Köre nevű egyesület az Ipolyerdő Zrt. támogatásával kezébe vette a kisvasút ügyét, és 2000-ben újraindulhatott a vasútüzem, ráadásul egy kis múzeumot is létrehoztak a kemencei végállomáson. A gondos kezeknek köszönhetően mind a múzeum, mind a vasútüzem folyamatosan bővült az elmúlt két évtizedben.

Állomások:

 • Kemence
 • Csarnapuszta mh.
 • Kőrózsa mh.
 • Godóvár
 • Feketevölgy

Árak:

 • Teljesárú jegy egy útra 2 km-ig 400 Ft; 5 km-ig 800 Ft
 • Teljesárú menettérti jegy: 2 km távolságig menettérti utazás esetén két darab egy útra szóló menetjegyet kell váltani; 2 km távolság felett 1400 Ft
 • Kedvezményes jegy egy útra 2 km-ig 300 Ft; 5 km-ig 600 Ft
 • Kedvezményes menettérti jegy: 2 km távolságig menettérti utazás esetén két darab egy útra szóló menetjegyet kell váltani; 2 km távolság felett 1100 Ft
 • Kedvezményes menetjegyet válthatnak a gyermekek 4-14 éves korukig, valamint a nappali tagozatos, 18 év alatti diákok érvényes diákigazolványuk felmutatásával. 4 éven aluli gyermekek számára az utazás ingyenes.
 • Családi kedvezmény: legalább három 14 éven aluli gyermek és szüleik együtt utazása esetén vehető igénybe, kizárólag a teljes vonalon történő menettérti utazásra. A kedvezmény alapján a szülők is kedvezményes menettérti menetjegyet válthatnak.
 • A vonatjegyet váltó utasok számára a Kemencei vasúti múzeum és járműkiállítás megtekintése díjmentes, a megváltott vonatjegy tartalmazza a látogatójegy díját is.

Menetrend:

A vonatok áprilistól októberig csak hétvégén és ünnepnapokon közlekednek, egyéb időpontokban különvonat igényelhető előzetes egyeztetés alapján.

Figyelem! 2020. augusztus 23. után felújítás miatt a kisvasút nem üzemel!

Author’s recommendation

 • A kemencei kisvasúti múzeumra mindenképp hagyj időt – a különféle járművek megtekintése mellett elsősorban a börzsönyi kisvasutak történetéről tájékozódhatsz.
 • Feketevölgy állomásról indulva a Csóványosra vezető K, majd K+ turistaúton túrázva megfigyelheted a kisvasút régi nyomvonalának maradványait.
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Updated: August 19, 2020

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
304 m
Lowest point
208 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A vasúti sínek közt sétálva nem szabad elfelejteni, hogy különvonat vagy pályafenntartó menet bármikor érkezhet, az erdő pedig meglepően jó hangszigetelő. Mindig tarts kellő távolságot: a legnagyobb járművek szélessége elérheti a 2,5 métert, tehát mindkét oldalt 70-70 cm-re ér a sínszáltól, amihez még hozzáadódhat egy esetleg túllógó rakomány vagy nyitva felejtett ajtó is. 
 • Ne sétálj a sínek közt, a váltókon, és tíz méteres körzetükben: ezek környéke általában olajos, itt a talpfák is csúszósak, ráadásul a váltók sok botlásveszélyes alkatrészt tartalmaznak, amelyek különösen éjszaka vagy hó alatt rejtve maradnak.
 • Sose állíts át váltót: a súlykörte a lábadra eshet, az elmozduló csúcssín más kezét-lábát is becsípheti, a helytelen állású váltóra érkező vonat pedig balesetet szenvedhet még egészen kis sebességnél is.
 • Tarts néhány méter távolságot az álló jármű előtt vagy mögött, ha a síneket keresztezed: a vonat, vagy annak mozdonya külön jelzés nélkül is bármikor elindulhat.
 • A sínek felülete nedves időben még vékony rozsdával borított állapotában is csúszós.

Tips, hints and links

Start

Kemence állomás (208 m)
Coordinates:
DD
48.013320, 18.894160
DMS
48°00'48.0"N 18°53'39.0"E
UTM
34U 342957 5319926
w3w 
///bullion.conductor.furred

Destination

Feketevölgy állomás

Turn-by-turn directions

A Kemencei Erdei Múzeumvasút végállomását a névadó falu déli végén, a Csarnavölgyi utcában találjuk. A csinos kis fogadóépület pénztár és amolyan múzeumbolt is egyben, a kocsiszínek, műhelyek felé haladva pedig egy kis játszótér csalogatja a kisebbeket. Valószínű azonban, hogy a gyerekek is inkább a kiállított vontató- és vontatott járműveket fogják előbb szemügyre venni. A legnépesebb flottát az 1950-es években gyártott MD-40-es mozdonyok alkotják, de két BM-50-es bányamozdony és számos „kuli” is megcsodálható a kis kiállításon. Az egykori műhelyben ma egy kis tárlaton ismerkedhetünk a kemencei kisvasút történetével – szóval érdemes legalább jó fél órával a vonat indulása előtt megérkezni.

A vonatok a múzeum melletti peron mellől indulnak, a teljes személyzetet lelkes vasútbarátok adják (akik egyébként két kezük munkájával javítják, alakítgatják, csinosítgatják a járműveket, illetve tartják karban a pályát). A telepről kicsattogva az útátjáró után Csarnapuszta rendben tartott kertjei, hétvégi házai előtt, a Királyháza-Diósjenő felé tartó aszfaltúttal párhuzamosan haladnak a játékvasútra hasonlító szerelvények. Szédítő sebességre senki ne számítson, de a kisvasutazás nem is erről szól.

A szemrevaló dácsákat magunk mögött hagyva érjük el Kőrózsa megállóhelyet, ahol egy panzió és étterem található az egyik oldalon, a másikon pedig – a patakon túl – egy egykori sípálya nyomai vehetők ki a domboldalban. A pálya aljában lévő kis felvonóházban talán még ma is megvannak a szebb napokat látott tárcsás vagy csákányos eszközök. Hamarosan Godóvár állomásra érünk – amikor 2000-ben újraindult a kisvasút, idáig jártak a szerelvények. Miután elhagyjuk a kétvágányos állomást, ami mellett nyáron a Nagyvölgyi strand kínál felfrissülést, először keresztezzük a Csarna-patakot. Nehéz elképzelni a békésen csörgedező vízfolyásról, hogy mekkora pusztítást tud végezni egy-egy áradáskor. (Aki a felső végállomáson a szerelvényről leszállva akár csak egy rövidebb túrára indul az egykori nyomvonalon, maga is láthatja azonban, mire képes a természet ereje.)

Godóvártól igazi erdei környezetben, fák alkotta alagút belsejében vezetnek tovább a sínpárok. Valaha itt ágazott el a királyházi és csarna-völgyi vonal. Ha itt leszállnánk, a közelben találnánk a börzsönyi szintezési főalappontot, amely egy, az Adriai-tenger feletti magasságot jelző térképészeti fixpont. A folyamatosan emelkedő vaspálya ismét az erdészeti aszfaltúttal párhuzamosan vezet a jelenlegi végállomásig, Feketevölgyig. Itt egy étteremmel is rendelkező panzió várja a vendégeket, továbbá számos turistaút, amelyen tovább lehet indulni, akár az egykori nyomvonalak felfedezésére – de persze a Börzsöny vad rengetegében számos jelzett útvonalon lehet elindulni hosszabb-rövidebb túrákra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • Busszal Szob vagy Drégelypalánk irányából érkezve a Kemence, községháza megállónál kell leszállni, ahonnan a faluban a K, S és Z turistajelzés vezet a Kemencei Erdei Vasút végállomásához.

Getting there

 • Kemence, községháza buszmegállótól a K, S és Z turistajelzés vezet a Kemencei Erdei Vasút végállomásához; körülbelül 1 kilométeres sétát kell tenni a faluban.

Parking

 • A kemencei múzeum előtt a Csarnavölgyi utcán lehet parkolni, a vasútüzem többi megállóhelye, állomása pedig a kisvasúttal párhuzamosan futó aszfaltúton érhető el.

Coordinates

DD
48.013320, 18.894160
DMS
48°00'48.0"N 18°53'39.0"E
UTM
34U 342957 5319926
w3w 
///bullion.conductor.furred
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

 • A Börzsöny térképe

Equipment

 • Ahhoz, hogy végigutazz a kisvasúton, nincs szükséged semmiféle különleges eszközre.
 • Ha a vasúti sínek mentén tett séta a terv, a zúzottkő ágyazat miatt mindenképpen egy erős, zárt cipőre lesz szükség.

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

5.0
(1)
Profile picture
Beniczki Balázs
October 26, 2019 · Community
A legjobb hely a világon, kiváló emberekkel ☺️
show more
2019. október 26., szombat 15:24:32
Photo: Beniczki Balázs, Közösség

Photos from others

2019. október 26., szombat 15:24:32

Reviews
Difficulty
easy
Distance
4 km
Duration
0:25h
Ascent
95 m
Descent
0 m
Public transport friendly Cultural/historical value

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.