Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Forest train

Hortobágy-halastavi kisvasút

Forest train · Hortobágyi Nemzeti Park
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A hortobágyi kisvasút útvonala mellett mindenhol madárlesek állnak
  / A hortobágyi kisvasút útvonala mellett mindenhol madárlesek állnak
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A megállók egy részét fahidakon lehet megközelíteni a hortobágyi kisvasúton
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Végig vízparton zötyögnek a hortobágyi kisvasút szerelvényei
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hangulatos megálló a hortobágyi kisvasúton
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei vasutakra emlékeztető hangulat a hortobágyi kisvasúton
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Apró kocsikat vontat a C50-es a hortobágyi kisvasúton
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hortobágyi kisvasút végig egy csatorna partján halad
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kiszolgált teherkocsik a hortobágyi kisvasúton
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 m km 0.5 1 1.5 2 2.5 3 3.5 4 4.5 Hortobágy-halastavi kisvasút (Hortobágy-Halastó állomás) Hortobágy-halastavi kisvasút (Lukas Hoffman megállóhely)

A hortobágyi „halvasút” eredetileg a környező halastavak közötti forgalom biztosítására épült, 2007 óta azonban halak helyett a környékre látogató turisták zötykölődhetnek a Halászbárka Halastavi Fogadóközponttól nyílegyenesen a Kondás-tóhoz vezető vasúti pályán.

easy
4.9 km
0:25 h
2 m
0 m

A hortobágyi kisvasút eredetileg halgazdasági vasútként épült meg az 1920-as években, azaz a hortobágyi halastó-rendszer megközelítését szolgálta – az egyik irányban a halak számára szállítottak ellátmányt, a másik irányban pedig a lehalászott pikkelyeseket szállították az átrakóállomás felé. A hortobágyi halastavak létrejötte közvetetten a Tisza 19. századi szabályozásának köszönhető: ekkor a vizes élőhelyek elvesztették természetes vízutánpótlásukat, amire válaszul néhány évtizeddel később megkezdődött a halastó-, rizstelep- és öntözött gyeprendszer kiépítése.

A kisvasutunk szempontjából fontos halastórendszer kialakítása az 1970-es években fejeződött be az úgynevezett Csúnya-földön, ami a gazdálkodási szempontból legkevésbé értékes terület volt a hortobágyi pusztában. Az első tavak kialakítását követően hamar elkezdték a vágányok fektetését is, hiszen vasúton egyszerűbb volt a takarmány be-, illetve a halak kiszállítása. Egykori teljes hosszát tekintve a források elég nagy szórást mutatnak, a 35 kilométeres érték túlzásnak tűnik, talán a 33-as főút másik oldalán található, az 1980-as években megszűnt Árkusi Halgazdasági Vasút Fényes-tó és Csécs-mocsár felé vezető sínpárját is hozzászámolták a hortobágyi halvasútéhoz.

Halastavakat kiszolgáló keskenynyomközű vasút nem csak a Hortobágyon üzemel(t) egyébként – mára három ilyen típusú kisvasút maradt hírmondónak: a tömörkényi, a Fehér-tavi, illetve a hortobágyi. Tömörkényben és a Fehér-tavon ma is eredeti céljukra használják a vonatokat, míg Hortobágyon már csak turisztikai célokat szolgál a kisvasút. (A Fehér-tavon különleges alkalmakkor – például az őszi darules idején – kipróbálhatjuk a kisvasutat, ami egyébként a halgazdaság céljait szolgálja.)

Hortobágyon 2007. óta lehet utazni a kisvasúton, ahol a Sziktipró nevű, a hazai kisvasutakon jól ismert C50-es típusú mozdony cibálja a kis személykocsikat. A 2010-ben egy kilométerrel meghosszabbított, 5 kilométer hosszú vonalon kezdetben egyébként lovak vontatták a szerelvényeket, majd kis motormozdonyok, amelyek közül egy ma is működőképes, és a kisvasút napján rendszeresen elő is kerül a mozdonyszínből.

Állomások :

 • Hortobágyi Halastó
 • Lukas Hoffman mh.
 • Konrad Lorenz mh.
 • Peter Scott mh.
 • Kondás-tó / Festetics Antal mh.

Árak:

 • Teljesárú jegy: 1600 Ft/fő
 • Gyerek (3-6 év), diák (6-26 év), nyugdíjas jegy (62 év fölött): 1000 Ft/fő
 • Családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 3400 Ft/család (minden további gyermek/diák után kedvezményes árú jegy váltása lehetséges 600 Ft/fő áron)

Menetrend:

A vonatok áprilistól október végéig közlekednek.

A menetrend a Hortobágyi kisvasút oldalán érhető el.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 novemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Author’s recommendation

 • A kisvasutazást érdemes összekötni egy madárlessel vagy a tanösvényen tett sétával is.
 • Nyáron – főleg ha séta is szerepel a programban – célszerű megfelelő mennyiségű folyadékkal készülni.
outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: December 20, 2019

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
87 m
Lowest point
86 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A vasúti sínek közt sétálva nem szabad elfelejteni, hogy különvonat vagy pályafenntartó menet bármikor érkezhet, az erdő pedig meglepően jó hangszigetelő. Mindig tarts kellő távolságot: a legnagyobb járművek szélessége elérheti a 2,5 métert, tehát mindkét oldalt 70-70 cm-re ér a sínszáltól, amihez még hozzáadódhat egy esetleg túllógó rakomány vagy nyitva felejtett ajtó is. 
 • Ne sétálj sínek közt, a váltókon, és tíz méteres körzetükben: ezek környéke általában olajos, itt a talpfák is csúszósak, ráadásul a váltók sok botlásveszélyes alkatrészt tartalmaznak, amelyek különösen éjszaka vagy hó alatt rejtve maradnak.
 • Sose állíts át váltót: a súlykörte a lábadra eshet, az elmozduló csúcssín más kezét-lábát is becsípheti, a helytelen állású váltóra érkező vonat pedig balesetet szenvedhet még egészen kis sebességnél is.
 • Tarts néhány méter távolságot az álló jármű előtt vagy mögött, ha a síneket keresztezed: a vonat, vagy annak mozdonya külön jelzés nélkül is bármikor elindulhat.
 • A sínek felülete nedves időben még vékony rozsdával borított állapotában is csúszós.

Equipment

 • Ahhoz, hogy végigutazz a kisvasúton, nincs szükséged semmiféle különleges eszközre.

Start

Hortobágy-Halastó állomás (86 m)
Coordinates:
Geographic
47.605349, 21.069634
UTM
34T 505233 5272440

Destination

Kondás-tó / Festetics Antal megállóhely

Turn-by-turn directions

Az öt kilométer hosszú, a halastavak között gyakorlatilag nyílegyenesen vezető kisvasút egyik végállomása a Halászbárka Halastavi Fogadóközpont közvetlen közelében található. A jegyváltás is itt történik, ezzel pedig egyben belépésre jogosulttá válunk a Hortobágyi Nemzeti Park halastavak körülötti területére is. A fogadóközponttól 2-3 perces sétát kell tenni a kisvasút végállomásáig, ahol a kisebbek a vonat indulásáig egy játszótéren tölthetik el az időt, a nagyobbak infótáblákról tudhatnak meg többet a környékről, a vasútbarátok pedig néhány félretolt, már használaton kívüli teherkocsit vehetnek szemügyre.

A rövidke szerelvényeket a Sziktipró névre hallgató, C50-403 pályaszámú mozdony cibálja oda-vissza a vaspályán, amely a közel 2000 hektáros halastórendszer közepén vezet végig. Bár a tavak kontextusában eddig csak a halakról ejtettünk szót, a madárvilág igazán érdekes itt: Közép-Európa egyik legismertebb madárélőhelye ez, amely minden évszakban tartogat látnivalókat, de talán az októberi daruvonulás időszaka a leglátványosabb, amikor akár 40-50 ezer daru is éjszakázik a lecsapolt halastavakban. A vonaton utazva ez kevéssé figyelhető meg, de akár a sínek közvetlen közelében, akár kicsit távolabb számtalan madármegfigyelő torony várja az amatőr és profi madarászokat egyaránt.

A sínek egy kis csatorna mentén vezetnek a fogadóközponttól a Kondás-tóig, de akár az oda-, akár a visszaút megtehető gyalog is: a pallóutak élménnyé teszik a sétát, az élőhelyeket bemutató táblákról pedig mindent megtudhatunk nemcsak a madárvilágról, de a bivalyokról, halakról, hüllőkről is. A kisvasút megállói egytől-egyig neves ornitológusokról vannak elnevezve, és részeit képezik a „Nagy madarászok útján” tanösvénynek.

Public transport

Public transport friendly

 • A Debrecen-Füzesabony vonalon közlekedő vonatokról Hortobágyi Halastó megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

 • Hortobágyi Halastó megállóhelytől kb. 200 méterre található Halászbárka Halastavi Fogadóközpont felé kell elindulni, az egykori raktárépület mellett elhaladva.

Parking

 • Parkolni a Halászbárka Halastavi Fogadóközpont parkolójában lehet.
Arrival by train, car, foot or bike


Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Difficulty
easy
Distance
4.9 km
Duration
0:25 h
Ascent
2 m
Descent
0 m
Public transport friendly Family friendly Faunistic highlights

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.