Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Endurance Hike recommended route

Teljesítménytúra a szerek világába

· 1 review · Endurance Hike · Zalai-dombság · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
  • Kétvölgy
    Kétvölgy
    Photo: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 70 60 50 40 30 20 10 km
A nagymúltú Őrség-Vendvidék 75 túrát évről évre a Teljesítménytúrázók Társasága rendezi. Több résztávval is bejárhatjuk a szerek egyedi világát.
Open
difficult
Distance 73.3 km
19:22 h
826 m
819 m
387 m
223 m

Az Őriszentpéterről induló teljesítménytúrát 75 (ötévente) 50, 30, 20 km-es körtúrákkal járhatjuk végig. A túrán a szervezők a díjazás mellett frissítőkkel is ellátják a résztvevőket. A rajtban részletes itinert kapunk, ami kiválóan végignavigál minket a különböző résztávokon. A rendezvény nem verseny, a kiírásban szereplő szintidő elegendő a kényelmes teljesítéshez. Az éves túrákról minden alkalommal érdemes a szervező honlapján tájékozódni:

Az Őrség és a Vendvidék teljesítménytúrák  www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu

Author’s recommendation

A túra részleteiről minden alaklommal érdemes a szervező honlapján tájékozódni.
Profile picture of Lánczi Péter
Author
Lánczi Péter
Update: February 07, 2019
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
387 m
Lowest point
223 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

Évszaknak megfelelő ruházat.

Mindig legyen nálunk esőkabát!

Nem árt védekeznünk a kullancsok ellen.

Tips and hints

Az Őrség-Vendvidék túrák részleteiről a szervező honlapján még több információt találsz: www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu

Start

Őriszentpéter (227 m)
Coordinates:
DD
46.841177, 16.419054
DMS
46°50'28.2"N 16°25'08.6"E
UTM
33T 608203 5188492
w3w 
///wowing.hiring.anybody
Show on Map

Destination

Őriszentpéter

Turn-by-turn directions

TELJESÍTMÉNYTÚRA A SZEREK VILÁGÁBAN

Vas megye és egyben hazánk legnyugatibb részén járunk, betekintve a varázslatos őrségi tájba és a szerek világába.

Az őriszentpéteri rajtot és a település központját elhagyva máris a vidék szerei közt találjuk magunkat, ahogy az aszfaltcsík kanyarulatait követjük a kora reggeli nap sugaraiban. Sorra jön Városszer, Kovácsszer, Templomszer, Keserűszer, melyek még valójában mind Őriszentpéter részei, annak ellenére, hogy különálló kis falvaknak vagy esetenként elszigetelt majorságoknak, tanyáknak is tűnhetnek. Ezek a szerek nevükben őrzik az egykor itt élt családok nevét vagy foglalkozását, esetleg a helyre jellemző valamilyen sajátosságot.

Pityerszer nevét feltehetőleg az egykoron itt nagy számban előforduló pityer madárról kapta. Papszert már kevésbé kell magyarázni... A dombtetőkre épült, helyenként csak párházas településformák alapvetően már a honfoglalás óta a határvidék védelmét szolgálták. Az Őrség tájnév is erre vezethető vissza. A térség egykori nemzetségeinek kiváltságos őrző-védő feladatát 1286-ban IV. László király nemesi jogokkal jutalmazta, és a végvárak megépüléséig az meg is illette őket.

De nem csak a védelem ellátása miatt települtek a helyiek a dombok tetejére. A kilátás mellett a vizes, lápos völgyek is erre késztették őket, hiszen a csapadék leszivárgását akadályozó agyagos talaj aligha alkalmas állandó lakhelynek, főleg, amikor tavasszal megindul az olvadás. Ráadásul a közeli Alpok miatt az Őrség sokkal csapadékosabb, mint hazánk más tájai. Ez a tény a változatos és harsányzöld növényzetben is visszatükröződik.

Az úton még tíz kilométert sem teszünk meg, amikor elérjük a Szalafőhöz tartozó Pityerszert, ami falumúzeumként talán az egyik legismertebb őrségi szer. Az itt megcsodálható szépen felújított és karbantartott zsúpfedeles házak zöme a 19. század portáit, gazdasági épületeit és az akkor élt emberek mindennapjait mutatja be.

Tovább haladva érjük el az alig hatvan lelket számláló Orfalut, ahol a helyiek nemrégiben kalákamunkában újították fel többek között a falu haranglábát, útszéli feszületét és kerítéseit. Itt is megfigyelhetjük a színes szalagokkal díszített hatalmas májusfákat, amik a környéken szinte minden településen megtalálhatóak.

A falutól alig egy kilométerre érjük el a Sűrű-erdő pihenőhelyet, ahol frissítésre van lehetőség, hogy aztán nekilássunk a szlovén-magyar határvonal bejárásának. A határsáv nyiladékában végigvezető zöld jelzést követjük, alig pár méterre elhaladva Szlovénia legészakibb pontja mellett, amit külön földrajzi pontként is jelölnek. A keskeny határnyiladékot felülről néhol a fák lombkoronája zárja, létrehozva a hangulatos zöld alagutakat, melyben kilométereken át kerülgethetjük a fehérre meszelt határköveket.

Ahogy a határon csalinkázunk, rálátunk Kerkafő (Čepinci) szereire is, hiszen a faluszerkezet Szlovéniában is ugyanaz, mint nálunk, annak ellenére, hogy ezt már nem Őrségnek, hanem Vendvidéknek hívják. A magyarországi szlovének hagyományos magyar neve „vendek”; innen a Rábavidék és a Muravidék népies „Vendvidék” elnevezése. A mai Magyarországon található vend falvak lakosai máig zömében szlovén származásúak, akik ápolják hagyományaikat. Felsőszölnök is egy ilyen kis falu, mely hazánk legnyugatabbra fekvő települése. Túránk során mi is áthaladtunk rajta. Itt egyszerre lehet látni szépen felújított portákat és elnéptelenedést jelző romos házakat.

A falutól a Szölnöki-patak mentén és a Hampó-völgyön át érük el az 1920 óta fennálló osztrák-szlovén-magyar hármashatárhoz. A második világháborút követően a terület megközelíthetetlen volt. A határt szögesdrót és katonák őrizték tűzparanccsal. Aztán itt történt meg 1989. május 27-én a vasfüggöny legelső határnyitása a hármashatárt jelölő emlékkőnél, ahol a három nemzet azóta is minden évben ünnepélyes találkozót tart. A hármashatár pihenőhelyétől Ausztriában folytatjuk utunkat, de csak alig másfél kilométerig - eközben észre sem vesszük, hogy idegen országban járunk.

Ezen a szakaszon kisebb történelmi határszakaszba is belefutunk, még mielőtt végleg elhagyjuk az egykori vasfüggöny vonalát. Egy rövid, szögesdrótos kerítésszakasz és egy őrtorony jelezi, hogy egykor itt szigorúan tilos volt átkelni. Az őrtoronyra manapság bárki felmászhat, de a kilátásra a környező fáktól aligha van mód.

Tovább kanyargunk a dimbes-dombos vidéken, melynek 300 méteres magaslatain az egész nap folyamán mindössze 1330 méternyit emelkedünk szinte észrevétlenül. A Felsőszölnökhöz tartozó párházas János-hegyre sem kell meredeken felkapaszkodnunk, hogy mégis kis fakilátóról nézhessünk körbe a vidékre, ahol már látszik utunk következő állomása.

xx

Továbbhaladva elérjük Kétvölgyet, ami egykoron hivatalosan a Ritkaháza nevet is viselte. A valóban ritkásan lakott települést most is megtaláljuk a térképen Permise szomszédságában, mellyel közösen alkotják a mai Kétvölgy falut. A szeres településszerkezet itt is kiválóan megfigyelhető, bár ennek példájaként nem ezt a helyet szokták emlegetni.

Az alpesire is emlékeztető, rendezett tájban kanyarogunk fel Kétvölgy haranglábához, ahol a túránk 8. ellenőrzőpontját és egyben frissítőhelyét is találjuk. Sokat viszont itt sem pihenhetünk, mert előttünk áll még 30 km.

Permise határában nemcsak hatalmas májusfa, hanem még annál is nagyobb kilátó áll. Innen aztán tényleg szép panoráma nyílik az Őrségre és a Vendvidékre, sőt az Alpok vonulatai is jól kivehetőek. A Szentgotthárdhoz tartozó Farkasfa felé vesszük az irányt.

Ezen a szakaszon is felváltva haladunk fenyvesekben és nyíresekben, de a vidékre korábban jellemző változatos flóra itt kezd el-elmaradni. A lápréteken tipikus páfrány és sás errefelé már nem nagyon van jelen, és a virágokból is egyre kevesebbet látunk. Viszont az Őrség településeire oly jellemző haranglábat Farkasfán is megcsodálhatjuk. A kocsmában pecsételünk, és némi zsíroskenyér, üdítő és szusszanás után már folytathatjuk is az utat.

A falutól a Nagy-árok táján keresztül követjük a piros jelzést, ahol a kisebb-nagyobb patakmedreken kelünk át. Így érünk be az egykor Őriszentpéterhez tartozó Kondorfára, amely a hajdanán itt is honos kondormadárról kapta a nevét. Innen még hátra van 11 km. Az utolsó ellenőrzőpont a békakuruttyolásban zengő Bárkás-tói pihenőhelynél érjük el. Ennyi talpalás után a kényelmes padok elég marasztalóan hathatnak ránk, annak ellenére, hogy már csak 4 km van hátra a célig.

A Teljesítménytúrázók Társasága által szervezett Őrség-Vendvidék túrákat 2017-ben már jubileumi, 25 alkalommal rendezték meg. Ötévente az 50 és a 25 km-es távok együtt is teljesíthetők. Kiváló szervezés keretében fedezhetjük fel a z Őrséget és a szereket, ami mellett külön meg kell említenem a profi itinert, ami nemcsak pontosan vezet végig a szerek világán és a túra útvonalán, hanem stílusosan lehet bele gyűjtögetni az egyedi pecséteket is.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Őriszentpétert vonattal és távolsági buszokkal egyaránt megközelíthetjük. 

Getting there

Autóval Budapestről 2óra 50 perc, Zalaegerszegről 40 perc, Körmendről 25perc, Lentiből 25 perc alat érhetjük el Őriszentpétert.

Parking

A városban több helyen is van lehetőségünk parkolni. A túra rajtjánál is találunk parkolót.

Coordinates

DD
46.841177, 16.419054
DMS
46°50'28.2"N 16°25'08.6"E
UTM
33T 608203 5188492
w3w 
///wowing.hiring.anybody
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Author’s map recommendations

Equipment

A terep alapvetően nem igényel különösebb felszerelést. Kényelmes túracipő és ruházat szükséges. Nem árt, ha van nálunk turistatérkép, némi folyadék, illetve egyébb frissítő.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
difficult
Distance
73.3 km
Duration
19:22 h
Ascent
826 m
Descent
819 m
Highest point
387 m
Lowest point
223 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Healthy climate

Statistics

  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp