Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Endurance Hike recommended route

Rókás kör

Endurance Hike · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Határkő utcában áll az Üröm és Budapest határát jelző határkő
  A Határkő utcában áll az Üröm és Budapest határát jelző határkő
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 25 20 15 10 5 km
Túrázni indulnál Budapest környékén, de a megszokottnál kicsit több kihívásra vágysz? Teljesítménytúráznál, de épp nincs szimpatikus túra a naptárban? Ebben az esetben érdemes kipróbálnod a Rókás kört, ami egy bármikor teljesíthető, önellátó gyalogos túra és terepfutó verseny Budapest határában.
moderate
Distance 28.2 km
14:40 h
726 m
726 m
439 m
128 m

A Rókás kör egy valamivel több, mint 28 km és 700 méter pozitív szintemelkedést tartalmazó instant teljesítménytúra, amely a Pilis-hegység délnyugati részén fut, Csobánka és Budapest között, nyolcas alakban. A Rókás kör sajátossága, hogy bármelyik ellenőrzőpontról kezdhető, az útvonal nem végig jelzett turistaúton halad, továbbá a különböző teljesítési módokhoz tartozó szűkös szintidőkkel mindenki megtalálhatja a számára megfelelő kihívást.

Kiknek ajánlott?

 • Túrázóknak, teljesítménytúrázóknak, terepfutóknak egyaránt

Szintidők:

 • Női szintidők:
  • kiránduló: 14 óra 38 perc (1,9 km/h)
  • teljesítménytúrázó: 8 óra 31 perc (3,3 km/h)
  • terepfutó: 4 óra 16 perc (6,7 km/h)
 • Férfi szintidők (női -20%):
  • kiránduló: 12 óra 12 perc (2,3 km/h)
  • teljesítménytúrázó: 7 óra 6 perc (4,0 km/h)
  • terepfutó: 3 óra 33 perc (8,0 km/h)

Rajt/Cél:

 • A túrát bármely ellenőrzőponton elkezdheted, de ugyanott is kell befejezned. 

Díjazás:

 • Befutóérem (előre igénylés esetén), amit a szintidőn belül teljesítőknek a nevezéskor a szervezők igyekeznek a célban átadni. Ha nem várnának rád, a budakalászi városházán (2011 Budakalász, Petőfi tér 1.) van lehetőség éremátvételre minden nap 8-21 óra között. Az érmeket külön kérésre postázni is tudja a szervező. Az érmek elérhetősége változhat, az aktuális információt a túra honlapján érdemes keresni.

Nevezési díj

 • Ha nem igényelsz érmet, a túra teljesítése ingyenes.

Technikai információk:

 • A nevezéshez az indulónak a Rókás Kör oldalán be kell jelentkeznie, és a NEVEZÉS menüponton belül az indulási szándékot jeleznie (teljesítési móddal, időponttal és indulási ellenőrzőponttal).
 • Az ellenőrzőpontokon a következőt kell tenned: a ha a pont GPS által mért 100 méteres körzetén belül vagy, nyomd meg a FRISSÍTÉS gombot. Amennyiben nem lennél a megfelelő helyen, a telefon kiírja az ellenőrzőponttól mért távolságot. A sikeres pontérintésről minden esetben üzenetet kapsz, majd a sikeres hitelesítés után a rendszer megadja a következő pont távolságát és irányát légvonalban. Ez a folyamat ismétlődik minden ponton. A pontok között a frissítés gomb megnyomásával a következő pontra vonatkozó távolság- és irány adatok is frissülnek mindig, ezzel segítve a pontok megtalálását.
 • Sikeres teljesítésnek számít, ha az induló megfelelő sorrendben haladva, mindegyik ellenőrzőpontot legalább 100 méterre megközelítette, ott érvényes bejelentkezést hajtott végre, és szintidőn belül körbeért. Ebből következik, hogy a kiindulási ponton kétszer is be kell jelentkezni – egyszer induláskor, egyszer célba éréskor. Szintidőn túli teljesítés esetén az induló nem kerül értékelésre másik kategóriában.
 • Budakalász Önkormányzatánál a városrendészet nyitvatartási idejében (minden nap 8-21 óra között) lehetőség van csomagmegőrzésre. A csomagban hagyott értékekért felelősséget a szervezők nem tudnak vállalni.

Kapcsolat

Author’s recommendation

 • Az útvonal előzetes bejárása mindenképp javasolt azok számára, akik nem rendelkeznek kellő tapasztalattal jelzett turistautakon kívüli tájékozódáshoz.
 • Navigációhoz a Természetjáró appot javasoljuk.
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: March 30, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
439 m
Lowest point
128 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • Az útvonalon több helyen (főleg Budakalász külterületi részén) előfordulhatnak kutyák, a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy legyenek óvatosak – ezen a szakaszon számtalan alternatív útvonal kínálkozik minimális kerülővel. (A +36 70 314 6104-es számon minden nap 8:00 és 20:00 között hívhatod Budakalász városrendészetét, akik az esetek nagy részében rögtön intézkednek.

Start

Budakalász, Kálvária-domb (130 m)
Coordinates:
DD
47.617497, 19.047502
DMS
47°37'03.0"N 19°02'51.0"E
UTM
34T 353281 5275635
w3w 
///pylon.smug.vines

Destination

Budakalász, Kálvária-domb

Turn-by-turn directions

Itiner 

Az itiner az egyes ellenőrzőpontok közötti szakaszok leírását tartalmazza (a Budakalász kálvária ellenőrzőponttól indulva), jelölve az egyes ellenőrzőpontok számát és nevét is.

 • I–II Budakalász kálvária–Kopasz-domb

A Budakalász kálvária ellenőrzőpont területét délkeleti irányban hagyd el, a Gerinc utca felé. Az utca végén – követve az utat – fordulj jobbra (Városhatár utca), majd rögtön az első lehetőségnél balra, a Parlag dűlőre. Az utca végén a balra tartó ösvényen haladj tovább egy földkupacot megkerülve, majd 50 méter megtételét követően fordulj balra egy, a kis tisztáson átvezető csapásra. 150 méterre innen, egy nagy betondarabnál térj jobbra a bokrok között vezető ösvényre, majd néhány méter után eléred a Kopasz-domb ellenőrzőpontot.

 • II–III Kopasz-domb–Sicambria romjai

Kopasz-domb ellenőrzőpont területét a nyugati irányba vezető kis ösvényen hagyd el, amely kivezet a Meggy utcára. 100 méter megtétele után térj balra, a Barackos útra. melyen egy névtelen utcára fordulj jobbra, körülbelül egy kilométer megtételét követően. A kis utca végén fordulj jobbra, majd a második sarkon (Kömény utca) jobbra. A környék ismerős lehet a túra korábbi szakaszáról, azonban a Kömény utca végén ezúttal balra kell térned (a Berdó utcába). Az első lehetőségnél fordulj jobbra, a Meredek utcára, majd ahol az utca élesen jobbra fordul, térj balra, a földútra, amely elvezet Budakalász határába, a Damjanich utcába. Itt fordulj jobbra, majd a település végét jelző táblánál balra, a Köves utcába. A magasfeszültségű távvezetéket elérve fordulj balra, és kövesd a földutat, ami lassan jobbra fordul. Körülbelül 500 métert megtéve egy elágazásban térj balra, az erdős részek felé. A fenyvest elhagyva jobbról becsatlakozik egy út, szemben kőtömbök zárják el az utat, de a kerítésen lévő kapun keresztül ki tudod kerülni ezeket, ezt követően rögtön fordulj balra (újból kőtömböket kerülgetve). 130 méter után fordulj jobbra, egy jól kitaposott ösvényre, ezt követve egy balkanyar után egy elágazáshoz érsz, ahol élesen jobbra kell fordulnod, majd néhány méter után egy konténer mellett ismét térj jobbra, egy alig járt ösvényre. Északkeleti, majd keleti irányt tartva kövesd az ösvényt, míg egy sziklás részt balról kerülve eléred az ellenőrzőpontot egy nagyobb sziklafallal és gödörrel szemben.

 • III–IV Sicambria romjai–Ezüst-Kevély

Sicambria romjai ellenőrzőpont területét déli irányban hagyd el egy kacskaringós ösvényen, amely levezet a dombról. Az erdészeti utat keresztezve az eddigi haladási irányunkat tartva menj tovább, majd 100 méter múlva fordulj balra fordulunk a következő kereszteződésnél. A sorompó előtt fordulj jobbra fordulunk, majd a közeli elágazásnál térj balra. Az ösvényt követve éred el a P jelzésű turistautat, amelyet jobbra fordulva haladj tovább, egészen az Ezüst-Kevély tájékoztató tábláig.

 • IV–V Ezüst-Kevély–Majdán-nyereg

Ezüst-Kevély ellenőrzőpont területéről északnyugati irányban haladj tovább a P jelzésen, amíg el nem éred a P ☐ jelzést (kb. 700 méter) amelyre térj le jobbra, és kövesd, amíg ismét becsatlakozik a P jelzésbe. Ekkor térj jobbra, és haladj egészen addig a P jelzésen, amíg balról be nem csatlakozik a S jelzés; ennél a kereszteződésnél van az ellenőrzőpont.

 • V–VI Majdán-nyereg–Köves-bérc

Majdán-nyereg ellenőrzőpont területét délnyugati irányban hagyd el a S jelzésen. Ahol a jelzés balra betér az erdőbe, haladj tovább az erdészeti úton, melybe hamarosan balról becsatlakozik a K jelzés. Ezt kövesd a murvabánya melletti elágazásig, ahol fordulj balra, és kövesd a K kerékpáros jelzést. Körülbelül 2 kilométer megtételét követően visszatér balról a K jelzés, innen a Köves-bércig ezt kell követni: a dózerútról jobbra le kell térni a Teve-szikla felé, majd egy rövid szakaszon az erdőben halad az ösvény, később Pilisborosjenő szélén egészen az Erdő utcáig. Itt fordulj jobbra, követve a jelzést, ami ismét az erdőbe vezet, a Köves-bércre; az ellenőrzőpontot ott találod, ahol éles irányváltást tesz az ösvény.

 • VI–VII Köves-bérc–Határkő utca

Köves-bérc ellenőrzőpont területét a K jelzést követve haladj tovább. 350 métert követően a K élesen jobbra fordul, itt fordulj balra a jelzetlen ösvényre, majd a dózerutat elérve haladj egyenesen (keleti irányba), majd a következő elágazásnál térj jobbra. Hamarosan eléred a Tücsök utcát, itt fordulj balra, és haladj a házak és a mező között vezető utcán, majd az utca végén térj ismét balra (Csoóri Sándor utca). A Csoóri Sándor utca végén fordulj jobbra, a Budai útra, majd kövesd azt egészen az Ürömi útig, amit óvatosan keresztezve a Boglárka utcában haladj tovább egészen a Határkő utcáig, ahol a pont található.

 • VII–VIII Határkő utca–Róka-hegy

A Határkő utca ellenőrzőpont területéről (Határkő utca és Boglárka utca kereszteződése) a Határkő utcán indulj el, majd a második utcát elérve fordulj jobbra (Jutas utca). A Jutas utcán a közkútnál fordulj balra, majd kövesd a földutat az erdőig. A kőfejtő mellett, az ösvényt követve fordulj jobbra fordulunk, majd az elágazásnál (a kevésbé járt ösvényre) balra és tartsd a keleti irányt, követve a határköveket. Egy kis tisztáson becsatlakozik az ürömi tanösvény piros T jelzése, ami 600 méter után élesen balra fordul, a Holló közbe vezető ösvényre. A második kereszteződésnél fordulj jobbra, a Fülemüle utcába, majd a Rókahegyi utat keresztezve térj rá P+ jelzésre. A P▲ jelzést elérve fordulj balra, és kapaszkodj fel a kőfejtő legfelső teraszáig, ahol az ellenőrzőpont van.

 • VIII–IX Róka-hegy–Ezüsthegy

Róka-hegy ellenőrzőpontot északkeleti irányban hagyd el, követve a P▲ jelzést. A P jelzést elérve fordulj balra, majd körülbelül másfél kilométer megtétele után fordulj jobbra a P+ jelzést elérve. Az egyenes szakasz végén a P+ jelzés jobbra kanyarodik, itt térj balra, és a Barackos utat keresztezve a Meggy utcán mászd meg a dombot. Az ellenőrzőpont innen körülbelül 400 méterre, az úttól mellett található geodéziai torony közelében van.

 • IX–I Ezüsthegy–Budakalász kálvária

Ezüsthegy ellenőrzőpontot északkeleti irányban elhagyva haladj tovább a Meggy utcán, majd a Kömény utcát elérve fordulj balra. Az utca végén fordulj jobbra (Berdó utca), majd széles ösvényen térj balra, innen egyenesen kell haladnod a Kálvária utcán lefelé, míg eléred a kálváriához vezető lépcsőt. Itt térj le jobbra, az ellenőrzőpontot a kálváriánál találod.

 

A túra részletes leírása

Budakalászon a kicsit fellengzősen Kálvária Régészeti Parknak nevezett területen a három kőkereszt mellett egy templom romja hívja fel magára a figyelmet, innen indítjuk a túrát egy gyors becsekkolással. A középkori Káloz falu XII. században épült istenháza alapjai láthatók ma a kis löszdomb tetején, melyek egy 2011-es ásatás során kerültek felszínre. Ma a romok mellől szép kilátás nyílik a Pilis hatalmas tömbjére, a Pomáz fölé magasodó Kő-hegyre, illetve távolabb Szentendrére. Az ellenőrzőpont a három kereszt közelében található.

A kálváriától a Gerinc utcán indul déli irányba a túra útvonala, majd a rendezett lakónegyedből egy kevésbé kies dűlőútra tér, később egy csapáson kanyarog tovább a következő, azaz a Kopasz-domb ellenőrzőponthoz. A kis dombtető valóban kopasz, egy kereszttől eltekintve. A kilátás innen is pazar, a Kevélyektől a Hármashatár-hegyen át a békásmegyeri lakótelepig és a Megyeri-híd elegáns pilonjaiig mindent alaposan szemügyre lehet venni. A becsekkolást követően a nyugati irányban vezető csapáson kell továbbhaladni, majd az aszfaltutat (Meggy utca) elérve felfelé indulunk tovább, hogy rögtön az első utcán (Barackos utca) balra forduljunk. Ismét zártkertes övezet határán vezet az út, amelybe bele-belevegyülnek lakott ingatlanok éppúgy, mint teljesen elhagyatottnak látszó telkek. Egy rövidke szakaszon ismerős lehet a környezet, hiszen a Kömény utcán kétszer is le kell sétálni (később az Ezüsthegy érintését követően járunk majd erre). A lakott területet majd Budakalász határában hagyjuk el újra, hogy az egyik legizgalmasabb terepponton csekkoljunk be, sokszor szinte alig látható ösvényeken kanyarogva odáig.

Ellenőrzőpont Ősbuda romjai között?

Budakalász határában érjük el a „Sicambria romjai” ellenőrzőpontot. A menekülő trójaiakkal, római légiókkal, a hunokkal, majd a honfoglaló magyarokkal – és így „Ősbudával” – is hírbe hozott Sicambriával kapcsolatban több, össze- és szétszálazódó legendát, mondát kell szétfejteni ahhoz, hogy tisztán lássunk. Hely hiányában a száraz tényekre szorítkozunk ezúttal: Sicambria néven soha nem létezett település (sem itt, sem máshol), így aztán „Ősbudát” (azaz a mai Óbuda nem létezett elődjét) nem lehet azonosítani Sicambriával, Attila hun király városa sem lehetett ez, és épp ezért nagy valószínűséggel Árpádot sem itt temették el. Ezzel együtt az embert különös érzés fogja el a sziklák között, amelyeket közelről szemlélve akár falak, akár régi kőfejtő maradványai is lehetnek.

A titokzatos kis dombtetőt egy éppoly kevéssé járt ösvényen hagyjuk el, mint amin oda megérkeztünk, majd hamarosan elérjük Üröm Sadove nevű településrészének szélét. Innen folyamatosan emelkedik az út a Kevélyek gerince irányába, majd becsatlakozunk a P jelzésbe. Az Ezüst-Kevély 415 méteres csúcsa (ami ellenőrzőpont is egyben) a Kevélyek hegycsoportjának legkeletibb, és egyben legalacsonyabb tagja. A mészkő- és dolomitsziklák mellett itt hárshegyi homokkő bukkan a felszínre, amit bányásztak is a környéken, több felhagyott kőfejtő tanúsága szerint.

A hegycsúcsot a P jelzésen továbbhaladva hagyjuk el, majd pár száz méter megtételét követően jobbra térünk, a P◼ jelzésre, mely a Nagy-Kevély csúcsát északról kerülve oldalaz a hegyoldalban. A jelzésen kívül sok minden nem emlékeztet már arra, hogy a Kevély-nyeregben egykor turistaház állt. Mielőtt elérnénk az említett nyerget, a P◼ belefut előbb a Z, majd a P jelzésbe – utóbbit elérve jobbra kell kanyarodni, és végig követni azt, amíg el nem érjük a S jelzést. A Majdán-nyeregben ne felejts el becsekkolni az ellenőrzőponton, mielőtt balra fordulsz a S jelzésre!

Teve az egri vár mellett

Az erdészeti utat, majd a becsatlakozó K jelzést követve egy egykori murvabánya mellett halad el a túraútvonal. Valójában dolomitbányáról van szó, ahol a csobánkai és környékbeli utak, parkok kavicsolására vagy murvázására alkalmas követ bányásztak, ráadásul a murvát a középkorban házak vakolására is használták. Minderről akár többet is megtudhat az, aki elolvassa a közeli kereszteződésben található infótáblát, mielőtt balra kanyarodna, a K kerékpáros jelzéssel ellátott erdészeti útra. A kereszteződésben áll egy öreg hársfa is, ami egy közeli akácossal együtt arról árulkodik, hogy a környék valaha méhlegelő volt.

A K kerékpáros jelzés végighalad a Kevélyek déli lábainál, egy szakaszon a Mária-út is halad rajta, máshol a Z jelzés csatlakozik be, de letérni róla egészen addig nem kell, amíg a K jelzés jobbra nem tér a Teve-szikla irányába. A környezetéből merészen kiálló, kettős ágú szirt dolomitból álló tömbjeit korábban hévizes oldatok járták át, amelyek kalcittal különösen ellenálló kőzetté cementálták, így a furcsa formájú szikla gyorsabban pusztuló környezetéből idővel kiemelkedett. Nem messze innen találjuk az "Egri várat", ami pont annyira egri vár, mint amennyire Sicambria Attila király fővárosa volt. Illetve ebben az esetben némi párhuzam felfedezhető, hiszen az Egri csillagok című film forgatásához készült a díszlet, ami azóta is dacol az idővel – ha valaki jól áll a szintidővel, tehet ide egy rövid kitérőt.

Akinek azonban sietnie kell, induljon tovább a K jelzést követve, amely Pilisborosjenő határában kanyarog – előbb egy Kálváriát érint, majd a legszélső házak és egy mező határán futó úton vezet, később pedig az Erdő utcán keresztül vezet a Köves-bérc felé. A 283 méteres magaslat a Pilis egyik legdélebbi csúcsa, déli lábánál üzemelt a pilisborosjenői téglagyár egy nagy kiterjedésű agyagbányával. A K jelzés végigvezet a bércen, majd élesen visszafordul jobbra, és lefelé indul a hegyről – itt keresd az utolsó előtti ellenőrzőpontot.

A K jelzésen ereszkedve, majd egy jelzetlen csapáson és egy széles, a mezőt átszelő úton haladva érjük el a Budai utat, mely Ürömöt és Pilisborosjenőt köti össze. A Templom-földeken átvezető aszfaltcsíkon az utolsó ellenőrzőpont egy adótoronynál található, innen már szinte nyílegyenes (de forgalmas) út vezet a célig, ami ezúttal a Határkő utcai ellenőrzőpont. Az Ürömi utat a Pilisborosjenői elágazás nevű buszmegállónál keresztezve már csak pár száz métert kell haladni a Boglárka utcán.

Ürömön igazi agglomerációs környezetben folytatjuk a túrát: kisebb-nagyobb házak váltakoznak az út mindkét oldalán, rendezett és kevésbé rendezett kertekkel körülvéve. A Határkő utca nem véletlenül hallgat e névre: valóban Üröm és Budapest határát alkotja, és tényleg találunk itt jó néhány régi határkövet. A masszív kőtömböket messziről fel lehet ismerni: egyik oldalukon Budapest, másikon Üröm neve olvasható, továbbá a kihelyezés időpontját jelölő évszám és a határkő száma. (A túra útvonala a 124-estől a 113-as kőig vezet a városhatáron.) Igazi helytörténeti érdekességek ezek úgy a budai, mint a pesti oldalon. A beépített területet egy kőfejtő mellett hagyjuk magunk mögött, majd egy ösvényen követjük tovább a városhatárt – itt még egy határárok is felismerhető a csapás jobb oldalán. Egy kis tisztáson balról becsatlakozik az ürömi tanösvény piros T jelzése, mely a Péter-hegyet elhagyva hirtelen balra kanyarodik, a Péterhegyi lakópark házai közé. Néhány száz méter megtételét követően elérjük a Róka-hegyi kőfejtő bejáratát – a túra ajánlott útvonala a P+, majd P▲ jelzést követi a kőfejtő legmagasabb teraszáig, de aki jól áll a szintidővel, az akár be is mehet a kőfejtőbe.

Mit mond a róka?

A Róka-hegyi kőfejtő Budapest legnagyobb kőbányája volt, amelyben a 19. század végén kezdődött a kitermelés. 1897-ben kőszállító vasút is létesült annak érdekében, hogy a három bányaudvar valamelyikében kitermelt dachsteini mészkövet könnyebb legyen eljuttatni a Dunához. A kisvasút a II. világháború idején lett az enyészeté valószínűleg, míg a bányát az 1950-es években hagyták fel végleg. A kőfejtő és környéke 1977 óta természetvédelmi terület, mint a főváros egyik legértékesebb élőhelye: számos növény- és állatfaj otthona a ma 9 hektáros, védettség alatt álló terület. A bányában infotáblákról tájékozódhatunk a gazdag élővilágról: éjjeli és nappali pávaszem, kardos- és fecskefarkú lepke, keleti rablópille, holló, karvaly, egerészölyv is lakik erre többek között. Ha megfelelő évszakban járunk erre, és a lábunk elé nézünk, bíboros kosbort, fehér madársisakot, vagy akár gyapjas gyűszűvirágot is találhatunk itt. Aki felfelé néz, a sziklafalak irányába, különféle karsztformákat figyelhet meg, elsősorban a bánya közepe táján található sziklatoronyban árulkodnak lyukak, hasadékok, félgömbszerű formák arról, hogy a hévíz hogyan alakította a kőzetet. A kőfejtő legfelső teraszán pedig nagyszerű kilátás nyílik Óbuda, Újpest, Csillaghegy irányába – de ne feledkezz meg a becsekkolásról sem az ellenőrzőponton!

A Róka-hegyet a P▲ jelzésen hagyja el a túra, egy fenyvesen keresztül kanyargó ösvény formájában, amely becsatlakozik a P jelzésbe – itt balra kell fordulni. A P jelzést követve hol Budapest legszélső házainak hátsó udvarában kanyargunk, hol lekerített legelők, és azokon élő lovak között haladunk el, miközben a távolban felbukkan a Kevélyek sziluettje, amelyek később még fontos szerepet kapnak a túra során. A P jelzést a Békahát utcára jobbra fordulva hagyjuk el, a P+ jelzést követve egy rövid szakaszon, majd arról letérve hamarosan elérjük a következő, Ezüsthegy névre hallgató ellenőrzőpontot.

Zártkertek közt kálvária

Innen a budakalászi kálváriáig alapvetően egy zártkertes övezetben vezet utunk, érdekes szociológiai metszetet kínálva: van itt olyan kert, amin épp csak egy kis szerszámoskamra ékeskedik, olyan, amire egy kis nyaralót húzott fel tulajdonosa, de számos ingatlant láthatóan állandóan laknak a kis utcákban, amerre járunk. A Rókás kör honlapja szerint ez az a rész, ahol előfordulhatnak kutyák (általában nem kóbor állatok, hanem a gazdáik által szabadon engedett – „sétáltatott” – jószágok), így érdemes óvatosan közlekedni. (A túra során egy kóbor, ugyanakkor szelídnek tűnő eb, néhány macska és két nyúl mutatkozott csak, ám korábban a Békahát utcában már vaddisznóval is találkoztam.) A kálváriához közeledve a földutat aszfalt váltja, a kisebb házakat pedig nagyobb, új építésűek – megérkezünk Budakalász belterületére, innen már csak néhány száz lépés a rajt-cél, és az utolsó becsekkolás.

 

 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Budakalász kálvária ellenőrzőponthoz a szentendrei (H5 jelzésű) HÉV-ről Budakalász, Lenfonó megállóhelyen érdemes leszállni.

Getting there

 • Budakalász, Lenfonó megállóhelyről nyugati irányba kell elindulni a Szentendrei úton, majd kb. 30 méter megtételét követően balra kell térni, a Budai útra. A második patakot elérve térj jobbra az Y elágazásban, a Kálvária utcára, majd a bal kéz felé eső pincék előtt válaszd a lépcsőt, amely a Kálvária-dombra vezet (kb. 600 méter séta összesen).

Parking

 • A Golgota utcán lehet parkolni.

Coordinates

DD
47.617497, 19.047502
DMS
47°37'03.0"N 19°02'51.0"E
UTM
34T 353281 5275635
w3w 
///pylon.smug.vines
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Mindenképp vigyél magaddal térképet és feltöltött mobiltelefont egyaránt!
 • Az útvonal gpx-fájlját töltsd le előre, jól jön a tájékozódáshoz!
 • Az útvonal térképvázlatát is töltsd le, vagy nyomtasd ki előre!
 • Olyan telefont vigyél magaddal, amely gyorsan és pontosan meg tudja határozni helyzetedet!
 • Vízvételezési lehetőség kevés van az útvonalon, készülj megfelelő mennyiségű folyadékkal!
 • A szervezők által ajánlott további felszerelések:
  • telefontöltő (power bank)
  • térképvázlat
  • Budai- és Pilis Visegrádi-hegység turista térkép
  • személyes igény szerinti folyadék és tápanyag
  • terepviszonyoknak megfelelő öltözet
  • fejlámpa
  • izolációs fólia
  • fényképes igazolvány, készpénz

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
28.2 km
Duration
14:40 h
Ascent
726 m
Descent
726 m
Highest point
439 m
Lowest point
128 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Geological highlights

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Waypoints
 • 4 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp