Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Endurance Hike recommended route

Cserhát-geotúra extrákkal (teljesítménytúra)

Endurance Hike · Cserhátvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
  • Photo: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 25 20 15 10 5 km

Geológiai látványosságok, várrom, sziklaszirtes panoráma, sztúpa, és az egész napot végigkísérő tarka tavaszi pompa: ez mind egyben az Andezit túra, ami az elejétől a végéig tartogat érdekes és izgalmas látnivalókat a Cserhát szívében.

Open
moderate
Distance 29.5 km
8:06 h
696 m
652 m
500 m
173 m

A Cserhát csodáit bemutató túrát egy hosszabb, 30 km-es, és egy rövidebb, 15-km-es gyalogtúrával lehetett bejárni az évről évre tavasszal, a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület által megrendezett Andezit elnevezésű teljesítménytúrán. Aki imádja a természetet és kevésbé ismeri a Cserhátot, az nem hagyhatja ki ezt a látványosságokban bővelkedő kirándulást! Ha a leghosszabb távot választjuk, akkor a vártnál is több élménnyel gazdagodhatunk.

Author’s recommendation

Az éves aktuális túráról a szervező honlapján érdemes tájékozódni! (https://bthe.hu/)

Profile picture of Lánczi Péter
Author
Lánczi Péter
Update: February 07, 2019
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
500 m
Lowest point
173 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

  • Évszaknak megfelelő ruházat
  • Mindig legyen nálunk esőkabát!
  • Nem árt védekeznünk a kullancsok ellen!

Tips and hints

Még több információt a szervező honlapán találhatunk: Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

Start

Galgaguta (177 m)
Coordinates:
DD
47.845688, 19.388522
DMS
47°50'44.5"N 19°23'18.7"E
UTM
34T 379434 5300406
w3w 
///dishwashers.boringly.hurtles
Show on Map

Destination

Becske

Turn-by-turn directions

A BTHE csapat által szervezett túrára sosem lehetett panaszunk: kiváló szervezéssel és a tematikával kalauzoltak el bennünket a Cserhátba. A túra egyetlen szépséghibája a logisztika: ugyanis a kezdő és végpont nem azonos, ezért a tömegközlekedést azoknak is igénybe kell venni, akik autóval érkeztek a rajtba. Ha valaki nem túl kényelmes, akkor még élvezni is fogja a „kis piroskával” való vonatozást a dimbes-dombos, terepasztalra emlékeztető vidéken.

Galgagutáról indulunk neki az ismeretlen táj felderítésének. Kezdetben a Cserhátra jellemző fiatal akácosban sétálunk, mely a tavasz beköszöntével és a lombosodás előrehaladtával kezdi az ösvényeket zöldellő alagúttá változtatni. Nem sokkal később mezőkön és szántókon haladva élvezzük a virágok illatát és a friss tavaszi szellőt. 

A természet ébredező színkavalkádját nemcsak az erdőben és a földeken, hanem Vanyarc utcáin is megcsodálhatjuk. Sőt, itt még harsányabb is a kikelet a kertek száz színben pompázó gyümölcsfáival és virágaival, pedig alig pár napja ezek a növények még csak szürkén aludták téli álmukat. Ebből a ragyogó tavaszi rengetegből csak a túránk első állomása zökkenthet ki minket egy kis időre. Ugyanis Vanyarcon, a Sziráki utca 12-es szám alatt nemcsak frissítővel kínálnak minket a szervezők, hanem egy kisebb magánkiállításba, kőzet- és ősmaradványok tárlatába is betekinthettünk, amely a környék sokmillió éves kincseit mutatja be.

A számunkra felfoghatatlan hosszúságú idő alatt létrejött ásványleletek mellett egykor élt állatok lenyomatait, ősemberek által használt eszközöket, és egy megkövült fát is megcsodálhatunk a kis bemutatóteremben, melyet a házigazda több éves lelkes kutatómunkája töltött meg szinte zsúfolásig. 

A falut elhagyva visszatérünk a zöldellő szántóföldekre, ahol már délelőtti napsütésben és ismét tavaszi hangulatban folytattuk az utat túránk egyik fő attrakciójához és a környék nevezetességéhez, a Nagy-hegy oldalában található andezitömléshez.

Az egyedülálló látványosságnál a túra minden résztvevője gyakran hosszabban is elidőzik, hiszen nemcsak az kőömléssel, hanem a hajlott orgonasípokra emlékeztető andezitoszlopokkal sem lehet egy pillantással betelni. Az Európában és világviszonylatban is kuriózumnak számító, kőcsúszdára is hasonlító oszlopsorok specialitása, hogy nemcsak hajlott, hanem egyenes kőformák is fellelhetők köztük. Ez a 15 millió éves földtörténeti ritkaság 2010-ben vált tagjává az Európai és a Globális Geopark Hálózatnak. Kicsivel később, 2014 tavaszán hozták létre itt a kőtárat, mely a környékre jellemző kőzettípusokat mutatja be egy jellegzetes betonépítmény alatt.

A Nagy-hegyről leereszkedve kiérünk az erdőből, és újból nyílt terepen haladtunk az eldugott kis majorság, Ordaspuszta felé. Széles földúton kanyarogtunk a környék 3-400 méteres „hegyei” között, ahol a tavasz ekkor tájt még csak foltokat fest a tájba. De a napsütés még a télben kifulladt erdők fakó színébe is életet tud lehelni, megmutatva, hogy a szürkének és a barnának hányféle árnyalata is van valójában.

Átkelünk a csörgedező Ordas-patakon, majd újból zöldellő mezők mentén érünk be ordaspusztai ellenőrzőpontunkra. A jóleső frissítés után az alig pár házból álló hangulatos kis majorságot Szandavár irányába hagyjuk el. A Várhegy és a Szanda-hegy jellegzetes andezitkúpjai már messziről uralják a tájat, jelezve utunk irányát és következő látványosságunk helyszínét.

Sűrű akácosokkal övezet erdészeti utakon és ösvényeken közelítetjük meg a Szandavárat, melynek 527 méteres magasságát kevés szintkülönbséggel, de meredek, sziklás terepen mászva gyűrünk le. Az egyébként anno nem nagy jelentőséggel bíró várat már 1551-ben felrobbantották, hogy falai közé többet be ne fészkelje magát a török vagy más ellenség. Napjainkra alig egy-két falmaradvány jelzi csak, hogy egykoron itt erősség állt, de ennek ellenére mindenféleképpen érdemes ide felkapaszkodnunk, mert a meredek sziklákról páratlan, a környéket uraló panorámát csodálhatunk meg. 

Itt a várhegyen is érdemes elidőzni, élvezve a végtelen kilátást, mielőtt a kék jelzésen a Mária-forrás érintésével leereszkedünk Szandaváraljára. Átgyalogolva a három utcás kis falut, az igazolópecsét begyűjtése után Becske felé vesszük az irányt. 

Jelzett és jelzetlen utak végén bukkan fel előttünk a fák között Becske nevezetessége, vagy mondhatnám úgy is, hogy a Csiga-hegy ékes dísze, a sztúpa. A buddhista szentély és a tetején meditáló Buddha-szobor 2008 óta hirdeti némán a megvilágosodás filozófiáját. Innen már csak pár száz méter van a célig.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Galgaguta:

Vonattal egy aszódi átszállással jutunk el célunkig - legszerencsésebb esetben 1 óra 20 perc alatt. Ha busszal utazunk, akár olyan járatot is kifoghatunk, amin nem kell átszállni, a menetedő is hasonló a vonatéhoz. 

Becske: 

Vonattal egy aszódi átszállással jutunk célunkig járattól függően másfél-két óra alatt. Busszal szintén másfél-két óra az út, de ebben az esetben Balassagyarmaton kell átszállnunk.

Galgaguta és Becske között vonattal utazhatunk.

Getting there

Galgaguta megközelítése: 

Leggyorsabb az M2 autópályán, majd a kis falvakon keresztül eljutni a célig. A fővárosból körülbelül 1 óra 10 perc az út.

Becske megközelítése: 

Leggyorsabb az M2 autópályán, majd a kis falvakon keresztül eljutni a célig. A fővárosból körülbelül 1 óra 15 perc az út.

Galgaguta és Becske között autóval Nógrádkövesden át 7,8 km, Bercelen át pedig 8,6 km a távolság. 

 

Parking

A két érintett településen bárhol ingyenesen parkolhatunk.

Coordinates

DD
47.845688, 19.388522
DMS
47°50'44.5"N 19°23'18.7"E
UTM
34T 379434 5300406
w3w 
///dishwashers.boringly.hurtles
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Turista Magazin: CSERHÁT-GEOTÚRA EXTRÁKKAL

Author’s map recommendations

Equipment

A terep alapvetően nem igényel különösebb felszerelést. Kényelmes túracipő és ruházat. Nem árt, ha van nálunk turistatérkép, némi folyadék, illetve egyébb frissítő.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
29.5 km
Duration
8:06 h
Ascent
696 m
Descent
652 m
Highest point
500 m
Lowest point
173 m
Public-transport-friendly Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Linear route Healthy climate

Statistics

  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp