Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Endurance Hike recommended route

Bodri Kör - Must

Endurance Hike · Szekszárdi-dombság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Szőlő a Baranya-völgyben
  / Szőlő a Baranya-völgyben
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pillantás a Bodzás-dűlőből a Mezőföld irányába
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Baranya-völgy rendezett szőlői között vezet a Bodri Kör útvonala
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A 20 méter magas Bati-kereszt kilátó a Bodri Kör egyik ellenőrzőpontja
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Mezőföld felé a Bati-kereszt kilátóból
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szarvas-szurdik egy a Szekszárd környéki tucatnyi löszmélyút közül
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szőlő és erdő, amerre a szem ellát
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szőlők között kanyarog a Bodri Kör a Faluhely-dűlőben
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Idilli környezetben található a Bodri Körök rajtja
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 100 8 7 6 5 4 3 2 1 km Bati-kereszt kilátó (Szekszárd)
Ha egy hosszabb sétára (vagy rövid, könnyű túrára – nézőpont kérdése) vágysz a Szekszárdi-dombságban, amelynek teljesítéséért még szerény díjazás is jár, akkor nem érdemes tovább keresned, a Must tökéletes választás.
easy
Distance 8.1 km
3:00 h
183 m
183 m
275 m
122 m

A Bodri Kör egy bármikor teljesíthető - instant - terepfutás vagy teljesítménytúra, amelyet meghatározott útvonalon, meghatározott szintidőn belül kell teljesíteni. Négy különböző táv közül lehet választani (8, 14, 33 és 85 km), mindegyik táv útvonalának végigjárását a GeoGo alkalmazással kell igazolni. Legrövidebb távja, a Must egy igazán barátságos, akár gyerekekkel is teljesíthető útvonal, amely a Szekszárd környéki dombok esszenciáját mutatja be: hol dűlők között kanyargunk, hol kilátóra mászunk fel, szurdikban ereszkedünk alá vagy pedig sűrű erdőn hatolunk át.

Szintidő:

 • Gyalogos: 3 óra
 • Futó: 1 óra 15 perc

Start/Cél: Bodri pincészet

Nevezési díj: 1500 Ft

Technikai tudnivalók:

 • A teljesítéshez szükséged lesz egy feltöltött, mobilinternet kapcsolattal rendelkező okostelefonra. (Ha nincs internet-előfizetésed, offline módban is teljesíthető a túra.)
 • Az induláshoz előzetes nevezésrevan szükséged a Bodri Kör oldalán, amit bankkártyás fizetéssel vagy átutalással tudsz kiegyenlíteni.
 • A túra teljesítéséhez szükséges regisztrálni a GeoGo oldalán.
 • Sikeres utalást követően e-mailben kapsz egy egyedi kódot, amely a GeoGo oldalon szükséges a teljesítéshez. A rajt után a megadott sorrendben, az útvonalat követve kell felkeresned az ellenőrzőpontokat, és telefonod segítségével becsekkolni.
 • Az utolsó becsekkolást követően, sikeres és szintidőn belüli teljesítés esetén felkerülsz az eredménylistára és átveheted a kerámia plakettet a célnál található Optimus Étteremben (nyitvatartási időben). Emellett minden sikeres teljesítő a teljesítői listából letöltheti oklevelét.

Author’s recommendation

 • Ha hosszabb útvonalat választanál, a Bodri Kisfröccs (14 km), a Bodri Nagyfröccs (33 km) és a Bodri Hosszúlépés (85 km) közül választhatsz.
 • Ha a Mustot rövidnek találod, kiválóan megfelel akár a Kisfröccs előtti bemelegítésnek is.
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: June 07, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
275 m
Lowest point
122 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Tavasztól-őszig nagy melegben a szőlők között semmiféle árnyékra nem számíthatsz, mindenképp vigyél megfelelő mennyiségű folyadékot, és naptejet.

Tips and hints

 • A Bodri kör honlapján minden információt megtalálsz a túráról.

Start

Bodri pincészet parkolója (130 m)
Coordinates:
DD
46.329390, 18.666030
DMS
46°19'45.8"N 18°39'57.7"E
UTM
34T 320352 5133293
w3w 
///lanes.keen.minty

Destination

Bodri pincészet parkolója

Turn-by-turn directions

Itiner 

 • A parkolóból indulj az ide vezető aszfaltúton a Sárköz utca irányába (észak felé).
 • A Sárköz utcát elérve fordulj balra, és haladj az aszfaltúton a buszfordulóig, majd fordulj ismét balra, és folytasd az utat a domboldalba vezető dűlőúton.
 • A dűlőút ide-oda kanyarog a szőlők között – mindig a legmeredekebb aszfaltutat kövesd.
 • Ahol az aszfaltút véget ér, fordulj jobbra, a felfelé vezető földútra, amely a szőlőket elhagyva bevezet az erdőbe. Erről az útról nem kell letérni, amíg el nem érsz egy aszfaltozott dűlőutat.
 • A dűlőutat elérve fordulj balra, majd amikor egy löszmélyutat elhagyva ismét a szőlőkhöz érsz, fordulj élesen vissza jobbra: a K jelzés a Szarvas-szurdikon keresztül a Bati-kereszt kilátó felé vezet.
 • A kilátóhoz (ami a túra egyetlen ellenőrzőpontja) egy kb. 200 méteres kitérőt kell tenni.
 • A kilátótól visszatérve fordulj balra, a K jelzést kövesd a következő elágazásig, ahol fordulj élesen jobbra, a lefelé vezető betonozott dűlőútra.
 • A dűlőútról semelyik irányba nem kell letérned, egyenesen levezet a Cinka-patak völgyébe. A buszfordulótól a már ismert utat kövesd visszafelé a Bodri pincészetig.

A túra részletes leírása 

A túra a Faluhely-dűlőből, a Bodri pincészet parkolójából indul. A meglehetősen nagy betonplacc arra enged következtetni, hogy a borturizmus sok látogatót vonz, ami elnézve a közeli étterem, vendégházak, de akár a gazdasági célokat szolgáló épületek igényes kialakítását, nem lenne meglepő. A földrajzi név két dologra utal: egyrészt itt lehetett valamikor egy település, másfelől maga a „dűlő” elnevezés a határnak két út vagy mezsgye közé eső, rendszerint külön névvel jelölt része. A szó eredete az azonos irányba „dűlő” barázdákra, parcellákra, olyan szántóföldre utal, amely a másikra merőlegesen „rádől”. Maga a borvidék is dűlőkből áll össze, leginkább egy puzzle-re hasonlít így a térképe.

Dűlőből dűlőbe

A starttól a Faluhely-dűlőbe vezető aszfaltúton a Cinka-patak völgye felé indulunk, majd a patakon átkelve balra fordulunk. Az úton egyenesen a dombhát irányába pillantva látszik már az első ellenőrzőpont, a Bati-kereszt kilátó. A közeli buszfordulóban balra térve a nagyon szépen gondozott szőlők között kanyargó dűlőúton kezdünk felfelé kaptatni. Helyenként – főleg az aszfaltos szakaszokon az egyes elágazásokban a földön – lehet lila színű BK jelzéssel találkozni, azonban ez elsőre nem igazán feltűnő, így mindenképpen ajánlott a térkép használata.

Ahogy egyre feljebb jutunk a domboldalra vezető meredek úton, úgy nyílik egyre jobb kilátás a magunk mögött hagyott völgyre, és annak másik oldalára, a Baranya-völgyre. Amerre a szem ellát, erdőkkel körülvett szőlőket láthatunk. A Szekszárdi borvidék területe 2600 hektár, és a Szekszárdi-dombság legkeletibb területeit foglalja magában. A környékbeli szőlőtermesztésnek évezredes hagyománya van: a kelták talán, a rómaiak viszont már biztosan foglalkoztak szőlőműveléssel. Ma Szekszárd elsősorban vörösborairól ismert, azonban ez nem mindig volt így. A törökök 15-16. századi előrenyomulása, a török hódoltság a szőlőművelésben is változásokat idézett elő. Egyrészt a legnagyobb hírnévnek örvendő déli, szerémségi borvidéktől elvágta az ország többi részét a török hódoltság területe, másrészt a törökök nyomában rácok is érkeztek, akik hozták magukkal a balkáni szőlőművelési kultúrát. Ezzel együtt pedig a vörösbor készítéséhez szükséges technológiát, és szőlőfajtákat is, mint például a Kadarka, ami valószínűleg az Albániai Shkodër városról kapta nevét. A 20–50 méter vastag vörösagyag-takaróra települt lösztalajt évi 2040-2050 órán keresztül éri a napsütés, emellett a két tájegység, az Alföld és a Szekszárdi-dombság találkozásánál kialakult sajátos éghajlat is segíti a borászok munkáját.

A szőlők közötti dűlőút szinte minden átmenet nélkül egyszer csak jelzés nélküli erdei útba vált át. A Szekszárdi-dombság erdeinek legkeletibb nyúlványai érnek el idáig, ahol kis szerencsével nagyvadakat is megpillanthatunk. Nyári hőségben kifejezetten üdítő lehet beérni a fák közé, ahol egyenesen kell haladni a földúton egészen addig, amíg be nem érünk a következő dűlőbe. Itt a betonutat elérve balra kell térni, és a löszmélyutat követni a következő szőlőig. Itt – mielőtt élesen jobbra visszafordulnánk a Szarvas-szurdikba – érdemes a dűlőút közeli kanyarjáig lesétálni: észak felé a Bodzás-dűlő felett ellátni a Mezőföld déli csücskéig.

Szurdikból kilátóba

Ha visszatérünk a K jelzésre, egy ösvény szinte azonnal a Szarvas-szurdikba vezet. Szurdiknak errefelé a löszmélyutakat nevezik, amelyek részben a csapadék, részben pedig emberi tevékenység hatására alakulnak ki a lösszel fedett dombokon. Ezek lehetnek egészen mélyek és szélesek, amelyek korábban szekérrel, ma autóval is járhatóak, és olyan keskenyek, mint a Szarvas-szurdik, amelynek 2-4 méter magas falai között csak egy keskeny ösvény kanyarog. A néhány száz méter hosszú szurdikból kiérve már a Bati-dűlőben vagyunk, és hamarosan elérjük a Bati-keresztet. A kőkeresztet felirata szerint 1887-ben állították, nevében egy török korban elpusztult falura emlékeztet (Bat falu Kakasd közelében állt). A szó eredete érdekes, hiszen "báta" szerbül pocsolyát, tócsát jelent, míg a török nyelvben vizenyős helyet, mocsarat jelölt. A dombok alatt elterülő sík vagy gyengén tagolt tájon az átfolyó vizek gyakran valóban mocsarakban gyűltek fel, így ezen a környéken is (lásd még: Bátaszék).

A keresztet elhagyva szinte rögtön balra térünk, a Bati-kereszt kilátót célozva egy körülbelül 200 méteres kitérővel. A kilátó – az egyetlen ellenőrzőpont – egy 280 méter magas dombon áll, húsz méterrel a talajszint fölé magasodva. A 15 méter magasan lévő kilátószintről 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé az Alföld végtelen síksága terül el a Szekszárdi-dombság lábai előtt, nyugati-délnyugati irányban magukat a dombokat láthatjuk hullámozni, észak felé tekintve a Mezőföld déli része tűnik fel, míg dél felé a már ismert Baranya-völgy és a Faluhely-dűlő. A népszerű kirándulóhelyen pihenőhelyet is találunk, padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel felszerelve.

A kilátótól visszatérünk a dűlőútra, amelyen a K jelzés is halad, és balra fordulunk. A szemközti kerítésen a Heimann Birtok dűlőinek térképét láthatjuk, amelyről az is kiderül, hogy melyik dűlőt milyen szőlő borít elsősorban. A legjellemzőbb fajták egyébként az olaszrizling, a chardonnay, a kadarka, a kékfrankos, a merlot, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a zweigelt. A szekszárdi bikavér és a Fuxli, azaz a siller talán a legnevezetesebb helyi borok. Egyébként a szekszárdi alapborokban általában több dűlőt házasítanak a kiegyenlített minőség érdekében, és sok fajtabor is házasítás egyben, ugyanazon szőlőfajta esetében a dűlők házasítása.

Keveset haladunk csak a K jelzésen, pár száz lépést követően jobbra térünk, a völgybe vezető betonozott dűlőútra, magunk mögött hagyva a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát. Innen már csak lefelé vezet utunk, a Baranya-völgy dűlői között időnként a szemben lévő domboldal, a már bejárt Faluhely-dűlő is látszik. Számos szőlősor végén olvashatjuk, hogy melyik pincészet mikor és milyen szőlőt telepített az adott sorokon. Egy kisebb erdőfolton áthaladva az út élesen balra kanyarodik, ezen a szakaszon néhány „békebeli” kisbirtokkal is találkozhatunk: présház, kerekeskút, néhány sor szőlő – egy helyi mondás szerint egyébként nincs olyan szekszárdi, akinek ne lenne egy kis szőlője.

Hamarosan elérjük a túra elejéről már ismerős buszfordulót, majd a Faluhely-dűlőbe vezető utat, amely már a célig vezet. A becsekkolást követően a Optimus étteremben átvehető a teljesítésért járó kerámiaplakett, és természetesen egy must elfogyasztására is van lehetőség, ha az év megfelelő szakában járunk erre.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Az autóbusz-állomástól (amely a vasútállomás mellett található) az 5 vagy 5Y jelzésű helyi járatokkal Faluhely-dűlő megállóhelyig kell utazni.

Getting there

 • Az 5 vagy 5Y jelzésű helyi járatokról Faluhely-dűlő megállóhelyen leszállva a megállónál induló dűlőúton kb. 500 méter sétával érhető el a Bodri Kör rajtja.

Parking

 • Autóval Bodri pincészet parkolójában lehet megállni.

Coordinates

DD
46.329390, 18.666030
DMS
46°19'45.8"N 18°39'57.7"E
UTM
34T 320352 5133293
w3w 
///lanes.keen.minty
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Szükséged lesz egy feltöltött, helymeghatározásra képes telefonra.
 • A túra offline állapotban is teljesíthető, így nem szükséges a teljesítés során internet kapcsolattal rendelkezni, de az offline használathoz előzetesen le kell tölteni a túra adatait, ez a GeoGo alkalmazáson belül a „Letöltés offline használathoz” menü választásával lehetséges.
 • Szekszárdi-dombság turistatérképe vagy track fájl. Navigáláshoz ajánljuk a Természetjáró app használatát.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
8.1 km
Duration
3:00 h
Ascent
183 m
Descent
183 m
Highest point
275 m
Lowest point
122 m
Circular route Scenic

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp