Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Endurance Hike recommended route

Bodri Kör - Kisfröccs

Endurance Hike · Szekszárdi-dombság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Idilli környezetben található a Bodri Körök rajtja
  / Idilli környezetben található a Bodri Körök rajtja
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szőlők között kanyarog a Bodri Kör a Faluhely-dűlőben
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szőlő és erdő, amerre a szem ellát
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A K+ a Bodzás-dűlőn át a Sötét-völgybe vezet
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szarvas-szurdik egy a Szekszárd környéki tucatnyi löszmélyút közül
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A 20 méter magas Bati-kereszt kilátó a Bodri Kör egyik ellenőrzőpontja
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Mezőföld felé a Bati-kereszt kilátóból
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Baranya-völgy rendezett szőlői között vezet a Bodri Kör útvonala
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Faluhely-dűlőből a Baranya-völgy felé erdei út vezet
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Haramia-forrás mellett kellemes erdei pihenőhelyet találunk
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Út a Sötét-völgyből a Haramia-forrás felé
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sötétvölgyi Gyermektábor téli álmot alszik
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pillantás a Bodzás-dűlőből a Mezőföld irányába
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Elágazás az Óriás-hegyen, a Szekszárdi-dombság legmagasabb dombján (285 m)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Gurovica-hegy oldalából a Tót-völgyre és az Alföld végtelen síkjára
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bodri Kör sikeres teljesítői kerámiaplakettet kapnak a célban
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 100 14 12 10 8 6 4 2 km Bati-kereszt kilátó (Szekszárd)
Ha egy könnyed túrára vágysz a Szekszárdi-dombságban, amelynek teljesítéséért még szerény díjazás is jár, akkor nem érdemes tovább keresned, a Kisfröccs tökéletes választás.
easy
Distance 14.5 km
4:30 h
458 m
458 m
277 m
122 m

A Bodri Kör egy bármikor teljesíthető - instant - terepfutás vagy teljesítménytúra, amelyet meghatározott útvonalon, meghatározott szintidőn belül kell teljesíteni. Négy különböző táv közül lehet választani (8, 14, 33 és 85 km), mindegyik táv útvonalának végigjárását a GeoGo alkalmazással kell igazolni. A Kisfröccs nem egészen 15 kilométeres távjával egy igazán barátságos túra, amely ráadásul a Szekszárd környéki dombok számos arcát bemutatja: az útvonal hol dűlők között kanyarog, hol kilátót érint, szurdikban ereszkedik alá vagy pedig sűrű erdőn vezet át. 

Szintidő:

 • Gyalogos: 4 óra 30 perc
 • Futó: 2 óra 15 perc

Start/Cél: Bodri pincészet

Nevezési díj: 2500 Ft

Technikai tudnivalók:

 • A teljesítéshez szükséged lesz egy feltöltött, mobilinternet kapcsolattal rendelkező okostelefonra. (Ha nincs internet-előfizetésed, offline módban is teljesíthető a túra.)
 • Az induláshoz előzetes nevezésrevan szükséged a Bodri Kör oldalán, amit bankkártyás fizetéssel vagy átutalással tudsz kiegyenlíteni.
 • A túra teljesítéséhez szükséges regisztrálni a GeoGo oldalán.
 • Sikeres utalást követően e-mailben kapsz egy egyedi kódot, amely a GeoGo oldalon szükséges a teljesítéshez. A rajt után a megadott sorrendben, az útvonalat követve kell felkeresned az ellenőrzőpontokat, és telefonod segítségével becsekkolni.
 • Az utolsó becsekkolást követően, sikeres és szintidőn belüli teljesítés esetén felkerülsz az eredménylistára, és átveheted a kerámia plakettet a célnál található Optimus Étteremben (nyitvatartási időben). Emellett minden sikeres teljesítő a teljesítői listából letöltheti oklevelét.

Author’s recommendation

 • Ha hosszabb útvonalat választanál, a Bodri Nagyfröccs (33 km) és a Bodri Hosszúlépés (85 km) közül választhatsz.
 • Ha a Kisfröccsöt rövidnek, a Nagyfröccsöt hosszúnak találod, a Kisfröccs előtt bemelegítésnek (vagy utána levezetésnek) pont megfelel a 8 kilométeres Must útvonala.
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: June 07, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
277 m
Lowest point
122 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Tavasztól-őszig nagy melegben a szőlők között semmiféle árnyékra nem számíthatsz, mindenképp vigyél megfelelő mennyiségű folyadékot és naptejet.

Tips and hints

 • A Bodri kör honlapján minden információt megtalálsz a túráról.

Start

Bodri pincészet parkolója (130 m)
Coordinates:
DD
46.329320, 18.666080
DMS
46°19'45.6"N 18°39'57.9"E
UTM
34T 320356 5133285
w3w 
///gapes.jawbone.sulkily

Destination

Bodri pincészet parkolója

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A parkolóból indulj az ide vezető aszfaltúton a Sárköz utca irányába (észak felé).
 • A Sárköz utcát elérve fordulj balra, és haladj az aszfaltúton a buszfordulóig, majd fordulj ismét balra, és folytasd az utat a domboldalba vezető dűlőúton.
 • A dűlőút ide-oda kanyarog a szőlők között – mindig a legmeredekebb aszfaltutat kövesd.
 • Ahol az aszfaltút véget ér, fordulj jobbra, a felfelé vezető földútra, amely a szőlőket elhagyva bevezet az erdőbe. Erről az útról nem kell letérni, amíg el nem érsz egy aszfaltozott dűlőutat.
 • A dűlőutat elérve fordulj jobbra, majd az út végén ismét balra, a felfelé vezető dűlőútra. Ennek az útnak a végén újból balra kell fordulni, és a K jelzést követni. A Bati-kereszt kilátóhoz a következő lehetőségnél jobbra kell térni, és tenni egy körülbelül 200 méteres kitérőt.
 • A kilátótól visszatérve a K jelzést kövesd, amely bevezet a Szarvas-szurdikba, ahonnan kiérve a K+ jelzésre kell térni. A jelzés átvezet egy kapun egy bekerített szőlőbe, majd egy másik kapun keresztül kivezet onnan.
 • Kövesd a K+ jelzést a Sötét-völgyben található gyermektáborig, majd az útelágazásnál fordulj balra, a K↺ jelzésre (egy darabig együtt halad a K jelzéssel), amely elvezet a Haramia-forrásnál található pihenőig. (Egy nagyobb mezőre kiérve az erdőből a „hivatalos” útvonal kicsit kanyarog ugyan, rátérve a K jelzésre, de egyenesen végighaladva a mezőn is elérhető a forrás.)
 • A forrástól vissza kell térni a mezőnek abba a csücskébe, ahol azt a K↺ jelzésen korábban elérted, majd jobbra kell térni a K▲-re.
 • A K▲ vezet az Óriás-hegyre, ahol az elágazásban tarts egyenesen, a K jelzést követve. Kisvártatva becsatlakozik jobbról a S is, majd a következő elágazásban a K balra tér, a S egyenesen halad tovább a P jelzéssel együtt – ezt az utat kell követned.
 • Ahol a S és P jelzés kettéválik, ott tarts balra, a P jelzéseket követve.
 • A P jelzés kiér egy dűlőútra, egy enyhe S-kanyart követően, elhagyva a fenyvest fordulj balra, egy földútra. A fák közül meredeken kivezető út betonra vált, és elvezet a célig, a Bodri pincészet parkolójáig.

A túra részletes leírása

A túra a Faluhely-dűlőből, a Bodri pincészet parkolójából indul. A meglehetősen nagy betonplacc arra enged következtetni, hogy a borturizmus sok látogatót vonz, ami elnézve a közeli étterem, vendégházak, de akár a gazdasági célokat szolgáló épületek igényes kialakítását, nem lenne meglepő. A földrajzi név két dologra utal: egyrészt itt lehetett valamikor egy település, másfelől maga a „dűlő” elnevezés a határnak két út vagy mezsgye közé eső, rendszerint külön névvel jelölt része. A szó eredete az azonos irányba „dűlő” barázdákra, parcellákra, olyan szántóföldre utal, amely a másikra merőlegesen „rádől”. Maga a borvidék is dűlőkből áll össze, leginkább egy puzzle-re hasonlít így a térképe.

Dűlőből dűlőbe

A starttól a Faluhely-dűlőbe vezető aszfaltúton a Cinka-patak völgye felé indulunk, majd a patakon átkelve balra fordulunk. Az úton egyenesen a dombhát irányába pillantva látszik már az első ellenőrzőpont, a Bati-kereszt kilátó. A közeli buszfordulóban balra térve a nagyon szépen gondozott szőlők között kanyargó dűlőúton kezdünk felfelé kaptatni. Helyenként – főleg az aszfaltos szakaszokon az egyes elágazásokban a földön – lehet lila színű BK jelzéssel találkozni, azonban ez elsőre nem igazán feltűnő, így mindenképpen ajánlott a térkép használata.

Ahogy egyre feljebb jutunk a domboldalra vezető meredek úton, úgy nyílik egyre jobb kilátás a magunk mögött hagyott völgyre, és annak másik oldalára, a Baranya-völgyre. Amerre a szem ellát, erdőkkel körülvett szőlőket láthatunk. A Szekszárdi borvidék területe 2600 hektár, és a Szekszárdi-dombság legkeletibb területeit foglalja magában. A környékbeli szőlőtermesztésnek évezredes hagyománya van: a kelták talán, a rómaiak viszont már biztosan foglalkoztak szőlőműveléssel. Ma Szekszárd elsősorban vörösborairól ismert, azonban ez nem mindig volt így. A törökök 15-16. századi előrenyomulása, a török hódoltság a szőlőművelésben is változásokat idézett elő. Egyrészt a legnagyobb hírnévnek örvendő déli, szerémségi borvidéktől elvágta az ország többi részét a török hódoltság területe, másrészt a törökök nyomában rácok is érkeztek, akik hozták magukkal a balkáni szőlőművelési kultúrát. Ezzel együtt pedig a vörösbor készítéséhez szükséges technológiát, és szőlőfajtákat is, mint például a kadarka, ami valószínűleg az albániai Shkodër városról kapta nevét. A 20–50 méter vastag vörösagyag-takaróra települt lösztalajt évi 2040-2050 órán keresztül éri a napsütés, emellett a két tájegység, az Alföld és a Szekszárdi-dombság találkozásánál kialakult sajátos éghajlat is segíti a borászok munkáját.

A szőlők közötti dűlőút szinte minden átmenet nélkül egyszer csak jelzés nélküli erdei útba vált át. A Szekszárdi-dombság erdeinek legkeletibb nyúlványai érnek el idáig, ahol kis szerencsével nagyvadakat is megpillanthatunk. Hőségben kifejezetten üdítő lehet beérni a fák közé, ahol egyenesen kell haladni a földúton egészen addig, amíg be nem érünk a következő dűlőbe. Itt betonutat elérve jobbra kell térni, hogy ismét szőlők között, ezúttal már a Baranya-völgy dűlőben folytassuk utunkat. Néhány száz métert szintben teszünk meg, majd balra fordulunk, a kilátóig folyamatosan emelkedő dűlőutat kövessük. A Bati-kereszt kilátó az első ellenőrzőpont – egy 280 méter magas dombon áll, húsz méterrel a talajszint fölé magasodva. A 15 méter magasan lévő kilátószintről 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé az Alföld végtelen síksága terül el a Szekszárdi-dombság lábai előtt, nyugati-délnyugati irányban magukat a dombokat láthatjuk hullámzani, észak felé tekintve a Mezőföld déli része tűnik fel, míg dél felé a már ismert Baranya-völgy és a Faluhely-dűlő. A népszerű kirándulóhelyen pihenőhelyet is találunk, padokkal, asztalokkal, tűzrakóhellyel felszerelve.

Szurdik, szőlő, sötét völgy

A kilátótól visszatérünk a dűlőútra, amelyen a K jelzés is halad, és jobbra fordulunk. A szemközti kerítésen a Heimann Birtok dűlőinek térképét láthatjuk, amelyről az is kiderül, hogy melyik dűlőt elsősorban milyen szőlő borít. A legjellemzőbb fajták egyébként az olaszrizling, a chardonnay, a kadarka, a kékfrankos, a merlot, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a zweigelt. A szekszárdi bikavér és a Fuxli, azaz a siller talán a legnevezetesebb helyi borok. Egyébként a szekszárdi alapborokban általában több dűlőt házasítanak a kiegyenlített minőség érdekében, és sok fajtabor is házasítás egyben, ugyanazon szőlőfajta esetében a dűlők házasítása.

Pár lépésre innen találjuk a Bati-keresztet. A kőkeresztet felirata szerint 1887-ben állították, nevében egy török korban elpusztult falura emlékeztet (Bat falu Kakasd közelében állt). A szó eredete érdekes, hiszen "báta" szerbül pocsolyát, tócsát jelent, míg a török nyelvben vizenyős helyet, mocsarat jelölt. A dombok alatt elterülő sík vagy gyengén tagolt tájon az átfolyó vizek gyakran valóban mocsarakban gyűltek fel, így ezen a környéken is (lásd még: Bátaszék).

A keresztet elhagyva pár lépés, és már a Szarvas-szurdikban vagyunk. Szurdiknak errefelé a löszmélyutakat nevezik, amelyek részben a csapadék, részben pedig emberi tevékenység hatására alakulnak ki a lösszel fedett dombokon. Ezek lehetnek egészen mélyek és szélesek, amelyek korábban szekérrel, ma autóval is járhatóak, és olyan keskenyek, mint a Szarvas-szurdik, amelynek 2-4 méter magas falai között csak egy szűk ösvény kanyarog. A néhány száz méter hosszú szurdikból kiérve elhagyjuk a Rockanbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát, és a K+ jelzésre térünk. A Bodzás dűlő szőlői között vezet az út a Sötét-völgy irányába (egy utolsó pillantást még vethetünk a Mezőföld síkja felé), hogy rövid idő múlva egy meredek, technikás ösvényben folytatódjon a völgy mélyére. A völgyben vezető út egyszer csak egy nagyobb rét sarkára ér, és feltűnnek a Sötétvölgyi Gyermektábor faházai. Ahol a kis tábor kerítése véget ér, balra kell térni, a K és K↺ jelzésű útra, amely mentén egy darabig a Sötét-völgyi tanösvény infótábláit is láthatjuk.

Haramiák és óriások földje

A K↺ vezet el a Haramia-forrás melletti hangulatos rétig. A forrás a Szekszárdi-dombság egyik legrégebben épített foglalt forrása, és neve arra utal, hogy a bővizű kút környékén betyárok telepedhettek meg régen. A forrást elhagyva visszatérünk az előbb már említett rét csücskébe, majd jobbra, a K▲ jelzésre térünk, amely az Óriás-hegyre vezet. Ha maga a hegy nem is óriási, mégis a Szekszárdi-dombság legmagasabb pontja (285 m), és egy elég erős kaptató vezet fel rá: nem véletlen a háromszög jelzés, az összes utunkba eső szintvonalat merőlegesen metszi a nyílegyenesen vezető út. A dombtetőn (második ellenőrzőpont) egy négyágú elágazásba érve a K jelzésen folytatjuk utunkat, majd egy rét oldalában (szép kilátás a Bati-kereszt kilátó és a Mezőföld felé) előbb a S jelzés érkezik meg jobbról, majd a K tér balra. A S jelzést követve kisvártatva becsatlakozik a P is, innen a Gurovica-hegyig ezt követjük (a S egy idő után jobbra kanyarodik). Előbb egy földúton haladunk, ami egy betonozott dűlőútban folytatódik – itt már a Gurovica-dűlőben járunk. Pompás kilátás nyílik a Tót-völgyre, azon túl pedig a gemenci erdőre és az Alföld végtelen síkjára.

A Gurovica-tető fenyvessel fedett csúcsát elhagyva az első lehetőségnél egy földútra balra térünk. Bármennyire is csalogató lehet a pár lépésre lévő betonozott dűlőút, balra kell tartani a meredeken lefelé vezető földúton, amely hamarosan a Faluhely-dűlő betonútjába torkollik, és egyre szelídülve a célig vezet. A becsekkolást követően a Optimus étteremben átvehető a teljesítésért járó kerámiaplakett, és természetesen egy kisfröccs elfogyasztására is van lehetőség.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Szekszárd autóbusz-állomástól (amely a vasútállomás mellett található) az 5 vagy 5Y jelzésű helyi járatokkal Faluhely-dűlő megállóhelyig kell utazni.

Getting there

 • Az 5 vagy 5Y jelzésű helyi járatokról Faluhely-dűlő megállóhelyen leszállva a megállónál induló dűlőúton kb. 500 méter sétával érhető el a Bodri Kör rajtja.

Parking

 • Autóval a Bodri pincészet parkolójában lehet megállni.

Coordinates

DD
46.329320, 18.666080
DMS
46°19'45.6"N 18°39'57.9"E
UTM
34T 320356 5133285
w3w 
///gapes.jawbone.sulkily
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Szükséged lesz egy feltöltött, helymeghatározásra képes telefonra.
 • A túra offline állapotban is teljesíthető, így nem szükséges a teljesítés során internet kapcsolattal rendelkezni, de az offline használathoz előzetesen le kell tölteni a túra adatait, ez a GeoGo alkalmazáson belül a „Letöltés offline használathoz” menü választásával lehetséges.
 • Szekszárdi-dombság turistatérképe vagy track fájl. Navigáláshoz ajánljuk a Természetjáró app használatát.
 • Vizet vételezni csak a Haramia-forrásnál lehet, így elegendő ételt, italt érdemes bekészíteni a hátizsákba.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
14.5 km
Duration
4:30 h
Ascent
458 m
Descent
458 m
Highest point
277 m
Lowest point
122 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp