Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Török emlékek között a Zselic lábainál

Bicycle Rides · Dráva menti síkság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Gurulás a somogyhárságyi pincesoron
  Gurulás a somogyhárságyi pincesoron
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 100 50 40 30 20 10 km Almamelléki ÁEV (Almamellék állomás) Karavánszeráj (Török ház) Kerékpár Pont … Vasút) Ibafai pipamúzeum
A Zselic legdélebbre nyúló dombjai előtt Szigetvár és környéke török kori emlékei várnak felfedezésre, míg a lankák között megbúvó apró falvak erdei vasutat, pipamúzeumot, elfeledett kastélyokat rejtenek.
moderate
Distance 55.8 km
4:00 h
550 m
550 m
221 m
111 m

Szigetvárról mindenkinek beugrik Zrínyi Miklós – és talán ellenfele, Szulejmán szultán – neve, de vajon mennyire ismert a város két dzsámija, a Török ház vagy a közeli emlékpark? Ki gondolná, hogy a Zselic legdélebbi nyúlványain egy szőlőhegy rejti az egyik legnagyobb oszmán szultán síremlékét?

A dombok között csendes kis falvakban feledésbe merült főúri famíliák változatos állapotú kisebb-nagyobb kastélyai állnak új, méltatlan funkcióban vagy teljesen elfeledve. Szerencsére a zselici kisvasút ma is zakatol, a somogyhárságyi pincesoron bor készül, a kilátóból Szlavóniáig ellátni, a túra végén pedig meg lehet pihenni a szigetvári fürdőben. Van miért ellátogatni a szelíd dombok közé.

Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: September 19, 2020
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
221 m
Lowest point
111 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • Szigetvár határában a 67-es úton készülj nagy forgalomra!

Start

Szigetvár vasútállomás (114 m)
Coordinates:
DD
46.043309, 17.802202
DMS
46°02'35.9"N 17°48'07.9"E
UTM
33T 716808 5102677
w3w 
///changing.speedy.punch
Show on Map

Destination

Szigetvár vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A vasútállomásról jobbra elindulva egy rövid szakaszon a 6-os főúton haladj az első kereszteződésig, majd fordulj balra, az Istvánffy Miklós utcára, majd ahol az út jobbra kanyarodik, ott mi ismét balra (Szecsődi Máté utca).
 • Az utca végén térj jobbra, a Rákóczi Ferenc utca a Zrínyi téren keresztül a várhoz vezet, melyet a keleti fala mentén kell megkerülnöd, hogy egy kis hídon át az Alapi Gáspár utcára érj, amely nyílegyenesen elvezet a város határába, a Kaposvár felé vezető 67-es útig.
 • Itt fordulj balra, majd kb. 100 métert megtéve jobbra, Zsibót irányába. (Ha szeretnéd megnézni a Török-magyar Barátság Parkot, akkor kb. másfél kilométert kell megtenned a 67-es úton, majd visszatérni a zsibóti elágazáshoz.)
 • Ahol a zsibóti szőlőhegyen az út éles jobbkanyart vesz, fordulj balra, majd rögtön az első lehetőségnél jobbra, a Mozsgói útra. Ez az út – nevéhez hűen – egyenesen elvezet Mozsgóig (a szőlőhegyet elhagyva burkolatlan erdei szekérútként).
 • Mozsgón az aszfaltutat elérve jobbra kell fordulnod, majd egyenesen haladva elhagyjuk Mozsgót.
 • Hamarosan Almáskeresztúrra érünk. A Fő utcán a Porovica-patak bal oldalán haladva a falu határában véget ér az aszfaltút, innen földút vezet Ibafára. (Szinte eltéveszthetetlen az irány, de egy helyen figyelni kell, ahol jobbra le kell térni egy erdősáv és a szántóföld határán – másik hasonló lehetőség nincs.)
 • Ibafán a templomnál balra kell kanyarodni, majd az úton egyenesen haladni Almamellékig.
 • Almamelléken szintén a templomnál térj jobbra, és kövesd az utat Szentlászlóig.
 • Szentlászlóra érve fordulj balra, a Kossuth Lajos utcára, majd a templomnál jobbra (Petőfi Sándor utca). A 67-es utat keresztezve egyenesen kell továbbhaladnod előbb egy rossz minőségű aszfaltúton, majd egy majorságot követően egy szekérúton, amely végig egyértelműen vezet Kishárságyig.
 • Kishárságy határában balra kell fordulni (a Zichy-kastély a faluban található, az elágazástól kb. 700 méterre), ez az út vezet Somogyhárságyra.
 • Somogyhárságyra érve fordulj balra a falu központjában, Somogyapáti irányába. A kilátóhoz jobbra kell fordulnod, kb. két kilométeres kitérővel érheted el.
 • Somogyapátiban a Fő utcán egyenesen kell haladnod Szigetvár felé.
 • Szigetvárra érve fordulj balra a 6-os főútra (Széchenyi utca), és haladj egyenesen a Zrínyi térig – innen már csak vissza kell gurulnod a vasútállomásig.

A túra részletes leírása

Szigetvár, a török város

Szigetvár mindenki számára elsősorban az ostromról és Zrínyi nevéről ismert. A török világban legalább ennyire ismert az ellenfél, I. (Nagy) Szulejmán itteni haláláról, ráadásul számos török emlék is felfedezhető a városban. Rögtön az első az úgynevezett Török ház (vagy Karavánszeráj), amely az egyetlen épen maradt török lakóház Magyarországon a hódoltság idejéből. Hogy pontosan milyen funkciót töltött be, az ma már nem tudható, de lehetett vendégfogadó, karavánszeráj, vagy éppen korániskola is. Az épület látogatható, a felső szinten egy török lakóház rekonstruált berendezése látható (az eredeti vakolat részleteivel és a jellegzetes szamárhátívben végződő falifülkékkel egyetemben), az alsó szinten lévő tárlókban a kalligráfia, a kávé-, üveg- és miniatúraművészetbe nyerhet bepillantást a látogató.

A következő török emlék egy dzsámi, amely furfangosan katolikus templomnak álcázza magát. A Szent Rókus plébániatemplomhoz hátulról közelítve azonban a figyelmes szemlélőnek feltűnhetnek a szamárhátíves ablakok, illetve a főhajó négyzetes alaprajza. Ali pasa dzsámija ma már a város keresztény híveit szolgálja, kissé átalakítva, megtoldva egy templomtoronnyal, de azért helyenként a belső térben is érezhető az oszmán építészet hatása, például a sarkokat díszítő sztalaktitok esetében. Szigetvár elfoglalását követően a harcokban jelentős szerepet játszó janicsáraga, Müezzinzáde Ali kezdte építtetni dzsámit, amiben Szigetvár visszavételéig muszlim hitélet zajlott száz éven keresztül. A dzsámit katolikus templommá szentelése előtt lőportárként hasznosították.

A harmadik török emlék szintén egy dzsámi, amely az 1566-os csatáról és Zrínyi kirohanásáról elhíresült várban található. A Habsburg Miksa ellen vonuló Szulejmán szultánt a horvát származású Zrínyi Miklós (azaz Nikola Šubić Zrinski), a vár kapitánya próbálta feltartóztatni, a sokszoros túlerő ellenére. Az ostrom egy hónapig tartott (előbb az újváros esett el, majd az óváros is tarthatatlanná vált, így a maroknyi védő a várba szorult vissza), török oldalon 25 000, magyar oldalon 2300 áldozatot követelve. A szultán az ostrom közben, szeptember 6-án hunyt el, azonban halálhírét csak jóval később közölték az ostromló sereggel. Zrínyi Miklós – látva a reménytelen helyzetet – szeptember 8-án néhány száz katonája élén kitört a várból (három katona kivételével mindenki a harcmezőn maradt), és azóta is hősként tisztelik mind hazánkban, mind Horvátországban.

A vár a mai formáját a török időkben nyerte el, és még ma is a 16. századi földvárak jellegzetességeit viseli magán. A kapun átjutva érünk az udvarra, melynek közepén találjuk Szulejmán szultán dzsámiját, amely köré épült az „Andrássy-kastély” (amelyet csak a népnyelv nevez kastélynak, igazából egy alaposan kibővített földszintes, tornácos parasztházról van szó, amelyhez az Andrássy-családnak volt köze a két világháború között). A kastélyban ma múzeum működik, állandó kiállítása a vár és a város történelmét, a török-magyar háborúk korát mutatja be.

A várat elhagyva a fürdő mögött igyekszünk kifelé a városból. Visszatérve a túráról fáradt izmaink lelazítására tökéletes lehet a komplexum, amely nyári strandfürdőt, uszodát, termálvizes medencéket, élménymedencét, gyógyfürdői szolgáltató részleget egyaránt felvonultat – de most irány a Zselic! Szigetvár határában folytatódik a török emlékek sora. A Magyar-Török Barátság Park 1994-ben, I. (Nagy) Szulejmán szultán születésének 500. évfordulóján török kezdeményezésre és török forrásokból jött létre. A helyszín kiválasztása nem véletlen: az 1520-tól kezdve 46 éven át regnáló szultán a szigetvári csata közben vesztette életét, egyikeként annak a két, Oszmán-dinasztiából származó uralkodónak, akik nem Törökországban hunytak el. A hagyomány szerint a szépen gondozott park helyén állhatott a török fővezéri sátor, most az egykori ellenfelek két hatalmas, bronzba öntött feje, egy stilizált türbe és egy keleties jellegű kút fogadja az ide látogatót.

A turbéki türbe

Egy másik hagyomány szerint a turbéki kegytemplom (amely a zselici német, a környékbeli magyar, a szigetvári bosnyák és a Dráva-menti horvát lakosság lelki életének egyik központja volt a 18. századtól kezdve) helyén volt valaha a szultán türbéje. A Zsibótra vezető – kezdetben sík, majd enyhén emelkedő – úton elhaladunk a kis templom mellett, aminek a falán török nyelvű emléktábla is hirdeti a ma már megcáfolt elméletet – de nem kellett messzire menni a valódi temetkezési hely megtalálásához. Egy 2013-ban indult kutatás a turbéki szőlőhegyen beazonosított egy három-négy hektár területű oszmán kori rommezőt, majd az ásatások felszínre hozták a szultán valószínűsíthető temetkezési helyét, és a hozzá kapcsolódó derviskolostor maradványait, valamint a körülöttük elterülő zarándoktelepülés nyomait. Maga a szőlőhegy egyébként Szigetvár csendes, hangulatos külterülete hétvégi házakkal, szőlőkkel, gyümölcsösökkel, melyek között folyamatosan emelkedő aszfaltúton haladunk – ezeket egyszer csak erdő váltja, egy széles szekérúton gurulhatunk Mozsgóig, ahol a focipálya mellett találjuk a Szentkút elnevezésű forrást. A kútból, amiben valaha egy Mária-szobor állt, eredetileg meríteni kellett a vizet; a 2001-ben történt felújítás óta egy faragott sziklán át folyik ki a víz, melyet egy Szűz Máriát a kisdeddel ábrázoló dombormű vigyáz.

A faluban egy kastély is áll (szociális otthon üzemel benne, de korábban kollégium és traktorosiskola is volt), aminek már a 18. században is volt elődje egy nagyméretű úrilak formájában. Ez utóbbit a 19. század közepétől a területet birtokló Biedermann család bontatta el, és építtetett a helyére egy, az igényeinek megfelelő épületet. A kastélyt Lechner Ödön tervezte, sajnos egykori fénye mára megkopott (pl. hiába keresnénk Zsolnay-féle díszcserepeket a tetőn), ahogy a kastélyparké is, amelynek egyik éke a dísztó volt. A tavacska, amelynek partján fürdőház és hattyúház állt, és a közepén lévő szigetet a parttal pedig úgynevezett japán híd kötötte össze, ma is megvan. A park fényét még romos állapotában is emeli a családi temetkezési kápolna, amely szerencsére a kerítéshez közel található, így az utcáról is megcsodálható a román kori templomok stílusát idéző építmény, mely carrarai márványból készült oszlopokkal, bronzból készült kapujával, falfestményeivel valódi kis ékszerdoboz lehetett.

Almáskeresztúrra alacsony forgalmú aszfaltúton tekerhetünk tovább, ami nem csoda, mert zsákfaluba érkezünk pár kilométer megtételét követően. A falu főutcáját kettéosztó patak kedves hangulatot kölcsönöz a településnek, amelyet a temető mellett egy földúton hagyunk el Ibafa irányába. A szekérúton – amelyen egy combosabb emelkedő izzasztja meg a bringás vándort – valaha a sárga turistajelzés vezetett át a szomszédba, de ezeket a jelzéseket ma már többnyire hiába keresnénk, a térképre érdemes támaszkodni ezen a szakaszon (bár egyetlen helyen kell csak gondolkodni az útirányon: egy, a szántóföld és egy erdősáv határában található elágazásban jobbra kell fordulni).

Az ibafai papi pipa és a Zselici csühögő

Ibafa leginkább a fapipáról híres, aminek egy kis múzeumot is szenteltek a templom szomszédságában. Szépen faragott tajtékpipák, ún. "hamis tajték" pipák, porcelánpipák, az "ibafai fapipa" másolata, dohánytartók, tűzgyújtó szerkezetek, különböző műhelyekből származó, változatos cseréppipák, kínai ópiumpipa vagy éppen különféle gyufatartók, pipaszárak is láthatók a kiállítóhelyen, ahol nem lehet kihagyni a dal meghallgatását sem, amiről elhíresült a falu: "Az ibafai papnak fapipája van, ezért az ibafai papi pipa papi fapipa."

A szomszédos Almamellékre csendes kis út kanyarog át; az első épület, amivel találkozunk a falu határában, egy csinosan felújított állomásépület. 1900. november 9-én adták át a forgalomnak a Kaposvár-Szigetvár vasútvonalat, melynek egyik állomása volt Almamellék – az utolsó vonat 1976. december 31-én csattogott végig a Zselicet átszelő sínpáron. A hozzá csatlakozó kisvasút (a „Zselici csühögő”) azonban szerencsére megmaradt, ma is működik az idelátogató turisták legnagyobb örömére, az egykori állomásépület elől indul. Magában az indóházban egy, az erdei vasútról szóló kis kiállítást rendeztek be, ami azokon a napokon látogatható, amikor a kis szerelvények is közlekednek.

A faluban a templomnál kell jobbra fordulni, innen részben aszfalt, részben dózerút vezet Szentlászlóra, miközben elhaladunk Almamellék temetője mellett is, ahol számos régi sírkő sorakozik katonás rendben a távolabbi kerítésnél. Szentlászlón szintén a templomnál, és szintén jobbra fordulunk, majd a 67-es utat keresztezve egy rossz állapotú aszfaltúton indulunk tovább Kishárságy felé. Az aszfaltút egy majorság mellett szekérútra vált, ezt kell követni anélkül, hogy bármilyen irányba letérnénk róla. Kishárságyon a Zichy-kastély a falu közepén áll, a visszafogott küllemű épületet jelenleg nem használják semmire, valószínűleg hosszabb ideje üresen áll, látszik rajta az elhagyatottság.

Kilátó a pincesoron

Somogyhárságyra visz tovább utunk, ahol a falu központjából érdemes egy kitérőt tenni a temető irányába, ahol a hangulatos pincesor mellett egy kilátó csábít rövid megállásra (ehhez persze némi szintet is le kell küzdeni előbb). A kis kilátóból a Zselic lankáira lehet letekinteni, kelet felé a Mecsek tömbje tűnik fel, dél felé pedig, a Dráva síkján túl, a Papuk-hegység, egy Daruvártól Diakovárig húzódó hegyvonulat a horvátországi Szlavóniában. A kilátóval szemben a falu temetőjében áll egy érdekes, kör alaprajzú kripta, amely Festetics-mauzóleum néven ismert helyben.

Szigetvár irányába még Somogyviszlón és Somogyapátin kell áttekerni (utóbbi határában találjuk a Dél-Dunántúl második legnagyobb víztározóját, ami ma halastóként ismert leginkább), hogy elérjük a várost, túránk végpontját. Ismét átgurulunk a Zrínyi téren (az egykori dzsáminak a többi épülettől eltérő tájolása szembeötlő), majd a József Attila utcán gurulva egy eltéveszthetetlen épületet érdemes még alaposabban szemügyre venni a fürdőben történő lazítás előtt.

A Vigadó épülete Makovecz Imre keze nyomát viseli magán, a mester maga így vallott erről a munkájáról: „Ez a munka nagy élvezet volt számomra, nem csak azért, mert a művelődési házba besűrítettem mindent, amit a szakmában tanultam (…) Ez a ház szakmai tevékenységemnek egyik csúcsa, mindazok az elemek, amelyekre valaha is rátaláltam, itt szerepelnek, sőt, még egy sajátosan gyermeki szürrealizmus is.” Ez utóbbi elemet erősíti az épület előtt Zrínyi Miklós szobra, mely határozottan mutat irányt a járókelőknek, enyhe kontrasztban a Vigadó körülötte tornyosuló tömbjével.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Szigetvár állomás a Pécs-Nagykanizsa vasútvonalon fekszik.

Getting there

 • A túra a vasútállomástól indul.

Parking

 • Autóval az állomáshoz közeli szupermarket vagy a kicsit távolabbi Török ház parkolójában lehet megállni.

Coordinates

DD
46.043309, 17.802202
DMS
46°02'35.9"N 17°48'07.9"E
UTM
33T 716808 5102677
w3w 
///changing.speedy.punch
Arrival by train, car, foot or bike

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Az útvonal részben földutakon halad, így országúti bringával nem teljesíthető.
 • Hétvégéken nyitva tartó boltot csak Szigetváron és Mozsgón találsz, készülj elegendő útravalóval!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
55.8 km
Duration
4:00 h
Ascent
550 m
Descent
550 m
Highest point
221 m
Lowest point
111 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Cultural/historical interest

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Waypoints
 • 4 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp