Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Tekerés pannon halmokon: látnivalók Pannonhalmán „túl” a Sokoróban

Bicycle Rides · Pannonhalmi-dombság
Responsible for this content
Együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Kerékpáros Écs és Pannonhalma között
  / Kerékpáros Écs és Pannonhalma között
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Levendula ültetvény Pannonhalmán
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A híres Sárkánylik Pince Nyúlon
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Kilátás Győr irányába a Lila-hegyi kilátóból
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A Sokoró középső vonulatának zárt erdőtömbje (Lila-hegyi kilátó)
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Hagyományos ház a nyúli szőlőhegyen
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Épített kőgát a nyúli Szurdikban
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A tápi skanzen házai
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A híres Béla-kút Ravazdon
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Pihenő a Sokoró középső vonulatán, Ravazd felett
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Hosszú erdei suhanás a Sokoró középső dombhátán
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
m 400 300 200 100 70 60 50 40 30 20 10 km
A túra során felfedezzük mindazt, amit a Sokorói-dombság Pannonhalmán „túl” nyújt. Megnézzük az ország legnagyobb vízmosását Nyúlon, gyönyörű présházak között felmászunk a Lila-hegyi kilátóhoz, megismerjük hazánk egy méltatlanul elfeledett skanzenét Tápon, iszunk hazánk egyik legrégebben említett forrásából, és végül, de nem utolsósorban egy hosszú, gyönyörű erdei suhanással zárjuk a túrát.
moderate
Distance 79.2 km
8:00 h
980 m
980 m

A Sokorói-, vagy más néven Pannonhalmi-dombságot, ezt a három dombsorból (Pannonhalma, Ravazd-Csanaki vonulat, Szemere) álló, a Kisalföld és a Dunántúli-középhegység között elterülő kistájat sokáig csak Pannonhalmi-dombság néven említették a legtöbb helyen. Ezen a túrán „igazságot teszünk”, és megismerünk pár, a táj földrajzi peremjellegéből adódó, meglehetősen egyedi látványosságot.

Először hazánk legnagyobb vízmosását, a híres Sárkánylikat látogatjuk meg Nyúlon, amely a nem megfelelő tájhasználat látványos emléke. Présházak között felkapaszkodunk a 2018-ban átadott Lila-hegyi kilátóba, hogy onnan lássuk át a Dunántúli-középhegység Kisalföldig nyúló utolsó dombjait. Országos szinten is egyedi népi műemlék együttest látogatunk meg Tápon, szinte közvetlenül a Pannonhalmi Főapátság mellett. Iszunk a már IV. Béla királyunk által is méltatott forrásból Ravazdon, majd felfedezzük a környék legnagyobb erdejét. Mindeközben gyönyörű mellékutakon kerekezünk, amelyeken a főapátság látványa nyújtja a festői hátteret.

Author’s recommendation

 • A kiváló győri vasúti összeköttetés miatt a túrát tervezhetjük egynaposra is, de ha Pannonhalma és Győr látnivalóit mind meg akarjuk nézni, célszerű Győrött vagy Pannonhalmán szállást foglalni.
Profile picture of Ferenc Szigeti
Author
Ferenc Szigeti
Updated: August 19, 2020
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
310 m
Lowest point
107 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A bemutatott kerékpártúra rövid szakaszon forgalmasabb közutakon is halad. Közutakon haladva mindig tartsuk be a KRESZ előírásait, és közlekedjünk fokozott figyelemmel, még akkor is, ha zömében alsórendű utakon haladunk! 
 • Az autóforgalom elől elvileg lezárt erdészeti utakon pedig azért közlekedjünk óvatosan, mert erdészeti jármű és kerékpáros bármikor felbukkanhat!

Tips and hints

 • Pannonhalma méltán híres látnivalóit ez a túra nem részletezi. A Pannonhalmi Főapátságról és annak látogatható részeiről, valamint a lombkorona tanösvényről részletes tájékoztatás olvasható a www.termeszetjaro.hu oldalon. Pannonhalma kihagyhatatlan látnivalóinak megismerésére jobb, ha külön napot szánunk, különösen, hogy így Győr szép városát is felfedezhetjük egy közepesen fárasztó bringatúrát követően!
 • Többnapos kirándulás tervezésével a túra jól összekombinálható a Pannonhalmától Veszprémig haladó kerékpártúrával is.
 • A bemutatott útvonal a Lila-hegyi kilátóba tartó rövid, gyalogosan is teljesíthető kitérőjét leszámítva végig aszfaltúton halad. Zömében alsórendű közutakon, illetve erdészeti utakon karikázunk, de rövid szakaszon érintjük a 82-es főutat is.

Start

Győr, vasútállomás (120 m)
Coordinates:
DD
47.682426, 17.634541
DMS
47°40'56.7"N 17°38'04.3"E
UTM
33T 697721 5284366
w3w 
///goal.required.pursuing

Destination

Győr, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • vasútállomás épületéből kilépve a Révai Miklós utcán balra kezdjük meg túránkat.
 • Az Újlak utcán balra fordulunk, átkelünk a síneken, és a kanyar után folytatódó Pásztor utcán érjük el a 821-es főutat.
 • Ennek túloldalán, a Kálvária utcán, majd ennek folytatásaként a Pápai úton hagyjuk el szépen lassan Győrt.
 • A 83-as utat keresztezve érkezünk meg először Kisbarátra, majd Győrújbarátra.
 • A Ménfőcsanak felől érkező Veres Péter úton balra térünk, és áttekerünk Nyúlra.
 • A Mária oszlopnál jobbra nyíló Szurdik utcán, a Z jelzést követve feltekerünk lényegében az aszfaltos út végéig, a Bereklapos pihenőhelyig.
 • Innen gyalogosan, vagy hegyikerékpárral rövid kitérőt (1 km, 72 m emelkedő a kilátóig) tehetünk a 2018-ben felújított Lila-hegyi kilátóhoz (Z jelzés, majd a P jelzésen jobbra).  
 • Visszatérve a Mária oszlophoz, jobbra tartva Táncsics Mihály utcán, majd balra kanyarodva a Szabadság utcán kiérünk a 82-es főútra, amelyen jobbra térünk és eltekerünk a szomszédos Écsre.
 • Écsen balra térünk Pannonhalma irányába, ahol feltekerünk a Pannonhalmi Főapátsághoz.
 • Az apátságtól tovább haladunk Nyalkára, ahol jobbra térünk, és eltekerünk a szomszédos faluig, Tápig.
 • Tápon keresztülhaladva, a falu túloldalán meglátogatjuk a Skanzent (Hegysor utca), majd Győrasszonyfa és Tarjánpuszta érintésével érkezünk meg Ravazdra.
 • A 82-es utat keresztezzük, megtekintjük a hangulatos Béla-kút kegyhelyét, majd az Országút utcán bemegyünk a falu központjába. A Fő utcán balra térünk, a hegytetőn található körforgalomból pedig az erdő felé haladó Lukahorog utcán hagyjuk el a falut.
 • Erdészeti aszfaltúton haladunk sok-sok kilométeren át, mindkét elágazásban jobbra térünk, így gurulunk le végül Tényőre, egészen a falut keresztező főútig, amelyen jobbra térünk.
 • Győrújbarátra visszatérve jobbra fordulunk a Csárdasor utcán, amely a dombot megmászva ér vissza a Veres Péter útra. Ezen jobbra, majd egyből balra fordulva a már ismert úton jutunk vissza Győrbe.

A túra részletes leírása:

A Sárkánylik, hazánk legnagyobb vízmosása

Győrből a már messziről látható első dombokig kitekerve van időnk lélekben is megérkezni, bár Győrújbarát – mint Győr „rózsadombja” – meglehetősen forgalmas hely; legyünk óvatosak. Hogy a Sokoró mennyire érdekes hely, azt jól mutatja első megállónk, a Szurdik Nyúlon. A helyiek által Sárkánylikként vagy Szurdikként emlegetett óriási, 40-60 méter széles, 20-30 méter mély és mintegy 600 méter hosszú vízmosás főként az ember keze „munkája” által jött létre, hiszen itt vezet fel az út Nyúlhegyre, Nyúl szőlőhegyére. A kedvező lejtőkitettség miatt a környező lakosság az erdőket ugyanis már rég kiirtotta, hogy szőlőt termesszen, csakhogy a „hegy” alapkőzetét, a löszt nemcsak a szekerek, de a víz is nagyon hatékonyan erodálja: így jönnek létre a világszerte ismert löszmélyutak, és részben így jött létre a Sárkánylik is. De hogy a túránk során több helyen is érintett, sok esetben szintén látványos, de átlagos löszmélyút hogyan vált pár évtized alatt egy irdatlan, a falu életét veszélyeztető vízmosássá, ahhoz egy meggondolatlan emberi beavatkozás is kellett. A 19. század közepén ugyanis egy szomszédos völgy vizét az ottani gyakori árvizek miatt átvezették ide. Nemcsak a levonuló villámárvizek, de a rohamosan mélyülő vízmosásból kioldott anyag is komolyan veszélyeztette a szurdok aljában álló falut. 1936-1980 között több tucat, ma is látható kőgát épült a völgyön lezúduló árvizek megfékezésére, nem mellesleg a talaj megtartására. A mára ily módon megszelídített, nagyrészt növényzettel borított szurdokról egy információs tábla nyújt felvilágosítást az út mellett, amelyen nem utolsósorban korabeli fotókon látható az egykoron kopár, félelmetes vízmosás.

A Szurdik felső részén, közvetlenül az út mellett találjuk a közel 500 éves Sárkánylik pincét, amely régen dézsma-pinceként szolgált, vagyis ide gyűjtötték a hegyközség egyházi birtokosai a beszolgáltatott tizedet. Érdemes bekukkantani a családi gazdaság keretében ma is működő pincébe, de a környéken egyébként is több kisebb-nagyobb, sok esetben meglepően látványos pincészetet is találunk. Ha több napra érkezünk, megéri felfedezni ezt a kevésbé ismert borvidéket. 

A Szurdikon a Z jelzés halad felfelé, ezt követve az aszfaltút végén található Bereklapos pihenőhelyig tekerhetünk. Kerékpárjainkat itt letéve, vagy, ha hegyikerékpárral vagyunk, azzal a rövid, de tekintélyes emelkedőnek nekiveselkedve, a Z jelzést követve, majd a P jelzésen jobbra térve érdemes elsétálni a pazar panorámát nyújtó Lila-hegyi kilátóba. Már csak azért is, mert közben a népi építészet egy-egy gyönyörű darabjával is találkozhatunk (a pihenőhelytől 1 km és 72 m szintkülönbség).  

Sokorói panoráma a Lila-hegyi kilátóból

A Sokorói-, vagy más néven Pannonhalmi-dombság három dombsorból áll: Pannonhalma, Ravazd-Csanaki vonulat, Szemere. Ezek közül a középső a leghosszabb, a legszélesebb, és a közeli Szent Pál-hegy 316 magas csúcsával egyben a legmagasabb is. A 313 méter magas Lila-hegy tetején eredetileg egy vasbeton geodéziai torony állt, amelyre erősen ráfért a felújítás. 2018-ban döntött úgy a fenntartó Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., hogy a tornyot átalakítja oly módon, hogy az eredeti funkció megtartása mellett kilátóként is működhessen: hasonlóan az ország több pontján is látható megoldáshoz, az 1977-ben épített betontorony külső faburkolatot kapott. A 14 méter magasságban lévő kilátószint megtekintése a túra elején azért is kötelező, mert innen jól átlátjuk a tájat és egyben útvonalunkat is. Látszik természetesen a közeli Győr, Pannonhalma és a Kisalföld, de távolabb tekintve, tiszta időben kivehető a Bakony vonulata, a Vértes és a Gerecse is, sőt, még a Soproni-hegység is. De a legmegkapóbb és egyben legmeglepőbb látvány a Sokoró középső vonulatának alattunk hullámzó, zárt, meglehetősen nagy erdőtömbje.

Egy ismeretlen skanzen: a tápi hegysor házai

Écsen keresztül tekerünk Pannonhalmára, ahova mindenképpen felkészülten térjünk be: egy hosszabb tavaszi, vagy nyári napba belefér az apátság minden látnivalójának megtekintése, de ha a túra programjába iktatjuk be a látogatást, előtte mindenképpen böngésszük át a programlehetőségeket és a nyitvatartást. Aki nem követte az elmúlt évtizedben Pannonhalma fejlesztését-fejlődését, az a Lombkorona Tanösvény, a középkori gyógynövényes kert, a Pincészet, na és persze a Főapátság között általában csak kapkodja a fejét, hogy hol is jár. Pannonhalma tökéletes példája annak, hogyan lehet 1000 éves hagyományra építve újrafogalmazni egy egyházi birtokot és annak küldetését.

A Főapátságtól egy hihetetlenül látványos fasorban tekerünk át Nyalkára, szó szerint a Dunántúli-középhegység és a Kisalföld határán: az út jobb oldalán látható sokorói dombok itt simulnak bele a Kisalföld bal kéz felé eső messzi síkjába. Itt, az utolsó lankákon találjuk a magyar népi építészet egyik – méltatlanul elfeledett – kincsestárát, a tápi szőlőhegyre vezető egykori zsellérházakat. A Hegysor utca mentén álló népi műemlék együttes a 18. században itt élt zsellérek életmódjának emlékét őrzi. Az itt látható ősi háztípus, az ún. ágasfás-szelemenes annyira jellegzetes, hogy a ma is eredeti helyükön láthatóak mellett a Szentendrei Szabadtéri Múzeum kiállításán is látható egy ilyen, Tápról származó épület. A Hegysor utca házainak egyedülálló értéke éppen abban áll, hogy egy az egyben maradt fent - nem egyedülálló házakat telepítettek egy helyre, hanem a megmaradt, egész házsor egységben mutatja a Sokorói-dombság falvaira jellemző, 18. századi zsellértelepítések emlékét.

Béla király kútja, Lófingató és Várlátó a középső vonulat erdőhátán

Tápról az országúton Győrasszonyfa felé tartva már egész közelinek tűnnek a Bakony vonulatai, de a mi utunk visszakanyarodik a Sokoró központi vonulata felé, amely nem messze, Tarjánpusztát követően már szépen ki is rajzolódik a völgy túloldalán. Egy mérsékelt gurulást követően meg is érkezünk Ravazdra, ahol a 82-es főút túloldalán találjuk IV. Béla Király kútját. Egyrészt érdemes a ránk váró emelkedő előtt megpihenni, és vizet venni a bővizű és hangulatos forrásból, de a csorgó víz mellett elmélázni is érdemes. A legenda szerint ugyanis a muhi csatát követően pihent meg itt híres királyunk. Bár ezt történelmi források nem támasztják alá, annyi bizonyos, hogy egy 1240 körül kelt oklevél már említést tesz a kútról, amit a környék lakossága ma is használ vízhordás céljából.

A forrást elhagyva a falun keresztül nekivágunk az emelkedőnek, ami a falu fölött egy másik látványos löszmélyúton veszi be a hegyet. Az emelkedőt és a rajta rövid távon vezető, nagyon régi macskaköves útburkolatot meglátva ne ijedjünk meg: mindkettő látványos, de szerencsére nem hosszú szakasz. A löszmélyút meredek, de rövid kaptatóját követően az erdészeti aszfaltút meredeksége enyhül – nem úgy az aszfaltút egy kanyarját átvágó régi szekérút, amelyet a helyiek találóan csak Lófingatónak neveznek.

Az erdészeti úton azonban óvatosak legyünk, különösen a lejtőkön száguldva: egyrészt erdészeti jármű bármikor felbukkanhat itt is, másrészt ez a Győr környéki bringások kedvelt edzőterepe is. Ami nem csoda: ellentétben a másik kettő dombvonulattal, ennek a középsőnek jelentős részét erdő borítja; a sajnos sok helyen térfoglaló akác mellett itt kiterjedt, hangulatos tölgyesekben kerekezhetünk. Ráadásul - felérve a dombtetőre - kellemesen és egyenletesen lankás hátakon, nem erőlködve. A hosszú erdei út során (ahol mindkét elágazásban jobb kéz felé tartunk) néhol ráadásul Pannonhalmára is szép kilátásunk nyílik (az egyik pontnak konkrétan Várlátó a neve).

Az út végül ereszkedni kezd, aminek a vége egy őrült száguldás Tényőre. A faluban kitérőt tehetünk a Tájházhoz, de aztán a települést keresztező úton északra, Győr felé tartunk. A falu határában jobb kéz felől megcsodálhatjuk a Tar Pincészet modern, mégis szépen a tájba simuló épületét, ami újabb bizonyítéka annak, hogy mennyi izgalmas felfedeznivaló vár a Sokoróban bennünket. Győr felé haladva az erdők egyre távolodnak az úttól, helyüket a szőlő veszi át. Győrújbarátra visszatérve jobbra fordulunk a Csárdasor utcán, hogy még egyszer megmásszuk a Sokoró - itt már lealacsonyodó - középső vonulatát, és a túloldalon egy újabb löszmélyúttal búcsúzzunk e különleges dombságtól. Győrbe a már ismert úton jutunk vissza.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A túra kiinduló pontja Győr forgalmas vasútállomása.

Getting there

 • A túra a vasútállomásról indul.

Parking

 • A vasútállomás előtt, illetve Győrben a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.682426, 17.634541
DMS
47°40'56.7"N 17°38'04.3"E
UTM
33T 697721 5284366
w3w 
///goal.required.pursuing
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Szarvas térképek: Sokoró

Recommended maps for this region:

show more

Equipment

 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak!
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defekt szett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • Sok helyütt lesz lehetőségünk 40 km/h felett gurulni, ahol a sisak viselete kötelező, de ez egyébként is erősen ajánlott a túra egésze során!
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, pótruha.
 • Habár az út során több helyütt van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, ugyanakkor hosszabb szakaszokon nem érintünk települést, így érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni, különösen nyári melegben.
 • A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
79.2 km
Duration
8:00 h
Ascent
980 m
Descent
980 m
Public-transport-friendly Loop Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical value Geological highlights

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp