Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Tavak és kastélyok nyomában a Cserhát lankáin

Bicycle Rides · Cserhátvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az öregtorony csonkja mellől jól rálátni a Magas-Börzsönyre
  Az öregtorony csonkja mellől jól rálátni a Magas-Börzsönyre
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 50 40 30 20 10 km Jó Pásztor Apartmanház Turistaház Diósjenő Prónay-kastély Diósjenői pincesor Miniúr Udvarház
A Cserhát nyugati lankái és kisforgalmú útjai szinte csábítanak a bringázásra, ráadásul számos helyi különlegességet is érinteni lehet a hol aszfalton, hol földutakon vezető túra során.
Open
moderate
Distance 59.7 km
4:30 h
385 m
385 m
287 m
167 m
A Börzsöny keleti lába és a Cserhát nyugati nyúlványai között fekvő kisebb-nagyobb falvak mindegyikében van valamilyen apró érdekesség: hol egy kis tó, hol egy kastély, hol egy régi temető – lehet, hogy önmagában egyik miatt sem indulnánk neki a környék felfedezésének, de a kisforgalmú utakon vezető kerékpártúra szépen felfűzi a helyi érdekességeket.

Author’s recommendation

 • A túrát gyakorlott kerékpárosoknak ajánljuk a terepen vezető szakaszok miatt; ugyanezen okból elsősorban száraz időszakban érdemes elindulni (bár minden földúton vezető szakasz kikerülhető aszfalton is).
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: March 26, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
287 m
Lowest point
167 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • A 2-es számú főúton való átkelésnél (nőtincsi elágazás) körültekintően, a KRESZ szabályait betartva közlekedj!

Start

Nógrád, vasútállomás (214 m)
Coordinates:
DD
47.902530, 19.046850
DMS
47°54'09.1"N 19°02'48.7"E
UTM
34T 354032 5307313
w3w 
///washout.bested.outsourcing

Destination

Nógrád, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner 

 • A nógrádi vasútállomásról várba a várhegyet nyugatról megkerülve juthatunk fel.
 • Nőtincs irányába, kelet felé hagyjuk el a települést a Felszabadulás utcán. A 2-es számú utat elérve jobbra, majd 300 méter megtétele után balra fordulunk. (Figyelem! Lakott területen kívül főútvonalon kerékpárral tilos közvetlenül balra kanyarodni! Itt különösen ajánljuk a szabály betartását, mert a rosszul belátható nőtincsi elágazást jellemzően nagy sebességgel közelítik meg a járművek.)
 • Nőtincsen áthaladva 1.5 kilométer megtétele után az ősagárdi elágazásban jobbra térünk, így Ősagárdon és Keszegen áthaladva érjük el az Alsópeténybe vezető utat, ahol balra kanyarodunk.
 • Alsópetényben a kastély kerítésénél, egy jobbos ívben térünk le a főútról (jobb oldalon kastély, balra szeszfőzde), utána a falu határáig az Országos Kéktúra jelzéseit követjük. (Érdemes azonban betérni a faluba - ekkor csak tovább kell gurulni a főúton, majd visszatérni ebbe az elágazásba).
 • Alsópetény határában a kék jelzés marad a Petényi-patak jobb partján, a mi utunk azonban egy hídon átvezet a bal partra, egy hol jobban, hol kevésbé járható, de végig jól követhető földútra. Felsőpetényig egyetlen nagyobb elágazással találkozunk, körülbelül félúton a két falu között; itt jobbra térünk.
 • Felsőpeténybe érve a falun átvezető utat elérve jobbra fordulunk, majd ezt az utat követjük a bányánál lévő elágazásig, ahol balra, Bánk felé kanyarodunk.
 • Bánkot elérve Rétság irányába fordulunk, majd a település legnyugatibb utcájára (Benczúr utca) balra térünk. Az erősen emelkedő utat a teniszpályánál jobbra térve hagyjuk el; innen a földutat követjük a szomszédos Rétságig.
 • Rétságon a 2-es utat elérve balra fordulunk, majd  a Táncsics utcát elérve jobbra tartunk; ez az utca átvezet Tolmácsra. A településre érve az első utcánál (Szent Lőrinc út) balra, majd a következőnél (Béke utca) jobbra kanyarodunk.
 • A Béke utca végén balra, majd a következő lehetőségnél rögtön jobbra fordulunk, hogy a dombháton vezető földúton folytassuk utunkat nyugat felé. Körülbelül 1,5 km megtételét követően balra térünk, majd az egykori romhányi vasútvonal átjáróját keresztezve jobbra kanyarodunk.
 • A falu szélét elérve érdemes a földúton maradni balra tartva, majd az aszfaltutat elérve ismét balra fordulni. A Jenői-tó partján vezető utat követjük egészen addig, míg egy rövid mászás után egy kereszteződésbe érünk; itt jobbra térünk.
 • Diósjenő déli csücskét elérve balra fordulunk Nógrád irányába. Az utat követve visszaérünk túránk kiindulópontjára, a nógrádi vasútállomásra.

A túra részletes leírása

Több szempontból is érdemes Nógrádra vonattal érkezni Vác felől, ugyanis a Verőcétől a Morgó-patak völgyében vezető vasútvonal a leghangulatosabbak közé tartozik hazánkban. A szerelvényről leszállva rögtön látszik első célpontunk, a várhegy a rommal. Csak egy kis kitérő a falu nyugati szélén, a vasút mellett található Csurgó-forrás („Csurgó jó ivóvíz”) is, amely több mint 300 éve szolgálja a környékbelieket. Jelenlegi formáját 1985-ben nyerte el a nógrádi természetvédők keze munkája nyomán. Fogadjuk meg jó tanácsukat: „Védjük közkincsünket, a jó ivóvizet”!

Friss forrásvízzel a kulacsban irány a vár! A környezetéből 50-60 méter magasra kiemelkedő Vár-domb a Börzsönyt formáló vulkanikus tevékenység „mellékterméke”, amelyen már a kővár építése előtt állt egy kezdetleges földvár. Ma leginkább az öregtorony magasra meredő csonkja vonzza a tekintetet az erődítmény romjai között. A mára jórészt leomlott kőfalak sokat láthattak az évszázadok során: Szent István idején itt volt Nógrád megye székhelye, azonban a tatárjárás idején a vár elnéptelenedett, és korábbi szerepét sosem nyerte vissza. A 18. század második felétől a váci püspökök birtoka volt a vár, akik jelentősen átépítették, bővítették, megerősítették. A török időkben végvárként funkcionáló erődítmény többször is gazdát cserélt, végül 1685-ben egy villámcsapás végzett vele: felrobbant a lőporraktár, így a törökök jobbnak látták a vár maradékát is felgyújtani és elhagyni azt. A még álló falakat 1709-ben a kurucok rombolták le. Ma pompás kilátás nyílik a várfalakról a Magas-Börzsöny, a Cserhát vagy a Naszály irányába – tiszta időben még a Mátra és a Zólyom környéki hegyek is látszanak.

Nógrádról a Cserhát lankái felé vesszük az irányt - rögtön egy kaptatóval, amely kivezet a faluból, és szelídebb formában ugyan, de egészen a 2-es főútig kitart. A dombhátra felmászva szép kilátás nyílik a Morgó-patak völgyére, illetve távolabb a Naszályra. A főutat muszáj keresztezni: óvatosan, a KRESZ szabályait betartva tegyük meg ezt! Nőtincs irányába gurulás veszi kezdetét; a településre érve kerül utunkba az első kastély a túra során. A kéthektáros park közepén álló, 1945-től majd’ negyven évig iskolának helyet adó, 1809-ben klasszicista stílusban épült Gyurcsányi-Scitovszky kúriát csak a kerítésen keresztül lehet meglesni. A templomnál balra kanyarodva juthatunk el a Seholsziget Élményparkba, ahol főleg a gyerekek fognak elveszni akár egész napra: van itt lovarda, állatsimogató, kovácsműhely, játszóterek… Nem messze található a Nőtincsi-tó, mely a Lókos-patak felduzzasztásával jött létre.

Nőtincs után Ősagárd a következő útba eső település, ahova egy helyi szinten komoly szerpentint leküzdve tudunk felmászni. Itt a templommal szembeni régi sírköveket érdemes alaposabban szemügyre venni. Egy keskeny, helyenként rossz minőségű, de éppen ezért rendkívül alacsony forgalmú úton haladunk tovább erdőkkel, mezőkkel körülvéve – őzzel vagy akár rókával is össze lehet futni ezen a szakaszon. A dombok között megbúvó Keszeg falucska neve érdekes, de sajnos az eredetéről szinte semmit nem lehet tudni; elsőként a 13. század végén említik egy oklevélben, Keysyg néven. Talán Kőszeg lehetett a falu neve, talán honfoglalás kori „hadrendi névvel” van dolgunk. Mindenesetre a település közepén egy csinos kis kúriát találunk, a három épületből álló Huszár-Purgly kastélyt, amit az 1800-as évek elején építettek barokk (copf) stílusban. Kéthektáros, mára erősen lepusztult ősparkjában egykor szépen gondozott utak kacskaringóztak a hatalmas fák között; még egy virágház is állt valahol. A kastélypark északi részén II. világháborús szovjet katonai sírokat találunk, míg a műemlék, de nem túl rózsás magtárat az épületegyüttes keleti oldalán, az úton továbbhaladva csodálhatjuk meg. A magtár mellett egy emelkedő kezdődik, amiből az alsópetényi elágazásig lesz még három hasonló hosszúságú – cserébe három lejtőn is legurulunk, követve a táj hullámzását.

Az alsópetényi elágazásnál balra kell fordulni, hogy egy rövid, épphogy emelkedő szakasz leküzdése után a népszerű horgászhely Cser-tó mellett beguruljunk a számos érdekességgel bíró faluba. A Prónay-kastély „a fővároshoz és a repülőtérhez közel, Alsópetény főutcájában, a templomdombbal átellenben található”, ahogy a magánkézben lévő nemesi lak honlapjának bevezetője írja. A több épületből álló épületegyüttes legfontosabb részei a Nagykastély és a Kiskastély, amelyek mai formájukat a régebbi alapokra építkezve a 19. század végére nyerték el. A kastély ma esküvők és egyéb rendezvények helyszíne, de előzetes bejelentkezéssel egy része látogatható. A kastélytól a falu felett álló domb oldalába felkapaszkodva találjuk az erdő szélén az egykori zsidó temetőt. A valaha jelentősebb, 200-300 fős izraelita közösség mementója számos sírja közül a legrégebbi az 1790-es évekből való, és az évszámokból kiderül, hogy utoljára az 1950-es években temetkeztek ide. A főutcára visszagurulva, azt keresztezve lehet felmászni a templomdombra. A helyi istenháza a 15. században épült, eredetileg gótikus stílusban – ennek nyomai ma is jól látszanak az 1724-es átépítés ellenére. További érdekessége, hogy a kétemeletes, barokk templomtorony elkülönülten áll pár méterre a templomtól. A templomkertben a régi kőkeresztek hívják fel magukra a figyelmet, illetve a Werbőczy-gúla néven emlegetett hatalmas gránit emlékmű, aki a környék egykori, a történelemből a Hármaskönyv (Tripartitum) megalkotójaként ismert ura volt – ráadásul művét itt írta 1513-14-ben.

Alsópetényből a Petény-patak mentén folytatjuk utunkat Felsőpeténybe – ehhez egy rövid szakaszon visszafelé kell gurulni, ismét elhaladva a Prónay-kastély előtt, illetve – mielőtt jobbra kanyarodnánk a szeszfőzde mellett, az Országos Kéktúra jelzését követve – vethetünk egy utolsó pillantást a település másik nevezetes épületére, az Andreánszky-kastélyra. A kúria csaknem teljesen elpusztult a 20. században, végül mai tulajdonosa korabeli feljegyzések és egy fénykép alapján építtette újra, szinte a nulláról. Az Országos Kéktúra vonalát egy, a Petény-patakot keresztező hídon hagyjuk el, majd a vízfolyás mentén vezető szekérúton érjük el a szomszédos Felsőpetényt. Bár nem jelzett útról van szó, eltévedni nem nagyon lehet: az egyetlen nagyobb elágazásban jobbra kell tartani. Felsőpeténybe érve ismét egy kastélyba botlunk. Az 1902-ben épített Almásy-kastély legfőképp arról nevezetes, hogy 1955. november 2. és 1956. október 30. között itt tartották házi őrizetben Mindszenty József hercegprímást, esztergomi érseket, amint erről az épület falán található emléktábla is tanúskodik. A kastély parkja körbe van ugyan kerítve, de nem nehéz megtalálni azokat a pontokat, ahol egy kis felfedezőútra lehet indulni – a kastély, melyet nevelőotthonként is használtak, láthatóan üresen áll, jelenlegi bérlője nem hasznosítja. A faluban – nem meglepő módon – találunk egy kis tavat, a bánki elágazásnál pedig egy egykori agyagbányát, amelyben részben mélyműveléssel, részben pedig külszíni fejtéssel termelték ki a nyersanyagot. Két különlegessége is van a helynek: az egyik kint is látszik, mégpedig az egykori bányavasút megmaradt infrastruktúrája (vágányok, rakodók, csillék, népeskocsik formájában). A másik érdekesség az, hogy bár agyagbányáról van szó, a bányavágatok egy része mészkövet harántol, amiben több kisebb-nagyobb barlang is rejtőzik.

A bánya bejáratával szemben balra kell fordulni Bánk irányába. A kisvasút egykori pályája hamarosan keresztezi az aszfaltutat, majd az út bal oldalán Bánkig kísér az egykori töltés – néhány helyen még látni ottfelejtett jelzőket, melyek hajdan a pálya lejtviszonyairól tájékoztatták a mozdonyvezetőket. Bánk határában egy pusztuló őrház és egy szemafor mellett ismét keresztezzük a kisvasút sínjeit, majd rögtön az egykori Diósjenő-Romhány szárnyvonalat is, ahol 2007-ben ment el az utolsó személyvonat. Bánkon – minő meglepetés – rögtön a Bánki-tóba botlunk; errefelé tényleg nincs falu valamiféle kisebb állóvíz nélkül. „Van itt a' falu mellett egy álmélkodásra méltó tó, melyet a' köznép Tenger Szemének nevez” – írja egy 200 éves forrás. És valóban, a helyi legenda szerint a tó a mélyben a tengerrel áll összeköttetésben. A héthektáros vízfelületet kis horgászstégek szegélyezik (a kedvencünk az, ahol rendszeresen megjelenik egy vörös macska is a horgászok mellett) – ahol nem, ott pedig vagy strand, vagy színpad van. A tó partján az utóbbi években két fesztivált is rendeztek a Bánkitó („az ország legnagyobb kisfesztiválja”) a 2019-es programok között is szerepel, a Louis Armstrong Jazz Fesztivál elmarad – de egy-két jazznagyság szobra azért emlékeztet a zenei műfajra.

Bánkról Rétságra egy földúton juthatunk át, mely a falu utolsó (legnyugatibb) utcájáról érhető el. A település a helyőrségi laktanya 1936-os megnyitása után katonaváros volt: hat évtizeden keresztül, egészen 1997-ig különböző alakulatok állomásoztak itt. A szomszédos Tolmácson a pincesor megérdemel egy kitérőt. Talán nem meglepő, hogy itt is találunk egy romos főúri lakot, a Szentiványi-kastélyt. Tolmácsról a közeli Diósjenőre földút vezet át – csapadékos időben semmiképp ne próbálkozzunk a leküzdésével (ebben az esetben a forgalmas 2-es úton kell menni a diósjenői elágazásig)! Amennyiben járható az út, felejthetetlen kilátásban lehet részünk a Magas-Börzsönyre keleti irányból. Diósjenőnek is saját halastava van (naná!), amelynek külön érdekessége, hogy egy emlékkő tanulsága szerint „Itt csatázott Marcus Aurelius a filozófus római császár a kvádok és markomannok ellen”. A Börzsöny lábainál egy kalandpark nyújtotta élvezeteket is ki lehet próbálni, mielőtt továbbindulnánk a csak pár kilométerre lévő Nógrád felé.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Vasúton Nógrád a Vác-Drégelypalánk-Balassagyarmat (75-ös számú) vasútvonalon érhető el; arra érdemes felkészülni, hogy minden vonat a nem túl nagy befogadóképességű Bzmot szerelvényekből van kiállítva

Getting there

 • A túra közvetlenül a vasútállomásról indul és oda tér vissza.

Coordinates

DD
47.902530, 19.046850
DMS
47°54'09.1"N 19°02'48.7"E
UTM
34T 354032 5307313
w3w 
///washout.bested.outsourcing
Arrival by train, car, foot or bike

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Bár a túra nagyrészt alacsony forgalmú aszfaltutakon vezet, mountain bike kerékpár ajánlott a földutakon, terepen vezető szakaszok miatt.
 • Kutat a települések többségében lehet találni, de arra érdemes felkészülni, hogy hétvégén (elsősorban vasárnap) boltot legfeljebb délelőtt találsz nyitva.

Questions and answers

Question from Gyula Kiss · May 16, 2021 · Community
A Vác-Nógrád vonalon a Bzmot vonatokon lehet kerékpárt szállítani?Mert a Máv oldalán,Elvira ,nem írja...Köszönöm!
Show more
Kedves Gyula! Főszabály szerint minden vonaton, amin nem tilos kerékpárt szállítani, azon lehet is. Amennyiben nincs kifejezetten kerékpárszállításra kialakított szakasz az adott vonaton, 2-2 darab kerékpár szállítható – a kötelező ülőhely biztosítással igénybe vehető kocsi kivételével – a vonat első vagy utolsó másodosztályú peronján (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/fontos-tudnivalok). A Bz-ken praktikusan a motorkocsi esetében ez inkább azt a végét jelenti a járműnek, ahol nincs wc. (Egyébként éppen most zajlik a Bz mellékkocsik egy részének átalakítása olyan formában, hogy kerékpárszállításra legyenek optamalizálva, egyenként kb. 12-16 bringa fog elférni benne, és jut majd belőle a Vác-Diósjenő-Balassagyarmat vonalra is.) Tamás
1 more reply

Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
59.7 km
Duration
4:30 h
Ascent
385 m
Descent
385 m
Highest point
287 m
Lowest point
167 m
Public-transport-friendly Circular route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 14 Waypoints
 • 14 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp