Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Szőlők között az ördög nyomában

· 2 reviews · Bicycle Rides · Dráva menti síkság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 50 40 30 20 10 km Villányi görögkeleti szerb templom Templom-hegyi kilátó (Villány) Siklósi vár Malkocs bej dzsámija

Hazánk legdélebbre található, és egyik legkisebb hegysége, a Villányi-hegység számos kincset rejteget a kíváncsi bringás számára. Nemcsak a borról és a fürdőkről ismert déli lankákat: a csendesebb északi oldalon fekvő kis falvak is felfedezésre csábítanak.

moderate
Distance 51.2 km
4:00 h
530 m
530 m
196 m
91 m

Nem csak a villányi vörösborok miatt érdemes ellátogatni a Villányi-hegység környékére: Harkány és Siklós egyaránt ismert fürdőjéről, utóbbi pedig igen ritka multikulturális látnivalóiról is. A masszív vár uralta településen eredeti funkciójának megfelelően működő dzsámit éppúgy találunk, mint szerb ortodox templomot és katolikus búcsújáró helyet.

Villányban egyébként szintén van ortodox templom, bár a település inkább a borvidék központjaként ismert; pincesorra azonban nemcsak itt lelhetünk, hanem Palkonyán és Villánykövesden is. A környék fölé magasodó Szársomlyó oldalát a legenda szerint maga az ördög szántotta végig – talán így volt, talán nem. Az viszont biztos, hogy a helyi borászok az ördögszántással vetekedő rendezettségű szőlőültetvényekkel telepítették be a déli lankákat. A kerékpárutak sokszor a szőlőültetvények végében (vagy akár közöttük) vezetnek hosszabb-rövidebb szakaszokon, és ahol nincs kiépített kerékpáros infrastruktúra, ott is kis forgalmú utakon lehet békésen tekerni.

Author’s recommendation

 • A fürdőruhát ne hagyd otthon, a két fürdő közül valamelyiket próbáld ki!
 • Ha szeretnéd megnézni a siklósi szerb ortodox templomot, jelentkezz be előre!
 • A máriagyűdi kegyhely megér egy kb. 10 kilométeres kitérőt Siklósról akár a túra elején, akár a végén.
 • Ha vonattal éreznél, akkor a túra kezdő- és végpontjának válaszd a Pécs-Mohács vonalon fekvő Villány állomást.
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: July 20, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
196 m
Lowest point
91 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

Az útvonal vagy kerékpárúton, vagy kisforgalmú mellékutakon halad, egyedül a Villánykövesd-Villány szakasz lehet forgalmasabb, de itt sem kell egybefüggő kocsisorokra számítani.

Tips and hints

Start

Harkány, autóbuszállomás (94 m)
Coordinates:
DD
45.855720, 18.237640
DMS
45°51'20.6"N 18°14'15.5"E
UTM
34T 285551 5081728
w3w 
Show on Map

Destination

Harkány, autóbuszállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Harkánytól Siklósig a két települést összekötő kerékpárúton kell haladni (Siklós határáig vadonatúj, 2018 novemberében elkészült tükörsima aszfalton), majd ahol a véget ér a kerékpárút, az úttesten kell továbbmenni a máriagyűdi elágazásig, ahonnan újra kerékpárút vezet tovább egyenesen a város központja felé.
 • Siklóson a kerékpárút a városházáig vezet, onnan a település főútján (Széchenyi utca) kell továbbhaladni az újpetrei elágazás felé – itt balra kell fordulni a Rákóczi utcára, Újpetre irányába.
 • A Siklós határában lévő körforgalomban egyenesen, Újpetre/Vokány irányába kell áthaladni.
 • Az út eltéveszthetetlen Újpetréig, ahol a kereszteződéshez érve jobbra, Villány irányába kell továbbmenni. Villányig csak akkor térj le az útról, ha szeretnéd alaposabban szemügyre venni Palkonya vagy Villánykövesd pincesorát!
 • Villányban a kissé kanyargós, de egyértelműen követhető főuton kell haladni, amely a település közepére érve végigmegy a pincesoron, egyenesen Siklós irányába. A lakott terület végét jelző táblától kerékpárút vezet át Nagyharsányba, ahol érdemes követni a kis utcákon kijelölt kerékpáros túraútvonalat, mert a főutca meglehetősen forgalmas.
 • Nagyharsány határától a kerékpárút Kisharsányon, Nagytótfalun át vezet a Siklós határában lévő, a túra elejéről már ismert körforgalomig – innen az útvonal megegyezik Harkányig az itiner elején jelzett szakasszal.

A túra részletes leírása

Túránk kiindulópontja, Harkány hírnevét a fürdőjének köszönheti – a fürdőt pedig egy munkásnak, aki 1823-ban a város határában lévő mocsár lecsapolása közben fájós lábát egy forrás meleg vizében pihentetve meggyógyult. Egy évvel később megkezdték a fürdő kiépítését, pár évvel később már állt az első fürdőépület is. Mára a város közepén található ősparkban fekvő fürdő kénes artézi vize több tízezer ember gyógyulását segítette elő.

Vallási sokszínűség a várfalak alatt

A várost Siklóssal kerékpárút köti össze; messziről fehérlik az erőd, mely a XIII. század óta uralja a vidéket. Számos neves magyar nemesi család mellett a törökök is birtokolták 143 éven keresztül a várat, amelyet 2010-11-ben újították fel. Az ódon falak között ma fegyverkiállítás, kínzókamra, bútor- és bortárlat, a Siklóson és környékén élő horvát és szerb kisebbség kultúráját bemutató kiállítás látható, ezen felül egy látogatóközpont is fogadja a vendégeket. A szerbeknek egyébiránt saját ortodox templomuk is van pár utcával arrébb, ahogy a környéken lakó muszlimoknak is van hova menniük a pénteki imák idején. Malkocs bej dzsámija a török hódoltság idejéből maradt ránk, manapság a délszláv háború elől elmenekült muszlim családok használják eredeti rendeltetésének megfelelően. (A másik ilyen dzsámi is a közelben, Pécsett található, a helyi iszlám közösség látogatja péntekenként és ramadán idején.)

A Siklóshoz tartozó Máriagyűd pedig a katolikus hívők búcsújáró helye. A Mária-kegyhelyre már a XVIII. században érkeztek hívek a csodás gyógyulások és a Mária-jelenések hírére. Siklós központjától oda-vissza 8 kilométeres kitérőt jelent a Sarlós Boldogasszony-templom megtekintése – igazán megéri.

Siklósról a szelíd dombok felé fordulunk, Vokány a következő célpont, immár a Villányi-hegység északi oldalán. A nagytótfalui elágazásig – ahogy eddig is – a Barcstól Mohácsig vezető Három folyó kerékpáros túraútvonalat követjük (ami egyben az EuroVelo 13-as, „Vasfüggöny” elnevezésű útvonalnak is a része). Innen Vokányig a Pécset a horvátországi Eszékkel összekötő bringás útvonalon gurulunk pár kilométeren keresztül. Vokány felé a dűlők között előbb felfelé vezet az út, majd a nyeregből egy kellemes gurulást követően érjük el a meglepően nagy települést – leküzdve az egyetlen jelentősebb szintkülönbséget rejtő útszakaszt. A település helyén az Árpád-korban a Trinitás bencés apátság állt, ám a szerzetesek a török elől Siklósra menekültek, és soha többé nem is tértek vissza.

Pincesorok a Golgota alatt

Vokány után az út Újpetre felé vezet tovább. A falu határában áll egy kis kápolna, amely 1757 óta dacol az idővel, illetve mellette, kis facsoporttal védve, a Golgota, azaz Krisztus és a két lator a homokkőből készült három feszületen. Érdemes megpihenni pár percre a végtelen nyugalmat árasztó kis ligetben. A településen a tájház az egykor itt élő német kisebbség mindennapjait mutatja be.

Újpetrét egy hangulatos fasoron végigtekerve hagyjuk el, és hamarosan meg is érkezünk Palkonyára. A három halastó által körbeölelt egyutcás faluban két különlegesség miatt érdemes megállni – az egyik a település központjában található körtemplom, a másik a pincesor. Kezdjük is az előbbivel: a piros kupolás templomot a Batthyány család építtette, 1816-ban készült el, kiváló akusztikáját rendszeresen kihasználják kórus-fellépések alkalmával – például a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvények idején. A pincesor a falu déli végén található, 53 présházból, a sajátos hangulatú településrész féltucatnyi rövid utcácskából áll.

Villánykövesdre gyorsan át lehet tekerni, itt a háromszintes pincefalu érdemel külön említést. Vonattal utazva Mohács, Harkány (akkor még eldöcögött arrafelé is a kis motorkocsi), vagy éppen Szarajevó irányába számtalanszor kémleltem az ablakból a helyi látványosságot, elhatározva, hogy meg kell nézni közelebbről is. Nos, a pincék egy részének jellegzetes színes kapui egész évben nyitva állnak a látogatók előtt, közülük a legnagyobb, az 1754-ben épített Batthyány-pince pedig minden év szeptemberében az Európai Bordalfesztivál megnyitójának helyszíne. A gyerekekkel érkezőknek a pincékkel szemben található nagy játszótér meglátogatása is kötelező programpont. A falu Villány felőli határában áll a téglagyár, amely szemmel láthatóan egykori kapacitásának már csak a töredékét használja ki.

Dűlők az ördögszántás alatt

Villánykövesdről hamar megérkezünk Villányba, a borvidék központjába. A környék már a bronzkorban lakott volt, és azóta folyamatosan változó népesség műveli a szőlőt a környéken: a kelták, a rómaiak, a honfoglalást követően a magyarok, a török hódoltságot követően a rácok (szerbek) és a németek. A múltat többek között a szerb ortodox templom idézi, vagy éppen az a tény, hogy 2011-ben a település lakosságának ötöde német nemzetiségűnek vallotta magát. A városka főutcáján egyedülálló hangulatú pincesor húzódik, érdemes betérni a kisebb helyi pincészetek borait kóstolni egy jó zsíros kenyér mellett. A nagyobb, nevesebb pincészeteket jobbára a város nyugati határában találjuk, az általában építészetileg is rendkívül igényesen kialakított borászatoknál a finom borok mellett gasztronómiai élményekbe is belekóstolhatunk.

A település fölé magasodik a Szársomlyó, melynek délnyugati oldala éppen olyan, mint egy friss szántás. A legenda szerint maga az ördög szántotta a hegyoldal kemény sziklájába a barázdákat, aki egy, a hegy lábánál élő vén banya Harka nevű fogadott lányára vetett szemet. Az ördög azzal állt elő egy nap, hogy a banya (akit boszorkánynak tartottak a faluban) adja neki a lányát. Addig-addig próbálkozott, míg a boszorkány egy feltétellel oda nem adta lányát: a Harsány-hegyet egy éjszaka alatt – a hajnali kakasszóig – fel kellett szántania az ördögnek. Lehetetlen vállalkozásnak tűnt, de hajnalra nagyon úgy látszott, az ördög tizenhárom pokolbéli tüzes kecskéjével megoldja a feladatot. A banya azonban annyira megkedvelte a lányt, hogy nem akarta odaadni az ördögnek, így bekuporodott a tyúkólba, és kukorékolni kezdett, amire felébredtek a szomszéd kakasok, és maguk is rákezdtek. Az ördög menekülőre fogta, a lány megmenekült, a barázdák viszont ottmaradtak a hegy oldalában.

Szobrok a hegyen

A hegyoldalban mást is láthatunk – keleten, Villány határában egy felhagyott kőbányát, amelyben 1967 óta gyűlnek a nonfiguratív szobrok, melyeket a villányi művésztelepen alkotó szobrászok készítettek az elmúlt évtizedekben. A nyugati oldalban azonban ma is működik a kőbánya, a beremendi cementműbe hordják innen a kitermelt nyersanyagot. A hegyen mindettől függetlenül értékes élővilággal találkoztatunk. Növényzetének körülbelül egyötöde mediterrán jellegű, és számos olyan fajjal találkozhatunk, amilyennel sehol máshol az országban. Ezek közé tartozik a magyar kikerics is, amely a villányi borvidék védjegyének is része. Az állatvilágból a Magyarországon honos legnagyobb kígyóféle, az akár kétméteresre is megnövő haragos sikló érdemel említést, melynek hazánkban egyetlen másik populációja ismert, a Budai-hegységben.

A hegy lábánál azonban a gyönyörűen rendben tartott szőlőültetvények dominálnak. Hazánk legdélebben fekvő borvidékén főleg kékszőlővel foglalkoznak a borászatok. Jellemző fajták a portugieser, a cabernet franc és sauvignon, a merlot, a kékfrankos, a pinot noir és a syrah, a fehér szőlők között pedig az olaszrizling dominál. Az évi 2100-2150 órányi napsütés megteszi a hatását évről-évre: remek villányi borokat kóstolhatunk a borvidék bármelyik településén.

Az ördögszántás alatt gurulva Villányból Nagyharsányba érünk. A település határában a bringaút egy mellékutcába tereli a túrázót, azonban csak a főúton haladva tudjuk meglátogatni a falu festett falu református templomát. A XIII. századból való épületbe azt követően juthatunk be, hogy egy közeli portáról elkérjük a templomkulcsot. A templom a Zrínyi-Szulejmán tematikus út egyik állomása: az uniós támogatásból megvalósult projekt célja a  különálló XVI-XVII. századi magyar-horvát és oszmán kulturális, illetve épített örökségi elemek közös tematikus útra való felfűzése, Varasdtól Csáktornyán, Nagykanizsán, Pécsen át Eszékig számtalan települést érintve. Nagyharsányból Kisharsányba a mezőn át vezető kerékpárúton tekerhetünk át, majd a települést elhagyva szőlőktől körülölelve gurulhatunk tovább Siklós irányába.

A már ismert települést az újpetrei elágazásnál érjük el, innen útvonalunk Harkányig megegyezik a korábban bemutatottal. A majdnem 55 kilométeres kör nagy része kisforgalmú úton, vagy kerékpárúton halad, egyedül az Újpetre-Villány szakasz forgalmasabb kicsit a többinél, de ezzel együtt bárkinek csak ajánlani tudjuk a túrát, melynek végén a siklósi vagy a harkányi fürdőben lehet ellazulni kicsit.

Bringás túraútvonalak a térségben

Túránk során többször is kereszteztük a Három folyó kerékpáros túraútvonalat, mely Barcsot köti össze Villánnyal, a Drávát, a Murát és a Dunát kapcsolva össze. A túraútvonal honlapján több térkép is elérhető, továbbá megtalálhatjuk például a térségbeli kerékpárszervizek, kerékpárkölcsönzők listáját is.

A Három folyó túraútvonal nagyrészt fedésben van az EuroVelo 13-as nemzetközi kerékpárúttal, így számos információt megtalálhatunk róla a fent említett honlapon. A Vasfüggöny útvonal hazánkban az ország nyugati és déli határain kanyarog végig a Fertő-tótól Mohácsig.

A Pécset Eszékkel összekötő, táblákkal jól jelzett kerékpáros túraútvonal többnyire alacsonyforgalmú utakon vezet a határ mindkét oldalán, és sok helyen találkozhatunk az út mentén olyan információs táblákkal, melyek helyi érdekességekre hívják fel a (kerékpáros) turista figyelmét.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Villányi kezdés esetén vonattal is megközelíthető a túraútvonal. Napközben kétórás ütemes menetrend szerint indulnak a vonatok a Pécs-Mohács vonalon a baranyai megyeszékhelyről.

Getting there

 • Ha vonattal érkezel, Villány állomáson szállj le, innen érdemes kezdeni a túrát (Siklósnak nincs vasúti kapcsolata).

Parking

 • A túra kezdőpontján, Harkányban a fürdő előtti parkolóban lehet hagyni az autót.

Coordinates

DD
45.855720, 18.237640
DMS
45°51'20.6"N 18°14'15.5"E
UTM
34T 285551 5081728
w3w 
///ordain.cheek.seabirds
Arrival by train, car, foot or bike

Recommended maps for this region:

Show more

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(2)
Katona Beáta
September 05, 2022 · Community
When did you do this route? September 03, 2022
Mariann Galambosné Vukovits
July 17, 2021 · Community

Photos from others

+ 1

Reviews
Difficulty
moderate
Distance
51.2 km
Duration
4:00 h
Ascent
530 m
Descent
530 m
Highest point
196 m
Lowest point
91 m
Circular route Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 11 Waypoints
 • 11 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp