Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Szép kilátás: A megtalált déli Eurovelo nyomában

Bicycle Rides · Duna menti síkság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Érdi magaspart
  Érdi magaspart
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 50 40 30 20 10 km Régészeti Park (Százhalombatta) Kopaszi-gát Kopaszi-gát
Látványos szakaszokkal és kihívásokkal teli kerékpáros túraútvonal a Duna mellett a Clark Ádám téri 0 kilométerkőtől Százhalombatta Óvárosáig és vissza.
moderate
Distance 57.6 km
4:10 h
149 m
214 m
166 m
94 m

Ezen a kerékpárúton néhány meredekebb emelkedőt leszámítva kényelmesen eljutsz Budapest origójától, a 0 kilométerkőtől Százhalombatta Óvárosig a Duna mentén. Az út első felén teraszos vendéglátóhelyeket, a második felén inkább kulturális látnivalókat találsz. Ki gondolná, hogy a Duna partja meg van szórva barokk kastéllyal, római emlékekkel, török minarettel vagy éppen helyreállított halomsírokkal?

Ez a túraajánló eredetileg a Telex.hu-n jelent meg.

Author’s recommendation

 • Amikor nyitva tart, érdemes felkeresni az útvonalon a nagytétényi Kastélymúzeumot, az érdi minaretet, a Tőzike tanösvényt vagy a battai régészeti parkot.
Profile picture of Gábor Tenczer
Author
Gábor Tenczer
Update: April 09, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
166 m
Lowest point
94 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 66.62%Dirt road 10.75%Forested/wild trail 19.26%Path 0.26%Road 2.99%Ferry crossing 0.09%
Asphalt
38.4 km
Dirt road
6.2 km
Forested/wild trail
11.1 km
Path
0.2 km
Road
1.7 km
Ferry crossing
0.1 km
Show elevation profile

Safety information

 • A kerékpárút Nagytéténynél, a volt papírgyári vízmű romos épülete mellett rossz állapotú. Kissé nehézkes az átkelés a Campona utcánál, és vigyázni kell a meredek érdi magaspart szélén.

Tips and hints

Start

Budapest, I. kerület, Clark Ádám tér (103 m)
Coordinates:
DD
47.498425, 19.040926
DMS
47°29'54.3"N 19°02'27.3"E
UTM
34T 352453 5262414
w3w 
///submits.crowbar.doors
Show on Map

Destination

Budapest, I. kerület, Clark Ádám tér

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Clark Ádám téri startponttól az Eurovelo kitáblázást kell követni Nagytétényig.
 • A jelzés nélküli szakasz a nagytétényi Campona utcától kezdődik, itt a 6-os út Duna menti oldalán, a szalagkorlát mellett egy vékony ösvényen, majd egy földúton visz az út a gát elejéig.
 • A gát bevezet Érd Ófaluba, ahonnan a Római úton, majd a Mély utcán jövünk ki.
 • A városhatárnál balra, a murvás Fehérkereszt, majd Battai úton haladunk a Sánchegyi útig, amelyen megtehető a magasparti kitérő.
 • A kitérő után a Battai út visz be az Óvárosig.

A túra részletes leírása:

A nullától a római táborig

A kiindulási pontból az Eurovelo 6 kitáblázott vonalán indulunk el déli irányba a rakparton. Innen a Kopaszi-gátig tartó parti kerékpárút elég ismert, aránylag jól járható. A kijelölt út átvisz a zajvédőfal takarásában bújó Szerémi úti bringaútra, sokan azonban áttekernek a Kopaszi-gát mellett a vízparton, és a Budafoki útról térnek vissza a part menti gátra a Kondorosi útnál.

A gáton aránylag jó minőségű aszfalton surrog a gumi, és messze magunk mögött hagyjuk a belvárosi tömeget. Az utóbbi időkben egyre többen kezdik felfedezni ezt az utat is, csendben hízik a londoni emeletes busz belsejében megnyitott Dunaparty Megálló terasza, ami mára közkedvelt bringás célpont lett. Éppígy még délebbre, a parti kerékpárút mellett a romkocsmás jellegű Kompház bisztró és a fenszibb Vasmacska terasz. Valamelyikbe biztos érdemes beülni túra közben egy frissítőre.

Már csak azért is, mert egy viszonylag kellemetlenebb szakasz következik. Először a parti fák és az ipari negyed kerítése közötti füves réten át, ahol a fű illatába gyanús szagok érkeznek a kerítésen túli élesztőgyárból és papírfeldolgozóból, de ezen részen a sima aszfaltnak köszönhetően gyorsan át lehet libbenni. A volt papírgyári vízmű romos épülete mellett viszont a töredezett, köves járda lerázza a vesekövet. Szerencsére ez sem hosszú, a Háros úton a 6-os út mellett begurulunk a kiskertes Horgásztelepre, ahol minden utca egy halról lett elnevezve, és az 1980-as évekből zárványként itt maradt Csutak sörözőben lehet pihenni egy rövidet egy sör társaságában.

A jó minőségű kerékpárút a sörözőtől az M0-ás hídig vezet, amelyen akár át lehet bringázni Csepelre, de mi maradjunk a part mellett, és egy földúton gördüljünk be a nagytétényi kastélymúzeum mellé. A kastélyt és a kastélykertet egyelőre csak kívülről lehet megnézni, mert felújítják éppen. A volt Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék. Az épület 1750 körül épült egy 1500 évvel régebbi római villa alapjaira, egykori hatalmas, barokkos parkja mára összement. Fácános kertje, különleges növényeinek zöme is már a múlté.

Az ókori római villa mellett katonai tábor állt, amelynek nevét a közeli bevásárlóközpont is felvette. A Campona Castrum az Aquincumot és a délebbi Matricát is tartalmazó erődlánc tagja volt, és a Duna mentén vezető római út mellett feküdt. Traianus császár uralkodása után építették, aztán a szarmaták felégették, majd megint felépítették, aztán megint lerombolták - így ment ez a 4. századig. Romjaiból még mindig látszik néhány falcsonk.

Egy minarethez a szalagkorlát mentén

A tábortól a Nagytétényi út kerékpárútján a Campona utcáig megyünk, amely belefut a forgalmas 6-os útba. Az úton a kerékpározás nem biztonságos, a nyomvonal viszont be van rajzolva a túloldalára, ezért átkelünk, és az elkerített sittlerakat mellett elkezdjük nyomozni, merre lehet. A szalagkorlát mellé szorított kis ösvényt nem egyszerű megtalálni, de ez a 800 méteres szakasz nemcsak a szó szoros értelmében, hanem átvitt értelemben is a túra legszűkebb keresztmetszete. Aki nem adja fel, és átvergődik rajta, azt hamarosan egy szélesebb földút, majd egy szép, aszfaltozott kerékpárút várja az érdi gáton. A túra egyik legszebb, legnyugodtabb része ez. Kétoldalt füves rétek, fasorok, mögöttük a Duna széles tükre - szinte elveszik a bringás a nagy térben.

Jobbkéz felől furcsa, magas, csúcsos épület tűnik fel: egy minaret. Kevesen tudják, hogy Érden van Pécs és Eger után az ország harmadik legnagyobb minaretje. Az 1600-as években építették a törökök a 23 méter magas, sokszög-alapú tornyot. Amikor nyitva tart, fel lehet menni a tetejére, ahonnan az érdi Ófalura, a Duna felé pedig az egykori Beliczay-szigetre látni.

A volt szigetet már nem választja el folyó a parttól, de nagy zöldfelülete még mindig szigetszerűvé teszi. Ha nem sietős a túra, a szigeten kanyarog a Tőzike-tanösvény, amely az éppen mostanában virágba boruló nyári tőzike-mezőkhöz vezet. A kihelyezett tájékoztató tábla szerint a sziget az 1800-as évekig volt sziget, ám mellékága a folyószabályozás következtében elmocsarasodott, feltöltődött. Nevét egyébként egy híres pesti mézeskalácsos családról kapta, a két világháború között ők voltak a sziget tulajdonosai.

A sziget bejáratától a térképen is Római útnak nevezett utca visz tovább Százhalombatta felé, csakúgy, mint kétezer éve. Az utca folytatásában meg is őriztek az állítólagos római kövezetből széles csíkokat, ám Rómer Flóris régész szerint a római limes út érdi szakasza régebben már úgy megrongálódott, hogy azt valójában „az újkorban lerakott lapos kövek borítják.”

Matrica: a római kor lenyomata

A Római útról elég meredek emelkedőn küzdheti fel magát a kerékpáros. Még szerencse, hogy az utat kétoldalt borospincék szegélyezik, ahol hűs fröccscsel doppingolható a teljesítmény. Érd Kakukkhegy nevű üdülőkertes külső része mellett egy hosszú murvaúton tekerünk tovább a battai Óváros felé, de az út közepénél muszáj beiktatni egy kitérőt a Dunához. Itt magasodik a Duna fölé 40 méterrel az Érdi magaspart függőleges fala. A magaspart hosszában három kilátópont is van, a legszebb valószínűleg a Sánc-hegyi. Hosszan el lehet üldögélni a magasban, a Dunát kevés helyen lehet ilyen szép szögből látni. A kilátóponthoz már közel van a battai Óváros, amelynek határán szinte beleütközünk a Matrica Múzeum és régészeti park kapujába.

A múzeum névadója Matrica (ejtsd: mátrika), a római korban Százhalombatta területén elhelyezkedő település. Az állandó kiállítás egy nagy térben kalauzolja végig a látogatókat a jégkorszaktól egészen a XIX. századig - a helyben talált tárgyakon keresztül. A régészeti park területén pedig öt halomsír van, az egyik (a régészeti feltárást követően) eredeti állapotába visszaállítva. Százhalombatta város nevét ezeknek a 2700 éves vaskori halmoknak köszönheti, amiket az úgynevezett Hallstatti kultúra emelt.

Innen a lejtőn pár perc alatt a ligetes-kavicsos parton van a kerékpáros, és a kompkikötőben várhatja az időszakosan közlekedő kompot. Ez lenne a végállomási fordulópont, de aki még kulturálódna egy kicsit, a közeli Pali Csárdában megteheti egy sör mellett, amelynek elmélyültségét - ha szerencséje van - a közeli futballpályán edző focisták kiáltozása festi alá. A visszaút ugyanezen az útvonalon halad, de ha van még erő és idő, át lehet tekerni az M0-ás hídon Csepelre, és Szigetszentmiklós felé téve egy nagy kerülőt, a teljesen más hangulatú Ráckevei-Duna mentén visszatérni Budapestre.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A kiindulóponthoz legközelebbi megállópont a Batthyány téri HÉV-végállomás, a HÉV-en lehet kerékpárt szállítani.

Getting there

 • A Clark Ádám tér a rakparti bicikliútról közelíthető meg észak és dél felől. A túra közvetlenül innen indul.

Parking

 • A kezdőpontra már kerékpárral vagy tömegközlekedéssel érdemes érkezni. Ha mégis autóval mennénk, a Fő utca torkolatánál van néhány parkolóhely.

Coordinates

DD
47.498425, 19.040926
DMS
47°29'54.3"N 19°02'27.3"E
UTM
34T 352453 5262414
w3w 
///submits.crowbar.doors
Arrival by train, car, foot or bike

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
57.6 km
Duration
4:10 h
Ascent
149 m
Descent
214 m
Highest point
166 m
Lowest point
94 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp