Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Suhanás a mesés őrségi rétek között

Bicycle Rides · Őrségi Nemzeti Park
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Tájház, Nagyrákos
  Tájház, Nagyrákos
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 300 250 200 35 30 25 20 15 10 5 km Pankaszi szoknyás harangláb Őrségi 5érzék Házak
A dimbes-dombos, sokszínű őrségi táj kiváló bringás vidék. Ezen a túrán a különleges őrségi rétek között a Vadása-tóhoz tekerünk, ahol fürödhetünk is, de meglátogatjuk a rétek legszebbikét: a Szőcei Tőzegmohás Láprétet is.
moderate
Distance 38.5 km
4:00 h
83 m
83 m
254 m
190 m

Ezen a bringatúrán a cél alapvetően a Vadása-tó, de közben azért megcsodálhatjuk az Őrség pompás rétjeit is, amelyek azért különlegesek, mert a tájegység éghajlata átmenetet képez a Dunántúl és az Alpok között, ugyanakkor mediterrán elemek is érezhetők rajta. A hatalmas erdőségek jelenléte és az évszázados gazdálkodási forma mellett ez az ún. szubalpin klíma kiváló feltételeket teremt meseszép rétek kialakulásához.

A legjobban persze akkor járunk, ha a Hétrétország fesztivál idején kerekezünk erre, mert akkor a fürdést egy kis portalátogatással és kóstolóval is összeköthetjük.

Első megállónk Nagyrákos és az ottani zsúpfedeles tájház, második a csodálatos harangláb Pankaszon, majd több szépséges falut érintve meg sem állunk Szőcéig, ahol a szigorúan védett tőzegmohás láprétet tekinthetjük meg. Ezt követően irány a Vadása-tó, amely kiépült infrastruktúrával várja a megfáradt vendégeket.

A túra alsórendű közutakon halad, így országúti és túra- vagy hegyikerékpárral egyaránt nekivághatunk a kalandnak! Kényelmes túrára készüljünk, hiszen sem a táv, sem a szint nem nagy, és semmiképpen ne hagyjuk otthon a fürdőruhánkat!

Author’s recommendation

 • Az Őrség páratlan népi hagyományait leginkább a minden év augusztusában megrendezett Hétrétország című fesztivál ideje alatt lehet megismerni, amikor is koncertek, kiállítások és egyéb kulturális rendezvények mellett számos portát lehet szabadon meglátogatni a megadott időpontokban, ahol a régi, vagy „gyüttment” gazdák betekintést adnak saját életükbe, hagyományos, vagy egyszerűen „csak” míves mesterségükbe. Ha tehetjük, tervezzük erre a hétre őrségi tekerésünket!
 • Egyes portákra és szerekre azonban csak földút vezet, ezért ha az Őrség kerékpáros felfedezését a Hétrétország meglátogatásával tesszük teljessé, mindenképpen túra- vagy hegyikerékpárral induljunk neki az útnak!
 • Az Őrség központjában, Őriszentpéteren és Szalafőn, de szerte az Őrségben rengeteg szálláslehetőséget találunk.
 •  A fürdési lehetőség miatt késő tavasztól nyár végéig, a látnivalók gazdagsága miatt pedig egész napos programként ajánljuk a túrát.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: April 30, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
254 m
Lowest point
190 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest stops

Bognár Étterem

Safety information

 • Közutakon haladva mindig tartsuk be a KRESZ előírásait és közlekedjünk fokozott figyelemmel!
 • Utunk nagy részében természetvédelmi területen, néhol pedig kifejezetten védett területen haladunk. A kijelölt utat, illetve a kapcsolódó túraútvonalakat ne hagyjuk el!

Tips and hints

A javasolt látnivalók egy része előzetes bejelentkezéssel látogatható csak. Bővebb információ:

Start

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom) (224 m)
Coordinates:
DD
46.838641, 16.421287
DMS
46°50'19.1"N 16°25'16.6"E
UTM
33T 608378 5188213
w3w 
///printer.pitted.differences

Destination

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Őriszentpéter központjából Nagyrákos (illetve Zalalövő) felé indulunk.
 • Nagyrákoson meglátogatjuk a tájházat, majd megyünk egyenesen tovább a következő településig, Pankaszig
 • Pankaszon megtekintjük az út mellett álló haranglábat, majd haladunk egyenesen tovább, Kisrákoson keresztül Viszákra
 • Viszákon jobbra fordulunk, Őrimagyarósdon keresztül tekerünk Szőcére, ahol megtekintjük a Lápok Házát, valamint a tanösvényt.
 • Szőcéről visszafordulunk Őrimagyarósd irányába, s a település előtt elfordulunk balra, a Vadása-tó felé.
 • Fürdőzést követően Hegyhátszentjakabon és Felsőjánosfán keresztül érünk Pankaszra, ahonnan az ismert úton megyünk vissza Őriszentpéterre.

A túra részletes leírása

A hagyományos őrségi élet lenyomatai

Őriszentpétert elhagyva 3,4 km-t tekerünk első megállónkig, a szeres településszerkezetű Nagyrákos féltve őrzött tájházáig (Tájház és Kovácsműhely). Az út mellett található bájos zsúpfedeles házat lehetetlen eltéveszteni. Az 1920-as évek hangulatát idéző épületben található tárlat bemutatja, hogyan éltek eleink, milyen eszközöket használtak mindennapjaik során. A ház amúgy az 1800-as évek végén készült el a helyiek összefogásával: szolgálati lakást építettek a nagyrákosi kovácsnak. A múzeum előzetes bejelentkezéssel látogatható.

A következő faluban, Pankaszon az Őrség egyik legszebb műemlékét, az 1755-ben épült szoknyás haranglábat látogathatjuk meg, ami szintén eltéveszthetetlen, hiszen Kisrákos felé elkanyarodva jobb kéz felől, az út mellett találjuk. A szabadon látogatható harangláb szomszédságában a felújított kovácsműhely is megtekinthető (előzetes bejelentkezést követően).

Irány a Szőcei Tőzegmohás Láprét!

A harangláb egy lejtős gyümölcsös tetején áll, érdemes ebben a jellegzetes őrségi tájban szemlélődni kicsit, mint ahogy érdemes megcsodálni a további utunk menti réteket is. Az őrségi tájképet az erdőkön túl a dombtetőkön található kaszálórétek és kaszálógyümölcsösök, a völgyek aljában található nedves láprétek, és a rengeteg folyóvíz mellett megtalálható apró mocsarak és lápok szabdalják. A hagyományos őrségi parasztporták képéhez hozzátartozott a házakat körülvevő, valamint a házaktól távolabb, a meredekebb domboldalakon kialakított, kaszáló gyümölcsös, mely elszórtan álló gyümölcsfáival az őrségi tájkép talán legjellegzetesebb alkotóeleme.

Az őrségi rétek egyik legnagyobb biológiai szenzációja a vérfű és a sötét hangyaboglárka története. Köszönhetően a gazdag réteknek, az Őrség a lepkék földje, közülük a nappali lepkék a legfontosabbak, amelyeknek nem kevesebb, mint százhúsz különböző faja fordul itt elő. A szépséges, de veszélyeztetett sötét hangyaboglárkának az Őrségi Nemzeti Park területén él az egyik legnagyobb európai állománya. A külső hatásokra érzékeny hangyaboglárka a természetvédelem egyik látványos modellfaja, különleges fejlődése pedig a biológiai sokszínűség egyik lenyűgözően szép példája, amelyről érdemes bővebben tájékozódni az Őrségi Nemzeti Park látogatóközpontjában, Őriszentpéteren.

Hanem most már tényleg irány Szőce, a sok védett növénynek, köztük számos jégkorszak után itt maradt, úgynevezett reliktum fajnak otthont adó láprét! Kisrákoson szép kódisállásos házakat és nagy pajtákat láthatunk útközben, majd Viszákot és Őrimagyarósdot érintve érkezünk meg Szőcére.

Előzetes bejelentkezést követően először is a Lápok Házát tekintsük meg, ahol a lápok mibenlétét, növény- és állatvilágát, a lápok és az ember kapcsolatát ismerhetjük meg. Innen indul a 900 m hosszú tanösvény is a láp irányába.

A szőcei patakvölgy az Őrségi Nemzeti Park egyik legjelentősebb része. A Szőce-patak völgyét, a patakot kísérő réteket és kaszálókat sokáig csak a helyi lakosság ismerte, anélkül, hogy tudták volna, milyen különleges természeti értékeket hordoz, pedig évszázados hagyományos gazdálkodási tevékenységükkel hozzájárultak annak fennmaradásához (a láprétet az 1950-es években fedezte fel a tudomány). A terület legértékesebb része a völgy alján húzódó rétek láncolata, mely mindössze 14 Ha nagyságú. A sajátos klimatikus és hidrológiai viszonyok, az évszázados gazdálkodás együttesen tette lehetővé, hogy olyan különleges növénytársulások és fajok maradtak itt fenn, melyek ismereteink szerint az utolsó jégkorszakhoz kötődtek (legjelentősebb a tőzegmohás láp). A lápréten pallósor lett kiépítve, arról lelépni természetesen szigorúan tilos!

És akkor a várva várt csobbanás a Vadása-tóban

Az országosan ismert Vadása-tó méltán népszerű célpont: tiszta vizét 12 forrás táplálja. A 200 méter széles, 350 méter hosszú tó a nyári hónapokban a kirándulók és strandolók kedvelt helye, ahol felfrissülhetünk, és egy kellemes délutánt tölthetünk el (természetesen étkezési lehetőség is van). Felsőjánosfán keresztül megyünk vissza Pankaszra, s a már megjárt úton térünk vissza Őriszentpéterre, ahol, ha jól szervezzük, egyből egy kellemes pajtakoncertbe csöppenhetünk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A kiindulási ponthoz legközelebb Őriszentpéter vasútmegállója esik. A menetidő Zalaegerszegről kb. 40 perc.

Getting there

 • Őriszentpéter vasútállomásától ki kell tekerni a bajánsenyei útra, azon jobbra fordulva érjük el a túra kiindulópontját, az önkormányzat előtt található körforgalmat (1,7 km)

Parking

 • Őriszentpéteren a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Coordinates

DD
46.838641, 16.421287
DMS
46°50'19.1"N 16°25'16.6"E
UTM
33T 608378 5188213
w3w 
///printer.pitted.differences
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Túrázók nagykönyve: Magyarország hagyományőrző túraútvonalai
 • Magyarország rejtőzködő túraútvonalai

Author’s map recommendations

 • Őrség, Göcsej turistatérkép

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak!  
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defekt szett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • Sok helyütt lesz lehetőségünk 40 km/h felett gurulni, ahol a sisak viselete kötelező, de ez egyébként is erősen ajánlott a túra egésze során!  
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözetet viseljük, és legyen nálunk pótruha!
 • Habár az út során több helyütt van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, hosszabb szakaszokon egyáltalán nem érintünk települést, így érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni, különösen melegben.
 • A navigáláshoz használjuk a Természetjáró appot!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
38.5 km
Duration
4:00 h
Ascent
83 m
Descent
83 m
Highest point
254 m
Lowest point
190 m
Public-transport-friendly Circular route Refreshment stops available Cultural/historical interest Botanical highlights Flora and fauna

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Waypoints
 • 5 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp