Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Pilis Bike Skanzen Túra (Hegytető, Pilisszentlászló P+B)

Bicycle Rides · Visegrádi-hegység
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Pap-rétről a Hegytető felé még néhány száz méterig emelkedik az út
  / A Pap-rétről a Hegytető felé még néhány száz méterig emelkedik az út
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Irányító táblákat bőségesen találunk a környéken
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bringázás közben mindig óvjuk a természet értékeit
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sorompó állja útját a nem kívánt forgalomnak
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hétvégén számítsunk az úton kirándulókra is
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Profik és amatőrök is megfelelő kihívásokat találnak a környéken
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Horthy-garázs néven ismert esőbeálló a Skanzentől néhány kanyarra
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sorompó után már a Pap-rét vár ránk
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A közepesen jó minőségű aszfalt miatt bármilyen kerékpárral bevállalhatjuk a túrát
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Ha aszfalton szeretnénk tekerni, de forgalomtól mentesen, akkor ideális választás lehet ez a túra. Ez az útvonal is jó példa arra, hogy erdőben biciklizve sem kell feltétlenül sárban, kövek között küszködni.
moderate
Distance 19 km
2:04 h
523 m
523 m

Sokszor nem kell hatalmas területeket bejárnunk ahhoz, hogy élményeket gyűjtsünk. Az útvonal két legtávolabbi pontja nincs 5 kilométerre sem egymástól közúton, így az autó megnyugtató közelsége ellenére könnyedén belefeledkezhetünk a Pap-rét környéki hegyek nyújtotta buja tájba.

Útminőség szempontjából túl sok panasz nem lehet, akár korrekt városi bringával is teljesíthető a túra, viszont vízzel és frissítővel készüljünk, mert az útvonal mentén nem fogunk belebotlani se civilizációba, se vízvételi lehetőségbe.

Author’s recommendation

 • Ha esetleg meglátogatnánk a Skanzent, amelynek szélét útvonalunk épp érinti, akkor sem lesz útban a kerékpárunk. Nyugodtan bevihetjük azt a Skanzen területére is, ahol kifejezetten jól fog jönni a nagy területen elterülő múzeum bejárásához!
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
541 m
Lowest point
213 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!

Tips and hints

Start

Pilisszentlászló, Hegytető P+B (452 m)
Coordinates:
DD
47.718592, 19.005611
DMS
47°43'06.9"N 19°00'20.2"E
UTM
34T 350423 5286950
w3w 
///prescribe.treating.outsource

Destination

Pilisszentlászló, Hegytető P+B

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Hegytetőtől a Pap-rétig végig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • A Pap-réttől térjünk le a zöld kerékpáros jelzésre, amely elvezet a Skanzenig.
 • Visszafelé a Skanzen és a Pap-rét között a zöld kerékpáros jelzést,
 • a Pap-rét és Hegytető között pedig a kék kerékpáros jelzést kövessük.

Leírás :

Hegytető - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

A parkolótól elindulva egyenletes emelkedéssel 3 kilométernyi tekerés vár ránk a Pap-rétig. A szűk száz méter szintkülönbség leküzdése kellemesen átmozgató, de semmiképpen sem teljesíthetetlen kihívás. A fák között kanyargó aszfaltcsíkot megnyugtatóan fogja közre két oldalról az erdő, ezért igazán kikapcsoló élmény ezen a környéken a tekerés. A balról becsatlakozó Országos Kéktúra K jelzése és a jobbra elterülő tisztás már az emelkedő végét vetíti előre. A lejtőre fordulás után nem sokkal érdemes kiélvezni a jobb oldalon feltárulkozó kilátást. A Sztaravoda-patak felett magasodó dombok látványosan hullámzanak a szemünk előtt. A Visegrádi-hegység keleti felének  vulkanikus eredetű csúcsai 500 és 600 méter közé magasodva tagolják a tájat, így az évszaktól függetlenül látványos terepasztal tárul elénk.  A túra legmagasabb pontját elhagyva csak egy pár perces gurulás, és el is érjük a Pap-rétet.

Pap-rét - Skanzen

 • Terep: aszfalt

Ez a kereszteződés a környéket átszelő aszfaltozott erdészeti utak csomópontja, amely Visegrád, Szentendre és Pilisszentlászló között bújik meg. Az erdészházzal átellenben kiépített pihenő várja a turistákat paddal, asztallal. Pihenés és frissítés után ismét útnak indulva délnyugat felé kezdjük meg az ereszkedést. A zöld kerékpáros jelzést követve gurulunk szép lassan a Sztaravoda-patak mentén. Legyünk óvatosak, mert az erdészeti munkák után gyakran murvás, faforgácsos az útburkolat, máskor a betorkoló dózerutakról hordja be az esővíz vagy a munkagép a sarat.

Ezért, illetve a többi kerékpáros és gyalogos túrázó miatt is megfontoltan eresszük lefelé a bringát! Csak erre kell figyelnünk, a navigálásra kevésbé, hiszen az aszfaltcsík egyértelműen kijelöli az irányt. Végül egy erős jobbos és balos kanyar alkotta kombináció jelzi, hogy lassacskán elérjük a Skanzent. A sorompót megkerülve már csak pár száz méter, és a szabadtéri múzeum határában lévő parkolóhoz érünk. Ez túránk legtávolabbi pontja.

Skanzen - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Visszaindulva a Skanzen szélétől, sorompó jelöli a közúti forgalom elől elzárt erdészeti utak kezdetét, melyeket részben még az előző évszázad feszültebb évtizedeinek katonai tevékenységének köszönhetünk. A sorompó megkerülése után érdemes visszaváltani, és alaposan a pedálba taposni, mert egyből a szakasz legmeredekebb részével indítunk. A két visszafordítót elhagyva lassacskán lankásabbá válik a terep. Az erdőben kanyargó meghitt, csendes utat kisebb erdei tisztások, rétek szegélyezik, majd balról egyre szebb kilátásban lehet részünk. A számos leágazás mutatja, hogy erdészeti és vadászati szempontból is aktív környéken járunk. Már jó pár évtizeddel ezelőtt is annak számított - erre emlékeztet a Horthy-garázsnak nevezett esőbeálló, melyet jobbról láthatunk hamarosan.

A visszafordító után laposabbá válik az emelkedő, miközben a jobbra felettünk magasodó Nagy-Berseg-hegy meredek oldala tövében gurulunk el. Balra látványosan kanyarog alattunk a Sztaravoda-patak, mely tavasszal hangosan dübörög, a hosszú nyári napokon viszont akár teljesen ki is száradhat. Egy egyenes szakaszt követően szalagkorlát jelzi, hogy hamarosan felérünk a Pap-rétre. Már csak két-három kanyart kell leküzdenünk, mielőtt az újabb sorompó után feltűnik az erdészeti utak csomópontja, s vele együtt az erdészház.

Pap-rét - Hegytető

 • Terep: aszfalt

A Pap-rétet elhagyva néhány percig még felfelé pedálozunk. A fokozatosan kitárulkozó táj balra mesés kilátást nyújt az előttünk elterülő Sztaravoda-patak völgyére, majd jobbra fordulva elérjük a szakasz legmagasabb pontját. A balra megbújó tisztás után nyugodtan felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot, és élvezhetjük a gurulást, de csak mértékkel! Az alapvetően jó minőségűnek tűnő aszfalton van pár alattomos, apró horpadás, ami nagy sebességnél könnyen ki tudja kapni az ember kezéből a kormányt. Ráadásul gyalogosan és kerékpárosan is forgalmas részről beszélünk, így a szűk úton mindig tartsuk kontroll alatt a tempót és a bringát! Néhány percnyi lejtőzés elteltével a fák között feltűnik a Hegytető parkolója, ahonnan indultunk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Tömegközlekedéssel viszonylag nehezen közelíthető meg a túra helyszíne. Érdemes a H5-ös HÉV-vel Szentendréig utazni, kerékpárt szállítva ez a legközelebbi lehetőség.

Getting there

A HÉV-állomástól a Bükkös-patak menti zöld kerékpáros piktogramot kell követni a Dömörkapu túlsó végéig, innen pedig jobbra érdemes letérni a kék kerékpáros piktogramra, amely elvezet előbb Pilisszentlászlóig, majd onnan már csak néhány perc legurulni a Hegytető parkolóig.

Parking

A Pilisszentlászló melletti Hegytető megközelíthető Szentendre vagy Lepence irányából a 1116-os főúton. Parkolási lehetőség viszonylag bőséges, de azért egy forgalasabb hétvégén akár meg is telhet. Ilyenkor Pilisszentlászlón érdemes parkolóhelyet keresni.

Coordinates

DD
47.718592, 19.005611
DMS
47°43'06.9"N 19°00'20.2"E
UTM
34T 350423 5286950
w3w 
///prescribe.treating.outsource
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Ajánlott kerékpározás közben sisak viselete!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
19 km
Duration
2:04 h
Ascent
523 m
Descent
523 m
Circular route Scenic

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp