Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Pilis Bike Pisztrángos túra (Hegytető, Pilisszentlászló P+B)

· 2 reviews · Bicycle Rides · Visegrádi-hegység · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Pap-réttől még néhány száz méterig emelkedik az út a Hegytető irányába
  / A Pap-réttől még néhány száz méterig emelkedik az út a Hegytető irányába
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A környéken irányító táblákból bőven akad
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kerékpározás közben mindig óvjuk a természet szépségeit, értékeit
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent-László hegy oldalából a környék egyik legjobb kilátása tárul elénk
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Telgárthy réten számtalan csobogó és vízesés található
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Néhány kavics és némi vízfelület...és egy jó időre el is foglalják magukat a gyerekek a pihenő közben
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Visegrád szélén több kisebb tóban is pisztrángokat tenyésztenek
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az autómentes aszfalt ritka kincs manapság
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A szintben gazdag túra a Pilisszentlászló és Visegrád közötti területen vezet oda-vissza. Sem a terep nehézségeivel, sem a tájékozódással nem kell majd sokat törődni, hiszen végig aszfalton haladunk, és egyetlen kereszteződésben kell csak megtalálni a megfelelő irányt.
open
moderate
Distance 18.2 km
1:46 h
587 m
587 m

A Szentendre és Pilisszentlászló között található Hegytető könnyen megközelíthető kiindulási pont bármilyen kiránduláshoz, edzéshez. Ideális, hiszen az autóból kiszállva az első lépést, pedálfordulatot már az erdőben tehetjük meg. Nem is akármilyenben, hiszen innentől egészen a Dunakanyarig zavartalan rengetegen vághatunk át.

A túránk fordítópontján található Kaán-forrás, Telgárthy-rét vagy akár az Ördögmalom-vízesés kellő motiváció lehet ahhoz, hogy át is vágjunk ezen az erdőn. Innen egy kőhajításnyira találjuk Visegrád romantikus városát, így akár egyéb programokkal is megtoldhatjuk a kirándulást. De ha csak egy motiváló fagyira lenne szükségünk a Pap-rétre való második emelkedő előtt, azt is könnyen megoldhatjuk a közelben.

Author’s recommendation

 • A Telgárthy-réttől pár száz méterre találjuk Visegrád szélét. Ha erőnk és időnk engedi, érdemes felkeresni a látnivalókban bővelkedő települést.
 • Ha a kulacsainkból fogyóban van a víz, akkor a szinte útba eső Kaán-forrás vizével tölthetjük fel.
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
541 m
Lowest point
195 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!

Tips and hints

Start

Pilisszentlászló, Hegytető P+B (451 m)
Coordinates:
DD
47.718475, 19.005848
DMS
47°43'06.5"N 19°00'21.1"E
UTM
34T 350440 5286936
w3w 
///angel.scrambled.streaks

Destination

Pilisszentlászló, Hegytető P+B

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Hegytetőtől egészen a Telgárthy-rétig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • A Telgárthy-réttől vagy akár Visegrádról vissza ugyanezen a kék kerékpáros jelzésen tekerünk.

Leírás:

Hegytető - Pap-rét

 •  Terep: aszfalt

A parkolótól elindulva egyenletes emelkedéssel 3 kilométernyi tekerés vár ránk a Pap-rétig. A szűk száz méter szintkülönbség leküzdése kellemesen átmozgató, de semmiképpen sem teljesíthetetlen kihívás. A fák között kanyargó aszfaltcsíkot megnyugtatóan fogja közre két oldalról az erdő, ezért igazán kikapcsoló élmény ezen a környéken a tekerés. A balról becsatlakozó Országos Kéktúra K jelzése és a jobbra elterülő tisztás már az emelkedő végét vetíti előre. A lejtőre fordulás után nem sokkal érdemes kiélvezni a jobb oldalon feltárulkozó kilátást. A Sztaravoda-patak felett magasodó dombok látványosan hullámzanak a szemünk előtt. A Visegrádi-hegység keleti felének vulkanikus eredetű csúcsai 500 és 600 méter közé magasodva tagolják a tájat, így az évszaktól függetlenül látványos terepasztal tárul elénk. A túra legmagasabb pontját elhagyva csak egy pár perces gurulás, és el is érjük a Pap-rétet.

Pap-rét - Telgárthy-rét

 • Terep: aszfalt

Itt tarthatunk egy kis pihenőt, felfrissíthetjük magunkat, majd a csomópontot északi irányba hagyjuk el. A túra legkönnyebb része vár ránk, hiszen egészen Visegrád határáig lejteni fog az aszfaltcsík. A hegyoldal vonalát követve a kellemesen kanyargó út még a legigényesebb kerekeseket is egész biztosan leveszi a lábáról. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy a nehezen belátható kanyarokba ne túl nagy tempóval forduljunk bele, hiszen szemből nemcsak más bringások érkezhetnek, hanem akár erdészeti járművek is. A lejtőzés második felében előbb megközelítjük a balra alattunk futó Apátkúti-völgyet, majd huzamosabb ideig azzal párhuzamosan haladunk. Nem sokkal a Telgárthy-rét előtt balra lent megpillanthatjuk a környék legismertebb víznyerő helyét, a Kaán Károly-forrást. A 20. század elején tevékenykedő híres erdőmérnökről elnevezett forrást már 1938-ban kiépítették. Mindig hűvös és friss vize csak saját felelősségre iható!

A forrás után néhány száz méterrel kinyílik előttünk a táj, és egy takaros réten találjuk magunkat. Az Apátkúti-völgy északi végében állunk, ahol a környező hegyek és bércek által védett kis erdei pihenőhelyet alakítottak ki. A terület nyugati szélében futó, kősziklákkal díszített Apátkúti-patak kanyargós vonulata teszi igazán vadregényessé a környéket. A rét mindkét végén találhatunk a vízéből táplált pisztrángos tavakat. Érdemes megemlíteni a közeli Ördögmalom-vízesést és a hasonló nevű éttermet is, amelyek akár hosszabb időre is kikapcsolódási és pihenési lehetőséget nyújthatnak. Néhány száz méterrel a völgy kijárata után pedig már Visegrád utcáit találjuk, úgyhogy akár oda is betekerhetünk, ha kedvünk van hozzá.

Telgárthy-rét - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Ha úgy döntöttünk, hogy folytatjuk utunkat, akkor az eddig megtett útvonalat kell ellenkező irányba bejárnunk. A tisztást elhagyva megkezdjük hosszú kaptatónkat az erdőn keresztül, hiszen a következő kb. 7 kilométeren bő 300 méter szintemelkedést kell leküzdenünk. A sorompó után hűs levegő csaphat meg minket a Kaán Károly-forrás felől, de a folyamatos, nagyjából 5%-os emelkedőtől biztosan hamar bemelegszünk. Érdemes kiélvezni a végtelen nyugalmat és a festői tájat pedálozás közben, hiszen ritkán bringázhatunk ennyire ideális környezetben. A közforgalom elől lezárt utak, relatíve jó minőségű aszfalt, csodaszép erdő, átmozgató, de nem túl erős emelkedő: mit kívánhat még egy kerékpáros? A hegyoldalba több alkalommal beugró szerpentin enyhíti a kaptatót, és közben érdekes panorámát biztosít az előttünk álló útra. A harmadik visszafordító után kellemesen enyhül az emelkedő, kisebb szusszanásra adva lehetőséget.

A lankásabb szakasz után már csak egyetlen kilométer vár ránk, hogy elérjük a következő úticélunkat. Egy hosszabb egyenes végén feltűnő sorompó és tavacska azt jelzi, hogy a Pap-réten vagyunk, ahol érdemes egyet frissíteni, pihenni, és élvezni a hely varázsát.

Pap-rét - Hegytető 

 • Terep: aszfalt

A Pap-rétet elhagyva néhány percig még felfelé pedálozunk. Az egyre kitárulkozó táj balra mesés kilátást nyújt az előttünk elterülő Sztaravoda-patak völgyére, majd jobbra fordulva elérjük a szakasz legmagasabb pontját. A balra megbújó tisztás után nyugodtan felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot, és élvezhetjük a gurulást, de csak mértékkel! Az alapvetően jó minőségűnek tűnő aszfalton van pár alattomos, apró horpadás, ami nagy sebességnél könnyen ki tudja kapni az ember kezéből a kormányt. Ráadásul gyalogosan és kerékpárosan is forgalmas részről beszélünk, így a szűk úton mindig tartsuk kontroll alatt a tempót és a bringát! Néhány percnyi lejtőzés elteltével a fák között feltűnik a kiindulási pontunk, a murvás parkoló. 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Tömegközlekedéssel viszonylag nehezen közelíthető meg a túra helyszíne. Érdemes a H5-ös HÉV-vel Szentendréig utazni, kerékpárt szállítva ez a legközelebbi lehetőség.

Getting there

A HÉV-állomástól a Bükkös-patak menti zöld kerékpáros piktogramot kell követni a Dömörkapu túlsó végéig, innen pedig jobbra érdemes letérni a kék kerékpáros piktogramra, amely elvezet előbb Pilisszentlászlóig, majd onnan már csak néhány perc legurulni a Hegytető parkolóig.

Parking

A Pilisszentlászló melletti Hegytető megközelíthető Szentendre vagy Lepence irányából a 1116-os főúton. Parkolási lehetőség viszonylag bőséges, de azért egy forgalmasabb hétvégén akár meg is telhet. Ilyenkor Pilisszentlászlón érdemes parkolóhelyet keresni.

Coordinates

DD
47.718475, 19.005848
DMS
47°43'06.5"N 19°00'21.1"E
UTM
34T 350440 5286936
w3w 
///angel.scrambled.streaks
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!

 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(2)
Tomi Bittenbinder
March 03, 2021 · Community
Kellemes időtöltés hétköznap nincsenek sokan.
Show more
2021. március 3., szerda
Photo: Tomi Bittenbinder, Közösség
2021. március 3.,
Photo: Tomi Bittenbinder, Közösség
Dunakanyar
Photo: Tomi Bittenbinder, Közösség

Photos from others

K
K
2021. március 3.,
2021. március 3., szerda
+ 2

Status
open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
18.2 km
Duration
1:46 h
Ascent
587 m
Descent
587 m
Circular route Scenic Refreshment stops available

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp