Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Pilis Bike Pap-réti túra (Telgárthy-rét, Visegrád P+B)

Bicycle Rides · Visegrádi-hegység
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az állóvizek és azok élővilága vonzó érdekesség a kirándulók számára
  Az állóvizek és azok élővilága vonzó érdekesség a kirándulók számára
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Kaán-forrás Kaán-forrás
A Visegrád és Pap-rét között kanyargó erdészeti útról bátran mondható, hogy a Visegrádi-hegység esszenciája. Meredek kőfalak, buja növényzet, szűk völgyek, friss hegyi patak. Ki az, aki ezeket hallva nem pattanna egyből nyeregbe?
moderate
Distance 12.2 km
1:22 h
426 m
426 m
489 m
192 m

A Telgárthy-rét a fekvéséből és jellegéből adódóan igazán sokoldalú. Alkalmas piknikezésre, gyerekeknek egy kis játékra, sátrazásra, kutyás programokra, és még sorolhatnánk. De esetünkben egy kerékpáros túra kiindulási pontja lesz, mivel a népszerű Visegrád szélén könnyen megközelíthető, és bőséges parkolóhellyel rendelkezik.

Az erőnlét beosztása szemszögéből ennél könnyebb dolgunk nem lehet, hiszen a Pap-rétig végig emelkedőn haladunk, majd az ottani pihenőt követően egészen egyszerűen csak vissza kell gurulnunk a kiindulási pontra.

Az út borítása végig átlagos vagy annál jobb minőségű aszfalt, ezért gyakorlatilag szinte bármilyen kerékpárral teljesíthető az útvonal. Ez és a forgalommentesség teszi igazán széles körben népszerűvé a Visegrádi-hegység ezen szakaszát.

Author’s recommendation

 • A túra után érdemes szétnézni a Telgárthy-réten, hiszen számos látnivalót találni. A Pisztrángos-tó, az Ördögmalom-vízesés, a patak és az étterem is segít abban, hogy elüssünk még egy kis időt a tekerés mellett.
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: January 09, 2023
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
489 m
Lowest point
192 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 99.99%
Asphalt
12.2 km
Show elevation profile

Safety information

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!

Tips and hints

Start

Telgárthy-rét, Visegrád P+B (192 m)
Coordinates:
DD
47.768924, 18.982108
DMS
47°46'08.1"N 18°58'55.6"E
UTM
34T 348806 5292589
w3w 
///asked.held.sunspot

Destination

Telgárthy-rét, Visegrád P+B

Turn-by-turn directions

Itiner: 

 • A Telgárthy-réttől Pap-rétig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • A Pap-réttől visszafelé ugyanazon az úton megyünk.

Leírás:

Telgárthy-rét - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

A tisztást elhagyva megkezdjük hosszú kaptatónkat az erdőn keresztül, hiszen a túra első kb. 7 kilométeren bő 300 méter szintemelkedést kell leküzdenünk. A sorompó után hűs levegő csaphat meg minket a Kaán Károly-forrás felől, de a folyamatos, nagyjából 5%-os emelkedőtől biztosan hamar bemelegszünk. Érdemes kiélvezni a végtelen nyugalmat és a festői tájat pedálozás közben, hiszen ritkán bringázhatunk ennyire ideális környezetben. A közforgalom elől lezárt utak, relatíve jó minőségű aszfalt, csodaszép erdő, átmozgató, de nem túl erős emelkedő: mit kívánhat még egy kerékpáros? A hegyoldalba több alkalommal beugró szerpentin enyhíti a kaptatót, és közben érdekes panorámát biztosít az előttünk álló útra. A harmadik visszafordító után kellemesen enyhül az emelkedő, kisebb szusszanásra adva lehetőséget.

A lankásabb szakasz után már csak egyetlen kilométer vár ránk, és elérjük a következő úticélunkat. Egy hosszabb egyenes végén feltűnő sorompó és tavacska azt jelzi, hogy a Pap-réten vagyunk, ahol érdemes egyet frissíteni, pihenni, és élvezni a hely varázsát.

Pap-rét - Telgárthy-rét

 • Terep: aszfalt

Itt tarthatunk egy kis pihenőt, felfrissíthetjük magunkat, majd a csomópontot északi irányba hagyjuk el, ahonnan jöttünk. A túra könnyebbik fele vár ránk, hiszen egészen Visegrád határáig lejteni fog az aszfaltcsík. A hegyoldal vonalát követve a kellemesen kanyargó út még a legigényesebb kerekeseket is egész biztosan leveszi a lábáról. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy a nehezen belátható kanyarokba ne túl nagy tempóval forduljunk bele, hiszen szemből nemcsak más bringások érkezhetnek, hanem akár erdészei járművek is. A lejtőzés második felében előbb megközelítjük a balra alattunk futó Apátkúti-völgyet, majd huzamosabb ideig azzal párhuzamosan haladunk. Nem sokkal a Telgárthy-rét előtt balra lent megpillanthatjuk a környék legismertebb víznyerő helyét, a Kaán Károly-forrást. A 20. század elején tevékenykedő híres erdőmérnökről elnevezett forrást már 1938-ban kiépítették. Mindig hűvös és friss vize csak saját felelősségre iható.

A forrás után néhány száz méterrel kinyílik előttünk a táj, és pár pillanat múlva vissza is érünk kiindulópontunkra, az  Apátkúti-völgy északi végébe. Túránk végén érdemes itt alaposabban is körülnézni, hiszen a környező hegyek és bércek által védett takaros kis erdei pihenőhelyet alakítottak ki. A terület nyugati szélében futó, kősziklákkal díszített Apátkúti-patak kanyargós vonulata teszi igazán vadregényessé a környéket. A rét mindkét végén találhatunk a vízéből táplált pisztrángos tavakat. Fontos megemlíteni a közeli Ördögmalom-vízesést és a hasonló nevű éttermet is, amelyek akár hosszabb időre is kikapcsolódási és pihenési lehetőséget nyújthatnak. Néhány száz méterrel a völgy kijárata után pedig már Visegrád utcáit találjuk, úgyhogy akár oda is betekerhetünk, ha kedvünk van hozzá.

Note


all notes on protected areas

Public transport

A Telgárthy-rét megközelítése meglehetősen nehézkes tömegközlekedéssel. Felér önmagában egy kirándulással, hiszen a Budapest-Szob vonalon haladva Nagymarosig kell vonatoznunk, majd itt leszállva a Nagymaros-Visegrád komp segítségével tudjuk megközelíteni a túra kezdőpontját.

Getting there

A kompról legurulva a kék kerékpáros jelzést kövessük 3 kilométeren keresztül a Telgárthy-rét eléréséhez.

Parking

Autóval a 11-es úton keresztül közelítsük meg Visegrádot, majd onnan a Mátyás király utca vezet ki a Telgárthy-réthez.

Coordinates

DD
47.768924, 18.982108
DMS
47°46'08.1"N 18°58'55.6"E
UTM
34T 348806 5292589
w3w 
///asked.held.sunspot
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!

 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
12.2 km
Duration
1:22 h
Ascent
426 m
Descent
426 m
Highest point
489 m
Lowest point
192 m
Circular route Refreshment stops available

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Waypoints
 • 4 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp