Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Pilis Bike Pap-réti túra (Kis Rigó Vendéglő P+B)

Bicycle Rides · Visegrádi-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A kevés aszfaltmentes szakasz egyike
  A kevés aszfaltmentes szakasz egyike
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 550 500 450 400 350 300 10 8 6 4 2 km
Egy rövid, kompakt túra, amely idális lehet időhiány esetén vagy "kis hatótávolságú" túrázónak. Akár kisebb gyerekkel is vállalható útvonal, mivel 99%-ban a forgalomtól mentes utakon halad. A Pap-réti forduló tökéletes helyszín megpihenni, frissíteni, és élvezni a természet nyugalmát.
Open
moderate
Distance 10.7 km
1:11 h
314 m
314 m
541 m
359 m

A Pilis Bike túrák egyik legrövidebbike, mely a mesés fekvésű Pilisszentlászlóról mutat utat a Visegrádi-hegység ikonikus csomópontjához, a Pap-réti erdészházhoz. A Pap-rét környéki aszfaltozott erdészeti utak ideális lehetőséget biztosítanak azok számára, akik az erdőben, az autóforgalom nélkül szeretnék a jó levegőn megtornáztatni magukat két keréken.

Az erőbeosztás szempontjából egyszerű feladat előtt állunk, hiszen az indulástól kezdve szinte folyamatosan emelkedünk a Pap-rétig, majd ugyanazon az úton ereszkedünk vissza. Az elégetett kalóriák pótlására pedig nincs tökéletesebb lehetőség a környéken, mint a kiindulási pontban található Kis Rigó Vendéglő.

Author’s recommendation

 • A túra csak pár száz méteren halad terepen. Ha nagyon nagy sár lenne, vagy a kerékpárok, netán a kerékpárosok tudását meghaladja az a bizonyos köves szakasz Pilisszentlászló és Hegytető között, akkor ez a rész kiváltható a párhuzamosan haladó főúton. Itt mindig legyünk nagyon fegyelmezettek, és tartsuk be a KRESZ előírásait! Másik megoldás, hogy a Hegytetőn lévő parkolóból indulunk.

 • Ha hétvégén teljesítjük a túrát, és szeretnék a végén enni is a Kis Rigó Vendéglőben, akkor mindenképpen ajánlott az asztalfoglalás.
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
541 m
Lowest point
359 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 58.10%Forested/wild trail 0.97%Path 16.72%Road 19.99%Unknown 4.20%
Asphalt
6.2 km
Forested/wild trail
0.1 km
Path
1.8 km
Road
2.1 km
Unknown
0.4 km
Show elevation profile

Safety information

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!
 • Egyből a túra elején a Kis Rigó Vendéglő után Pilisszentlászlóra a balra kanyarodás fokozott figyelmet igényel, legyünk óvatosak!

Tips and hints

Start

Pilisszentlászló, Kis Rigó Vendéglő (398 m)
Coordinates:
DD
47.720772, 18.986151
DMS
47°43'14.8"N 18°59'10.1"E
UTM
34T 348969 5287230
w3w 
///flats.playhouse.tablespoon
Show on Map

Destination

Pilisszentlászló, Kis Rigó Vendéglő

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Kis Rigó Vendéglőtől a Pap-rétig végig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • Visszafele ugyanezen az útvonalon tekerünk.

Leírás:

Kis Rigó - Hegytető

 •  Terep: aszfalt, köves ösvény, földút

A kiindulási pontunknak számító vendéglőtől a főút irányába kezdjük meg a gurulást. A kereszteződéshez kiérve térjünk jobbra, majd néhány pedálfordulat után, a mögöttünk lévő forgalmat figyelve jelezzük a balra fordulási szándékunkat. Előbb figyelmesen húzódjunk a szaggatott vonal mellé, majd újbóli hátratekintés után kanyarodjunk balra, a település irányába! A Pilisszentlászló központja felé kanyargó utat követve haladjunk, aztán a Polgármesteri hivatalt és az ABC-t elhagyva jobbra tartsunk a Kossuth Lajos utca irányába! Piktogramok és táblák is jelzik az irányt a Pap-rét felé. Az Apátkúti-patak mentén húzódó csendes kis utcában szép lassan elhagyjuk a civilizációt, és rövidesen az erdő szélén találjuk magunkat.

A terepre érve egyből legyünk résen, mert egy kisebb árkon kell átgurulnunk, mielőtt a túra legtechnikásabb szakasza következik. A szűk ösvényt méretes kövek tarkítják, amelyek alaposan megviccelik a bringát és a bringást egyaránt. Izgalmas kihívás kitekerni ezt a szakaszt, de ha túlzásnak érezzük, természetesen egy kis tolás is belefér. Szerencsére csak néhány száz méteren át ilyen rázós az ösvény, utána egyik pillanatról a másikra kellemes erdei földútra váltunk. Pár perc múlva a Hegytető parkoló mögött találjuk magunkat, ahol a sorompó tövénél áttérünk az aszfaltútra, és balra kanyarodva kezdjük meg a mászást.

Hegytető - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Egyenletes emelkedéssel 3 kilométernyi tekerés vár ránk a Pap-rétig. A szűk száz méter szintkülönbség leküzdése kellemesen átmozgató, de semmiképpen sem teljesíthetetlen kihívás. A fák között kanyargó aszfaltcsíkot megnyugtatóan fogja közre két oldalról az erdő, ezért igazán kikapcsoló élmény ezen a környéken a tekerés. A balról becsatlakozó Országos Kéktúra K jelzése és a jobbra elterülő tisztás már az emelkedő végét vetíti előre. A lejtőre fordulás után nem sokkal érdemes kiélvezni a jobb oldalon feltárulkozó kilátást. A Sztaravoda-patak felett magasodó dombok látványosan hullámzanak a szemünk előtt. A Visegrádi-hegység keleti felének vulkanikus eredetű csúcsai 500 és 600 méter közé magasodva tagolják a tájat, így az évszaktól függetlenül látványos terepasztal tárul elénk. A túra legmagasabb pontját elhagyva csak egy pár perces gurulás, és el is érjük a Pap-rétet.

A Pap-rét a környéket átszelő aszfaltozott erdészeti utak csomópontja, mely Visegrád, Szentendre és Pilisszentlászló között bújik meg. Az erdészházzal átellenben egy kiépített pihenő várja a turistákat paddal és asztallal. A tisztás Visegrád felőli végében egy kisebb tó bújik meg az út közvetlen szomszédságában. Egy kis pihenés és frissítés után ismét útnak indulva az eddig megtett utat kell ellenkező irányban teljesíteni.

Pap-rét - Hegytető

 •  Terep: aszfalt

A kereszteződést elhagyva néhány percig még felfelé pedálozunk. Az egyre jobban kitárulkozó táj balra mesés kilátást nyújt az előttünk elterülő Sztaravoda-patak völgyére, majd jobbra fordulva elérjük a szakasz legmagasabb pontját. A balra megbújó tisztás után nyugodtan felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot, és élvezhetjük a gurulást, de csak mértékkel! Az alapvetően jó minőségűnek tűnő aszfalton van pár alattomos, apró horpadás, ami nagy sebességnél könnyen ki tudja kapni az ember kezéből a kormányt. Ráadásul gyalogosan és kerékpárosan is forgalmas részről beszélünk, így a szűk úton mindig tartsuk kontroll alatt a tempót és a bringát! Néhány percnyi lejtőzés elteltével a fák között feltűnik a főút. A sorompót kikerülve jobbra térjünk le az aszfaltról, hiszen innen erdei földúton vezet tovább az utunk.

Hegytető - Kis Rigó

 • Terep: köves ösvény, földút, aszfalt

A műútról lekanyarodva előbb kellemes és széles földúton haladunk, amely idővel egyre szűkül. Egy ponton a talaj is kövessé, majd kifejezetten kellemetlenné válik. Ezen a 100-200 méteres szakaszon muszáj kapaszkodni a kormányba. Terepre kevésbé alkalmas bringával vagy szerényebb rutinnal érdemes tolva átvészelni ezt a rövid szakaszt. Egy kisebb árkon való áthaladás után meg is érkezünk Pilisszentlászló egyik csendes utcájába, amely a település központjába vezet. Itt balra tartva a főút zaját kövessük! Néhány kanyar után jobbra forduljunk ki rá, majd kb. 300 méter megtétele után a Kis Rigó Vendéglő tábláját figyelve alapos körültekintés és jelzés után térjünk balra, az erdő irányába.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Tömegközlekedéssel viszonylag nehezen közelíthető meg a túra helyszíne. Érdemes a H5-ös hévvel Szentendréig utazni, kerékpárt szállítva ez a legközelebbi lehetőség.

Getting there

A HÉV-állomástól a Bükkös-patak menti zöld kerékpáros piktogramot kell követni a Dömör-kapu túlsó végéig, innen pedig jobbra érdemes letérni a kék kerékpáros piktogramra, amely elvezet a Kis Rigó Vendéglőig.

Parking

Pilisszentlászló megközelíthető Szentendre vagy Lepence irányából a 1116-os főúton. Parkolási lehetőség a vendéglő előtt egy kisebb parkolóban, illetve az oda vezető út mentén található. Alapvetően bőséges parkolóhely áll rendelkezésünkre, de szép időben azért megtelik autóval.

Coordinates

DD
47.720772, 18.986151
DMS
47°43'14.8"N 18°59'10.1"E
UTM
34T 348969 5287230
w3w 
///flats.playhouse.tablespoon
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!

 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
10.7 km
Duration
1:11 h
Ascent
314 m
Descent
314 m
Highest point
541 m
Lowest point
359 m
Scenic Refreshment stops available

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp