Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Pilis Bike Pap-réti túra (Hegytető, Pilisszentlászló P+B)

· 1 review · Bicycle Rides · Visegrádi-hegység
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Bringázás közben mindig óvjuk a természet értékeit
  Bringázás közben mindig óvjuk a természet értékeit
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 540 520 500 480 460 440 420 6 5 4 3 2 1 km
A Pilis Bike túrák legrövidebbjével van dolgunk, ahol a Pilisszentlászlóra tartó főút mellől indulva csak feltekerünk a Pap-rétre, majd onnan visszagurulunk a kiindulási pontra. A kurta táv mellett a szintemelkedés gondoskodik arról, hogy mégis méltó kihívás legyen a teljesítés.
easy
Distance 6.1 km
0:29 h
164 m
164 m
541 m
451 m

Ideális útvonal arra, hogy belekóstoljunk a kerékpáros kirándulás igazi izébe. Ez lehet az első lépcső ahhoz, hogy rákapjunk a civilizációtól egy kicsit távolabb történő testmozgás szépségére, s közben megismerjünk egy olyan világot, amely később számtalan élményt és kalandot tartogat. A pap-réti cél lehetőséget biztosít pihénésre, egy kis kikapcsoldásra ebben a nyugodt környezetben.

Gyakorlatilag bármilyen kerékpárral teljesíthető a túra, amely akár már egészen fiatal kortól lehetőséget nyújt a szabadidő aktív eltöltésére.

Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
541 m
Lowest point
451 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 •  A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!

Tips and hints

Start

Pilisszentlászló, Hegytető P+B (451 m)
Coordinates:
DD
47.718551, 19.005678
DMS
47°43'06.8"N 19°00'20.4"E
UTM
34T 350427 5286945
w3w 
///eeriness.gulfs.rickshaw

Destination

Pilisszentlászló, Hegytető P+B

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Hegytető parkolótól a Pap-rétig végig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • Pap-réttől ugyanezen az úton vissza.

Leírás:

Hegytető - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

A parkolótól elindulva egyenletes emelkedéssel 3 kilométernyi tekerés vár ránk a Pap-rétig. A szűk száz méter szintkülönbség leküzdése kellemesen átmozgató, de semmiképpen sem teljesíthetetlen kihívás. A fák között kanyargó aszfaltcsíkot megnyugtatóan fogja közre két oldalról az erdő, ezért igazán kikapcsoló élmény ezen a környéken a tekerés. A balról becsatlakozó Országos Kéktúra K jelzése és a jobbra elterülő tisztás már az emelkedő végét vetíti előre. A lejtőre fordulás után nem sokkal érdemes kiélvezni a jobb oldalon feltárulkozó kilátást. A Sztaravoda-patak felett magasodó dombok látványosan hullámzanak a szemünk előtt. A Visegrádi-hegység keleti felének  vulkanikus eredetű csúcsai 500 és 600 méter közé magasodva tagolják a tájat, így az évszaktól függetlenül látványos terepasztal tárul elénk.  A túra legmagasabb pontját elhagyva csak egy pár perces gurulás, és el is érjük a Pap-rétet.

Ez a kereszteződés a környéket átszelő aszfaltozott erdészeti utak csomópontja, mely Visegrád, Szentendre és Pilisszentlászló között bújik meg. Az erdészházzal átellenben egy kiépített pihenő várja a turistákat paddal és asztallal. A tisztás Visegrád felőli végében egy kisebb tó bújik meg az út közvetlen szomszédságában. Egy kis pihenés és frissítés után ismét útnak indulva az eddig megtett utat kell ellenkező irányba teljesíteni.

Pap-rét - Hegytető

 •  Terep: aszfalt

A kereszteződést elhagyva néhány percig még felfelé pedálozunk. Az egyre jobban kitárulkozó táj balra mesés kilátást nyújt az előttünk elterülő Sztaravoda-patak völgyére, majd jobbra fordulva elérjük a szakasz legmagasabb pontját. A balra megbújó tisztás után nyugodtan felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot, és élvezhetjük a gurulást, de csak mértékkel! Az alapvetően jó minőségűnek tűnő aszfalton van pár alattomos, apró horpadás, ami nagy sebességnél könnyen ki tudja kapni az ember kezéből a kormányt. Ráadásul gyalogosan és kerékpárosan is forgalmas részről beszélünk, így a szűk úton mindig tartsuk kontroll alatt a tempót és a bringát! Néhány percnyi lejtőzés elteltével a fák között feltűnik túránk kiindulópontja, a Hegytető parkolója.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Tömegközlekedéssel viszonylag nehezen közelíthető meg a túra helyszíne. Érdemes a H5-ös HÉV-vel Szentendréig utazni, kerékpárt szállítva ez a legközelebbi lehetőség.

Getting there

A HÉV-állomástól a Bükkös-patak menti zöld kerékpáros piktogramot kell követni a Dömörkapu túlsó végéig, innen pedig jobbra érdemes letérni a kék kerékpáros piktogramra, amely elvezet előbb Pilisszentlászlóig, majd onnan már csak néhány perc legurulni a Hegytető parkolóig.

Parking

A Pilisszentlászló melletti Hegytető megközelíthető Szentendre vagy Lepence irányából a 1116-os főúton. Parkolási lehetőség viszonylag bőséges, de azért egy forgalasabb hétvégén akár meg is telhet. Ilyenkor Pilisszentlászlón érdemes parkolóhelyet keresni.

Coordinates

DD
47.718551, 19.005678
DMS
47°43'06.8"N 19°00'20.4"E
UTM
34T 350427 5286945
w3w 
///eeriness.gulfs.rickshaw
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!

 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(1)
László Kókai
June 28, 2020 · Community
Photo: László Kókai, Community
Photo: László Kókai, Community

Photos from others


Reviews
Difficulty
easy
Distance
6.1 km
Duration
0:29 h
Ascent
164 m
Descent
164 m
Highest point
541 m
Lowest point
451 m
Circular route Scenic

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp