Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Pilis Bike Pálos túra (INFO Piliscsév, vasútállomás)

· 1 review · Bicycle Rides · Pilis-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Mezők mentén, hegyekkel a háttérben kerékpározunk
  Mezők mentén, hegyekkel a háttérben kerékpározunk
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 20 15 10 5 km
Könnyed túra azok számára, akik nem szeretnének mélyen az erdőben kerekezni, de mégis kíváncsiak a természet szépségeire és a kulturális emlékekre. A túra többségében aszfalton halad, csak Piliscsév és Kesztölc között közlekedünk közepesen jó minőségű murván.
Open
moderate
Distance 22.9 km
1:41 h
321 m
321 m
312 m
163 m

Vasúttal is megközelíthető, könnyed túra azok számára, akik a sterilebb, szilárd burkolatot preferálják a köves, sáros tereppel szemben. Az első jó pár kilométer bemelegítésként szolgál Kesztölcig, majd utána jön egy kis emelkedő a kihívás kedvéért.

A rövid mászás után Klastrompusztán találjuk magunkat. A településrész környezete önmagában is lenyűgöző, de érdemes utánajárni a hely múltjának, és odaérve felkeresni az emlékeket. Az 1250-ben alapított pálos kolostor romjához és a mellette álló vadászházhoz, ami 1927 és 2004 között turistaházként üzemelt, le sem kell térnünk az útvonalról. Föléjük magasodnak a Klastrom-szirtek impozáns sziklaképződményei. Egy rövid kitérővel felfedezhetjük a Legény- és a Leány-barlang Csévi-szirtek között megbújó üregeit is.

Látva a túra fordítójában található látnivalók sokaságát, a csekély kilométerszám ellenére jócskán szánjunk időt erre a kirándulásra, mert unatkozni akkor sem fogunk, ha épp nem a kerékpár nyergében ülünk.

Author’s recommendation

 • Klastrompuszta bővelkedik látnivalókban, ezért érdemes jócskán tervezni időt a túrára.
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
312 m
Lowest point
163 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 42.11%Path 25.20%Bike pushing needed 0%Road 32.67%
Asphalt
9.6 km
Path
5.8 km
Bike pushing needed
0 km
Road
7.5 km
Show elevation profile

Safety information

 • Az út nagyobbik részét közúti forgalomban tesszük meg, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a KRESZ előírásaival és be is tartsuk őket.

Tips and hints

Start

INFO Piliscsév, vasútállomás (166 m)
Coordinates:
DD
47.673796, 18.791329
DMS
47°40'25.7"N 18°47'28.8"E
UTM
34T 334210 5282408
w3w 
///bifocal.silks.castle
Show on Map

Destination

INFO Piliscsév, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner: 

 • A PB12 jelzés fogja mutatni a helyes irányt az egész túra során.

Leírás:

Piliscsév - Klastrompuszta (PB12)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A vasútról elindulva a főúttal párhuzamosan haladó kerékpárúton közelítjük meg a települést, majd annak megszűnésekor fokozott figyelemmel terünk vissza az úttestre. A falu gerincét képező főutcán az ívét követve végigtekerünk, s a túlsó végén egyenesen továbbhaladunk a murvás dózerúton.

Néhány kilométer megtétele után jobbról Szent Vendel szobra tűnik fel a dózer és a szántó között. Érdekesség, hogy a környék már a római korban is lakott volt; egy szántás közben előkerült római mérföldkő képezi a szobor alapját.

Egyenes, murvás dózerúton találjuk magunkat, amit oldalról szántó, legelő szegélyez, míg a háttérben minden irányból hegyek vesznek körül. Nagyon sokáig egyenesen tekerünk a mező mentén, egyetlen feladatunk a kisebb-nagyobb gödrök kikerülése. Kesztölc határát elérve jobbra fordulunk rá az aszfaltútra, majd a főutcán végigtekerve átkerekezünk az egész településen. A túlsó vége után elkezd emelkedni az út és 2-3 kilométeren keresztül küzdünk a szintemelkedéssel. A kapaszkodó végén feltűnik túránk fordulópontja. Klastrompuszta önmagában a fekvésével is lenyűgöző, de érdemes utánajárni a hely múltjának, és odaérve felkeresni az emlékeket. Az 1250-ben alapított pálos kolostorromhoz és a mellette álló vadászházhoz, ami 1927 és 2004 között turistaházként üzemelt, le sem kell térnünk az útvonalról. Föléjük magasodnak a Klastrom-szirtek impozáns sziklaképződményei. Egy rövid kitérővel felfedezhetjük a Legény- és a Leány-barlang Csévi-szirtek között megbújó üregeit is. 

Klastrompuszta - Piliscsév (PB12)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A pihenő után visszafordulva guruljunk vissza Kesztölcre, majd a település központjában figyelmesen forduljunk balra a Szent István utcába. Itt egészen a város széléig kerekezünk, majd ott az utolsó ház után közvetlen ismét balra fordulunk.

A már megismert nyílegyenes úton tekerünk Piliscsév felé. Egyetlen változás, hogy a Pilis ezúttal a bal kezünk felől néz le ránk.

Ahogy a környéken gyakran előfordul, itt is lovastanya mentén érünk be a településre, majd a főutca mentén végig is tekerünk ez utóbbin. A túlsó végén figyeljünk, kerékpárral behajtani tilos tábla állja utunkat. Itt térjünk le az úttal párhuzamosan haladó kerékpárútra, majd néhány száz méter megtétele után el is érjük végpontunkat, a Piliscsévi vasútállomást.

Note


all notes on protected areas

Public transport

A PB INFO pont kiválóan megközelíthető tömegközlekedéssel, akár kerékpárszállítással is, hiszen éppen egy vasútállomáson található. A Budapest és Esztergom között közlekedő vonatról Piliscséven kell leszállni.

Parking

A 10-es út mentén érkezünk Budapest vagy Esztergom felől, majd arról Piliscsév felé bekanyarodva még a település előtt kevéssel találjuk a vasútállomást.

Coordinates

DD
47.673796, 18.791329
DMS
47°40'25.7"N 18°47'28.8"E
UTM
34T 334210 5282408
w3w 
///bifocal.silks.castle
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Ferenczy Márk
June 24, 2022 · Community
Igazán szép helyen halad a túra, igen változatos környezettel: mező, falu, erdő. Bár szinte végig autók által is használt úton halad, de igen csekély az autó forgalom.
Show more
When did you do this route? June 23, 2022

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
22.9 km
Duration
1:41 h
Ascent
321 m
Descent
321 m
Highest point
312 m
Lowest point
163 m
Circular route Refreshment stops available Cultural/historical interest

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp