Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Pilis Bike Iluska körtúra (INFO Piliscsaba, Klotildliget vasútállomás)

· 1 review · Bicycle Rides · Pilis-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kakukk-hegy magasodik a PB8 felett
  Kakukk-hegy magasodik a PB8 felett
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Egy túra azok számára, akik még nem mernek vagy nem szeretnének órákra elmerülni a természet vadonjában, inkább csak csipegetnének az erdő ösvényeiből, miközben a város közelsége megnyugató távolságra van. Biztosíthatunk mindenkit, hogy így is bőségesen lehet élményeket, kalandokat gyűjteni.
Open
moderate
Distance 17 km
1:26 h
361 m
361 m
352 m
188 m

Pilisszentiván, Piliscsaba és Pilisvörösvár kivételes adottságokkal rendelkezik. Szinte bármerre indulunk, erdőt, hegyet találunk magunk előtt. Ezt kihasználva fűzzük fel az említett településeket egy minden porcikánkat megmozgató körre, mely vegyesen tartalmaz csendes kisvárosi utcákat és nyugodt erdei ösvényeket.

A túra névadója az az Iluska-forrás, amely mellett a kör első felében haladunk el. Szerencsére nem ez az egyetlen látnivaló kerekezés közben - a közelben található még a Klotild-barlang, de említhetnénk a kör másik felén található volt szovjet lőteret is, ahol a Sorstalanság című film egyes jeleneteit forgatták.

A településen áthaladó szakaszok pedig megnyugtatnak bennünket azzal kapcsolatban, ha esetleg a bringánkkal történne valami, kifogynánk a frissítőből, vagy az időjárás változna negatív irányban, akkor a civilizáció közelsége a segítségünkre lehet. 

Author’s recommendation

 • Technikai- vagy egyéb jellegű probléma esetén félúton található Pilisvörösvár vasútállomástól vasúton könnyen visszajuthatunk a kezdőpont közelébe.
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
352 m
Lowest point
188 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 3.43%Bike pushing needed 0.86%Road 1.19%Unknown 94.50%
Asphalt
0.6 km
Bike pushing needed
0.1 km
Road
0.2 km
Unknown
16.1 km
Show elevation profile

Safety information

 •  A túra arányaiban nagy részben halad településen, autóforgalomban. Legyünk tisztában a ránk kötelező KRESZ szabályokkal, és tartsuk is be azokat.  

Tips and hints

Start

INFO Piliscsaba, Klotildliget, vasútállomás (241 m)
Coordinates:
DD
47.637797, 18.846998
DMS
47°38'16.1"N 18°50'49.2"E
UTM
34T 338278 5278289
w3w 
///fleeces.ticketed.holiday
Show on Map

Destination

INFO Piliscsaba, Klotildliget, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Indulás után a kék kerékpáros piktogram mutatja az utat az Iluska-forrásig.

 • A forrásnál térjünk át a zöld kerékpáros piktogramra, mely visszavezet egészen a Pilisvörösvárig.

 • Innen a PB7 jelzést kövessük a végpontig.

Leírás:

Klotildliget - Iluska forrás (PB7)

 • Terep: murvás út

A vasúti megállóhellyel párhuzamos utcán indulunk, majd az első lehetőségnél balra térünk a Szántói utcára, ami az erdőbe vezet. Széles erdei úton haladunk a sűrű fák között. Egyből kaptató gondoskodik arról, hogy alaposan bemelegedjünk, de szerencsére hamar elérjük az emelkedő tetejét. Hasonló földútra kiérve jobbra fordulunk, majd kerítés mellett suhanunk szinte tekerés nélkül. A lejtő alján balra térünk. Az Iluska-forrás környékén olvad össze utunk a Pilisvörösvár felől érkező hasonló, kerékpározásra kijelölt ösvénnyel.

Iluska-forrás - Pilisszentiván (PB6, PB7)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Arra folytatjuk utunkat a zöld kerékpáros piktogrammot követve, s könnyebb áttételre váltva egy emelkedőt kezdünk leküzdeni. Közben az erdő hangulatot vált, ismét a fenyő kerül túlsúlyba. A tetőt elérve jobbra kitárul előttünk a táj, s megkezdjük a gurulást Pilisvörösvár széléig. A zöld kerékpáros jelzést követve kis utcákban jutunk el a település központjáig, ahol az aluljárón átgurulva a benzinkút tövében balra folytatjuk utunkat a szűk, egysávos utcában. A Szabadság útra kiérve már csak egy saroknyit kell haladni, és balra fordulva meg is pillantjuk a sportpályát, ami mellett található a Pilis Bike egyik P+B parkolója.

De mi most a sportpálya északi csücskénél, a Rét utcában tekerünk tovább, ahol egyből az elágazásnál térjünk le a bal oldali ágra. Csendes utcában gurulunk családi házak között, amik szép lassan eltűnnek, ahogy beérünk az erdőbe. Sík, egyenes úton haladunk, egyetlen kihívást néha a meglehetősen mély és süppedős homok jelenti. Kiérve a lombok közül a sziklák és a mészkő kerülnek túlsúlyba. A Sóder-hegy és a Csaba-hegy között haladva elhagyott lőtéren találjuk magunkat, ami a Császári- és Királyi Hadsereg hadgyakorló terepének épült, később pedig a szovjet hadsereg használta a bázist. Érdekessége, hogy a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című könyvéből készült film egyes jelenteit is itt forgatták.

Ha a kerékpárt le tudjuk kötni valahova, és időnk is engedi, akkor jobb kéz felől két érdekes sziklaképződményt, a Gomba-sziklát és az Ördögoltár-sziklát is érdemes felkeresni. A K⩍ jelzést követve fogunk rátalálni mindkét látnivalóra.

Tovább haladva ipari területen keresztül érünk be Piliscsabára, majd a Máriapark utcán át érünk el a 10-es főúthoz. Ide jobbra kikanyarodva csak egy saroknyit kell haladnunk, viszont balra visz tovább az út, ezért nagyon-nagyon óvatosan kanyarodjunk. Ha kell, inkább húzódjunk le jobbra az út szélére, és második szándékból keresztezzük az utat. Két jobb, majd egy bal kanyar után Fényesliget lakóparkjában kerekezünk, míg az utca végén elérjük kiindulási pontunkat, Klotildliget Pilis Bike INFOPONT-ot.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Túránk kiindulási pontjához a Klotildliget vasúti megállóhelyen érdemes leszállni a vonatról.
 • Ha úgy adódik, Piliscsaba vasútállomáson is leszállhatunk a szerelvényről - ebből a megállóból sűrűbben indulnak járatok, és a túra kiindulópontja is könnyen megközelíthető. 

Getting there

 • Klotildliget vasúti megállóhelyről indul a túra. 
 • Ha Piliscsabán szállunk le a vonatról, keleti irányba induljunk a Kálmán király útja - Mátyás király utca útvonalon (az állomás északi oldalán), ami a sínekkel párhuzamosan haladva a klotildligeti vasútállomáshoz visz minket (1,3 km).

Parking

 • Autóval könnyedén megközelíthető a 10-es út mentén található település.
 • Klotildliget csendes utcáiban könnyen találhatunk parkolásra alkalmas helyet (kiépített parkoló nincs).
 • Piliscsaba vasútállomása mellet tágas, ingyenes, kiépített parkolóban hagyhatjuk az autót.

Coordinates

DD
47.637797, 18.846998
DMS
47°38'16.1"N 18°50'49.2"E
UTM
34T 338278 5278289
w3w 
///fleeces.ticketed.holiday
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna!
 • Hegyikerékpározás közben különösen ajánlott a sisak viselete.
 • Habár az út során van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni a túrára.
 • A navigáláshoz a Természetjáró appot ajánljuk.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

2.0
(1)
K Kerényi
September 07, 2021 · Community
Gyerekekkel is járható, emberi távolságú utat kerestünk. Na ez nem az. Ez egy kalandtúra volt. Az erdei szakaszok kb fele teljesen laza talaj vagy homok, esetleg gurulós kavics. A túra elején felfelé, majd lefelé olyan meredekséggel párosítva, hogy csak tolni lehet, vagy öttel ereszkedni. Máshol olyan mély a homok, hogy minimum fat bike kell hozzá, a 2.2-es gumi úgy süllyedt el, mintha vízben mentem volna. A végén teljesen töredezett aszfalt/beton. Ha nem lenne ilyen a talaj, akkor elviselhető lett volna, az első erős emelkedőtől eltekintve. Amúgy szép tájon visz. Összességében kihívást kedvelő montisoknak egy erős-gyors körnek mondanám: meg lehet rajta izzadni :)
Show more

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
17 km
Duration
1:26 h
Ascent
361 m
Descent
361 m
Highest point
352 m
Lowest point
188 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp