Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Pilis Bike Boldogasszony túra (Pilisszentiván P+B)

· 2 reviews · Bicycle Rides · Dunazug-hegyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Egy jól jelzett szakasz utunk során
  Egy jól jelzett szakasz utunk során
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 150 20 15 10 5 km Iluska-forrás (pihenőhely) Iluska-forrás (pihenőhely)
Pilisszentiván és Pilisszántó között futó oda-vissza túra, mely részben városi aszfalton, részben terepen, erdőben halad. Látnivalók szempontjából az Iluska-forrást, Klotild-barlangot és a Pilis, illetve a Hosszú-hegy látványát emelhetnénk ki. Persze nem szabad megfeledkezni a túra fordítópontjáról, Pilisszántóról sem, amely önmagában tucatnyi természeti- és kulturális emléket őriz. 
Open
moderate
Distance 23.5 km
1:57 h
551 m
551 m
336 m
188 m

Pilisszentivánról vágunk neki a Pilisvörösvári-medence ösvényeinek, emelkedőinek és településeinek, hogy végül elérjünk a Pilis lábához. Az aszfaltos túrákról az erdőbe csábuló kerekeseknek ideális beavatás lehet ez a kör, hiszen csak részben kell terepen megülni a kerékpárt, s ezek az ösvények sem igazán mondhatóak túl technikásnak. Ezáltal akár kezdőbb bringásoknak is ajánlható trekking bringával. 

Természetesen azért azt nem hallgatjuk el, hogy van egy-két emelkedő is a nyomvonalban, ahol meg kell dolgozni a feljutásért. De szépen, lassan haladva, megpihenve, aztán pedig a városi szakaszon regenerálódva egyáltalán nem lehetetlen küldetés. 

Hazaérve ezek a leküzdött akadályok, legyőzött emelkedők, lefotózott kilátások, az erdő illata és hangjai lesznek azok az emlékek, amelyek miatt érdemes nyeregbe pattani, megizzadni, küzdeni. 

Author’s recommendation

 • Ha megspórolnánk egy plusz emelkedőt, és forgalomban sem szívesen tekerünk, akkor Pilisszántó határába érve nyugodtan forduljunk vissza, miután kigyönyörködtük magunkat a Pilis-tető és a Hosszú-hegy látványában. Egy aszfaltos emelkedőről maradunk csak így le Pilisszántó központjában. 
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: January 18, 2023
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
336 m
Lowest point
188 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 3.51%Dirt road 0.28%Forested/wild trail 2.80%Path 20.88%Bike pushing needed 4.62%Road 45.13%Unknown 22.74%
Asphalt
0.8 km
Dirt road
0.1 km
Forested/wild trail
0.7 km
Path
4.9 km
Bike pushing needed
1.1 km
Road
10.6 km
Unknown
5.3 km
Show elevation profile

Safety information

 • Meglehetősen sok időt töltünk Pilisvörösvár utcáin, ahol nagyon figyelni kell a forgalomra. A jobbkezes kis utcák legalább annyi odafigyelést igényelnek, mint a város közepén a forgalmas főutak. 

Tips and hints

Start

Pilisszentiván P+B (217 m)
Coordinates:
DD
47.612056, 18.883817
DMS
47°36'43.4"N 18°53'01.7"E
UTM
34T 340965 5275353
w3w 
///caramel.museum.digit

Destination

Pilisszentiván P+B

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Az Iluska-forrásig kövessük a zöld kerékpáros jelet.
 • A forrástól a szántó-nyeregi fordítóig pedig a kék kerékpáros jel mutatja az utat.

Leírás: 

Pilisszentiván - Iluska-forrás (PB6, PB7)

 • Terep: murvás út

A parkolót elhagyva a sportpálya túlsó végénél, a Sport utcán keresztül közelítsük meg a főutat, majd azt keresztezve az azzal párhuzamosan futó szervízúton haladjunk egy kereszteződésnyit. Itt balra fordulva küzdjük le az emelkedőt, s annak tetejénél vegyük ismét balra az irányt. A szűk utcában haladva annak végén a 10-es főút mentén találjuk magunkat. A benzinkútnál forduljunk jobbra, és a járdán vezetett kerékpárúton küzdjük le az aluljárót. A túloldalon kiérve, nagyjából 100 méter múlva a bal kéz felőli buszmegállónál legyünk nagyon figyelmesek! Két kerítés között, vállszélességű sikátorban vezet tovább a S jelzés Pilisvörösvár kertvárosi hangulatú, csendes környékére. Hosszú egyenes végén eléjük a település szélét. Az utolsó házaknál balra fordulunk, majd jobbra követjük a fák közötti dózerutat.

Kényelmes, sima földúton jutunk az erdőbe, ahol egyre inkább átveszi az uralmat a fenyő. A mészköves talaj és a tűlevelűek egyedi és különleges hangulatot kölcsönöznek a tájnak. A festői látvány feledteti az erőfeszítéseket, hiszen komoly kaptatót kell eközben leküzdenünk. Az Iluska-forrás kiépített pihenőjénél regenerálódhatunk, frissíthetünk. 

Iluska-forrás - Szántó-nyereg (PB6)

 •  Terep: murvás út, aszfalt

Innen már kellemes lejtő mentén gurulunk a Klotild-barlanghoz vezető ösvény és a mészégetők érintésével egészen Pilisszántó széléig. Amint kiérünk az erdőből, lenyűgöző kilátás tárul a szemünk elé. Balra a Pilis-tető tornyosul a gyönyörű fekvésű falu felett a Boldog Özséb-kilátóval, jobbra a Hosszú-hegy és a Kevélyek láncolata húzódik. Nehéz elszakadni a körülöttünk magasodó tömbök látványától. Egyenesen haladva beérünk Pilisszántó főútjára, majd balra fordulva erős emelkedőn kaptatunk felfelé. A település szélén balra a nagy köves parkolónál találjuk a túránk fordítóját. 

Szántó-nyereg - Iluska-forrás (PB6)

 • Terep: aszfalt, murvás út

Pihenő és forduló után laza gurulással rázódunk vissza a nyeregbe. A település központja után a már megismert kis utcába fordulunk be jobbra. Az aszfalt szép lassan murvává válik, a város pedig erdővé. Egy pillanatra még érdemes visszapillantani a Pilis tömbjére, majd kitartó mászásba kezdünk, mely alaposan megizzaszthat minket Iluska-forrásig. 

Iluska-forrás - Pilisszentiván (PB6, PB7)

 • Terep: murvás út

A kereszteződésnél balra tartunk, s tovább folytatjuk a szintgyűjtést. Közben az erdő hangulatot vált, ismét a fenyő kerül túlsúlyba. A tetőt elérve jobbra kitárul előttünk a táj, s megkezdjük a gurulást Pilisvörösvár széléig. A zöld kerékpáros jelzést követve kis utcákban jutunk el a település központjáig, ahol az aluljárón átgurulva a benzinkút tövében balra folytatjuk utunkat a szűk, egysávos utcában. A Szabadság útra kiérve már csak egy saroknyit kell haladni, és balra fordulva meg is pillantjuk újra a sportpályát, ami egyben túránk végét is jelenti. 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Vasúton kiválóan megközelíhető a túra, hiszen Pilisvörösvár vasútállomást szinte súrolja az útvonal. Az erdeti kiindulási ponthoz képest néhány száz méterrel északra található az állomás, amit ez esetben nyugodtan tekinthetünk az új kiindulási- és végpontnak. 

Getting there

Az állomásról a Vasút utcán kigurulva már egyből a nyomvonalon találjuk magunkat. 

Parking

A 10-es út mentén könnyedén megközelíthető a kiindulási pont és a sportpálya mellett tágas parkoló is található. 

Coordinates

DD
47.612056, 18.883817
DMS
47°36'43.4"N 18°53'01.7"E
UTM
34T 340965 5275353
w3w 
///caramel.museum.digit
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.5
(2)
Tomi Bittenbinder
May 03, 2021 · Community
Jó kis tekerés, az erdei rész nagyon jó. Pilisszentivánon a sikátor elhagyása után több utca is behajtani tilos lett ez odafigyelést kis kerülőt igényel.
Show more
2021. május 3., hétfő 16
Photo: Tomi Bittenbinder, Közösség
.
Photo: Tomi Bittenbinder, Közösség
2021. május 3., hétfő
Photo: Tomi Bittenbinder, Közösség
2021. május 3., hétfő
Photo: Tomi Bittenbinder, Közösség

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
23.5 km
Duration
1:57 h
Ascent
551 m
Descent
551 m
Highest point
336 m
Lowest point
188 m
Circular route Scenic

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp